AKCİĞER TÜBERKÜLOZUNUN BELİRTİLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

Toplum sağlığı ve bulaşıcılık bakımından en önemli olanlar akciğer ve gırtlak tüberkülozudur. Diğer iç organlardaki tüberküloz hastalığı bulaşıcı değildir. Ölüm ihtimali en yüksek olan ise menenjit (beyin zarı tüberkülozu) ve miliyer tüberküloz (kan yoluyla yayılan tüberküloz) dur.

SİNSİ HASTALIK

Akciğer tüberkülozu sinsi bir hastalıktır ve hiçbir belirti tüberküloz için tipik değildir. Öksürük, balgam, kanama, ateş, halsizlik,  kilo kaybı gibi belirtiler bazen tek başına, bazen hepsi birden ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda ilerlemiş hastalığa rağmen hiçbir şikâyet de bulunmayabilir. Bunlarda tanı tesadüfen çekilen bir akciğer röntgeninde saptanan bulgular nedeniyle konur. Tüberküloz, seyrek olarak da zatürreede olduğu gibi ani olarak yüksek ateş, öksürük, balgam ve genel durum kötüleşmesi gibi bulgularla ortaya çıkabilir.

Akciğer tüberkülozunun belirtileri, doğrudan doğruya akciğerle ilgili olanlar ve genel belirtiler olmak üzere iki grupta incelenebilir.

AKCİĞERLERLE İLGİLİ BELİRTİLER

 En sık rastlanan şikâyet öksürüktür. Bu, halk arasında veremli gibi öksürüyor veya kesik kesik öksürüyor şeklinde tanımlanır. Gerçekten de tüberkülozlu hastanın öksürüğü astımlılardaki gibi hastayı rahatsız eden şiddetli bir öksürük değildir. Hastalar çoğu zaman bu öksürüğe önem vermez, kimi ‘üşüttüm, ondandır’ der geçer, kimi de ‘sigara öksürüğü’ diye üzerinde durmaz. Ancak, 2 haftadan fazla süren her öksürük tüberküloz şüphesi uyandırmalı ve bu kişilere mutlaka bir akciğer röntgeni çekilmelidir.

Başlangıçta genellikle kuru olan öksürük ilerleyen günlerde balgamla birlikte olabilir. Balgam beyaz veya hafif sarı renktedir ve miktarı da çok fazla değildir. Başta çocuklar olmak üzere birçok hasta inceleme için balgam vermekte zorlanır. Çok miktarda balgam tüberküloz için olağan değildir ve böyle durumlarda tüberkülozdan çok apse, zatürree, kronik bronşit gibi hastalıklar akla gelmelidir.

Hastaları korkutan ve hemen doktora başvurmalarına yol açan en önemli belirti kan tükürme veya balgamın kanla karışık olmasıdır. Bu, bazen hastalığın ilk belirtisi bile olabilir. Şiddetli bir kanama nedeniyle tanı konan tüberkülozlu sayısı hiç de az değildir. Günümüzde artık ender de olsa, bu ağır kanama hastanın ölümüne bile neden olabilir.

Bazı tüberkülozlularda göğüs ağrısı olabilir. Nedeni, akciğerdeki iltihabın akciğer zarını etkilemiş olmasıdır. Bu ağrı öksürürken ya da gülerken ortaya çıkan, hastanın derin nefes almasını engelleyen, batıcı tarzda bir ağrıdır. Çok ender olarak, akciğer zarları arasına hava kaçması durumunda (pnömotoraks) çok şiddetli ağrılar görülebilir.

Nefes darlığı ancak ilerlemiş hastalığı olanlarda ya da akciğerdeki iltihapla beraber akciğer zarları arasında sıvı toplanmış olan hastalarda görülen bir belirtidir.

GENEL BELİRTİLER

Bir çok hastada akciğere ait hiçbir belirti olmadan ateş, halsizlik, gece terlemesi ve kilo kaybı gibi genel şikayetler tek tek veya hepsi bir arada olabilir.

Ateş, genellikle akşam ve geceleri ortaya çıkar ve çok yüksek değildir. Birçok hasta ateşinin olduğunun farkında bile olmaz, ama yaygın hastalığı olanlarda 40 dereceye kadar çıkan ateş de görülebilir. Ateş, bazı hastalarda tüberkülozun tek belirtisi olabilir, bu nedenle nedeni bilinmeyen ateşli hastalarda tüberküloz da düşünülmelidir.

Gece terlemesi halk arasında tüberkülozun tipik belirtisi olarak değerlendirilir. Gerçekten de tüberküloz gece terlemesine yol açan bir hastalık olmakla beraber, bu belirti lenfoma, diyabet, hipertroidi, reflü, menopoz gibi pek çok durumda da görülebilir.

İştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma ve kilo kaybı hastalık ilerledikçe ortaya çıkan belirtilerdir. Özellikle, zayıflamak için bilinçsiz diyet yapan kişilerde tüberkülozun sık görüldüğünü hatırlatmak isterim.

DİĞER BELİRTİLER

Akciğer tüberkülozlu hastalarda sık olmayarak bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi gibi farklı belirtiler de görülebilir.

YAŞILARA DİKKAT

Akciğer tüberkülozu yaşlılarda çok atipik belirtilere yol açar. Belirgin bir neden yokken hastanın genel durumunun bozulması, düşkünlük, bilinç değişiklikleri tüberkülozla ilgili olabilir. Bazı yaşlılarda ise, tüberküloz altta yatan diyabet, KOAH, böbrek yetersizliği gibi hastalıkların kötüleşmesine neden olabilir.

Yazı için 41 yorum yapılmış:

  1. Ahmet dedi ki:

    eşim boğaz tüberkülozu oldu.ilaçlarını tam olarak alamıyor.2 adet olan kırmızı renkli ilaçlar karaciğer enzimlerini yükseltiyor.diğerlerinde sorun yok.ne yapmalıyız.ayrıca boğaz tüberkülozu bulaşıcımıdır.teşekkürler.

  2. murat pala dedi ki:

    iki ay önce şiddetli öksürükten dolayı göğüs doktoruna gittim.Bana antibiyotik öksürük şurubu verdi.1 ay sonra kontrole gittiğimde akciğer filmim ve tomografi cekildi büyük olasılıkla tüberkilozdan şüpheheneliyorum dendi balgam kültürü vermem istendi.Fakat ben yaptıysam balgamı veremedim teşhis için balgam dışında bir yöntem varmı nedir öğrenmek istiyorum .Teşekkür ederim.3 gündür TBRK ilaçlarımı alıyorum.

  3. selahattin itmiş dedi ki:

    ben 6 ay ilaclarımı kulandım sigarayıda bırakmıştım ama tekrar içtim nefes almaktan çok zorlanıyorum bide çabuk yoruluyorum 20 kiloyu zor taşıyorum hemen yoruluyorum bu konuda yardımcı olsanız sevinirim teşekkürler tel no.05449128752

  4. özcan yazıcı dedi ki:

    ben 8 ay önce tüberküloz tedavisi gördüm eski kiloma gelemiyorum iştahsızlık var sırt ağrılarım daha geçmedi ve tip 1 diyabet hastasıyım 7 yıldır 32 yaşındayım ikisini birarada nasıl ğötürücem yardım bekliyorum sizden.

  5. özcan yazıcı dedi ki:

    diyabet hastasıyım 8 aydır tüberkülos tedavisi görüyorum bünyem çok zayıf kilomu toparlıyamadım sırt ağrılarım devam ediyor iştahsızlık var napmam lazım hocam sızlerden yardım bekliyorum.

  6. fatma akçay dedi ki:

    merhaba ben eşim durumuyla ilgili bilgi almak istiyorum eşim geceleri çok aşırı terliyor soguktada yatsa acıktada yatsa her türlü çok fazla terliyor bu 1 aydır oluyor yaz sıcaklarında bile hiç böyle bişey olmadı sabah kalktıgında yatak sırılsıklam oluyor bununla birlikte çok zayıfladı aşırı bir istahsızlıgı var hiç bir sey yemıyor hiç bir şekıldede kılo alamıyor ve kısa kısa 1 yıldır süreklı öksürüyor arasıra balgamda oluyor kötü birşey olmassından endişelenıyorum bu konuyla ilgili bizi aydınlatabılırmısınz cvbınızı beklıyorum

  7. fatma polat dedi ki:

    merhaba hocam ben yaklaşık onaltı yıl önce aktif pulmoner tuberkiloz geçirdim yaklaşık kırk gün hastanede yattım tedavim dokuz ay sürdü 18 yaşında idim.Beş yıl öncesine kadar hiçbir şikayetim yoktu aynı zamanda hipotroidi teşhiside kondu ilaç kullanıyorum nefes darlığım var tbc sonrası fibrotik bant olduğu söylendi doktorlar tbc yönünden riskli olduğumu söylüyor .Tıpkı bir astım hastası gibi nefes darlıgı atakları geçiriyorum.Bazen acile gidiyorum akciğer hassasiyetim olduğunu söylüyor benim sorum yeniden tbc riskim varmı Ankara ünv tedavi oldum çok korkuyorum şimdiden teşekkür ediyorum saygılar kolay gelsin.

  8. yasemin dedi ki:

    kostofrenik sinüs küntleşmiş,sağ hemidiafragma düzleşmiştir.(Eff.?)her iki akciğerde peribronkovasküler yoğunluk artımlarıve retikülonodüler patern izlendi.(brpnşial reak.?,erken evra PİF?).Aktif lezyon lehine yoğunluk değişimi gözlenmemiştir.Hiler vasküler yapı genişlikleri normaldir.kalp ve mediastinal büyük damarlar ile mediastenin genişliği trakea ve diğer mediastinal yoğunluk ve kontur özellikleri normal sınırdadır.bize bunu açıkça anlatabilirmisizin teşekkür ederimm .

  9. yasemin dedi ki:

    lütfen hemen cevap verirmisiniz doktor bu raporda kanser olabileceğini dile getirdi siz ne diyorsunuz

  10. ruken arda dedi ki:

    iyi günler hocam
    15 gün önce sağ yanım ağrıyor şikayetiyle oğlumu doktora götürdüm akciğerleri su toplamış denip hemen akçiğere tüp takıp 2 kiloya yakın su aldılar hala tüp takılı su gelmeye devam ediyo fakat birtürlü teşhis konulmadı .sedimi 74 ,ada tahlili 138.00,crp 14 çıktı tuberkiloz saptanmamış denilen raporuda geldi fakat ateşi olduğundan tuberkiloz tedavisine başlanacak sizce bu doğru bir tedavimi bu konu hakkında beni acil olarak bilgilendirirmisiniz.
    not:oğlum 14 yaşında alerjik astım rahatsızlığı var ,küçükken bronşit geçirmişti

  11. burcu dedi ki:

    bende 1ay önce tiberküloz hastası olduğumu öğrendim
    1 aydır tiberküloz ilaçlarını düzenli olarak kullanıyorum kilo kaybım var yeniden eski kiloma dönebilirmiyim ayrıca çok yoruluyorum bu ilacın yan etklerinde olabilir mi?

  12. ebrar duru dedi ki:

    1 ay önce şidetli sırt ağrısı vardı.doktora gittim.akciğer röntgeni çektirdim bir de BT toraks çektirdim.”akciğer sağ alt lobta lateroazal segmentte athelektazi”izlendi yazıyor raporda.hocam bu çok önemli bir şey midir.ne yapmamamız lazım.2 doktora gittim önemli değil dediler.Sırt ağrımda azalma oldu.cevaplarsanız sevinirim
    slm

  13. şule keskin dedi ki:

    3-4 yaşlarındayken tüberküloz geçirmişim geçen ay da zatürre teşhisiyle hastanede tedavi gördüm fakat çekilen akciğer ve tomografi filmlerimde az bi miktar sıvının katılaştığını söylediler.ya biyopsi yapılacağını yada ameliyatla alınabileceğini söylediler .bunun başka bi yolu var mıdır acaba .cevaplarsanız sevinirim.

  14. isimsiz dedi ki:

    merhaba ağustos 2012 te mide ağrısıyla doktora başvurdum.tedavi sırasında öksürükle birlikte kan geldi.göğüs doktoruna gittim.tomografi çekildim ama flimden sonra ben debir halsizlik bayılma başladı hastaneye aldılar.zatüre tedavisi gördüm. bir daha ki doktor kontrolumde düzelme olmadığını gördü doktorum ve akciğer tübekkülozu için sağlam testi yaptırmam gerekiyordu fakat veremedim.sonrasında bronkoskopi yaptırdım ve sonuç akciğer tüberküloz çıktı. saun tedavi 5 ayındayım fakat şöyle bir sıkıntım var 9 ay ilk cekilmiş olduğum tomografimde leke için 2 cm diyor fakat en son 3 mart 2013 çekilmiş olduğum flim 5 cm kafamda soru işareti oluştu.doktorum bi sıkıntı yok diyor. cevapbınıza ihtiyaçım var….

  15. Şule dedi ki:

    merhaba hocam ben 4 yıl önce bağırsak tüberkülozu geçrdm,ama crohn la 2 si arasında gidip geldiler kuantiferon testi yaptrdm pozitif çıktı 1 yıl ilaç içtm ama tam tanı yine koyamayz dediler de ben tüberkuloz ilaçları i.erek iyileştm hatta çok kg aldm yanlz ara ara hep devam etti şikayetlerm edioda bende bu arad hiç dr gitmedm heryıl kolonoskopi çekip tam bilgilendirmiolar hep yara
    varmş bağrsakta durumum hakkında yorum yaparmısz sağolun….

  16. hacı ali esgin dedi ki:

    merhaba sayın hocam,69 yaşındaki annem,2 aydır geçmeyen kansız,balgamsız öksürük ve nefes darlığı nedeniyle hastaneye başvurdu.yapılan birçok film ve tetkikten sonra akciğer ve kalp zarlarında sıvı birikmesi tespit edilerek önce kalp zarından sonra akciğer zarlarından sıvı alınarak patolojiye gönderildi.kalp zarından alınan sıvının adenozin deamınaz(ada,sıvı)seviyesi 62.7 akciğer zarından alınan sıvının adenozin deamınaz seviyesi ise 22.9 çıktı.akciğer zarında alınan parçanın patolojik sonucu ise kötü birşey çıkmadı.kalp zarı ada seviyesi 62.7 çıktığı için iktisasını verem üzerine yapmış doçent dr.anneme verem teşhisi koydu ve tedaviye başlanarak günde 8 adet hap içirmeye başladı.3 gün sonra annem çok kötü duruma düşerek her yediğini çıkarmaya başladı.karaciğer emzinlerinin çok yükseldiği tespit edilerek ilaçlara ara verildi.bir hafta sonra karaciğer emzimleri düşerek annem azda olsa birşeyler yemeğe başladı.ilaçlar azar azar verilmeye başladı.bazı ilaçlar karaciğer enzimlerini yine yükseltiyor.yine kusuyor yine birşey yiyemiyor.ayrıca akciğer zarı sıvı toplamaya devam ediyor.4 defa 1 er litre sıvı alındı.sıvı alınınca sanki hiç hasta değilmiş gibi oluyor.en bariz sıkıntısı; bunalma, iştahsızlık,kusma,omuz ve kollarda aşırı ağrı oluyor.hastamız 1.5 ay hastanede yattı.bu teşhiste bir hata var diyerek hastayı ankara senotoryum hastanesine getirdik bir haftadır burda herşeye silbaştan başlanıldı.sizden isteğim;annemin hastalığı ne olabilir.bu konuda yapılan tahlileri size getirsek bir teşhis koyabilirmisiniz(ücret karşılığında). yada tavsiye edebileceğiniz (özel hastaneler dışında)bir hastane var mı?yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  17. hacı ali esgin dedi ki:

    merhaba,annemin hastalığı ile ilgili mail yazmıştım.bu güne kadar ne cevap verildi nede yolgöstericibir durum söz konusu olmadı.belki telofon ederler diye düşündüm. 1 hafta bekledim.baktım arayan yok ben aradım.sekreter hastayı görmeden film çekmeden birşey diyemeyiz dedi.iyi güzelde bu sayfa ne işe yarıyor,herkes sıkıntısını yazsın stres atsın diyemi kondu.lütfen benim yazdığım annemin hastalığı ile ilgili maili silin.teşekkürler…

  18. Cuma Demir dedi ki:

    Değerli hocam bn1993 bir hafta balgam çıkardım o esnada halsızlık terleme başladı ve çok yıruluyorum geceleri yatagım sırılsıklam oluyor hayat. Kalitem sıfır ve hergünüm yorgun geçiyor sabah su kaybından yataktan kalkamıyorum ne yapacagımı bılmıyorum çok tahlıller yaptım ama bır sonuç çıkmadı normal dedıler okadar yorgunumkı o yorgunluk gözlerime bile vuruyor bana yardım edersenız çok sevınırım tlf 05326977834

  19. Göksel dedi ki:

    Merhaba Arkadaşlar ;
    cevremde sizlerin bahsetmiş olduğu şikayeti belirten arkadaşım vardı tanı tüberküloz denildi.herseyi denememize rahmen sonuç alamadık sonra forever diye bir şirket var arkadaşım tanıştı ürünlerini kullandı sonuç 6 ay içerisinde değişiklik gösterdi düzelme iyi tarafında idi şuan anlattı çok şükür eğer sizlerinde bu durumdan faydalanmasını isterseniz ben sizleri tanıştırırım 533 480 4656

  20. erhan çetım dedi ki:

    10 sene evel tuberkuloz gecırdım 6ay tadavı gordumsımdı 6 ayda bır kontrole gıdıyom sadece leke var askelıgmıdeyapyım kılomda ıyı ama asıl konu sırt ağrısı ve nefesımıcok cektığim zaman göğüsume bıck batar gıbı ağrı oluyoo doktoruma sordum olurr dıyoo bır yardımcı olursanız sevınırımmmmm

  21. Berrin Doğan dedi ki:

    İyi günler hocam….
    10 gündür sık aralıklarla, musluktan akar gibi ”özellikle BAŞ bölgesinde” terleme, akşam üstleri yükselen 38.7ye kadar çıkan ateş, genellikle ateş esnasında artan bir halsizlik ve bolca uyku isteği gibi şikayetlerim var. 3 kere DRa gittim, bana sadece PAROL tavsiye edildi ve hiç bir faydasını görmedim. 4 kere randevulu olarak bir uzman Dahiliye DR.una gittim, çeşitli kan tesleri, idrar tahlili, baş ve akciğer rontgeni isteyerek KBB ve GÖĞÜS HAST. Uzm. DR.a gösterip, sonra gelmemi söyledi. KBB herşey çok güzel dedi. Fakat Göğüs Hast. Uzm.ı ekranda rontgeni görür görmez VEREM teşhisi koyarak elime bir not tutuşturdu ve Dahiliye DR.una SÜREYYAPAŞA’ya sevkimi tavsiye etti. Şimdi tetkiklerim yapılıyor. Az sonra gidip (çok zor çıkarttığım) balgam testi sonuçlarını alacağım.
    Sormak istediğim 2 akşamdır ateşim çıkmıyor. VEREM ya da ZATÜRRİE olmuş olsam, ateşin böyle dfalgalanmalarla seyri mümkün müdür?
    Ciğerimde hiç ağrı yok… Hiç öksürük yok… Balgam yok… Sadece nezle vardı o da şiddetini kaybetti.
    CRP 143.. Bu arada yazmayı unuttum; nisan ayında 68 yaşımı bitirdim.
    Saygılarımla… Cevap yazarsanız çok sevinirim. Sizi TVden tanıyorum. İYİ günler dilerim… 🙂

  22. KEREM dedi ki:

    iyi günler hocam..
    babam yaklaşık bir ay önce vefat etti daha önce doktora gittiğimizde zatürre dediler hastaneye yatışı yapıldı 1 haftalık tedavi sonucu düzeldi fakat daha sonra ki haftalarda aşırı halsizlik, yorgunluk,iştahsızlık, kilo kaybı başladı farklı bi hastaneye gittiğimizde iki hafta kadar hastanede yattık bişey bulamadılar balgamda kan görülünce verem teşhisi kondu ve tedavi edilemedi vefat etti.. ailesi olarak bizimde risk altında olduğumuz söylendi ve bende bir iki haftadır beyaz balgam ve kuru öksürük başladı.
    verem dispanseriye gittim filmde ciğerlerimde bronşit olduğu balgam testinde ise temiz çıktığı söylendi (((verdiğim testte tam olarak balgam olmadığı tükrükle karışık olduğu söylenmişti)))
    yardımcı olurmusunuz..
    şimdiden teşekkür ederim..

  23. ŞABAN dedi ki:

    peki size hoca cvp yZDIMI HAYIR TÜRKİYEDE TR DR PARAN YOKSA SEN GRİP OLMUŞSUN DER YOL HİÇ BİR DR TEDAVİ ŞEKİLLERİNİ DUYMADIM ENUCUZ İLAÇLAR BİRİNİ YAZIP GÖNDERİR KENDİNE DİKKAT ET DER SONUMUZ ÖLÜM YAPICAK BİŞİ YOK

  24. elif dedi ki:

    Merhaba derin nefes alamama sikayetiyle gogus has.gittim kid mantari alerjim ve buna bagli olarak astim teshisi kondu Akciger rontgeni istedi 2 ufak leke cikti Dr. veremden suplendigini soyledi bu konuda ne dersiniz bi rontgene bakarak bu teshisi koymak softy mu yeterli mi?

  25. ömer dedi ki:

    merhaba ben 2006 yılında askerde tbc geçirdim 6 ay tedavi gördüm yaklaşık 1 aydır nefes darlığı kuru öksürük balgam ateş 2 gün sürdü ama şu an yok kilo kaybımda yok ilaç kullanmama rağmen öksürük ve nefes darlığı geçmedi ne yapmam gerekiyor

  26. deniz dedi ki:

    hocam benim ciğerim yanıyor acıyor batıyor.balgamımda kan var.gece çok terliyorum çok fazla . boy uzun göbeğim hep şiş.sebebi nedir acaba? saygılar

  27. engin dedi ki:

    iyi günler hocam, bundan 1 sene önce grip için doktora gittiğimde akciğer sağ üst bölgede kitlesel lezyon olduğu ve tbc oldugum söylendi 10 kere balgam verdim hepsi negatif çıktı 6 ay 10 hap içtim iyileştin dediler fakat ilaçları kullanmaya başladıktan sonra sırtımda sağ tarafta ağrı kaldı. Doktorn bana dediği akciğer zarının akciğere yapıştığı bu yüzden ağrı olduğu ve ağrının kronik olarak kalacağı. Şimdi leke filan yok fakat çok sık balgam cıkarıyorum beyaz renkte. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum.

  28. ELMAS dedi ki:

    farkında olmadan tüberküloz hastası olan birisinin yanında bi süre bulundum ve şuan kalbim sıkışmaya başladı bulaşmış olma ihtimali nedir

  29. feyza dedi ki:

    Hocam,annem iki hafta önce siddetli kan kusmayla uyandi suan hala devam etmekte. Kan cigerden geliyor. Siddetli kan atma neden olabilir acaba? Hemen aklima kötü seyler getrmelimiyim. Annem simdi hastanede bugun.tekrar kontol edilecek. Bronkoskopi, tomografi vs.

  30. samet işçimen.com dedi ki:

    hocam ben 27 yasındayım gecen gun gece cok sıcak olduguıcın yere battanıye attım ve uzerınde uyudum sabah uyandıgımda heryerım agrıyordu bas agırısı ve halsızlık sonra 3 gun yattım grıpılacı ve kas gevsetıcı kullandım ve otobusle seyahat ederken yaklasık 3 saat usumekten tıtredım bu olaydan 2 gun sonra balgamımda kan gormeye basladım sıgarayı hasta oldugum ılk gun bıraktım ve dılımın kök kısmında boyle sıgıl benzerı yapılar olustu yan kök kısmına dogru ve sol kısım dıpte yarık mevcut uzerı kanlı doktora gıttımm steteskopla dınledı ve dılıme baktı vıral enfk olabılır dedı vıral enfk balgamfa kan yaparmı ben hapsırdım bugun kan geldı balgamla karısık sızce ne olabılır doktor grıp ılavıyla balgam sokturucu verdı on gun kullan balgamda kan devam ederse senı gogus hastalıklarına yonlendırıcem dedı sızce ne olabılır sımdıdeen tsk ederım ıyı gunler..

  31. kader dedi ki:

    Benim esim tüberküloz hastasi ve suan bulasiciligi var ama tedavi oluyor fakat ben sigara kullanıyorum yaklasik bir aydir bende her aksam ustu bas ageisi ve nefes alirken zorlaniyorum bende bu hastaliga yakalanmis olabilirmiyim

  32. kadriye dedi ki:

    Meraba hocam benim babamda akciger zari kanseri cikti bunun ne gibi tedavileri var biraz aciklayabilirmisiniz 🙁

  33. kadriye dedi ki:

    Meraba hocam benim babamda akciger zari kanseri cikti bunun ne gibi tedavileri var biraz aciklayabilirmisiniz 🙁

  34. sila dedi ki:

    Mrhabalar ben her ay hastalaniyorum soguk algiligi efeksion oluyorum ama 5 aydir her ay yakalaniyorum hava ve antiyabotik kulanmak zorunda kaliyirum sebebi ne olabilir kimyasalllardan ola bilirmis is yerinde kulanma zorunda kaliyorum ve ve allerjide olama ihtamili de ve asirri terleme var normal degil yuzumden resmen sanki yagmur gibi terliyorum vucutumda

  35. sila dedi ki:

    Ve hocam yine hastalaniyorum bogazlarimda yanmayla bir oksur solum zor aliyorum sasirsim gitsem gene yazcak kesin doktor antiyabotik iyi degil her ay antiyabotuk almak

  36. ayşe gül dedi ki:

    4 ay önce tüberküloz tedavim bitti hala çok fazla yoruluyorum öksürürken hep istifra ediyorum son zamanlarda bu istifra boğazımıda kanatmaya başladı. balgam zaten hiç bitmiyor rengi ya sarı yada yeşil oluyor göğsüm de ağrı da var öksürükle beraber. doktorum sanki her an tekrarlıcakmış gibi sık sık kontrole çağırıyor ama tahlil sonuçlarıma hep iyi deyip ilaç yazıyor beni bilgilendirebilir misiniz?

  37. erde ali yayla dedi ki:

    mrblar bloglarinizdan banada yardim edebileceginizi dusunerek yaziyorum benim bir bucuk yasinda erkek oglum var kucuk yaslardan beri yanimizda isimize goruyoruz 7 8 aylikken asiri terleme ve oksuruk sikintisi yuzunden tedavi gormeye baslamisti astim bronsit tedavisi verem savastan ilaclar verdiler devam ediyorduk bir ara kestik simdi gene devam gosterdi hastalik antibiyotik ilaclarina alarjisi var verem ignesi 1.5 cm genisleme gosterior cerrahpasaya yonlendirdiler ve sonualardan tiberkiloz teshisi konuldu cigerlerde varmis yatirim 3 gun tedavi altina alacaklar midedende su ornegi alacaklar sizce devam etmelimiyim icim hic rahat degil yardim edermisiniz baska ozel kilniklere gitmelimiyim allah razi olsun ilgilinebirseniz cok sevinirim

  38. Selda Akyürek dedi ki:

    Selamlar.Beş yaşındaki kızım halasında kalıyor.Onun da on dört yaşındaki kızında akciğer lekelenmesi görülmüş.Bu durumun tüberkülozla ilgisi varsa kızıma etkisi olabilir mi,ne
    yapmalıyım?Acilen ilgilenirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.

  39. Mutlu olacaksiniz dedi ki:

    Arkadaslar kesinlikle bu hastaliktan korkmayiniz sadece ve sadece gunluk ilacinizi alin unutmayin ve doktorunuzu dinleyin.. Ben 9 ay tedavi oldum hatta benimki ileri yayilmis mikroplardi 9 ay sonra cok iyilestim ve tedavi bittikten sonra Amerikaya geldim ve mutluyum cok sukur hergun 12 saat calisiyorum..

  40. Fırat dedi ki:

    2013 te 7 ayduzenli ilaclarimi kullandim lakin tbc sekel olarak iz kaldi akcigerimde eski kilo ma dönemedim halsizlik cabuk yorulmam devam ediyor suan askerdeyim kuro uksuruk balgam ve istahsizlik davem ediyor ne yapmam gerekiyor yardim edin lutfen irt.05338715384

  41. Murat dedi ki:

    Arkadaslar iki senedir gitmedigim doktor yaptirmadigim test kalmadi cok zor durumdayim birsey yok hersey normal diyolar,iki senedir nefes darlıgı var gögsumun üstünde sanki beşyûz kilo taşıyorum öksürük yok balgam yok sadece nefesimi tam alamiyorom artık yaşamaktanda zevk almıyorum bilmiyorum neyapmam lazım Allahım bana yardım eder insallah.

Siz de yorumunuzu paylaşın: