SİGARA İÇMEYENLERİN HASTALIĞI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

En çok karıştığı hastalıklar, tüberküloz, kanser ve lenfomalardır. Sarkoidoz, bazı hastalarda kendiliğinden gerilerken, bazılarında ise ilerleyerek solunum yetersizliği ve ölümlere de neden olabilmektedir.

Kadınlarda erkeklere göre daha sıktır ve en çok 20-40 yaş arasında  rastlanır. Hastaların %70’i 40 yaşın altındaki kişilerdir. Küçük çocuklarda da çok nadiren saptanabilir.

SEBEBİ HALA BİLİNMİYOR

Sarkoidozun kesin sebebi hala bilinmemektedir. Hastalığın, bağışıklık sisteminin tüberküloz mikrobuna ya da diğer  bakteri ve virüslere karşı farklı bir reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkabileceği düşünülmektedir. Berilyum madeni ile çalışan uçak ve silah endüstrisi işçilerinde sarkoidoza çok benzeyen bir hastalık tablosu görülmektedir.

Sarkoidoz bulaşıcı bir hastalık değildir. Genetik geçişinin nasıl olduğu bilinmemekle beraber, bazı ailelerde daha sık görülmektedir.

Sarkoidoz, dünyadaki her ülkede görülmekle birlikte, en çok İskandinav ülkelerinde rastlanmaktadır. Batı Avrupa’da doğuya göre daha sıktır. İsveçlilerdeki görülme sıklığı 100.000’de 65 iken, Polonya’da 100.000’de 3’tür. Hastalığın Türkiye’ deki görülme sıklığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

SİNSİ BİR HASTALIK

Hastalık, ani olarak başlayabildiği gibi sinsi bir seyir de gösterebilir. Hatta, hiçbir şikayeti olmayan bir kişide, tesadüfen çekilen bir akciğer röntgeni ile  tanınması hiç de ender olmayan bir durumdur.

Sarkoidozun çok ilginç bir özelliği de hastalık belirtilerinin çoğu kişide nisan-mayıs-haziran döneminde ortaya çıkmasıdır.

Sarkoidoz vücutta her hangi bir organı tutabilirse de,  en çok hastalanan organ akciğerlerdir. Akciğer dokusunda iltihaplanma ve lenf bezlerinde büyüme saptanır. Başlıca belirtiler kuru öksürük ve ilerleyici nefes darlığıdır.

Sarkoidoza özgü tipik deri bulgusu, burun, yanaklar ve dudaklar etrafında görülen morumsu lekelerdir.  Bazı hastalarda bacakların ön yüzünde kırmızı, parlak, ağrılı şişlikler oluşur. Bu hastalarda ateş yükselmesi ve eklem ağrıları da bulunur.

Lenf bezlerinde büyüme sık rastlanan bir bulgudur, dalak büyümesi de görülebilir. Bunlar,  ilk planda lenfoma, kanser, tüberküloz gibi hastalıkları düşündürür. 

Sarkoidoz, görme bulanıklığı, gözlerde yaşarma ve ışığa karşı hassasiyete de neden olur. Bu daha çok genç hanımlarda rastlanan bir özelliktir ve hastalığın ilk belirtisi de olabilir.

Sarkoidozda, nadir olarak, sinir sistemi, kalp, eklem ve kemikler ile böbreklerle ilgili belirtiler de görülebilir.

Hastalığın  tanısında, akciğer röntgeni ve tomografisi çok önemlidir. Kesin tanı için bronkoskopi veya lenf bezi biyopsisi gerekir. Bazı hastalarda akciğerlerden ya da diğer organlardan da biopsi yapılabilir. Kanda kalsiyum ve ACE enzimi yüksekliği ya da idrarla atılan kalsiyumun çok artmış olması da sarkoidoza özgü bulgulardır.

TEDAVİSİ MÜMKÜN

Sarkoidozun nedeni bilinmediği gibi, kesin bir tedavisi de yoktur. Hastalık aktivitesinin artmış olduğu durumlarda, kortizon uygulanır. Tedavi süresi, kortizon dozu giderek azaltılarak  6-12 aydır. Göz, kalp, sinir sistemi tutulumuna ait bulgular varsa kortizon tedavisi şarttır. Akciğerlerde sadece lenf bezlerinde büyüme olması kortizon tedavisini gerektirmez, ama hastanın solunum fonksiyonlarının bozukluğu ile öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlerine göre tedaviye karar verilir.

Sarkoidoz korkulacak bir hastalık olmamakla birlikte, herhangi bir tedavi ile tamamen geçmesi de mümkün değildir. Tüm sarkoidozlu hastaların, belirli aralıklarla kontrol edilmeleri gerekir.

Yazı için 26 yorum yapılmış:

  1. Mustafa Mola dedi ki:

    Yaklaşık 25 gündür bir araştırma hastanesinde teşhis amaçlı bir takım tetkiklere tabi tutuluyorum.Halen devam ettiği için henüz teşhis konmadı.Ama ben doktorların açıklamamakla beraber kafalarındaki tanının sarkozoid olduğum yönünde olduğunu düşünüyorum.Yapılanların tamamı sarkozoid durumunda yapılan tetkikler.Bu bende 35 gün içinde beliren şikayetimle ortaya çıktı.Daha önce bir sıkıntım yoktu.O yüzden kronik olmadığını düşünüyorum.Bu konular elbette doktorların alanı.Doğrusunu onlar söyleyecekler ama benim endişem kortizon tedavisi uygulamaları.Hastalıkla ilgili uzmanların yazılarını takip ettiğimde kronik olmayan durumlarda kortizon tedavisi uygulanamayabileceği ifade ediliyor.Kortizondan önce uygulanabilecek bir başka tedavi uygulanmazsa? bunu merak ediyorum.Kortizonun yan etkileri korkutuyor.Bu arada yaşım 50.Tüm hastalara acil şifalar diliyorum

  2. GÜLAY ÖZTÜRK dedi ki:

    30 yaşında 2 çocuk annesiyim ekim ayı gibi sırt ağrısıyla fızık tedaviye gittim çekilen akciğer fılmimde iki tarflı beyazlık gördüler araştırmaya geçildi araştırma hastn gıttım tüm tetkiklerim yapıldı bronoskopide oldum. doktorlar veremde olabilir diye kan tahlilide yaptırdm. kan tahlilim negatif çıktı. yanı sarkodioz dediler ama bu hastalık bır kaç hastalıklada karışabıiyormuş kafamda hep bır soru işareti var acaba doğru teşhis edildi mi diye kafam karıştı eğer bu sarkoidoz hastalığı ilerleyince ilaç kullanılıyor ise hastalığın başında neden kullanılmıyor?arasıra göğüs ağrımda oluyor daha kötü olmaktan korkuyorum.başka bir hastalığa çeviri mi? ALLAH HERKESE ŞİFA VERSİN DİYORUM ŞİMDİDEN HERKESE TEŞEKKÜRLER :))

  3. deniz dedi ki:

    ben 5 yıldır sarkoidoz hastasıyım ve 3 evre yıllarca astım tedavisi gördüğğüm için geç tanı koyuldu 5 yılda hastalığım 2 kere tetikledi ve kortizon kullanmak zorunda kullandım benim aklımda ki soru bu arlar yine öksürmeye başladım ve 5 aydan beri sanki kalbime krap girecekmiş gibi oluyor acaba sarkaidoz kalbimi de etkiliyor olabilir mi yardımcı olursanız çok sevinirim

  4. gunes dedi ki:

    sevgili deniz ben 35 yaşında bayanım bildiğim 5 yıldır sarkoidoz olduğum öncesi de vardır bronşit demişlerdi 1.5 yıl kortizon tedavisi gördüm 2 akciğerim de söndü. şuan iyiyim benim de 3. yada 4. evre ama yani iyiyim bakım çok önemli yüzde doksan akciğer hastalığı kalp için bir eko tavsiye ederim ben 4 yıl önce yaptırmıştım astınızda var sağlıklı beslenin dlco testlerini ihmal etmeyin sağlıklar

  5. Hacer SELÇUK dedi ki:

    Hocam ben de sarkoidoz tanısı konmuş birisiyim ben de, bu hastalığın tanımlandığı kadarıyla olabilecek bitkisel veya arı ürünleri tedavi yollarını soracaktım lakin yukarıdaki soruların cevapsız kaldığını görünce bu kadarla bırakıyorum. Eğer bir cevap gelirse kendim de arıcılık yapan ve arı ürünleri elde eden birisi olarak kendime ve diğer hastalara da yardımcı olurum ümidini taşıyorum. Saygılarımla

  6. Ali AKSÜT dedi ki:

    Hocam merhaba ben 42 yaşındayım 12 yıl önce tüberküloz hastalığı geçirdim mart 2011 tarihinde halsizlik ve göğüs ağrısı nedeniyle hastaneye gittim film e bakan doktorum tomografi de istedi ve bana hastaneye yatmam gerektiğini söyledi bronoskopi yaptılar o da olmadı amelitayla parça alındı ve 1 evre sarkaıdoz teşhisi konuldu hastalığımın 2,3,4 evrelere geçmmesi için ne yapabilirim diye doktorlarıma sorduğumda hiç bişey yapamazsın dediler bu durum beni çok üzdü ve şaşırttı sorum gerçekten hiç bişey yapamazmıyım ilacıda yokmuş tıp ta çaresi yok diyorlar yalnızca kortizon tedavisi varmış bende daha önce tübrküloz olduğum için kortizon kullandığımda tekrar uyanabilirmiş diyorlar doğrumudur beni aydınlatırsanız sevinirim şimdiden başarılarınızın devamını diler teşekkür ederim.

  7. özcan dedi ki:

    slm ben yaklaşık 5 yıldır bu hastalıkla yaşıyorum kortizon tedavisi gördüm 2 yıldırda kontrole gitmiyorum yaşım 38 çalıştığım ortam çamaşır suyunun sık kullanıldığı bir ortam (diyaliz ünitesi)16 yıldır çalışıyorum ben de neden olduğunu bilemiyorum tek şüphelim çamaşır suyu olabilirmi birdeben bir ara bu kot taşlamada çalışanların emekli olmasıyla ilgili bir yasa çıkacaktı acaba bizim hastalıktada emekli olma gibi bir durum söz konusu olabilirmi bilgisi olan cavap verirse sevinirim

  8. ayşe dedi ki:

    merabalar banada sarkoidaoz teşhisi koyuldu ama ben şüpeliyim 10ay kortizon kullandım sarkoidoz teşhisi koyulanların ace si kaç çıktı öğrenebilirmiyim

  9. songül dedi ki:

    mrb hocam ben 40 yaşındayım 1buçuk senedir sarkoidoz hastasıyım ve bu bir buçuk sene içinde hastalığımda en ufak bi iyleşme olmadı aksine lenf nodlarım git gitde büyüyü küçülmesi gerekirken neden büyüyo olabilir ve devamlı büyümesi kötümü cvp yazarsanız çok sevinirim tüm hastalara ALLAH ACİL ŞİFAR VERSİN…

  10. züliha yörümezoğlu dedi ki:

    6 yıldır kolon ca hastasıyım 24 kür kemoterapi aldım defalarca ameliyat geçirdim sürekli kontroldeyim son üç yıldır rahatsızlıklarım arttı gözlerim bulanık görmem geriledi eklem ağrılarım ve duyma bozukluğu tükürük bezlerinde taş sorunlarım var ışık hassasiyeti çabası doktorlar sarkoidoz dan şübheleniyorlar ama yapılan biopsiler tamogrofiler çok şükür ki temiz çıkıyor ama benim şikayetlerim artıyor hastalığın tedaavisi kortizon muş bende de teşhis edilemediğinden dolayı tedavide olamıyorum gözlerim çok bozuldu gittiğim bütün göz doktorları gözlerimin sağlıklı olduğunu söylüyor ne yapmamı önerirsiniz

  11. sibel dedi ki:

    merhaba benim annem rahatsız oldu bundan 3 yıl önce soguk olgınlıgı dediler rahatsızlıgı ve halsizligi ilerledi sonra sarkoidoz oldugunu ögrendik 2 yıldır tedavi diye kontrollere gidiyoruz nefes darlıgı için ilaç verip gönderiyolar bu sabah tekrar gittik kortizon kullanmamız gerek ama çok riskli diye annemi korkuttular ne yapabiliriz kullanalımı hiç bilemiyoruz cevap yazarsanız çok seviniri teşekkürler şimdiden

  12. Burak dedi ki:

    Hocam merhabalar benım aklım çok karıştı artık hayattan bunaldım bu allerjik astım kronik sesli ağır öksürük doktorum desenız turkıyenın en ıyı doktorlarından zeki kılıçaslan profesör dr ılaclarla da fayda bulamıyorum nem cıhazıylada psıkolojık dıyor sorun bıcare bulamadım kısa not bırakıyorum en kısa zamanda sızın kontrolunuz altına gecmek ıstıyorum umarım memnun kalanlar gıbı sanslı olurum bende sıkıntılarım gıtgıde artıyor sürekli uykulu hali,sürekli ağır nefes darlıgı arada bi tıkanma ne sıgara ıcerım ne alkol 2 spor yapıyorum havuz ve fıtness beslenmem duzenllı kıloda alamıyorum kullandıgım ılaclar Mıflonıde onceaır ve havuz kramp ıcın magnezyum destegı ve zencefıllı macun ılacı alıyorum yardımcı olurmusunuz sımdıden teşekkürler hoşçakalın hocam

  13. Gül dedi ki:

    35yaşında sarkoidoz hastasıyım 5 yıl önce bronkoskopi ve mediastinoskopi yapılarak teşhisim konulmuştu kortizon tedavisiyle 1yıl içinde iyileşmiştim şimdi hastalık tekrar nüksetti endişeleniyorum kortizon dışında ya da ona ilave olarak bitkisel bir çözüm sunabilir misiniz Teşekkürler

  14. muzaffer dedi ki:

    herkese geçmiş olsun.değişik sebeplerle hastanelere taşınıyoruz ama birçok hastalıkta sonuç yok maalesef.doktorlar içinden çıkamadıkları durumlara ya psikolojik diyorlar ya da tedavisi olmayan bir hastalık..
    kanaatim o ki yediklerimizi düzenlemeden ve sağlıklı besinlere dönmeden hastalıklar artmaya devam edecek..bu konuda CAN BOĞAZDAN ÇIKAR isimli kitabı tavsiye ederim..okuyunca hayretler içinde kalacak hızla beslenmenizi düzelteceksiniz ve kendiniz de düzeleceksiniz.

  15. mehmet dedi ki:

    slm hocam bende sarkidoz şüphesi ve tanı kunuldu ancak herhangi tavi oygulanmadı ben aşırı balgam yapıkan gibi önce sarı renkte daha sonra gırınsı beyaz şekline ve çok zor çıkarıyorum nekadar sörecek bu balgam slm lar

  16. Yasin dedi ki:

    Arkadaşlar bende sarkoidoz hastasıyım… 32 yaşındayım… Aynı hastalıkla uğraşan bizler birbirimize ulaşırsak çok ii olur…

  17. Nurhan Dağal dedi ki:

    Benim annem yaklaşık 1 sene önce sarkoidoz tedavisi sırasında vefat etti.yaklaşık 5 yıl bu hastalıkla mücadele etti. ilk hastalığı akciğer tomografisiyle çıktı. sonra bronkoskopi olmadı mediastonoskopi oldu sürekli kontrollere giden birisiydi sadece seretıde isimli ilacı kullandırıyordu doktorları. sonrasında akciğerlerde tutulum varken karaciğerde de sorun var dediler. ve zor bir karar sürecinden sonra kortizon tedavisine başladık fakat denilen gibi iyileşme olmasından çok gerilemeler oldu annem 1 ay içinde yataktan kalkamaz hale geldi.daha sonra hastaneye götürdük zorla hastaneye yatırılmasını sağlayabildik.ama hiçbir iyileşme olmamakla beraber yatağa bağımlı olmasına bağlı olarak septik şoka girdi ve vefat etti. Benim anladığım bu hastalıkta gerçek anlamda tıp çaresiz ve de hayatınız Allaha emanet Bu hastalığa bağlı olarak annesini kaybetmiş biri olarak benim diyebileceğim kortizon tedavisine başlarken çok ama çok iyi düşünün …

  18. katsu dedi ki:

    Merhabalar,

    Bende bu hastalıkla tanışalı yaklaşık 8 ay oldu yabancı sitelerden türkçe sitelerden çok araştırdım bu hastalığı, sebebi ve tedavisi malasef şuanda yok. Aşağıdaki gibi basit öneriler veriyorlar paylaşmak istedim. Sağlıklı günler dilerim.

    Sarkoidoz diyeti

    Sarkoidoz hastaları kiraz ve kırmızı biber gibi antioksidan bakımından zengin besinlerin yer aldığı sağlıklı bir beslenme planına uymak durumundadırlar. Buna ek olarak muz ve patates gibi potasyum bakımından zengin besinler tüketmek de hastanın faydasına olacaktır. Sarkoidoz hastaları ayrıca fasulye ve soğuk su balıkları gibi yağsız protein içeren besinler tüketmeli ve günde 6 – 8 bardak su içmelidirler. Bu beslenme planı, hastanın genel sağlığını düzelterek hastalıkla savaşmasına yardımcı olacaktır.

    Kaçınılması gereken gıdalar

    Kafein ve şeker içeren besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Kafeinsiz ve şekersiz meşrubatların da, sarkoidoz hastaları için çok sağlıklı olmadığını söylemekte fayda var. Ek olarak hastalar D vitamini ve kalsiyum bakımından zengin besinlerden de uzak durmalılardır çünkü bu besinler sarkoidoz semptomlarını tetikleyebilir ve hiperkalsemiye (kanda yüksek oranda kalsiyum bulunması) yol açabilir. “Sarkoidoz Atlası” kitabının yazarları Violeta Mihailovic-Vucinic ve Om P. Sharma, sarkoidoz hastalarının yüzde 63′ünün aynı zamanda hiperkalsemi hastası olduğunun altını çizmişlerdir.

  19. Dilek Şahin dedi ki:

    Maalesef benım annemede iki yıl önce Sarkıodose hastalığı teşhisi koyuldu. Endoskopi yapıldı. Iki yıl sürekli gözetim altındaydı. Fakat son zamanlarda eklem ağrıları dahada siddetlendi, öksürük ilerledi ve halsiz kaldı. Su anda hastanede kortizon tedavısı uygulanıyor. Prednısolon adında. Buda şeker hastası olduğu için şekeri yükseltiyor. Benim merak ettiğim bu hastalık ne kadar tehlıkelı… Ne yapmamız lazım. Ilerde daha da ilerlediğinde ne oluyor çok merak edıyorum. Ve çok korkuyorum bu kadar korkulacak bir hastalık m? Allah herkese şifa versin. Bu arada benim annemde daha 48 yasında….

  20. Dilek Şahin dedi ki:

    Maalesef benım annemede iki yıl önce Sarkıodose hastalığı teşhisi koyuldu. Endoskopi yapıldı. Iki yıl sürekli gözetim altındaydı. Fakat son zamanlarda eklem ağrıları dahada siddetlendi, öksürük ilerledi ve halsiz kaldı. Su anda hastanede kortizon tedavısı uygulanıyor. Prednısolon adında. Buda şeker hastası olduğu için şekeri yükseltiyor. Benim merak ettiğim bu hastalık ne kadar tehlıkelı… Ne yapmamız lazım. Ilerde daha da ilerlediğinde ne oluyor çok merak edıyorum. Ve çok korkuyorum bu kadar korkulacak bir hastalık m? Allah herkese şifa versin. Bu arada benim annemde daha 48 yasında….

  21. hatice dedi ki:

    ben 41 yaşındayım üç senedir zarkidoz hastasıyım 40 mg prednol kulandım yine üçüncü kez tekrarladı gazi hastanesinde tedavi görüyorum kesin tedavisi yok olduğunu biliyorum ama en azından hastalımın irellemmesi için ne yapmam gerek tellefonum 05345447339

  22. ünsal dedi ki:

    slm bir sene önce sarkoidoz teşisi konuldu ve tam yıl tekrarında hafif bir yüz felci oldu tekrar ve deltacortili 50mg çıkardılar özellikle herkez nisan mayıs haziran gibi daha dikkatli olsun tavsiyem bu hasatalara

  23. Yalçın Yörük dedi ki:

    Merhaba 35 yaşındayım 4 yıl önce sarkoidoza yakalandım bronkoskopi sonrası ameliyat lenf nodu aldılar doktor prednol tedavisi başlattı haplar kusturdu halsiz bıraktı kilo aldırıcı özelligide var prednol kullanırken yan etki şeker hastalığı çıktı bir ara iyidim sinsi bir hastalık olduğu için zamanla ortaya çıkıyor arkadaşlar tedavi için ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim Allahtan herkesi acil şifalar dilerim..05375994970

  24. Orhan dedi ki:

    6 yıldır sarkoidoz hastasıyım. Önce hekimler anlayamadı zira sarkoidoz hastalığı hakkında çok az şey biliniyordu. Kronik bronşit diye antibiyotik üstelik çift antibiyotik yüklediler. Oda yetmedi bu kez bana mide asidini absorbe etmek için talcid gibi kalsiyum oranı inanılmaz yüksek bir ilaçla kanımı kalsiyuma boğdular. Hiper kalsemi ve sonucunda pankreatit ile yoğun bakıma kaldırıldım kalsiyum 17 cıvarında idi. Burada birilerinin aklına sarkoidoz geldi ve tomografi ve broskopi ile sonuca vardılar. Yıllardır kortizon kullanıyorum. 50mg ile başladım şimdi 8mg düşürdüm. Anlayacağınız
    Yüksek kalsiyum içeten gıda ve ilaçlardan uzak durun
    Tomografi isteyin zira röntgendr kolay fark edilmiyor
    Kilo almayın
    Egzersiz yapın
    Düzenli kontrole gidin
    ACE ve kalsiyum seviyelerini kontrol ettirin
    Aşkol oranı yüksek içkilerden uzak durun
    Mecbur kalırsanız kortizon kullanmaktan korkmayın
    Kortizon kullanırkrn bol su için ve her fırsatta ter atın

  25. Taner yucel dedi ki:

    Merhabalar;
    Bana da temmuz 2015 de sarkoidoz teshisi kondu. O zamandan bu yana 3 ayda bir duzenli olarak kontrollere gidiyorum son iki kontrolde doktorlarim iyilestigimi iyiye gittigimi soylediler. Cok sukur kortizon kullanmadan bu duruma geldi. Ama bu gecen surede moralimi hic bozmadim. Kendime cok iyi baktim. Bilen bilir hastalik belirti vermeye basladiginda kisa surede asiri kilo kaybina sebep olur. Teshis suresince 66 kiloya kadar dusmustum su an kendi standart kilom olan 86 ya kadar ciktim. Bol bol dua edin moralinizi bozmayin. Rabbime herkese acil sifalar versin.

  26. gülsüm ulucay dedi ki:

    merhabalar 13 yıldır sarkoidoz hastasıyım 18 yasımda yakalandıgım bu hastalıktan kurtulmak bır yana kobay nıyetıne kullanılmaktayım ve artık sınırlerım harap olmuş durumda…kortızon kullanıyorum 60 mg la başladık 8 mg kadar düştü ama pankreatıt gelışti ace duzeylerım aşırı derecede yüksek…ilaçların yan etkısıde cabası son care olarak cellcept 500 mg ılac baslandı ılacı ıctıgm gun bas donmesı mıgde agrısı halsızlık de basgosterdı ve ılacı bıraktım halıyle…ne yapıcamı bılemıyorum hıc bır hastane bana bakmak ıstemıyor daha dogrusu sarkoıdoza bakmak ıstemıyor…

Siz de yorumunuzu paylaşın: