ÇOCUK TÜBERKÜLOZUNUN BELİRTİLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

Tüberküloz mikropları kan yoluyla tüm vücuda yayılırlar, ancak bu sırada vücutta tüberküloz mikroplarına karşı gelişmeye başlayan bağışıklık sayesinde bu mikropların hastalık yapması engellenmiş olur. Mikroplar primer enfeksiyon sırasında dağıldıkları yerlerde uyku halinde kalırlar. Herhangi bir nedenle vücut direncinin azalması bu mikropların tekrar çoğalmaya başlamasına ve tüberküloz hastalığının ortaya çıkmasına yol açar. Araştırmalara göre, primer enfeksiyon geçiren kişilerin %10 kadarında yaşamlarının herhangi bir döneminde tüberküloz hastalığı gelişir.

PRİMER ENFEKSİYON

Primer enfeksiyon, ülkemizde de olduğu gibi genellikle çocukluk çağlarında meydana gelir. Gelişmiş ülkelerde mikropla ilk karşılaşma daha çok ileri yaş gruplarına kaymaktadır.

Primer enfeksiyon çoğu zaman hiçbir şikayete yol açmaz. Bazı çocuklarda ise kısa süreli hafif ateş, öksürük gibi üst solunum yolları enfeksiyonuna benzeyen belirtiler vardır. Vücutta gelişen bağışıklık sayesinde, kısa zamanda bu belirtiler de ortadan kalkar.

ÇOCUK TÜBERKÜLOZU

 Çocuk tüberkülozu diyince anlaşılması gereken, primer enfeksiyonun çeşitli komplikasyonlarıdır. Bunlar, göğüs boşluğundaki lenf bezlerinin büyümesi, akciğer dokusunda iltihap, plörezi (akciğer zarları arasında sıvı toplanması), miliyer tüberküloz (mikropların kan yoluyla tüm vücuda yayılması), menenjit tüberküloz (beyin zarı iltihabı) gibi tablolardır.

Çocuk tüberkülozunun belirtileri meydana gelen komplikasyona göre değişir, ancak tümünde de en çok rastlananlar ateş, iştahsızlık, halsizlik, gece terlemesi ve kilo kaybı gibi genel belirtilerdir. Öksürük de birçok hastada vardır. Çocuklar genellikle balgam çıkaramazlar.

Göğüs boşluğundaki lenf bezlerinin büyümesinde nefes darlığı, hırıltılı solunum, ağrı  gibi şikayetler olabilir. Bu lenf bezleri komşu oldukları bronşlara baskı yaparak o kısımda tekrarlayan zatürreelere ve bunun sonucunda da bronşektazilere neden olabilirler.

Akciğer zarları arasında sıvı toplanması ise önce göğüste batar tarzda ağrı ve öksürüğe ve sıvının artmasıyla da nefes darlığına yol açar.

Çocuk tüberkülozunun en ağır ve ölüm ihtimalide en yüksek olan formları miliyer tüberküloz ile menenejit tüberkülozdur. BCG ile aşılanmış olan çocuklarda bu ölümcül komplikasyonların görülme riski azalır.

Yazı için 10 yorum yapılmış:

  1. ela bakay dedi ki:

    Merhaba Hocam öncelikle bizi bilgilerinizle aydınlattığınız için teşekkürlerimi sunuyorum.Benim kardeşim 7 yaşında ve geçen yıl PPD testi 15mm çıktı 6 ay tedavi gördü.Bu yıl kuru öksürüğü tekrarlayınca bu testi yineledik ve sonuç yine 15 mm ancak akciğer filmlerinin temiz olduğunu doktorumuz söyledi.Ben şunu sormak istiyorum acaba kardeşim bundan sonra nasıl bir tedavi görecek ve geçen yıl ilacını düzenli kullanmamıza rağmen sonucun aynı çıkması normal bi durum mudur ? şimdiden çok teşekkür ederim.

  2. Leyla dedi ki:

    Arkadaşım sorunun cevabını çok merak ediyorum,cevap yazıyomu hoca?hiç bı yazıda cevap göremedim,,sadece soran mı görebiliyor….bu arada çok gecmis olsun..

  3. Leyla dedi ki:

    Arkadaşım sorunun cevabını çok merak ediyorum,cevap yazıyomu hoca?hiç bı yazıda cevap göremedim,,sadece soran mı görebiliyor….bu arada çok gecmis olsun..

  4. Leyla dedi ki:

    Arkadaşım sorunun cevabını çok merak ediyorum,cevap yazıyomu hoca?hiç bı yazıda cevap göremedim,,sadece soran mı görebiliyor….bu arada çok gecmis olsun..

  5. Leyla dedi ki:

    Arkadaşım sorunun cevabını çok merak ediyorum,cevap yazıyomu hoca?hiç bı yazıda cevap göremedim,,sadece soran mı görebiliyor….bu arada çok gecmis olsun..

  6. helin gezer dedi ki:

    iyi günler Hocam ben 35 yaşımdayım 15 yıl tüberkuloz oldum dr akciğerde büyük yara var dedi 1 ay hastaneye yattım ve 1 yıl tedavi gördüm iyileştim.son 6yıldır akciğer filmi çekmedim ama 20 gündür arasıra gece terliyorum ve sol omuzum çok ağrıyo ve çok halsizim hastalığım nüksetmiş olabilir mi bebek emziriyorum bebeğime bulaşır mı lütfen kısa zamanda cevaplayın çok teşekkürler..

  7. Nazile Aptulova dedi ki:

    Merhaba Prof.Dr.Ahmet Rasim ,

    Benim ismim Nazile.Bulgaristanda yasiyorum.Cerrahi bolumunde hemsireyim.5 ay once tuberkuloz hastaligim oldugu tesis edildi.Tedavi oluyorum.Benim size sorum cocuklarimla ilgili. Ikiz erkek cocuklarim var, 4 yasindalar.Ben hastaneye girdikten sonra onlara ak ciger rontgeni yapildi- temiz cikti,PPD testi yapildi-negativ cikti,kan testlerinde degerler normal .T-SPOT TB testi yaptirdik –negativ cikti. Bizim burdaki goguz hastaliklari doktorumuz simdi yeniden T-SPOT TB testi yapmamizi istedi. Ancak bu sefer T-SPOT TB testi -pozitif cikti. Yeniden ak cigerlerine rontgen yaptik- yine temiz ciktilar , kan testlerini de yaptik – hepsi normal.Cocuklarin sagligi yerinde. Buradaki doktorumuz rifampisin ve isoniazid icmeleri gerekiyor dedi.BCG asilari var.
    Sizce bu tedavi gerekli mi? Sadece isoniazid yeterli degil mi ? Gerekli gorurseniz yaninizada gelebiliriz.

  8. Derya dedi ki:

    Merhaba Hocam,benim 2,5 yaşında oğlum var.Gecmeyen öksürüğü var.Hemen hemen her sabah mutlaka öksürüyor gün içinde de arada oluyor.7 aylık falandı bronşit başlangıcı dendi ilaç kullandık ciğer filmi temiz cikti 1 yaşında boğaz enfeksiyonu oldu bayağı ağır geçti alerjik bir sürü ilaç kullandık bı fayda etmedi sadece geçen yaz dönemi öksürük yoktu kış gelince tekrar başladı grip oluyor öksürük uzun bı sure devam ediyor.şu dönemde öksürük her sabah ve ara ara var.sabah uyandığında hırıltı oluyor ,balgam çıkartacakmış gibi öksürüyor sonra geçiyor.ates yok .14 kilo.tüberküloz belirtisi olabilrmi hiç bir doktor böyle bı bilgi vermedi.gogus hastalıklarına mı goturmeliyim bilgilendirirseniz sevinirim.tesekkur ederim iyi çalismalar.Allaha emanet olun

  9. Naile dedi ki:

    Merhaba hocam benim oğlum biryaşinda buronşit olmuştu iki ay öncetekrarladı bitmiyen bi öksürük var doktor demire bağlı kansızlik var dedi kan ilacini kullaniyom nefeste çok kotü koku var nden acaba başka bişey olabilirmi teşekürler

  10. İlker dedi ki:

    Merhabalar hocam. Yaklaşık 35-40 gündür çocukta ateşli hastalığımız mevcut. İlk başta bronşit dediler. Kanda enfeksiyon var dediler. Kandaki crp yüksek çıkmıştı. Antibiyotik şurup ve iğnenizle tedavi gördü hastalığı geçti gibiydi. Fakat aradan bir iki gün geçti ateş yine yükseldi. Biz tekrar hastaneye gittik. Yatış verildi ve testler yapıldı. Genel olarak test sonuçları temiz. Fakat kanda enfeksiyon oranı (CRP) Yine yüksek çıktı. Doktor son olarak tüberküloz testi yapacağız dedi. Çocukta öksürük var ama öyle inatçı değil balgamlı sadece. Ateş bazen yükseliyor bazen normal seviyeye geliyor. Nefes darlığı hiç olmadı. Halsizlik olmadı. İştah kaybı hiç görülmedi. Kilo kaybımız olmadı. Kan tükürme yada öksürükle kan gelmesi olmadı. Sizce tüberküloz olma ihtimali var mı. Test yapılacağını duyunca çok korktuk. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: