EKONOMİK KRİZ VEREMLE VURACAK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

 Ancak, özel doktor, poliklinik, hastaneler, üniversiteler gibi kurumlarda tedavi gören hastaların birçoğu bu değerlendirme içinde yer almadığından gerçek veremli hasta sayısının çok daha fazla olduğu da bir gerçektir. Ekonomik krizin yaratacağı olumsuzluklar önümüzdeki yalarda veremli hasta sayısının katlanarak artmasına yol açacaktır.

VEREM SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIR

Verem, hasta kişinin öksürmesi, hapşırması ve hatta konuşması sırasında havaya karışan bu damlacık çekirdekleri içinde bulunan mikropların solunmasıyla bulaşır Bu nedenle, hasta kişilerin ağızlarını bir mendille kapatmaları bulaşmanın önlenebilmesi için çok yararlıdır.

En çok bulaştırma özelliği olanlar, akciğerlerinde yara bulunanlar ile gırtlak tüberkülozu olanlardır. Balgamlarında mikrop olmayan hastaların bulaştırıcılıkları daha azdır. Sanıldığının aksine, tüberküloz mikrobu, çatal, kaşık, tabak, bardak gibi aynı yemek takımlarının ya da havlu, kalem, gözlük, çakmak gibi eşyaların kullanılmasıyla bulaşmaz.

Tedavi görmeyen veremli bir hasta yılda 10-15 kişiye mikrop bulaştırırken tedaviye başlandıktan 2-3 hafta sonra hastalık bulaştırıcılığını kaybeder. Bu sebeple, tüberkülozun erken teşhisi ve tedavide gecikilmemesi çok önemlidir.

YAKIN TEMAS ÇOK ÖNEMLİ

Verem mikrobunun bulaşması için, hasta ile yakın ve uzun süreli temasın olması gerekir. Hasta kişi ile aynı evi ya da iş yerini paylaşanlarda bulaşma riski de yüksektir. Verem saptanan bir kişi ile aynı evi ya da iş yerini paylaşan kişiler, hem erken dönemde ve hem de 2 ve 6 ay sonra verem bakımından kontrol edilmelidir.

Veremli hasta ile bir kez el sıkışmak, yanak yanağa öpüşmek pratik olarak bulaşmaya neden olmaz. Aynı şekilde, hastaların açık havada bulaştırıcı olmaları da kolay değildir.  Ancak, veremin seyrek de kapalı ortamlarda da bulaşabileceği bildirilmiştir.

Verem mikrobu, güneş ışığına duyarlıdır. Eskilerin söyledikleri ’Güneş giren eve doktor girmez’ sözü buna dayanmaktadır.

VEREM KESİN TEDAVİSİ OLAN BİR HASTALIK

İki haftayı geçen öksürük, kanlı balgam, akşamları çıkan ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, halsizlik ve kilo kaybı şikâyetleri olan kişilerde verem hastalığı düşünülmelidir. Bu tür hastalara mutlaka bir akciğer röntgeni çekilmeli ve balgamlarında verem mikrobu araştırılmalıdır.  

 Verem kesin tedavisi olan bir hastalıktır. Önemli olan teşhiste gecikilmemesi,  ilaçların düzenli olarak, yeterli doz ve sürelerde alınmasıdır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: