TÜBERKÜLOZ TEDAVİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

Ancak tüberkülozu olan bir hasta mutlaka tedavi edilmesi gerekir, çünkü tedavi edilmeyen tüberkülozlular hastalıklarını tüm topluma yayarlar.

Tüberküloz başarı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Önemli olan tanının erken konması ve uygun ilaçların, yeterli doz ve sürede verilmesidir. Tüberküloz tanısı konduğu zaman o kişinin birlikte yaşadığı ve yakın ilişkisi olan insanlar, yani aile bireyleri ve iş yerindeki arkadaşları mutlaka tüberküloz taramasından geçirilmelidir.

Küçük çocukların, diyabet, böbrek hastalarının, kemoterapi ve kortizon kullananların tüberküloza yakalanma risklerinin daha fazla olduğu unutulmamalıdır. Tüberküloz taramasının birkaç ay sonra tekrarı çok önemlidir, çünkü tüberküloz mikrobu alınır alınmaz hemen hastalık yapmaz.

 TEDAVİ PRENSİPLERİ

 Tüberküloz tedavisinde en önemli iki nokta, tanının en kısa sürede konması ve tanı konan hastaların da çok iyi tedavi edilmeleridir. Çünkü, ancak bu sayede hastalar bulaştırıcı olma özelliklerini kaybedecekler ve enfeksiyon zinciri kırılabilecektir. Kesin tanı, tüberküloz mikrobunun görülmesi ve kültürde üretilmesiyle konabilir. Röntgendeki bulgular ne kadar tipik olursa olsun mikrobiyolojik incelemeler mutlaka yapılmalıdır.

Tedavileri eksik, düzensiz, düşük dozlarda ve kısa süre yapılan hastalarda ilaçlara dirençli tüberküloz mikropları ortaya çıkar. Bu birden çok ilaca dirençli mikropların neden oldukları tüberkülozun tedavisi standart tedaviye göre 100 kat daha pahalıdır.

Tüberküloz tedavisi en az dört ilaçla yapılır. Bunun nedeni tüberküloz mikroplarının daha işin başında birden fazla ilaca dirençli olma ihtimallerinin yüksek olmasıdır. Tedavinin ilk 2 ayında rifampisin, isoniazid, prazinamid ve streptomisin (veya etambutol) verildikten sonra,  rifampisin ve isoniazid ile tedavi 7 ay daha sürdürülür.

Hastanın hiçbir şikayeti kalmamış olsa bile tedavi süresi en az 9 aydır. Birçok hasta şikâyetleri 1-2 ay sonra tamamen geçtiği için tedaviyi yarım bırakmakta, bu durum da mikropların bir süre sonra tekrar üremelerine ve kullanılan ilaçlara direnç kazanmalarına yol açmaktadır. Özel durumlarda tedavi süresi 6 ay olabileceği gibi, ilaçlara dirençli tüberkülozu olan hastalarda tedavinin 24 aya kadar uzatılması gerekir.

Hastalar ilaç yan etkilerine karşı uyarılmalıdır. Tüberküloz ilaçlarının pek çok yan etkisi vardır. İlaç bana dokundu veya yan etki yaptı diye tedavilerini tamamen kesmiş veya ilaçlarını düzensiz kullanmış pek çok hasta gördüm. Tüberküloz ilaçlarının en sık görülen ve en önemli olan yan etkileri karaciğerle ilgilidir. Bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, sarılık bunun başlıca belirtileridir. Hasta, her hangi bir olumsuzluk hissettiği zaman bunu en kısa zamanda doktoruna iletebilmelidir.

Direnç testi yapılmalıdır. Tüberküloz tedavine başlanmadan direnç testleri yapılarak mikropların hangi ilaçlara duyarlı, hangilerine dirençli oldukları belirlenmelidir. Ülkemizde tüberküloz mikroplarının bir ya da daha fazla ilaca dirençli olma ihtimalleri yüksektir.

İlaçlar ücretsiz olarak verilmelidir. 9 aylık standart tedavinin maliyeti 300 dolar kadardır. Tüberküloz ilaçları eczanelerde para karşılığı satıldığı gibi, Verem Savaş Dispanseri tarafından ücretsiz olarak da verilmektedir. Tedavinin tam olabilmesi için bu çok önemlidir.

Yazı için 79 yorum yapılmış:

  1. tolga dedi ki:

    k.bkmayın yazmayı unuttum son olarak en ufak koşuda veya merdiven cıkarken nefesimi zor alıyorum cabuk yoruluyorum bu durum ileride devam edermı veya spor yapmamı engellermı…

  2. tolga dedi ki:

    kaç zamandır cevap bekliyorum.Ama herhangi bir cevap yok siz insanlarla oynuyorsunuz bence o kadar insan cevap bekliyor insanları kandırmayın ve arkadaşlar bunlar paranın peşinde onun için diyecegim bunların sitesine bile girmeyin……

  3. tolga26 dedi ki:

    kaç zamandır cevap bekliyorum.Ama herhangi bir cevap yok siz insanlarla oynuyorsunuz bence o kadar insan cevap bekliyor insanları kandırmayın ve arkadaşlar bunlar paranın peşinde onun için diyecegim bunların sitesine bile girmeyin……

  4. BESTEKAR EMRAH TEZCAN dedi ki:

    DEĞERLİ HOCAM

    Babamda(57) 2 ay önce verem mikrobu tesbit edildi tedavisine başlandı ancak alınan ,ilaçların etkisiyle olduğunuz düşündüğümüz vücutta şişlikler ve ödemler oluşmakta ayrıca geceleri nefesi yeteri kadar alamamaktan dolayı uyuyamama ayrıca aşırı bir kaşıntı (hocam kaşınmaktan her tarafını kanattı nerdeyse) sıkıntısı doğmaktadır.
    15 gün öncesine kadar en azından uyku durumu böylesine düzensiz değilken şimdi sıkıntı oluşmasında ve ödemlerde nasıl bir yol izlenmelidir?
    acilen değerli yorumlarınızı bekliyor sonsuz saygılarımı sunuyorum

    BESTEKAR EMRAH TEZCAN

  5. mesut bıyık dedi ki:

    hoçam meraba benim ögrenmek istedigim bazı şeyler var 1981 dogumluyum 2000 yılında zatüre hastalıgı geçirdim ve akçigerler lekeler oluştu daha sonra da 2012 yılında tüberkülöz hastalıgına yakalandım 3 arb olarak teşhis konuldu 18 gün hastanede yattım 90 gün boyunçada doktorun verdigi rapor ile işe gitmedim 6 ay boyunçada ilaç tedavisi devam etti sizden ögrenmek istedigim 2900 gün sigortam var yeni çıkan yasada ise bu kişilere malülen emeklilik yolu açıldı ben bundan nasıl yararlanabilirim teşekkür ederim

  6. derya dedi ki:

    benım esım verem tedavısı gordu ıyı oldu ama hala oksuruyor ve cok zayıf bı bunyesıvar oksuruk yenılıyormu hastalı

  7. Ibrahim dedi ki:

    Sayin doktor,

    Ben bruksede yasamaktayim ve 3 yil oncesine kadar hic bir saglik sorunum yoktu ve su anda yasim 42 .
    Sorunum bir gun normal bir thorax radiografi cektirdim ve orda kalbimde yogun sekilde perikardii tespit edildi ve sebebini onceden yogun enfeksiyon gecirmis olmam vede oda kirecleme olabilecegini soyledi doktorlar ,sonrasi kanimi aldirdiigimda karaciger sorunu yani syroz sorunu oldu ve onunda biopsiye ragmen nedeni ogrenilemedi , ve uzun suredir karin agrisi basladi belkide syroz nedeni olabilir dedim ama bu tatilde turkiyede siddetli agrilarim oldu vede hastaneye gittim safra kesesi olabilir deyip beni ameliyata aldilar sonrasi doktor ameliyatin uygulànmadigi soyledi cunku yogun sekilde enfeksion oldugu vede tuberkuloz tegsizi koydular ve burda 1 aydir tedavi baslandi ama agrilarimi bir turlu kesemediler kullandigim ilaclarim: myambutol 400, rifadine 300, nicotibine 300, avelox 400 mg.
    Mutlaka sizin tavsiyenize ihtiyacim var turkiye tuberkuloz uzerinde daha tecrubeli oldugunu biliyorum orda 3 gunde teshiz koydular oysa burda kabul etmediler ancak 1.5 ay sonra teshisi koydular cevabinizi bekliyorum saygilarimla, ibrahim.

  8. emre dedi ki:

    bende bir verem hastasıyıım erken tanı koyduk ama ilaclar karacigere zarar werıomus degerlerım yukselıo bı kac gun sonra duzelıo ılacı alınca yenıden yukselıoonasıl olcak bole bı tedawı bır kac yuz yılmı surecek ne yapmam gerek bı fıkır werecek

  9. BURCU dedi ki:

    DOKTOR BEY ÖNCELİKLE SİZE YALVARIYORUM BABAM DAHA ÖNCE TÜBERKÜLOZ İSTANBUL SÜREYYA PAŞADA YATTI 4 SENE TEDAVİ GÖRDÜ DAHA SONRA ÇOK ŞÜKÜR İYİLEŞTİ ŞİMDİ HALSİZLİK ŞİKAYETİYLE GİTTİK ENFEKSİYON ARTMIŞ DEDİ İLTİHAP VAR DEDİ BİZ NE YAPMALIYIZ

  10. özlem dedi ki:

    değerli hocam ben 28 yasında bir çocuk annesiyim bundan iki sene önce meme tüberkülozu teshisi ile tedaviye basladım altı ay süren tedaviden sonra çok şükür iyileştim fakat dönem dönem ağrılarım olduğu için bu hastalığın tekrarlama olasılığı varmı merak ediyorum çok nadir bir hastalık olduğu için doktorlarım pek beni aydınlatamadılar sorularıma cevap verirseniz çok mutlu olurum tesekkür ederim

  11. özlem dedi ki:

    Merhaba hocam 26 yasindayim ppd testi yaptirdim 18x17mm cikti akciger filmim ve kan testim normal cikti fakat doktor bana 6 ay koruyucu ilac kullanmami soyledi 3 gun kullandim bana iyi gelmedi ve geri biraktim bi sorun olur mu kullanmak zorunda miyim bcg asisindan dolayi deger yuksek cikiyomus dogru mu acil cevabinizi bekliyorum

  12. özlem dedi ki:

    Selam arkadaşlar ben 22 yaşındayım yeni evliydim işyerinde bayılmıştım.. gebelik bekliyordum fakat tüberkülozlu olduğumu öğrendim.. gerçi halsizlik ve ateş vardı fakat dediğim gibi gebelik sanmıştım.. demem o ki ne olursa olsun üzülmeyin ben çok ağladım hastanede yattım.. 8 ay tedavi gördüm.. tedavim yeni bitti.. kendinize iyi bakın terlemeyin bol bol su için. Haftada iki üç kez et yiyin geceleri süt için mutlaka. Bol yeşil yapraklı sebzeler yiyin ve temiz havaya çıkın.. birde eğer güneşliyse hava günde yarım saat güneşte oturun çünkü güneş verem düşmanıdır.. Allah herkese acil şifalar versinbenide bu illete düşürmesin birdaha inşallah..

  13. abdurrahman dedi ki:

    herkeze slm bende şuan bağırsak tüberkülos var 6 aydır ilaç tedavisi görüyorum ama hala ağrılarım geçmedi şayet aranızda bendeki rahatsızlık olan varsa lütfen iletişime geçelim numaram 05380667071

  14. nedime dedi ki:

    Ben 21 yasinda ogrenciydim. Oksuruk sikayetlerimle doktora gittim de belli oldu hersey. Akciger tuberkulozu. 15 gun hastane de yttim. Okulu dondurdum. Verem tedavim iyiye gidiyor ama ilaclarn vermis oldugu migde rahatsizligim. Bide psikolojik cokuntum. 3 ay oldu ilaclarimi duzenli kullaniyorm. Ama farkli rahatsizligim da var. Verem nefes darligi ve heyecanlanmis gibi kalbin surekli atmasina sebeb olur mu ?

  15. gülçin dedi ki:

    mrb bende yaklaşık 2 aydır tüberküloz tedavisi görmekteyim.Bu hastalığa alışmak bnm için çok zor oldu psikolojik olarak çok etkiledi beni.Ama şunu da iyi biliyorum ki ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılırsa , beslenme uyku ve dinlenmeye dikkat edilirse tedavisi olan bir hastalık.En önemlisi de ilaçları doktor kontrolünde düzenli bir şekilde almak.Ben bu hastalık hakkında çok yazı okudum araştırdım.söylediğim gibi hasta kendine çok dikkat etmeli terlememeli ,üşütmemeli ve moralde önemli.Başta bu hastalığa alışmak zor oluyo ama zamanla alışıyosun ilaçları kullandıkça kendini daha iyi hissediyosun.Dediğim gibi moral çok önemli bütün hastalıklar için Allah beterinden bizi korusun umarım tüm hastalara şifa versin..

  16. ihsan dedi ki:

    bende 2 haftadır tüberküloz tedavisi görüyorum verem savaş dispanserinden aldığım ilaçları içiyorum ve kafaya takmamaya çalışıyorum çünkü moral bozmak en yanlışı başa gelen çekilir diyorum ve düzenli bi şekilde ilaçları alıyorum 3 gün sonra kontrolüm var tekrar bakalım tedavi süreci işe yaradımı görücez herkese tavsiyem moralli olmaları beterin beteri var bu hastalık en azından düzenli tedaviyle geçiyor Allah dermansız dert vermesin

  17. Betl dedi ki:

    Merhaba ben yaklaşık dokuz ay once tüberküloz tedavisine başladım. Yanı mart ayında konuldu. Onun öncesinde beş ay öldürdüm balgam gibi şikayetlerim vardı. Altı kez uzman doktora gittim doktorlar anlamadı. Bir suru antibiyotik kullandım. En son 20 gün ateş çektim 39 derece.Zayıfladım iştahsızlık halsizlik öksürük vardı. Ciğerimin yüzde 75 i su toplamıştı. Prof a gittim en son hastanede cigerimden su aldilar ve de cigerimden parça aldılar.çok zor operasyonları. Ciğerim su dolu olduğu için derin nefes alamiyorum.tedavimin ikinci ayında evlendim. Esim çok destek oldu bana.şimdi 9 ay bitmek uzere. Her gün aksatmadan ilaçlarımi aldım.yan etki olmadi

  18. Betl dedi ki:

    Şimdi bakıyorum da hepsi geride kaldı.Allaha sukurler olsun iyilestim. Çok dua ettim.Aile dışında kimseye söylemedim zaten onlarda dua etti. Sağlıktan önemlisi yok bu hastalığı geçiren herkesin Allah yardımcısı olsun.

  19. Mustafa genc dedi ki:

    Tiborburoz hastasıyım neyspicsmi sasirdim

  20. Yusu dedi ki:

    Allah’ım tüm hastalara şifalar versin doktorlarımızı başımızdan eksik etmesin amin

  21. Gözde Bölge dedi ki:

    Omurga tüberkülozu veremi var. Pott kırığı oldu ve ameliyat oldum. Zor bir ameliyattır. Verem ilaclarimi kullanmaktayım.tek sorunum çok kotu bir şekilde ellerim ayaklarım tutmuyor. Acaba neden ? Ameliyat olalı 2 ay oldu ama ayaklarım ve kollarım tutmuyor . 05308424106 nolur aynı hastalığı olan arar mı

  22. Mutlu olacaksiniz dedi ki:

    Arkadaslar kesinlikle bu hastaliktan korkmayiniz sadece ve sadece gunluk ilacinizi alin unutmayin ve doktorunuzu dinleyin.. Ben 9 ay tedavi oldum hatta benimki ileri yayilmis mikroplardi 9 ay sonra cok iyilestim ve tedavi bittikten sonra Amerikaya geldim ve mutluyum cok sukur hergun 12 saat calisiyorum..

  23. huseyin dedi ki:

    yaklasik 2 hafta once tuberkuloz hastasi oldugumu ogrendim stres ve skintidan dolayi bagisikligim.coktugu icin cabuk yenilmisim insallah derdi veren allah dermani da verir allah cumle hastalarimiza sifa basip etsin yanliz kalmayin ve dertlesin surekli beni sevdigim insan bile terketti gerisini siz dusunun dertlesmek isteyen herzaman arasin 05432309766

  24. Ulku tutun dedi ki:

    Sayin hocam ben 95 yilinda verem hastanesine yattim 3 ay.yaralar vardi kan geliyordu agzimdan.cok zayiftim sonrasinda alerji ve eklem agrilari yasiyorum yillardir.kortizollu ilaclar kullaniyorum zaman zaman simdilerde 85 kiloyum2.5 senedir hergun mutlaka yuruyorum ama kilo hep yerinde bileklerimde sinir sikismasi bel fitigi boyun fitigi sag bacakta minuskus yirtigi ve plantar fasit oldum simdide ne yapmam lazim

  25. Cigdem dedi ki:

    Merhabalar.arkadaslar bir yıl oldu veremden kurtuldum.sukurler olsun.bu süreci kısaca özetlemek istiyorum kafalardaki soruları bir nebze çözebilmek için.
    Aktif yogun çalışan bayan terzisiyim.kilo vermeye başladım derken grip gibi semptomlar.gece terlemelerim.derin bir öksürük balgamli.ates.bunlar bulgular doktora gidip ilaç kullanmama rağmen geçmedi iki hafta geçti.dayanilmazdi.birgun izin alıp GOGUS hastalıkları polikliniğine muayene oldum.doktorum titizlikle dinledi ve direk veremden supheleniyorum.fakat zatürreden hemen yatış yapıyoruz bu sürede röntgen ve balgam testlerim yapıldı.akcigerimle zari arasinda bir kaburga kemigi kadar boşluk kalmis.gerisi iltihap.nefes alamaz tuvalete bile gidemez oldum.sirtimdan sivi alindi test icin.bir hafta zatürre tedavisi gördüm.5gun sonra sonuç çıktı.akciger disi tüberküloz.hastanedeydim zatürreden sonra tedavinin yönü değişti.bu arada 28 yaşındayım.avuc dolusu haplar.10 gün daha yatıp taburcu oldum.bulasici olmuyormuş akciğer dışı olunca.bu iyiydi benim için.ilk iki ay 15 günde bir kontrol.iki ayın sonunda doz düşürüldü.ve aylık kontroller.ilaclar iştah açıyor ileriki zamanlarda.fakat bende yan etki olarak sırtımda ve yuzumde asiri sivilcelenme yaptı.ve geçmeleri neredeyse bir yıl sürdü.ama endiselenmeyin tamamen iyileşiyor.6ayin sonunda kilo almaya başladım.tedavim bitti.arada bir sırtıma bıçak gibi saplanan batmalarim oluyor.ilaclar çok kuvvetli.idrariniz turuncu.hatta teriniz bile.fakat bunlar iki ay sürüyor.geciyor.arkadaslar çok zor bir süreç fakat en önemlisi vaktinde ve düzenli alınan ilaclarimiz.tabiki birde aksamayan kontrol.sonuc olarak atlatiliyor.bu hastalık 20li yaşlarda oluyormus çoğunlukla genç kesim.sebebi sitres.ve vücut direncinin düşmesi.tedavi sürecinde ise en etkili ilaç moral.ihtimal varsa aşık olun inanılmaz iyileşme sürecini hızlandırıyor.bu kişi benim şuan Esim 😉 doktorların ağzı bantlı sanki kimse insan yerine koyup açıklama yapmaz.varsa sormak istedikleriniz bana yazabilirsiniz.elimden geldiğince cevaplarim.bu arada sırtımdan siringayla tam 2litre su çıktı evet sarı iltihaplı.uzattim çok herkeze gesmis olsun sağlıklı gunlr

  26. Cigdem dedi ki:

    Himm bir arkadaşımız soruyordu.benimde akciğerinde leke gözlemlendi.doktorum nasıl bir kaba su koyarsın buharlaşıp bittiğinde geride leke bırakır.akcigerimizde öyle.sana hiçbir zararı yok.demisti.verem sonrası olabiliyormus bu tür kalıntılar.endiselenmeyin.fakat icinizin rahat etmesi açısından muayene olmanızı tavsiye ederim.baska bir hastalık olmaması açısından.biliyorsunuz erken teşhis onemli

  27. Cigdem dedi ki:

    Hüseyin bey sevdiğiniz sizi terketmiş.o yapidaymis.iyi tarafından bakalım.siz hasta olmasaydiniz bu huyunu bilmiyor olacaktı iz.ve belki evlenecektiniz.suan sukretmelisiniz yapmacık olan birinden kurtulmussunuz.hayat çok kısa hayatınızdan bizi uzenleri tamamen çıkaralım biz degerliyiz.hickimse vazgeçilmez değil.emin olun okadar çok sevmeyi sevilmeyi hak eden insan varki etrafımızda.biz sadece onlara şans verelim yeter.

  28. Bülent dedi ki:

    2008 yılında tbc tedavisi gördüm 2012 yılında akvakciğer ameliyatı geçirdim bu ara göğüs ağrısı ve sırt ağrısı sürekli halsizlik durumu mevcut ne yapmalıyım

  29. Cansu dedi ki:

    Hocam cevap yazarsaniz cok sevinirim, cok acil bir durum. Esimin 10 gunu gecen yuksek atesi oldu,(38-41) arasinda surekli degisen ozellikle gece yukselen bir ateş.Son birkac gun balgamla az miktarda kan goruldu, onun disinda hicbir belirti ve sikayet yoktu. Bu surecte soguk alginligi ihtimaliyle suprax 400 luk suprax kullandi.10 gunden uzun suren ates sonucunda tuberkuloz suphesiyle hastaneye yatirildi. 1. balgam testi negatif cikti hafta sonu oldugu icin ikinci ucuncu calisilmadi. Ppd testi henuz sonuclanmadi. Fakat buna ragmen tuberkuloz tedavisi baslandi 2 gundur 10 adet ilac veriliyor. Bizim korkumuz tam teshis konulmadan ilaclarin verilmesi ve zararlari.hasta ankara sanatoryumda yatiyor.bu arada hastamin crp ve sedimi yuksek. Umarim cevap yazarsiniz. Rontgen tek basina ilac baslanmasi icin yeterlimidir,aileye ilac baslanmadi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: