ASTIMLILAR SPOR YAPABİLİR Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

Bilimsel araştırmalara göre, düzenli egzersiz, herkes için olduğu gibi astımlılar için de çok yararlıdır. Önemli olan, bu aktivitelerin bilinçli ve astım tam olarak kontrol altına alındıktan sonra yapılmasıdır.

Astım krizinde olan ve otururken bile nefes alıp vermesi bozulmuş olan bir kişinin egzersiz veya spor yapması elbette  mümkün değildir.

Uygun tedavi ile solunum fonksiyonları normale gelen astımlılar, özellikle de çocuklar ve gençler, spor yapmaya teşvik edilmelidir.

Spor yapan çocuklar, kendilerini daha iyi hissederler, özgüvenleri artar, solunumlarını daha iyi kontrol edebilirler ve daha kaliteli bir yaşam sürerler.

 EN UYGUN SPOR YÜZME

Astımlılar hemen her sporu yapabilirler, ama astımlılar için en uygun olan spor denizde veya açık havuzda yüzmedir.

Yüzme, vücuttaki bir çok kasın gelişmesini ve kuvvetlenmesini sağlar; en çok da göğüs kafesi çevresindeki solunum kaslarının gücünü artırır. Güçlenmiş solunum kasları ile astım krizleri daha kolay atlatılabilir.

Kapalı alanlardaki yüzme havuzlarının yaratabileceği en önemli problem, havuzların temizliği için kullanılan klor, ozon veya diğer kimyasal maddelerin akciğerler için zararlı olması ve astımlılarda krizlere sebep olabilmesidir.

Kapalı havuzlara girmeyi hatta bu tür ortamlarda bulunmayı sadece astım ve diğer akciğer hastalığı olanlar için değil sağlıklı insanlar için de doğru bulmuyorum. 

İlle de kapalı havuz diye tutturanlar, klorlama işleminin üzerinden saatler geçtikten ve kapalı ortam iyice havalandırıldıktan sonra havuza girmeli ve gerekiyorsa yüzmeden hemen önce sprey şeklindeki nefes açıcı ilaçlar kullanılmalıdır.

 Soğuk ve kuru havada yapılacak egzersizlerin astım krizlerine neden olma ihtimalleri ise oldukça yüksektir.

Olimpiyat şampiyonu diyor ki

Dünya rekortmeni ve Olimpiyat şampiyonu Tom Dallan’a kulak verelim: ‘Bir yarışmaya girerken astımım hiç aklıma gelmez.  Kafamda sadece  yüzmek vardır ve beni ilgilendiren tek şey de budur.’

Günümüzün en gözde sporları futbol ve basketboldür ve çocuklar da gençler de bu sporları çok severler. Hele de, futbolcularımız Dünya 3.’ sü ve basketbolcülerimiz de Avrupa 2.’ si  olduktan sonra, bu sporlara ilgi daha da arttı.

Astımlılar için ne futbol ve ne de basketbol, ideal sporlar değildir, ama bazı kurallara dikkat ederek astımlılar da bu sporları yapabilirler. Amma velakin, kirli ve soğuk havada yapılacak her türlü egzersiz gibi, futbolun bazı sorunlar yaratabileceği unutulmamalıdır.

Futbolu çok seven, ama egzersize bağlı astımı olan hastalar için en iyisi kalede durmaktır, çünkü rakibiniz Brezilya değilse, en az eforu kaleciler sarf ederler. Böylece, hastalar hem  futboldan uzak kalmamış olurlar ve hem de astım bakımından bir sorunları olmaz.

Maçtan hemen önce nefes açıcı spreylerden yararlanılabilir. Oyun sırasında hırıltı ve nefes darlığı ortaya çıkarsa, oyuna  ara verilmeli ve hemen nefes açıcı spreyler kullanılmalıdır.

Oyun sırasında solunum sıkıntısı duyan hastaların tedavileri yetersiz demektir ve en kısa  zamanda doktorlarına görünmeleri gerekir.

UYGUN OLMAYAN SPORLAR

Astımlılar hemen her sporu yapabilirler, dedik ama, bazı sporların astımlılar için uygun olmadığı da bilinmektedir. Bunların başında ise tüple dalgıçlık ve basınçlı hava veya oksijenle yapılan gökyüzü sporları (paraşütçülük,  yamaç paraşütü…) gelir. Bir de, soğuk ve kuru havada yapılması zorunlu olan kayak, buz pateni… gibi sporlar da astımlılar için uygun değildir.

Soğuk havada spor yapmaları zorunlu olan astımlıların önce ısınma hareketleri yapmaları ve nefes açıcı spreylerden kullanmaları yararlıdır. Ağız ve burnun, soğuk havada bir maske veya benzeri başka bir şeyle kapatılmasının da kuruyucu etkisi vardır.

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Emre Yücel dedi ki:

    Merhaba Sayın Hocam, Astım hastası atletlerin veya profesyonel ve amatör sporcuların beta agonisti veya diğer ilaçları kullanmasında olimpiyat komitesi açısından bir sıkıntı var mıdır? Bir başka deyişle, Olimpiyatlarda ve diğer spor müsabakalarında bu hastaların kullanmasında sakınca görülmeyen bir ilaç listesi bulunmakta mıdır? Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

  2. melike özacar(hocam bni tanırsınız) dedi ki:

    Hocam bn yüzmeye başladım inanınki kriz geçiriyorum 10 15 sn nefes alamaz oluyorum?bu durumu öğretmenıme söylemelimiyim? birde çokk ama çok yoruluyorum akciğerlerim hiç yetmiyor ??? ne yapmalıyımm

  3. mehmet sarı dedi ki:

    merhabalar sn.hocam!.
    öncelikle çalışmalarınızdan dolayı sizleri kutluyorum.insanlara verdiginiz bu kıymetli bilgiler son derece mukemmel.ben astım hastası olarak sorunuma cok yardımcı odunuz ve bana ışık tuttunuz.size cok teşekur ederim sitenizi okumaya devam ediyorum..size kolayler gelsin.
    hoşcakalın sn Hocam..

Siz de yorumunuzu paylaşın: