ASTIMLILARDA CİNSEL HAYAT

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ASTIM AŞK

ASTIM KRİZİNİN SEBEPLERİ

Cinsel ilişkinin eforu ve heyecanı astım belirtilerini şiddetlendirebilir. Bu, özellikle astımı kontrol altında olmayan, uygun şekilde tedavi edilmeyen hastalarda rastlanabilecek bir durumdur.

Yataktaki hareketler, yatak şiltesinden, yastıklardan fazla miktarda alerjenin havalanmasına neden olabilir ve bunları soluyan alerjik astımlılarda öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gelişebilir.

Çok seyrek de olsa, erkeklerde prezervatife, gebeliği önleyici krem ve köpüklere, hanımlarda ise erkeğin spermlerine ve sperm içinde bulunabilecek çeşitli maddelere karşı, astım krizleri de dahil çeşitli alerjik tepkiler görülebilmektedir. Bunların bazısı cinsel ilişkiden hemen sonra, bazıları ise saatler ya da hatta günler sonra bile ortaya çıkabilmektedir.

Cinsel ilişkinin zamanı da önemlidir. Astım krizleri genellikle geceleri veya sabaha karşı görülür. Daha çok geceleri gerçekleştirilen cinsel ilişki de bu nedenle astım krizlerini tetikleyebilir.

SEXERSİZ ASTIMI

Astımın, sadece cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan formu sexersiz astımı olarak isimlendirilir. Hanımlarda daha çok görülen sexersiz astımı cinsel ilişki sırasında sarfedilen efora bağlı olarak gelişir ve egzersize bağlı astımın bir çeşidi olarak kabul edilir. Sexersiz astımı olanlar, cinsel ilişkiden önce nefes açıcı spreylerden kullanarak bu krizlerden kurtulabilirler.

ASTIMLILAR CİNSEL İLİŞKİDEN KAÇINMALI MIDIR ?

Astımlıların cinsel yaşamları, bazı kurallara uymak kaydıyla normal insanlarınkinden hiçbir şekilde farklı değildir.

  • Yatak odanız çok sıcak ya da çok soğuk olmasın.
  • Yatak odanızın havası temiz olsun.
  • Yatak odasında kesinlikle sigara içmeyin, keskin kokulu parfüm ve spreylerden kaçının.
  • Cinsel ilişki için mümkünse gece yerine günün diğer zamanlarını tercih edin.
  • Alerjiniz varsa, yün yatak, kuştüyü yastık… gibi yoğun alerjen barındıran eşyalar yerine sentetik olanlarını kullanın.
  • Fazla alkol aldıktan ya da yemekten hemen sonra cinsel ilişkiden kaçının.
    • Astım şikayetleriniz  sadece cinsel ilişki sırasında ortaya çıkıyorsa, önce doktorunuza danışınız. Size uygulanan koruyucu tedavi yeterli  olmayabilir !
    • Astım şikayetleriniz oluyorsa, cinsel ilişkiden önce nefes açıcı spreyler (Ventolin, Bricanyl) kullanın.
    • Astımı olanlar, cinsel ilişki sırasında üstte kaldıkları pozisyonları tercih etmelidir.

 ASTIM İLAÇLARI CİNSEL PERFORMANSI ETKİLER Mİ ?

Astım ilaçlarının cinsel istek ve performans üzerine hiçbir olumsuz etkisi olmadığı gibi, bazı ilaçların pozitif etkileri bile vardır ! Sadece, alerji tedavisinde kullanılan antihistaminik ilaçlara dikkat edilmelidir. Bunlar bazı kişilerde halsizlik, uyuklama ve sersemliğe neden olabileceğinden, antihistaminiklere duyarlı olanların cinsel ilişkiden önce bu tür ilaçlardan uzak durmaları gerekir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: