SİNSİ ZATÜRREE

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ATEŞ

Zatürree, akciğer dokusnun iltihabıdır ve yeni doğmuş bir bebekten en yaşlısına kadar herkes zatürrieye yakalanabilir. Streptokok  ismi verilen bakterilerin neden olduğu zatürrie, toplumda en çok görülen ve çok tipik belirti ve bulguları olan bir hastalıktır. Ani olarak 40 derceye kadar çıkan ateş, titreme, dudaklarda uçuklama, öksürük, balgam, nefes alırken bıçak batar tarzda göğüs ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Kanda lökosit adı verilen iltihap hücrelerinin sayısı çok yüksek bulunur. Hastalık, 7-10 günlük penisilin tedavisi ile tamamen düzelir.

Bu tipik zatürree tablosuna karşılık, mikoplazma bakterilerinin neden olduğu zatürrie ise, kışın ilk aylarında, üstelik salgınlarla karşımıza çıkar. Birçok özellikleri ile tipik zatürreeden farklıdır ve bu nedenle de halk arasında sinsi zatürree adıyla bilinir.

  • Sinsi zatürreeye daha çok 5-40 yaş arasındaki çocuk, genç ve genç erişikinlerde rastlanır.
  • Sinsi zatürree, her mevsim görülebilirse de, en çok erken kış aylarının hastalığıdır ve her 3-5 yılda bir de salgınlara yol açar. Bu salgınlar özellikle okul, kışla, yurt gibi gençlerin toplu olarak bulunduğu ortamlarda görülür.
  • Hastalık, zatürreeli kişinin öksürmesi sırasında havaya saçılan damlacıklardaki mikropların solunmasıyla bulaşır. Mikrop alındıktan sonra zatürreenin gelişmesi için 10-20 günlük bir süre gerekir.
  • Hastaların yarıya yakınında, zatürree belirmeden önce baş ağrısı, boğazda yanma, kırgınlık gibi belirtiler görülür.
  • Hastaların genel durumları tipik zatürreedeki kadar kötü değildir, yani hastayı yorgan döşek yatırmaz.
  • Hastalerın ateşi çok fazla yüksek değildir, hatta bazı hastalarda normal bile bulunabilir.
  • Sinsi zatürreenin en önemli belirtisi, çok şiddetli öksürüktür. Öksürük nöbetler halinde gelir. Geceleri çok daha fazladır ve hastanın uykusunu bozabilir. Bir çok hasta öksürürken kusabilir , hanımlar öksürürken idrar kaçırabilirler. Çok şiddetli öksüren bazı kişilerde balgamda çizgi şeklinde kanama olabilir.
  • Bu hastaların çoğu zaman balgamları yoktur. Seyrek olarak bazı hastalarda beyaz, yapışkan bir balgama rastlanabilir.
  • Bu hastalarda nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetleri olmaz.
  • Sinsi zatürrieli hastaların bazılarında, boğaz iltihabı, kulak zarı iltihabı, boyun lenf bezelerinde şişme,  çeşitli deri döküntüleri saptanabilir. Çok ender olarak sinir sistemi belirtileri, eklem ve kalp zarı iltihabı, kansızlık, pıhtılaşma bozuklukları ve akciğer ödemi de görülebilir.
  • Sinsi zatürreenin akciğer röntgeninde tipik bazı bulguları olmakla beraber, kesin tanı için kanda mikoplazma mikroplarına karşı oluşan antikorların yükseldiğinin saptanması gerekir.
  • Sinsi zatürree, genel olarak tipik zatürreeye göre daha iyi gidişli bir hastalıktır. Erken tanı konup uygun şekilde tedavi edilen hastalar kısa zamanda tamamen düzelirler.
  • Sinsi zatürree, eritromisin ve tetrasiklin antibiyotikleri ile tedavi edilmelidir. Tedavi süresi 2 haftadan az olmamalıdır. Bu hastalık, penisilin sınıfı antibiyotiklere hiç cevap vermez.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. elif dedi ki:

    merhaba hocam.benim 9 yaşındaki kızımsürekli zatürre bronşit geçiriyor.sizi bugün doktorum programında izledim.daha öncede bir programda rastlamıştım.konuşmalarınıza bilgilerinize hayran oldum.keşke sizin gibi doktorların sayısı artsa herkes sizin gibi bilge kişilere ulaşabilse.ne yazıkki sizin gibileri çok az.biz izmirde oturuyoruz.kızım 20 günde bir bronşit senede2-3 kez zatürre oluyor.gitmediğimiz doktor kalmadı.en sonunda tanıdık bir doktorumuz arayıcılığıyla hastanede araştırılıp sorunumuzun ne olduğunu anlamak için yattık.ama başımıza gelmeyen kalmadı.aynen sizin bugün programdada bahsettiğiniz gibi kızıma mide filimleri çekildi tomagrafiler yapıldı en sonundada helikobacter mikrobu varmış ondan öksürüyormuş deyip bir sürü saçma ilçlarla bizi yolladılar.tabi bu durum beni rahatlatmadı. kızım bu sırada 2 kez daha bronşit geçirdi.bizde ege üniverstesine gittik.bizi solunum allerji bölümüne sevkettiler.orada 1sene sonrasına gün vererek deri testi yazdılar.aylarca bekledikten sonra testi yaptırdık.fakat kızımın hiç bir şeye duyarlılığı çıkmadı.hastalanmaları devam etti.en son olarak üniverstedeki profösöre gitmeye başladık.oda bir sürü tahlil yaptırdı.aktiviteye bağlı astım var dedi .ama en hafif formda dedi.akciğer direnci düşük bünyesi allerjşk 2 ayda bir gelin takip edelim dedi.kızım haftasına yine zatürre oldu.artık ailecek yıkıldık.ben bir ev hanımıyken nerdeyse bir doktor kadar tecrübeli oldum.artık kızımın öksürüğünden zatüremi bronşitmi olduğunu anlıyorum.aynı sizin anlattığınız gibi boğazını temizliyor.biz hasta olduğumuz dönemlerde yakından takip eden çocuk doktorumuz kan tahlili yaptırıyor.beyaz küreleri çok yüksek mikrobik bir olay diyor.hocam bir çocuk bukadar çok mikrop alabilir mi biz çok şaşırdık. okula devam ededmiyor. pisikolojisi çok bozuldu.bende diğer insanlar gibi yaşamak istiyorum diyor.bir anne olarakta ben çok üzülüyorum.inanın sıkıntıdan sedef hastası oldum.keşke istanbulda oturuyor olsaydık.size ulaşabilseydim.izmirde gitmediğim doktor kalmadı.niye bilemiyorlar.sizi dinlerken işte bu işte bizi anlatıyor dedik eşimle.hocam acaba benim kızımda sizin anlattığınız bu istanbul bronşitinden mi var.ne olur bana yardım edin. sizden başka kimse doğru düzğün bu işten anlamıyor.nasıl prof .oluyorlar anlamadım.benim istanbula gelmrm çok zor gözüküyor.hocam size tahlil sonuçlarımı yolluyorum .ne olur .bana yorumlarmısınız.kimisi İGA sı düşük ondan oluyor diyor.kimiside bu değerler normal diyor.bronşları hasas diyorlar.bizim bir çaremiz var mI IGA(NEFELOMETRİK) 64.20mg/dl IGG 110.000 mg/dl TEST NAME phad test long name phadiatop conc 6,04 PAU/I CLASS 3 CUT-OFF POSİTİVE ımmunoCAP Specificıge test name d2 test long name d.frinae conc 3,05KUA/I CLASS 2 CUT -OFF POSİTİVE Bu tahlil sonuçlarına göre bize broncho -vaxcom ve singulair verdiler.amabir çare bulamadık.ne olur bana yorumunuzu yazın

  2. zehra ünverdi dedi ki:

    hocam merhaba bügun doktorumda sizi izledim sanki oğlumun rahatsızlığını anlattınız hocam oğlum 2004 doğumlu uzun 3 veya 4yıldır süren bir rahatsızlığımız var istanbul bronşiti dediğiniz hastalığın aynısı hocam allerji ilaci ve şurubunu kullanıyoruz yaklaşık 2 yıldır zespira ve allerset ama sonuç hep aynı 1 haftadırda reflü tedavisine başlandı lansor ve gaviskon kulanıyoruz ben bu ilaçların çözüm olduğuna inanmıyorum ama hocam doktorlara güvenmekten başka çarem yok ne yapmamız gerekir hocamartık bende yoruldum oğlumunda psikolojisi bozuluyor saygılar

Siz de yorumunuzu paylaşın: