ZATÜRREE NEDİR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ATEŞ ÖKSÜRÜK

İstatistiklere göre yılda her bin kişinin 10-15’ i zatürree geçirmektedir. Buna göre, Türkiye’ de her yıl ortalama 500 bin kişinin bu hastalığa yakalandığı hesaplanmaktadır.

Zatürree her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla birlikte, en çok bebek ve küçük çocuklarla yaşlılarda rastlanır. Yılda 5 yaş altındaki her 1000 çocuğun 36’sı, Yılda 60-74 yaş arasındaki her bin kişinin 15’ i, yılda 75 yaş üzerindeki her 1000 kişinin 34’ ü zatürree olurken, 15-19 yaşları arasındaki gençlerde ise 1000’ de 6 kişi zatürreeye yakalanmaktadır.

Zatürree, özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, kalp, şeker, böbrek, bronşit hastalarında ölümlere yol açabilmektedir.

Nitekim, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkemizde 1-4 yaş arasındaki çocuklarda en çok görülen ölüm nedeni % 22 ile zatürreedir. Hastanede tedavi edilmesi gereken hastalarda ölüm oranı % 25 iken, huzurevlerinde bulunan yaşlılardaki zatürreelerdeki ölüm oranı % 40’ tır. Yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmesi zorunlu olanlarda ise ölüm oranı % 60’a kadar çıkar.

Zatürreeye neden olabilen çok sayıda mikrop ( % 40-50 oranında) pnömokok ismi verilen bakterilerdir. Grip virüsü de salgınlar arasında çok kişinin Zatürree olmasına neden olur.

BELİRTİLERİ
Zatürree başlıca iki tip tabloya yol açar.
Tipik Zatürree: Genellikle bir üst solunum yolları enfeksiyonunu takiben ani olarak başlar. Yüksek ateş, üşüme-titremeler, öksürük, balgam, nefes alırken batar tarzda göğüs ağrısı, nefes darlığı, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtilerle hastayı yatağa düşürür.
Atipik Zatürree: Daha sinsi bir seyir gösterir. Ateş çok yüksek değildir. Kuru inatçı bir öksürüğe karşılık, balgam hemen hiç bulunmaz. Göğüs ağrısı, nefes darlığı ve genel durum bozukluğu gibi belirtilere de çoğu zaman rastlanmaz.

HANGİ HASTALAR HASTANEYE YATIRILMALIDIR?
·Küçük çocuklar
·60 yaşın üzerindeki hastalar
·Başka bir hastalığı olanlar (kronik bronşit, astım, kalp, böbrek, şeker, kanser ve ·bağışıklık sistemi baskılayan hastalıklar…)
·Genel durumu bozuk olanlar
·Ateşi çok yüksek olanlar
·Dudak ve parmaklarında morarma olanlar
·Dakikada 30’ dan fazla nefes alıp verenler
·Kan basıncı 90’ın altında olanlar.

Zatürree nasıl teşhis edilir?
Zatürreede en önemli tanı aracı akciğer röntgenidir. Bazı durumlarda tomografi de yapılması gerekebilir. Balgam, kan incelemeleri ile hangi mikrobun etken olduğu saptanabilir, özel durumlarda bronkoskopi yapılması gerekebilir.

 Nasıl tedavi edilir?

Zatürree mutlaka gecikilmeden tanı konması ve tedavisine başlanması gereken bir hastalıktır. Zatürreeye bağlı ölümlerin % 40’ının ilk 24 saatte olması, erken tedavinin ne kadar önemli olduğunu gösterir. Bugün için elimizde hemen her bakteriye karşı etkili bir antibiyotik bulunmaktadır. Önemli olan, doğru antibiyotiğin seçilmesi, yeterli doz ve sürede kullanılmasıdır. Öksürüğü hafifletici, ateş düşürücü, balgamı sulandıran ve çıkarılmasını kolaylaştıran ilaçlardan da yararlanmalıdır. Nefes darlığı olanlarda ve yaşlılarda oksijen ve nefes açıcı ilaçlar da verilmelidir. En az bir hafta yatak istirahati gereklidir.

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. -isyankar72- dedi ki:

    tamda benim hastalığımdan

  2. FATMA ŞEN dedi ki:

    ANNEME ZATÜRE AŞISI YAPTIRDIM 1 AYA YAKIN HAST.TEDAVİ GÖRDÜ 13 OCAKTA VEFET ETTİ,DR.LR BİZİ İYİ OLDU DİYEREK TABURCU ETTİ.KİMİ KİME ŞİKAYET EDEYIM.CANIM ÇOK YANIYOR.AŞI OLMADAN TEST YOKMU.ANNEM ZATEN HASTAYDI.39 KİLO OLAN IMMUN SISTEMI ZAYIF OLANLARADA YAPILMALIMI.BANA YARDIM EDIN

  3. canser yayla dedi ki:

    slm hocam ben bronşektazi hastasıyım daha öncede size yazmıştım ben akciğer sağ alt lob dan ameliyat oldum ben şu an çalışıyorum fakat ağır iş yapamıyorum tabi bu rahatsızlığım zaman zaman zorluyo beni ben bu rahatsızlığımdan dolayı rapor alabilirmiyim yüzde kaçlık alabilirim beni aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: