ALERJİK NEZLE NASIL TANINIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

ADENOİD YÜZ

Uzun yüzlüdürler, üst çeneleri dar, alt çeneleri ise geriye doğrudur; elmacık kemikleri daha az belirgindir. Ağız sürekli açıktır. Burun kaşınmaktan dolayı kırmızıdır.

AKTİVİTE

 Alerjisi olan hastalar, özellikle de çocuklar adeta yerlerinde duramazlar, sürekli hareket halindedirler: Ellerinde mendil eksik olmaz.

ALERJİK SELAM

El ayası yüze dayanarak burun ucu kaldırılarak hem burun kaşınmış ve hem de burundan kısa süre de olsa rahat nefes alınması sağlanmış olur. Bu hareketi uzun süre (en az 2 yıl) yapanlarda burnun yukarıya doğru kıvrıldığı yerde artık ömür boyu devam edecek bir çizgi oluşur . Biz buna tıp dilinde supratip çizgisi diyoruz.

YÜZ ÇARPITMA

Bazı hastalar ise, burun ucunu hareket ettirmek, burun deliğinin birini olsun biraz açmak amacıyla üst dudak ve yüzün orta 1/3’ ünün bir tarafa çekerek buruştururlar.

GÖZLER ALTINDA MOR HALKALAR

Alt göz kapaklarının altında koyu halkalar vardır.  Sebebi, burundaki kanlanmaya bağlı olarak göz çevresindeki toplar damarlarda kan birikimidir. Tedavi görmeyen hastalarda tüm ömür boyu kalıcı bir özelliktir. Bazı alerjik çocuklarda ise alt göz kapağı derisinde yarım ay şeklinde kırışıklıklar vardır.

İPEKSİ, UZUN KİRPİKLER

Kirpiklerin ipeksi, uzun ve düzensiz olması da alerjik hastaların bir özelliğidir.

KIZARMIŞ GÖZLER

Gözler kızarmıştır, göz yaşı salgısı artmış da olabilir. Göz kapakları içinde veya köşelerinde salgılar (çapak) birikebilir.

TAM KAPANMAYAN AĞIZ

Ağız genellikle hafifçe açıktır. Ağız köşelerinde çatlaklar oluşabilir.

Damağın çukurluğu artmıştır. Alt çene gelişimi sınırlı ve geriye doğrudur. Dişlerde çarpıklıklar da olabilir; diş çürükleri başka çocuklara göre daha fazladır. 

BURUN

Burun delikleri çevresi, sürekli akıntı ve bunların silinmesinden dolayı tahriş olarak kızarmıştır. Burun içinde kabuklanmalar oluşabilir. Burun zarı (mukozası) ışıklı bir alet  ile incelenir. Normal burun zarının renk ve nemliliği taze kesilmiş karpuz benzer. Alerjik olanlarda, renk daha soluk ve mavimsiye döner. Burnun arka tarafları ve yutağın görülebilmesi için fiberoptik rinoskopi yapılabilir, fakat bu her hastada gerekli bir inceleme değildir. Hastalar fiberoptik rinoskopiyi çok müthiş bir muayene sanırlar ‘Doktor, burnumun içini ta gırtlağıma kadar televizyonda bana gösterdi’ diye iftiharla anlatırlar.

YATAR YATMAZ BAŞI, SAÇ DİPLERİ TERLEYEN ÇOCUKLAR

Bugüne kadar görmüş olduğum alerjik çocuklarda, dikkatimi çeken en önemli özelliklerden biri, bu çocukların özellikle geceleri baş, boyun ve saç diplerinin terlemesi idi. Terleme, genellikle çocuk yatar yatmaz ilk birkaç saat içinde olup sonra geçer. Anneler, yastıkların su gibi ıslandığını yastık kılıfı değiştirmek zorunda kaldıklarını söylerler.

DİŞ GICIRDATMA

Son yıllarda yapılan araştırmalar, diş gıcırdatmanın alerjik çocuklarda üç misli daha fazla görüldüğünü göstermektedir. Gıcırdatma, saman nezlesi, sinüzit, burun kemiği eğriliği, burun polipleri olanlarda daha fazladır. Bunlar genellikle geceleri ağzı açık yatan, horlayan ve salyaları akan çocuklardır. Bu çocuklarda kulak ağrısı ve kulak iltihaplarına da çok sık rastlanır.

Alerjik çocuklardaki diş gıcırdatmalarının, Östaki Borusu’ nun mukozasındaki ödemden dolayı orta kulakta negatif basınç oluşumuna bağlı bir refleks olarak geliştiği düşünülmektedir.

Yazı için 15 yorum yapılmış:

  1. Perihan Kaya dedi ki:

    Merhabalar Ahmet Bey,3 ayyaşında oğlum var.Kendisi her ay nezle olmakta nezle ilaçları dışında bekletip antibiyotik vermessem kesinlikle sinüzüte çeviriyor bu kadar sık olması alerjik olabilir mi?ne yapmalıyım? saygılar…

  2. Sac dibi terlemesi muhtemelen uykuya dalan cocukta solunum zorluğu ile oksijen saturasyonun düşmesi kaynaklı galiba değil mı hocam. Kendimden biliyorum uyku apne sorunlarım vardı ve 10-15 yıldır uyandığımda kafam ( özellikle ensem) yamyas uyandırdım. Apne tedavisi icin cihaz kullanmaya başladım ve terlemem ortadan kalktı.

  3. ahmet çiçek dedi ki:

    selam hocam benim larenks gıtlak sürekli ödemli kızarık gitmediyim doktor kalmadı reflüden deyilmiş önce reflüden dedilerdi. belki inanın 200 doktora gitmişimdir 3 sene içinde gıtlağım sürekli ağrıyor en son gögüs hastalıklarına gittim desmont avamys luxsat flixonase gibi ilaçlar kullandım hiç bir faydası olmadı kbb gidiyom reflüden diyor reflü ilaçları veriyor bi işe yaramıyor yannız benim geniz akıntısıda oluyor sürekli alerji testi yaptı gögüs hastalıkları hamam böcegine alerji çıktı . evde buhar makinesi aldım bir işe yaramıyor ev içini sürekli havalandırıyoruz ….ne yapabilirim benim bu boğaz larensk ses telleri sürekli kızarık ödemli. alerjidenmi başka bi sebebmi ne yapayım yaşım 28 bi çağre bekliyorum işe güce bile gidemiyorum gıtlagımda 24 saat bi ağrı bişi oturuyor gibi ses kısıklıgı sürekli . ağızda sürekli ekşi bir tat oluyor .. ege ünüversitesinde serhat bo baktı reflün yok dedi ….tek bulunan HAMAM BÖCEGİ ALERJİSİ burun kaşıntısı da oluyor bende genelde bu sorunum neden geçmiyor boğazım hiç iyileşmiyor öksürek olmuyor 4 senedir böyleyim hocam 05435010065 CVP BEKLİYORUM SİZDEN DÖRT GÖZLE

  4. hatice umutlu dedi ki:

    Merhaba hocam sizden bilgi almak istiyorum kisa surede cevabinizi bekliyorum. cvplara burdan mi bakicaZ . 14 aylik oglum cok sik hasta oluyor ya grip diyolar yada bogaz enf. antibiyotik kullaniyoz geciyo diyoz aradan iki hafta gecti yine nezle dendi alerjik olabilir dendi nasil kesin bir sonuca varabiliriz . ktrole gtcez iki hafta sonra . her ay hasta oluyo. Antibiyotikler zararlimi sik kullaniyoruz.tsjler

  5. esra üstünbaş dedi ki:

    hocam benim 7 yaşında bir oğlum var geniz eti 4 yaşında alındı kulaklarına tüp takıldı şimdi kulak tüpleri alındı geniz eti sıkıntımız yok sürekli dr kontrolundeyiz 4 sene kreşteydi oğlumun bu sene 1.sınıfa başladı burnu bitip tükenmeyen sene başından beri yeşil akıyor ve sürekli burnu kaşınıyor ve ensesi gece ik yattığında terliyor birazda kilomuz var drumuz sinüzütü var diyor antibiotik veriyor alerjisi de var diyor şimdi antibiotikler fayda etmiyor sürekli de vermek olmuyor singular çğneme hapı verdi 2 aydır kullanıyor faydasını görmedim kbb bölümüne mi çocuk drnamı gimek lazım alerji testi mi yapılması lazım sinüzüt için başka tedavi yolu yokmu bu aralarda başım ağrıyor diyor ama sürekli burnuda yeşil akıp kaşınıyor benim hangi dra başvurmam lazım çiğneme hapınıda bırakayımmı

  6. Esra Kokel Lomabard dedi ki:

    Merhaba Hocam,
    Benim aylik bir oglum var ve kendisinin 15 aydir surekli burun akintisi ve oksurugu var. Birkoc doktoro goturdum. Gogus rontgeni dahi cekildi ama herhangi bir bulgu bulunamadi. 5 defa antobiyotik kullandik ve her defasinda gecici olarak iyilesti ama antobiyotigin etkisi gider gitmez burun akintisi ve oksuruk geri geldi. Oksurugu balgam seklinde ama daha kucuk oldugu icin cikartmiyor tekrar yutuyor. 15 aydir dogru duzgun uyku uyuyamiyor. Geceleri 5 defa kalkiyor ve dolayisiyle gun boyu cok yorgun oluyor. Oglum 8. ayindan beri yuvaya gidiyor. Belirli bir sure yuvadan aldim ama yine de bir etkisini gormedim. Gun boyu cok hareketli ve atesi yok. Son zamanlarda buyumesi de bayagi yavasladi. Cok fazla kilo alip boyu uzamiyor.
    Yakin bir zamanda Kulak, Burun ve Bogaz doktoruna da goturdum ve oglumun glue ear oldugunu soylediler. tekrar antobiyotik kullandik ve biraz iyi geldi ama antobiyotigin etkisi su anda gecti ve yine burnu akip oksuruyor. Doktor ayni zamanda Zyrtec surubunu da Verdi ama bence hastaligi alerjik degil cunku surup tek basina bir etkide bulunmuyor.
    Bu Sabah Doktorum programinda size seyrettim acaba sizin bana tavsiyeniz var mi? Oglumu size getirip muayene ettirmelimiyim? Bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirim.
    Saygilarimla,
    Esra

  7. ERSİN MUTLU dedi ki:

    hocam saygılar.3,5 yasında kızım,bu yıl kreşe başladı.ekim ayından beri tekrarlayan nezle,burun akıntısı,pediatri,kbb derken aralık ayında geniz eti ameliyatı oldu.rahatlıyacagımızı düsündük,aslında burun tıkanıklığı ameliyat öncesi kadar rahatsız etmiyor ama nezle tekrarlayarak devam ediyor,geçmek bilmiyor.

  8. ERSİN MUTLU dedi ki:

    devam ediyorum..sonunda birazda araştırarak aceba bir alerji durumu olabilirmi diye düsündük.evimiz kuzey cephe nerde ise hiç güneş almıyor.iki cadde ortasında cok toz alıyor.kızımda gördüğümüzen önemli belirti uyandığında hapşırması takipeden akıntı,göz altı morluğu,boyun bölgesi gece terlemeleri.yozgatta yasıyoruz.rakım 1300.cocuk cok dısarıda cıkamıyor.evden kreşe.bu arada kreste de penceresiz halıfleksli en az 10 cocugun bi arada uyudugu bi ortamı var.hocam sorum su yazılarınınzda belirttiğiniz tedbirleri alsak (ev tozu alerjisi) ve izlesek bilgi edinmiş olurmuyuz.yoksa mutlaka test mi yaptırmalıyız? testlerin güvenilirliliği nedir?giden herkesde biçok seye alerji cıkıyor da! tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler

  9. EMİNE ÇALIŞKAN dedi ki:

    SELAM HOÇAM BENİM 2 AYDAN BERİ GÖZÜM BURNUM YÜZÜM ÇOK KAŞINIYO BURUN AKINTIM DA ÇOK OLUYO ARTI ÇOK DA HAPŞIRIYORUM YORULDUM ARTIK HAPŞIRMAKDAN NE YAPMALIYIM LÜTFEN YARDIMCI OLUNN BIKTIM ARTIK BURNUMU ŞİLMEKDEN UZAR DİYE KORKUYORUMM SAYGILAR HOÇAMMM

  10. Arzu dedi ki:

    Benim 4,5 yaşındaki oğlumda da alerjik nezle var, nasıl tedavi edebiliriz, nasıl yol izlemeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz? Oğlum 3 gün iyi 1 hafta kötü yardıma ihtiyacım var 🙁

  11. Nil AKIN dedi ki:

    Merhaba Ahmet Rasim Bey.Kızım Bilge Nevâ 4 yaşında.Bu yıl kreşe başladı evde bakıldığı dönemde 1-2 günlük burun akıntısı ve iki tık tık öksürükle geçirdiği hastalıklar bu yıl geçmiyor.kaç değişik doktor gezdik 2-3 aydır çeşme gibi akan burnunun akıntısını geçiremedik.en son gittiğimiz KBB uzmanı ikisi iki ayrı serum içine unicef ve biri damar yoluyla enjekte edilecek unicef, 20 günlük avamys, 14 günlük ceftinex ve 20 günlük asist verdi.sizce bu ilaçlat çok ağır değil mi?damar yolundan unicefi alınca afedersiniz bir posta kustu zaten çok korktum.kronik sinüzit dedi, alerjik dedi hangisine kesin tanı koydu anlamadım.şimdiden cevabınıza teşekkürler.

  12. nurgül yalçın dedi ki:

    selamün aleyküm ahmet rasim bey,
    ben geçen yıl nisan aynıdan beri sürekli sabahları kalktığımda hapşırık su gibi burun akıntısı çekiyorum 2 tane farklı doktora girttim bana belirtiler alerji deyi alerji hapı ve burun spreyi verdiler bu hapları bırakınca burun akıntım devam ediyor,ayrıca bu ilaçlar çok ağır geliyo ne yapmam gerekiyo acaba hastalığım nedir alerjimidir bilgi verirseniz sevinirim

  13. erdal öcal dedi ki:

    nurgül hanım sizdeki hastaligin aynısi bende de var uyanır uyanmaz başlıyo akıntı çözüm bulursanız yazın lütfen.

  14. Temel Yıldız dedi ki:

    ALERJİK HASTASIYIM 10Yıl oldu
    Rupafin 10 mg tablet kulaniyorum .
    ve memlunum şıkayetim yok ama devamlı kulanıyom ve faytasini gortum..başka bir ılac varmı veya başka bir detavı usulu varmı..

    Saygilarimla..
    Temel yıldız
    tlf:05072616393

  15. Tarık Oral dedi ki:

    Hocam merhaba. 57 yaşındayım. Her yıl aşağı yukarı aynı dönemlerde yaklaşık 15 gün arayla üst üste nezle oluyorum. Nezleyi müteakip kulaklarımda tıkanmalar başlıyor ve en az 3-4 ay sürüyor. Sonuçta bir KGB uzamnına gidip kulak zarımı deldirip orta kulaktaki sıvıyı aldırıp rahatlıyorum. Ta ki bir sonraki nezle olacağım zamana kadar da problem yaşamıyorum. Üst üste nezle olmamak için her şeyi denedim ama bir türlü önlem alamıyorum. Tavsiyeniz nedir? Çok teşekkürler / Saygılar

Siz de yorumunuzu paylaşın: