HER HAPŞIRMA ALERJİDEN OLMAZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ALERJİ

SOĞUK ALGINLIĞI

Alerjik nezle ile en çok karıştırılan hastalık virüslerin neden olduğu rinittir. Bizim tıp dilinde viral rinit ismini verdiğimiz hastalık, halk arasında soğuk algınlığı, üşütme veya sadece nezle isimleriyle bilinir. Başlıca etkenleri rinovirüsler olan soğuk algınlığına, küçük çocuklar yılda 5-6 kere  yakalanırlar, ama yaşları ilerledikçe bu sayı azalmaya başlar.

Alerjik nezlenin soğuk algınlığından başlıca farkları, salgınlar şeklinde ortaya çıkmaması, genellikle halsizlik ve kırgınlık ile beraber olması ve birkaç gün içinde de kendiliğinden geçmesidir.

MESLEKSEL RİNİT

Mesleksel rinit, alerjik veya non-alerjik olabilir. Başlıca nedenleri, çeşitli laboratuar hayvanları (fare, kobay, tavşan…), tahıllar (fırıncılar, tarım işçileri), odun tozları (maun, sedir ağacı…), lateks ve çeşitli kimyasal maddelerdir (asit anhidrit, platin tuzları, yapıştırıcı ve çözücüler…).

allergy nose sneezing ile ilgili görsel sonucu"

İLAÇLAR DA NEZLE YAPABİLİR

Nezle yaptığı bilinen pek çok ilaç vardır. Aşağıda bunlardan en sık rastlananlarına örnekler vereceğim:

  • Aspirin ve bazı ağrı kesiciler
  • Romatizma ilaçları
  • Yüksek tansiyon ve kalp ilaçları
  • Doğum kontrol hapları
  • Göz tansiyonu tedavisinde kullanılan damlalar

Uzun süredir burun damarlarını daraltan ilaç kullanan hastalarda gelişen burun tıkanıklığına ilaç nezlesi ismi  verilir. Kokain çekenlerde de, hapşırma, burun akıntısı, koku alma bozukluğu ve burun bölmesi kemiğinde erimeye yol açan bir tablo ortaya çıkar.

HORMONAL NEDENLERE BAĞLI RİNİT

Çeşitli hormonal hastalıklarda ve hormon salgılarında değişikliklerin olduğu dönemlerde (gebelik, ergenlik dönemi, adet dönemi…) burunla ilgili belirtiler ortaya çıkar.

 GEBELİK NEZLESİ

Gebeliğin son döneminde gelişen rinitte belirtilerin şiddeti kandaki östrojen hormonunun miktarı ile ilgilidir. Doğumla beraber tüm belirtiler de kaybolur.

İRRİTANLAR

Bir çok kimyasal ve fiziksel etken, alerjik nezleyi taklit eden belirtilere neden olabilir. Ani ısı değişimi, bazı baharatlar, keskin boya ve parfüm kokuları kimleri hapşırtmaz ki ?

GIDA ALERJİSİ

Gıdalar, çok nadiren tek başlarına alerjik nezleye yol açarlar, fakat gıdalara bağlı anaflaksilerde burun belirtileri çoğu zaman mevcuttur. Kırmızı biberin neden olduğu burun akıntısının nedeni, içerdiği capsaicin’ dir. Bu madde, burun içindeki sinir uçlarını uyararak etkili olur.    Gıda katkı maddeleri ve alkollü içecekler de bazı kişilerde alerjik nezleye çok benzeyen belirtilere neden olabilirler.

NON-ALLERJİK RİNİT

Klinik olarak alerjik rinitten hiçbir farkı olmayan, fakat ne deri testleri ile ne de kanda IgE ölçümleri ile her hangi bir alerjen saptanamayan olgular non-allerjik rinit olarak adlandırılır. Eskiden vazomotor rinit veya idiopatik rinit isimleri de kullanılırdı. Bu hastaların başlıca özellikleri şunlardır:

Kadınlarda daha çok rastlanır.

Belirtiler 40 yaşından sonra ortaya çıkar.

Belirtilerin özel bir mevsimi yoktur, fakat soğuk kış günlerinde şikayetler daha fazladır.

Belirtiler aynen alerjik nezledeki gibidir, yalnız gözle ilgili belirtiler ya hiç yoktur veya çok azdır. Burun tıkanıklığı ön plandadır.

Aspirin duyarlılığına sık rastlanır.

Belirtileri ortaya çıkaran en önemli faktörler, ısı ve nem değişiklikleri, keskin koku, sigara dumanı ve sıcak baharatlı yiyeceklerdir.

Bu hastalarda, çeşitli anatomik bozukluklara (burun kemiğinde çarpıklık, polip…) sık olarak rastlanır.

Bu hastalar alerji testinden sonra her hangi bir alerjene duyarlılıkları olmadığını söylediğimizde ‘Keşke, benim de bir şeye alerjim olsaydı, kendimi neyden koruyacağımı bilirdim, aşı olup kurtulurdum’ diye hayıflanırlar.

Yazı için 38 yorum yapılmış:

  1. özlem dedi ki:

    merhaba doktor bey … ben 35 yaşında bir bayanım 10 15 yıldır herşeyden alerji kapr oldum ve bu bi hapşırmayla kalmıyor .. gece uyutmuyor hapşırmadığım zamanda tıkanıyorum doktorlar ilaç tavsiye etti benim kullanmama ragmen hala aynı durumdayım bana yardımcı olur musunuz ?

  2. enis dedi ki:

    mrb. doktor bey. ben 22 yaşında üniversite öğrencisiyim. lcd ekran masaüstü bilgisayar kullanıyorum ve bilgisaayarın karşısındayken çok sık bir şekilde hapşırıyorum. bilgisayarın başından ayrıldığım zaman hiç hapşırmıyorum .. sizce nasıl bir açıklaması olur bu durumun. yardımcı olurmusunuz.?

  3. nuriye ovacıklı dedi ki:

    merhaba benim çimen poleni ev tozu ve maykların akarlarına allerjim var mevsim geçişlerinde çok rahatsızlanıyorum sabahları cam açmamaya özen göstermeme rağmen ard arda 30 40 kez hapşırıyorum kalp çarpıntısı ve göğsümde sıkışma oluyor kalp krizine neden olurmu teşekkürler

  4. izlem öner dedi ki:

    merhaba benim alerji nedenim tespit edilemedi hergün burun akıntısı burun tıkanıklıgı halsizlik ve hapsırık oluyor.yuksek tansıyon ilacı alıyorum ve sigara kullanıyorum 39 yasındayım.nasıl bir yol izlemeliyim 10 yıldır devam eden bir sıkıntım.cevaplarsanız cok sevinirim.

  5. fatih değirmenci dedi ki:

    mrb.benim yılboyu süren alerjik rinitim var.sürekli antihistaminik ilaç almak zorundamıyım?sinüzüte sebep olur mu?orta kulakta basınç yapıyor.Ne yapmalıyım.Çocuklarımda olma ihtimali var mı?

  6. fatih değirmenci dedi ki:

    bir de bu hastlık kbb’nin mi göğüs hastalıklarınınmı konusuna giriyor.

  7. dogan dedi ki:

    merhaba doktor bey ben nezle oldum ve haslagımın 2.günü kalktım ve 1 2saat sonra hapşırmaya başladım 5 kere ard arda hapşırdım sonra baktım hapşırmam geliyo ama hapşıramıyorum sonra 10 15dk sonra hapşırıyorum ve yine hapşırmam geliye hiç geçmiye neden ola bilr yardım edebilirmisin

  8. MEHMET TEKİN dedi ki:

    SAYIN HOCAM SELAMLAR.
    SİZE ULAŞTIRMAK İSTEDİĞİM BİLGİ ŞU:EVİMİZE YEDİ YIL ÖNCE ARITMA CİHAZI TAKTIRDIK.İÇME SUYUMUZU VE ÇAY SUYUMUZU ARITMA SUYUNDAN KULLANDIK.FAKAT O YILDAN BERİ AİLEMİZDE BAHAR AYLARINDA BAŞLAYAN ALLERJİ HAPŞURMALAR BAŞLADI.ÖNCELERİ POLEN ALLERJİSİ ZANNETTİK.BİR ÇOK ANTİHİSTAMİNİK İLAÇLAR KULLANDIK.HER DEFASINDA DOZUNU ARTIRARAK KULLANMAK ZORUNDA KALDIK.FAKAT GEÇEN YIL BEN ARITMA CİHAZINI İPTAL ETTİM VE ŞİKAYETLERİMİZ ÇOK AZALDI HATTA BİTME NOKTASINA GELDİ. SAYIN HOCAM SİZDEN RİCAM ŞU:ARITMA SULARININ ALLERJİ İLE İLİŞKİSİ VAR MIDIR?BAŞKA HASTALARINIZDAN BU KONUDA ŞİKAYETLERİ VAR MI? SAYGILAR, TEŞEKKÜRLER.

  9. Elif Sarı Toraman dedi ki:

    Hocam,
    Ben alerji testi yaptırdım ve bir çok şeye karşı alerjim var.Bendeki durum öksürük değil hapşırık.İlginç olan bu sene yaklaşık 6 aydır 15 günde bir hasta oldum.Kulak burun boğaz doktoruna gittim ona da anlattım.Hafit durumlarda narefen daha ilerlemiş durumlarda antibiyotik verdi.Ama işin ilginç tarafı hapşırığımın çok azalması.Yani şöyleki ilaç tedavisi sebebiyle nufofen ya da antibiyotik hapşırığımı geçirdi neredeyse ama buna bağlı olarak ta daha fazla hasta oldum bu sene.Bu durumu ilaçlara bağlamak saçma mı yoksa doğru mu?4 yaşında kızım var.Elif Dağlı’ya götürüyoruz ve alerjik astım tanısı konuldu.Bu nedenle çocuğum şu anda koruma tedavisi görüyor.Ama kreşe başladığı için sürekli grip ya da nezle bu şekilde bir ben bir kızım hasta oluyor.Eşimin bile güçlü bir yapısı olmasına rağmen bu sene o da 3-4 defa grip geçirdi.Nasıl bir tedavi yolu izlemeliyim?Ne yapmalıyım?

  10. HALİME ÜNLÜ dedi ki:

    Merhaba,3 senedir allerji nedeniyle göğüs hastalıkları uzmanı tavsiyesiye bitakım ilaçlar kullandım ama rahatlamadım.Şikayetim burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı.Allerji uzmanına gittim deri testi yapıldı ama testte bişey çıkmadı.Gene ilaç önerildi.İlaç kullanmak istemiyorum artık çok sıkıldım rahatlama olmuyor boşuna kullanıyorum.Başka ne yapabilirim veya daha nereye gidebilirim?

  11. HALİME ÜNLÜ dedi ki:

    Bir de allerjik rinit için fototerapi uygulanıyormuş.Tavsiye eder misiniz?

  12. nurcan akaygün dedi ki:

    Merhaba,benim 10 yildan fazla,dir hapsurma sorunum var cesitli burun damlari , cesitli tabletler kullandim ama hic faydasi olmadi. bir defa burun ameliyati oldum gecmedi,simdi bir daha olmam lazim mis ne yapabilirim cünkü artik cekemiyorum .

  13. Neslihan dedi ki:

    Merhaba,
    Benim yaklasik 1 seneden beri sabahlari kalkar kalmaz hapsurmaya basliyorum ard arda hic keslmeden devam ediyor doktora gittim alerji testi istedi yaptrdim hic bisey cikmadi neddnini sordum baska bi hastalgin vardr dedi sizce ne olabilir bu durum beni cok rahatsiz ediyo nefes alamiyorum hapsururken simdiden tesekkur ediyorm

  14. leyla dedi ki:

    merhaba bende suserikli hapsuruyorum gelenlikle sabahleyin ard arda cok sikici ya yokmu bu hapsirmanin ialacı yada tedavisi asirı bas agrıması sikayetim var hapsura

  15. ismail dedi ki:

    Hocam bende yaklaşık 2 yıldır aşırı hapşurma var ve dışarı yani bahçeye vs çıktım zaman dahada artıyo burun tıkanıklığı ve buda gözlerime vuruyo alarji testi yaptırmadım fakat gittiği k.b.b doktoru herşeye alarjin var dedi ne yapmalıyım nasıl ilaç kullanmalıyım ve yaklaşık 1 yıl önce burun damarı çatlaktı ve yaktırdım onunla alakası olabilir mi? nefes almakta güçlük çekiyorum ve başladığı zaman 15-20 kez peş peşe hapşuruyorum ilğiniz ve yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

  16. Begüm dedi ki:

    merhabalar ben özellikle sabah kalktığımda sürekli arka arkaya hapşuruyorum bu bana çok rahatsızlık veriyo çünkü burun akıntısı hiç durmuyo ve o burnumdan kan geliyo arada bunun nedeni alerjik midir neye alerjim olduğunuda bilmiyorum? biri bana yardım etsin 🙁 burdaki hiç bi belirti bana uymuyo 18 yaşındayım ve ilk kez böyle oluyo :/

  17. Ünal dedi ki:

    Hocam merhaba,
    Sürekli nezle oluyorum. yaz kış; haftada 1 defa garanti. 1-2 gün içinde geçiyor. sürekli burun akıntısı, hafif baş ağrısı, gözde yaşarmalar. bezen çok sık hapşırma oluyor bazen 3-5 defa fazla değil. bunun sebebi alerjik olabilirmi? nezle ilaçları etkili de olmuyor. saygılar…

  18. Çetin Erdoğan dedi ki:

    Hocam merhabalar,
    Bende yıl boyu süren alerjik rinit var.4 yıldır devam ediyor bende.En çok sabah uyaandığımda oluyor.Bazı geceler de burnumda akıntı oluştuğu için uykum bölünüyor .Yaşam kalitemi çok bozuyor.İlk sene(2009)çok şiddetliydi. Öyleki bazen 25-30 kez üstüste hapşırırdım.Şu an bu sıklıkta değil ama gece uyanmama yol açması rahatsız ediyor.Çok fazla hapşırdığımda gözlerim kırmızılaşıyor.Hiç sigara içmediğim halde az miktarda balgam da oluşuyor.Doktora gittim,Zespira verdi,kullanınca hapşırma olmuyordu ama burnum tıkalıydı.8 aydır hiçbir ilaç kullanmıyorum.Saygılarımla…

  19. ünal kaynar dedi ki:

    sevgili hocam bende uzun zamandır koyu kıvamlı burun ve geniz akıntım var..burun spreyi le geçici olarak rahatlıyorum.geceleri burun tıkanıklığı şikayetile uyanıyorum.uykusuz kalıyorum..tabi bu da beni stres ve gerginliğe itiyor bana bu konuda nasıl yardımcı olursunuz.saygılarımla kıymetli hocam

  20. Ela dedi ki:

    Merhaba hocam, bendede aynen rhinit alerji var, yıllardan beri çekiyorum yaz kış, sabah akşam, içerde dışarda… Alerji testi yaptırdım fakat bir şey çıkmadı, 7-8 yıldır ilaç kullanıyorum ( sprey ve tablet) bir kaç defa markada değiştirdim, hiç bir faydasını göremedim.. Lütfen yardımcı olun

  21. taner çetin dedi ki:

    sevgili hocam kız kardesım 14 yasında sureklı habsuruk belırtısınde alarjık durum belırtısı var 3 saat arayla sanıyede 3 kere habsuruyo.. bır kaç doktora gösterdık ama belırlı bı sonuc alamadık bu konuhakkında yardımcı olurmusunuz. saygılar hocam

  22. FATMA AYNA dedi ki:

    merhabalar. ben 31 yaşındayım ve 4 yıldır hamileliğimden bu yana hapşırma,burun akıntısı -tıkanıklığı ile birlikte alerjik astım teşhisi konulup akabinde ilaç kullanıyorum.fakar astımla ilgili olanlar beni daha kötü yapıyor alerji ile ilgili olanlarda etki etmiyor.burnumun içi şiş fe sürekli tıkalı.illiadin kullanıyorum sürekli zararlı biliyorum ama onsuz nefes alamıyorum.ciğerlerim şişiyor sanki ölecek gibi oluyorum ve terlemiş şekilde uyanıyorum .8 ayrı k.b.b.doktoruna 4 ayrı göğüs hastalıklarına ve nörolojiye gittim.hep yönlendirdiler.ama sonuç alamıyorum.yardımcı olursanız ne kadar minnettar kalırım anlatamam.şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

  23. lutfullah dedi ki:

    Yaklaşık olarak 25 gündür gribim. habşurup duruyorum burnum akıyo doktora gittim verdiği ilaçları aldım ama fayda vermedi

  24. Tuğçe dedi ki:

    Merhaba ben de bu hastalıktan bıktım artık sabah gözümü açar açmaz hapşırmaya başlıyorum öyle ki aralıksız bir iki saat boyunca sürekli hapşırıyorum ve tabiki ardından şeffaf burun akıntısı hapşırdıkça burnum akıyor burnumu sildikçe tekrar hapşırıyorum alerjik nezle sebebiyle artık ilaç da fayda etmiyor rupadfin claritins duact tarzı bi sürü ilaç kullandım bunun yanında aşırı damak ve burun kaşıntım var çaresiz m bu hastalık ?

  25. ibrahim dedi ki:

    hocam benim sicak ortamlar çok hapsiriyorum ve burnum akiyor

  26. arkadaşlar ben şu anda 26 yaşındayım . bu olayı çözdüm galiba ben küçükken gozluk takardım. 10 yıldır 12den önce uyumuyorum ve dikkat ettim günde 4-5 saat uyuyorum sabahları gözüm ağrıyor hapşırıp duruyorum uykusuzluktan kaynaklanıyor olabilir.bence bol bol uyumaya bakın .bide 2 senedir işi biraktım ders çalıştım gece saat 2yi 3ü buluyor sonra uyuyorum face çıktı sonra böyle oldum

  27. nesrin dedi ki:

    hoca yazıyı copy paste yapıp gitmiş biz halen hapşırıp duruyoruz Galiba hastaneye gitmemizi istiyor.

  28. abdullatif eroğlu dedi ki:

    Slm hocam ben 2 ay önce burun amaliyatı oldum iltihap vardı et kemik çıkardılar burnumda allaha şükür şimdilik iyim AMA 1 AYDIR AKŞAMLARI ÇOK HAPŞIRIYORUM BURNUMDA BİRAZ KAŞINTI OLUYOR BİRAZDA DEĞIŞİK RENKTE SÜMÜK ÇIKIYOR AMA BOĞAZIMDA TATLI KAŞINTI OLUYUR LÜTFEN YARDIMCI OLURMUSUNUZ

  29. aysel dedi ki:

    iyi akşamlar hocam 1 senedir burnumu sıkınca hapşırık ve çok kaşıntı oluyor hatta bazen yüzümü yıkarken bile burnuma baskı yapınca hapşırmaya ve burnum akmaya başlıyor neden oluyordur acaba 🙁

  30. Fazilet dedi ki:

    Hocam özellikle mesela kollarımı veya yüzümü yıkayıp kurulanınca cildim çok az da olsa nemli kalmışsa arka arkaya hapşırma krizlerim başlıyor, gözlerimden yaşlar boşalıyor tenim iyice kuruyana kadar bu durum devam ediyor ve bu durumu çok sık yaşıyorum ne yapmalıyım

  31. Cansu dedi ki:

    15 yaşındayım gözlerim yaşarıyor burnum sıvı halde akıyor ayrıca kaşınıyor ve sürekli üst üste hapşırıyorum doktora gittim ama alerji flan demedi.Grip olsa bu kadar uzun sürer mi

  32. Mümin BOZKURT dedi ki:

    Kızım devamlı hapşuruyor ve burnunda devamlı akıntı oluşuyor süreyyapaşaya gittik bir şey bulamadılar kendimiz sakarya bölgesinde yaşıyoruz fakat kızım denizliye okumaya gitti ben bura hapşurmuyorum dedi aca şehirdenmi birde romatzma ve pisikiyatri ilaçlar kullanıyor acaba onlardanmı bilemiyorum ne yapabiliriz

  33. Recep yılmaz dedi ki:

    Hocam burnuma bi derbe veya ağır koku gelince hapşırmaya başlıyorum ve bu peşpeşe 6 veya 7 badende geciyo.

  34. Canaaa dedi ki:

    Merhaba
    Doktor bana aletji teşhisi koydu ilac verdi içtim bir gün iyiyim bir gün hapşırık burun akıntısı ve burun tıkanıklığı oluyor iş ortamı ve ev ortaminda hapsirip burun akıntısı oluyor. Vücut ısım yukseldiginde ve üşüdüğümde oluyo bu durum gozlerime göre toz düşündüm ilk ama ev dip bucak eve gelen temizlikci bayan temizlik yaptiktwn sonra eve geldiğimde de hapşırık tutuyor burun akıntısı

  35. harice dedi ki:

    eşim surekli hapşırıyo hiç birşeye alarjisi yok teste 10 defa üst üste hapşırıyo surekli girib ilaç kulanmaktan bıktı ne onerirsiniz

  36. Meral dedi ki:

    Merhaba hocam..
    Kızım 7 yaşında ve toz polen böcek gözle görülmeyen cisimler vs alerjisi var ve ne yaptıysam gecmedi sabah akşam gece gündüz sürekli durmadan hapşırık krizine giriyor ve ben anne olarak çok üzülüyorum uykudayken bile hapşırık krizi başlıyor uykusu açılıyor ne yapmam gerek yavrum için lütfen yardım edin teşekkür ederim …saygilar

  37. Handan dedi ki:

    Merhaba hocam ben 30 yasindayim yaklasik 2 yildir nezle gibi hapsuruyorum aslinda herseye alerjim varmis ilaclar iyi geliyodu ama suan hamileyim ilac kullanamiyorum ve hapsurmaktan yatamiyorum bana neler onerirsiniz simdide tesekkurler

  38. Fatma dedi ki:

    Hocam 39 yaşındayım. Soğuk havada hemen üşüdüğümde evde de üşüsem sürekli hapşırıyorum . Kışın çok sık oluyor. Etkisi iki üç gün sürüyor ayrıca sprey deterjan ve toza karşıda hapşırıyorum ama daha çok soğuk havada oluyor. Bu durum günlük yaşantımı da etkiliyor alerji testinde bir şey çıkmadı . Ne yapmalıyım. Teşekkür ederim

Siz de yorumunuzu paylaşın: