KIŞ HASTALIKLARI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
NEZLE, KIŞ

Kimi öksürükten boğuluyor, kimi nezle olmuş burnu akıyor, hapşırıyor, kimi ateşlenmiş yatak döşek yatıyor… Kiminin boğazı ağrıyor, bademcikleri şişmiş yutkunamıyor, kiminin sinüziti azmış baş ağrısından duramıyor. İşte kış ve hastalıkları. Hepsi bizi bekliyor, aman dikkat!
NEZLE

Çok çeşitli virüslerin neden olduğu bir üst solunum yolları infeksiyonudur. Soğuk algınlığı ismiyle de bilinir. Hastalık burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ile başlar. Ateş çoğu zaman normal veya hafif olarak yükselmiş bulunur. Halsizlik, iştahsızlık olabilir. Çok bulaşıcı bir hastalık olan soğuk algınlığı birkaç gün içinde geçer.

SİNÜZİT

Burun etrafındaki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasıdır. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, ağız kokusu yapar. Burundan ve genizden koyu, yapışkan sarı veya yeşilimsi renkte salgılar vardır. Ateş de olabilir.

FARENJİT

Yutak iltihabıdır. Boğaz kızarmıştır ve yanma ve ağrı vardır. Yutkunmak güçleşmiştir. Ateş, halsizlik ve boyundaki lenf bezlerinde şişme de saptanabilir.

TONSİLLİT

Bademciklerin iltihabıdır. Bademcikler büyük ve şişmiş olarak görülür. Bazan içinden iltihap sızdığı da saptanabilir. Çok yüksek ateşe neden olabilir.

LARENJİT

Gırtlağın ve ses tellerinin iltihabıdır. En önemli belirtisi ses kısıklığı ve sesin çatallı veya boğuk olmasıdır. Bazı hastalarda ses hiç çıkmayabilir. Hastalar boğazın derinliklerinde yanma ve kuruma hissederler. Kuru ve rahatsız edici bir öksürük de çoğu zaman vardır. Çocuklarda solunum güçlüğü ve nefes darlığına da yol açabilir.

OTİT

 Orta kulak iltihabıdır. Allerjik bünyeli çocuklarda daha sık rastlanır. Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk ve kulak yolundan akıntı şile beraber kuru öksürük de vardır.

TRAKEİT

Ana nefes borusunun iltihabıdır. Larenjitle birlikte de olabilir. Tipik belirtileri şiddetli kuru öksürük v öksürükle birlikte göğüs kemiği arkasında yırtılırcasına bir ağrı olmasıdır. Ateş genellikle normaldir.

BRONŞİT

Bronşların iltihaplanmasıdır. Hastalığın etkeni virüs ismi verilen mikroplardır. Belirtiler çoğu zaman soğuk algınlığını takiben ortaya çıkar.  İlk günler kuru olan öksürük daha sonra balgam çıkarma ile birlikte olur. Bazı hastalarda hırıltılı solunum, nefes darlığı ve sırt ağrıları da görülebilir.

ASTIM

Her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla beraber çocuklarda daha sık rastlanır. Krizler halinde gelen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı ile karakterizedir.  Belirtiler gece ve sabaha karşı şiddetlenir. Astım krizlerinin başlıca nedenleri allerjenler ve nezle gibi virüs infeksiyonlarıdır.

ZATÜRREE

Akciğer dokusunun iltihabıdır. Üşüme, titreme, yüksek ateş ve öksürük ile başlar. İlerleyen günlerde koyu ve yapışkan balgam, nefes darlığı, göğüs ağrısı ortaya çıkar. Erken tanınması ve ciddi olarak antibiotik tedavisi yapılması gereken bir hastalıktır.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. necla baran dedi ki:

    kızım 19 yasında süreklı burnu tıkanıyordu ardından balgmla öksürük kulak burun bogaza götürdüm gecıcı dedı sonra akcıger röntgenı cektırdım temız dedıler öksürük yıne gecmedı gögüs hastanesıne götürdüm astım dedıler hangı doktora ınanayım anlamadım 1.5 ay oldu halen öksürügü gecmedi agız yoluyla alınan astım ılacı verdı doktor. halen aynı astım olan bır kısı günde 10 defa tıkanırmı ne yapacagımı sasırdım ve ne yapmalıyım

Siz de yorumunuzu paylaşın: