TESTİS MONOLOGLARI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

 Önce, konu ile ilgili iki önemli tıbbi bilgiyi hatırlatalım. Birincisi, sperm sayı ve kalitesinin normal olabilmesi için testis ısısının vücut ısısından birkaç derece düşük (33-35 derece arası) olması gerekir. Bunun için de testisler, skrotum adı verilen bir torba içinde vücut dışında tutulur.

İkincisi ise, testis ısısı ile testis torbası ısısı arasında korelasyon vardır; yani, testis torbası ısısı ölçülerek testis ısısı hakkında fikir sahibi olunabilir. Günümüzde, taşınabilir dijital veri kaydediciler ile bu ısının sürekli olarak ölçülmesi mümkündür.

TEK NEDEN TRAFİK DEĞİL

Trafikte uzun süre direksiyon başında hareketsiz oturmanın testis torbası ısısını artırdığını ve bunun da erkeklerde kısırlık nedenlerinden biri olabileceğini geçen hafta yazmıştım. Ancak, elbette testis torbası ısısını artıran tek neden trafik değil.

Günümüzde pek çok erkeğin çalışma stili olan ‘masa başında uzun süre hareketsiz oturmak’ da torba ısısını artıran bir durum. ‘Diz üstü bilgisayar kullanımının’ da ısıyı artırıcı bir faktör olabileceği biliniyor. Aynı şekilde,  torba ısısı geceleri gündüze göre ve yan yatışlarda sırt üstü yatışa göre  daha yüksek bulunuyor.

Genital bölgede yer alan kılların da torba ısısını artırıcı etkisi olduğu, kıllar tıraş edildikten sonra testis ısısının belirgin şekilde düştüğü bilimsel araştırmalarla gösterildi.

DONUN TÜRÜ DE ÖNEMLİ

Almanya’ da yapılan bir araştırma, giyilen donun türünün de torba ısısını belirlemede rol oynayabileceğini ortaya koydu. Kısır olmayan ve de muayeneleri normal olan 50 gönüllüde torbaların her iki tarafına yerleştirilen sensörlerle, sıkı, gevşek bir don giyerek veya donsuz olmak üzere üç farklı durumda, 45 dakika süreyle bir bantta saatte 3 km hızla yürürken ve otururken testis torbası ısıları kaydedildi.

Beklendiği gibi, en yüksek ısılar sıkı don giyenlerde elde edildi; otururkenki ısılar da yürürkenkine göre daha yüksek bulundu.

POLYESTER DONLAR RİSKLİ

Bir başka araştırmada ise, farklı dokumalardan oluşan donların, testis torbası üzerinde oluşturduğu elektrostatik potansiyeller incelendi. Bir grup %100 pamuk, ikinci grup %100 polyester ve üçüncü grup da %50 pamuk-%50 polyester karışımı don giydiler. Pamuk donlarda hiçbir elektrostatik potansiyel kaydedilmezken, en yüksek değerler polyester donlarda ölçüldü.

 Donun deri ile sürtünmesi sonucu donun iç yüzeyi ile deri yüzeyi arasında oluşan elektrostatik potansiyellerin, testis torbasından penise doğru da oluşabileceği belirlendi.

Sonuçta, polyester donların testis torbası üzerinde testis fonksiyonlarını bozacak derecede bir elektrostatik bir alan oluşturabilecekleri, polyester içeren donların seksüel aktivitenin azalmasına bile yol açabileceği ileri sürülmüştür.

Torba ısısı 0-55 aylık erkek çocuklarda tek kullanımlık plastik kaplı bez ve yıkanıp tekrar kullanılabilen pamuk bez kullanılarak ölçüldüğünde, ilk grupta daha yüksek ısılar kaydedilmiştir.

İŞİN İYİ TARAFI VE KISIRLARA ÖĞÜTLER

Testis torbası ısısının artmasına yol açan pek çok faktör var, ama işin sevindirici yanı, ısıya bağlı sperm etkilenmesinin geriye dönüşlü olması. Testis ısısı normale döndüğünde sperm yapımı da normalleşiyor.

 Bu sayede, ileride, uygulaması kolay, istenildiği anda vazgeçilebilecek bir doğum kontrol yöntemi geliştirmek de mümkün olabilecektir belki de, kim bilir?

 Gelelim çocuğu olmayan erkeklere. Dar olmayan, pamuk veya yün donları tercih edin. Oturarak çalışıyorsanız, arada kalkarak dolaşın. Uzun süre araba kullanmaktan kaçının. Horlamanız sorun yaratmıyorsa, gece sırt üstü yatın.

Siz de yorumunuzu paylaşın: