LATEKS ALERJİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kauçuk alerjisi

 

Lateks, kauçuk ağacının süt kıvamındaki özsuyunun çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilir. Günlük yaşamımızda sık sık karşılaştığımız bir çok maddenin yapımında lateks vardır.

Piyasada satılan 40.000’ den fazla maddenin lateks içerdiği bilinmektedir. İşte bunlar için sadece birkaç örnek:

Genel kullanım: Bulaşık eldivenleri, prezervatif, balon, oyuncaklar, emzik, biberon, silgi, kozmetikler, elektrik kabloları, tenis-basketbol- bovling topları, deniz yatağı,  yapıştırıcılar, boyalar, ayakkabı…

Tıp alanında: Çeşitli tüp ve maskeler, yanık bandajları, cerrahi eldivenler, tansiyon aleti, kateterler, idrar ve mide sondaları, lavman şırıngaları, dişçilikte kullanılan bazı ürünler…

Lateks alerjisinin belirtileri 

Yakın zamanlara kadar lateksin sadece cilde temas ettiği yerlerde kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı gibi tahrişlere yol açtığı sanılırdı. Oysa, bugün lateksin allerjik nezleden astıma kadar bir çok allerjik hastalığa neden olabileceğini biliyoruz. Bunlar içinde en tehlikelisi ise ölüme kadar giden sonuçları olan anaflaktik şoktur.

Lateks nasıl alerji yapar? 

Lateks de diğer tabii ürünler gibi çeşitli maddelerin bir kompleksidir. Esas olarak polyisoprene içerir; daha az miktarlarda protein, karbonhidrat ve lipit de bulunur.

Lateks alerjisinin ortaya çıkabilmesi için allerjiye yatkınlığı olan kişinin belirli süre (ortalama 3-5 yıl) lateksle temas etmesi gerekir. Bu temaslar sırasında latekse karşı IgE sınıfından antikorlar meydana gelir. Bu antikorların miktarı belirli bir düzeye ulaştıktan sonra, lateks içeren bir maddeyle temas olduğunda (balon şişirmek, eldiven giymek…) alerjik belirtiler gelişir.

Kimler risk altındadır? 
Lateks alerjisine normal insanların %1 kadarında rastlanırken, astım, allerjik nezle gibi başka bir allerjik hastalığı olanların %4’ ünde görülür. Doğuştan omurga yarığı (spina bifida) olanların pek çoğunda lateks alerjisi vardır.

Lateksle uzun süre ve yüksek dozlarda karşılaşan kauçuk endüstrisi işçileri ve sağlık personelinde (doktor, hemşire, laborant, hastabakıcı…) %10 oranında lateks alerjisi saptanır. Sık sık ameliyat olan hastalarda lateks allerjisi riski yüksektir. Kadınlar, erkeklere göre latekse daha duyarlıdırlar.

Çapraz reaksiyonlar 

Lateks alerjisi olanlarda muz, avokado, ananas, şeftali, erik, mango, badem, yer fıstığı ve kestaneye karşı allerji olması ihtimali çok fazladır.

Bunlara dikkat!

BİR: Latekse alerjisi olanların, bu maddeyle temasları önlenmelidir.

İKİ: Latekse anaflaktik tipte alerjisi olanlar bunu belirten bir kolye veya künye taşımalı, yanlarında otomatik adrenalin enjektörleri bulundurmalıdırlar.

ÜÇ: Latekse alerjisi olanlar muayene ya da ameliyat edilirlerken lateks içermeyen ürünler kullanılmalıdır.

DÖRT: Latekse alerjik olanlar lateks içeren bir ürüne dokunmuşlarsa hemen ellerini bol suda yıkamalı, ellerini asla gözlerine sürmemelidirler.

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. gökmen dedi ki:

    Nezaman yara bandı kullansam yapıştığı yer kabararak içi sulu kaşıntılı yaralar oluyordu. Bu tip yazılar sayesinde lateks elerjim olabileceğini anladım.
    En yakın zamanda test yaptırmak istiyorum duyduğum kadarı ile testler biraz pahalı 🙁

  2. nilüfer dedi ki:

    benim olum latekx alerjisi artı bıde polen alerjisine yakalandı .amelıyat olması gerekıyo ama alerjiler den dolayı olamıyo,daha dorusu buna uygun hasatne ortamı blamadık .bırde tabı malzeme..butur alerjılerde nelerden uzak tutup nelere dıkkat etmelıyız ..bunun için bi mekale yazarsanız sevınırım teşekürler..

  3. aysun dedi ki:

    Bende yara bandı kullandığım zaman kızarıklık ve kaşıntı oluyor. Acaba lateks olma ihtimalim nedir? Teşekkür ederim.

  4. Aslıhan Yavuz dedi ki:

    Elime yara bandi yapistirmistin 3-4 gun sonra cikardim ve parmagim birden bire kasinmaya basladi sobra kucuk kucuk sivilce gibi seyler cikti axayip kasiniyor ve sadece yara bandi yapistirdigim yede ne yapmaliyim cok jasiniyor ve parmagimin o yeri sismeye basliyor lutfen yardim edin

  5. Melik dedi ki:

    Latex yatak aldık acaba bir zararı varmı

  6. NURCAN dedi ki:

    MERHABA BENİM LATESK ALLERJİM VAR SAĞLIK PERSONELİYİM. UZUN SÜREDİR ELDİVEN VS. KULLANMADIM LATEKS İÇEREN ÜRÜNLERDEN UZAK DURDUM ALLERJİMLE İLGİLİ DÜZELME OLMUŞ OLABİLİRMİ YENİDEN TEST YAPTIRSAM SPESİFİK ıgE değerlerinin normale seviyelere gerilemiş olması mümkünmüdür bu rahatsızlığım sebebiyle mesleğimi tam olarak icra edemiyorum

  7. Perihan Şenkal dedi ki:

    Merhaba hocam allerjik astımım ürtikerim var hangi ilaca tepki vereceğim belli degil Kalp grafiği çekilirken göğüse yapıştırılan aparatların altına kan oturuyor.Ameliyattan sonra yapıştırılan bantların altı su topluyor ve yara oluşuyor. Meme ca tiroid hBu durumda çivit aşısı olabili

  8. Perihan Şenkal dedi ki:

    Merhaba hocam allerjik astımım ürtikerim var hangi ilaca tepki vereceğim belli değil EKG çekilirken göğüse yapıştırılan aparatların altına kan oturuyor. Ameliyatta yapıştırılan bantların altı su topluyor ve yara oluyor. Bu durumda covit aşısı olabilirmiyim . Tşk. ederim

Siz de yorumunuzu paylaşın: