OKUL ALERJİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
okul alerjisi

ÇOCUKLARIN OKUL ALERJİSİ

Bizim çocukta okul alerjisi var’ sözünü eminim ki, pek çok kişi duymuştur. Bu, okulunu sevmeyen, okula gitmek istemeyen çocukların bir sorunudur. Kiminin öğretmenleriyle, kiminin sınıf arkadaşıyla bir problemi vardır. Kimi kitap okumayı sevmez, kimi ödev yapmaktan, kimi sabah erken kalkmaktan hoşlanmaz. Kiminin başı ağrır, kiminin karnı… kimi nefes alamaz… kimini bitmeyen kaşıntılar sarar.

Daha çok var ama, olsun, okul alerjisi okullar tatile girdiğinde tamamen kaybolan bir rahatsızlıktır.

 VELİLERİN OKUL ALERJİSİ

 Okul alerjisi velilerde de görülebilir. Bunlardan bir tanesi özellikle babaları ilgilendiren bir alerji türüdür ve çocuğu özel okullarda okuyanlarda daha şiddetli belirtilere yol açar. Bunun en önemli nedeni ise okul taksitleridir, senetlerin vadesi yaklaştıkça belirtilerin dayanılmaz boyutlara ulaştığını söylemeye gerek yok sanırım.

 Okul taksitleri dışında kitap, defter, kalem ve diğer lüzumlu lüzumsuz kırtasiye malzemeleri, servis ücreti, okul forması, beden eğitimi için gereken eşofman, spor ayakkabısı, forma… gibi giyeceklerin fiyatları da alerjilerin önemli nedenlerindendir.

Melih Aşık Açık, çocuğunu bir ‘devlet okulunun yuvasına’ veren bir veliden istenen ve 45 parça malzeme içeren ihtiyaç listesini yayınlamıştı. Bir yuva çocuğundan istenenlere bakalım ve velilerin olayı alerji ile atlatmalarına dua edelim, çünkü bu liste tek başına kalp krizi, beyin kanaması, kanser, tüberküloz…olmak için yeter de artar bile.

İşte Aşık’ ın listesi:

1 – 12’li pastel boya, 12’li suluboya, 12’li gazlı boya takımı, 6’lı parmak boya seti, 20 gr toz boya, yüzboyası,
2 – 5 büyük pritt, 5 büyük uhu, 1 kg beyaz tutkal, 4 orta boy selobant,
3 – 10 büyük fon kartonu, 15 renkli elişi kâğıdı, 5 büyük oluklu karton, 20 ince orta boy resim kâğıdı, 5 adet krapon kâğıdı, 5 adet mukavva, 5 adet siyah fon kartonu,
4 – 100 adet galoş, 1 adet kolonya, 1 adet mobilya verniği, 10 adet oyun hamuru, yarım kilo oyun kili, 1 adet tiner… vs… vs…

PARASIZ OKUL ALERJİSİ

 Çocukları parasız devlet okullarına giden anne ve babaların alerjiden muaf  olduklarını da sanmayın lütfen. Bunlar için de yeterli, hatta daha da fazla alerji yapıcı neden vardır.

 Milli Eğitim Bakanı’nın her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘’Kimseden zorla bağış alınmayacak, alan olursa bana bildirin’’  mesajı en önemli alerjendir.

Sayın bakan, ‘’ Okulların durumu kötü, gücü olanlar okullarına bağış yapsalar iyi olur’’ dese, inanın herkes hem alerji olmayacak ve hem de seve seve yardımda bulunacaktır. Ona seneye bir kere de bu yöntemi denemesini öneriyorum.

 Okul müdürü veya muavinden yenen fırçalar da kuvvetli alerjenlerdir: ‘’Okulun ne odunu var, ne kömürü… çatısı akıyor, sıvaları dökülmüş… tuvaletler berbat durumda… pencerelerin camı yok, kapıları kapanmıyor… Sen şimdi bağış yapmayıp da, çocuğunun hastalanmasını, bronşit veya zatürree olmasını mı istiyorsun yani?’’

Hadi, kaşınmayın da göreyim sizi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: