İSTEMEM BABACIĞIM, İSTEMEM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
stajyer dr.

Yakın yıllara kadar çocukların çoğu ‘Büyüyünce ne olacaksın?’ sorusuna, göğüslerini gere gere ‘Ben büyüyünce doktor olacağım’ diye cevap verirlerdi. Genç kızların hayâllerini de beyaz atlı bir prens değil, beyaz gömlekli, gözlüklü bir asistan doktor süslerdi bir zamanlar.

Ama heyhat, o günler çok gerilerde kaldı. Artık ne çocuklar doktor olmak istiyorlar, ne de kızların rüyasına girebilen beyaz gömlekli genç doktorlar var.

Fen-matematik puan şampiyonu İzmir Fen Lisesi mezunu Arman Özdemir Medimagazin’ de yer alan röportajda neden Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi’ni tercih ettiğini şu sözlerle açıklıyor:

Annem babam doktor ama onların yaşadığı sorunları gördüm, doktorluğu sevmedim, istemedim. Oysa tıp fakültesi, elektrik elektronikten kolay” diyor.

Buca Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’nde görev yapan jinekoloji uzmanı Dr. Özden Özdemir ile Atatürk Eğitim Hastanesi’nde Ortopedi Kliniği’nde çalışan Dr. Mehmet Özdemir’in oğlu olan Arman gibi pek çok doktorun çocuğu anne veya baba mesleğini seçmiyor artık.

Bu röportajı okurken birkaç sene önce İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Nilüfer Kalpaklı ve Dr. Güray Kılıç tarafından gerçekleştirilen İstanbul Hekim Profili Anketi’ni hatırladım.

Ankette ‘Bugün imkânınız olsaydı hekim olmayı seçer miydiniz?’ sorusuna hekimlerin ancak %56’sı evet demiş. Demek ki o günlerde doktorların yarısı doktor olduklarına pişmanmış. Bu anket bugün tekrarlansa doktorların ancak yüzde 20-30’ unun tekrar bu mesleği seçeceğini söylesem abartmış olur muyum acaba?

Aynı ankete göre çocuklarının da tıp eğitimi görmelerini arzu edenlerin oranı ise %30. Benim kişisel gözlemlerime göre bu oran çok yüksek. Çünkü şöyle bir sınıf arkadaşlarımı düşündüm de, çocuğu tıp fakültesine giden ancak bir iki kişiyi hatırlayabildim. Benim iki çocuğum da tıbbiyeyi seçmedi.

Gelelim neticeye
Kızlarına doktor talip olduğunda babalar soruyorlar yavrularına:
– Kızım seni doktora vereyim mi?
Kızın cevabını biliyorsunuz:
– İstemem babacığım, istemem.

Çevremde, mesleklerini sevmeyen doktorların sayısının hızla arttığını görüyorum. Bu, hiç de iyiye alamet değil. İlgililere duyurulur.

Siz de yorumunuzu paylaşın: