ANNENİN OBEZİTESİ ÇOCUĞUNUN ASTIM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
OBEZ ANNE

Obezite ve astım arasındaki ilişkiyi gösteren sayısız çalışma var, ancak annenin obezitesinin çocuklarının astımı üzerine etkisi olup olmadığı konusunda fazla bir şey bilinmiyordu. Yeni yayınlanan bir araştırma, gebelikten önce obez olan kadınların çocuklarında astım riskinin yüksek olduğunu ortaya koydu. 

Araştırmaya alınan 3 bin 963 çocuk ve annesi doğumdan 8 yıl sonrasına kadar takip edildiler. Vücut kitle endeksinin 25’ in üzerinde olması obezite kriteri olarak kabul edildi. Çocuklar her sene hırıltı, nefes darlığı ve sprey kortizon kullanımı bakımından değerlendirildi. 8 yaşına geldiklerinde alerjileri ve bronş aşırı duyarlılığına sahip olup olmadıkları gerekli testlerle belirlendi.

Sonuçta, 8 yaşında çocukların yüzde 14.4’ ünde astım olduğu ve toplamda annelerin yüzde 20.9’ unun gebelikten önce aşırı kilolu oldukları gösterildi. Astıma yatkınlığı olan çocuklarda annenin gebelikten önceki fazla kilolarının, çocuğun doğum tartısı ve vücut kitle endeksinden bağımsız olarak 8 yaşına gelindiğinde astım riskini artırmış olduğu belirlendi. Astıma yatkınlığı olmayan çocuklarda ise bu tür bir ilişki bulunamadı.

Yorum

Annenin fazla kilolarının, obezite ile ilgili enflamatuar faktörlerin artırmış olmasının anne karnındaki fetüsün akciğer ve bağışıklığın gelişimini etkileyerek astım riskini artırdığı düşünülüyor.

Kaynak
S Scholtens, A H Wijga, B Brunekreef, M Kerkhof, D S Postma, M Oldenwening, J C de Jongste and H A Smit: Maternal overweight before pregnancy and asthma in offspring followed for 8 years. International Journal of Obesity (2010) 34, 606–613; doi:10.1038/ijo.2009.194; published online 29 September 2009

Siz de yorumunuzu paylaşın: