İMMUNOTERAPİYİ KİM YAPMALIDIR ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Astım bir akciğer hastalığıdır ve her türlü tıbbi tedavisi de sadece göğüs hastalıkları uzmanı tarafından yapılmalıdır. Elbette, göğüs hastalıkları uzmanına erişilemeyen acil durumlarda pratisyen doktorlar ya da alanları ne olursa olsun uzman doktorlar da astımlı bir hastayı tedavi edebilirler,  hatta etmek zorundadırlar.

İmmunoterapi, astımın tedavi yöntemlerinden biridir. Amaç, allerjinin veya hastanın kolundaki kızarıklığın değil, astımın tedavisidir. Bundan dolayı da, immunoterapi kararını mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanı vermeli, uygulama da onun tarafından yerine getirilmelidir.

Astımlıların, göğüs hastalıkları uzmanı dışındaki doktorlar tarafından tedavi edilmesi doğru değildir. Ülkemizde, dermatoloji uzmanlarının bile immunoterapi ile astım tedavi etmeye kalkışmalarının ne büyük bir felaket olduğunu, bilmem söylemeye gerek var mı ?

Aynı şekilde, allerjik nezlenin tanısı, takip ve tedavisi esas olarak kulak-burun-boğaz uzmanı, egzemanın ise dermatoloji uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/02/03/kitaplar/yeni-kitaplar/astim-ve-alerjiler-ile-mutlu-yasama-rehberi/

***

EK 1 (31.10.2022): Alerji hapları, kortizonlu burun spreyleri ve diğer ilaçlar alerjik nezlenin belirtilerini giderebilir ama, hastalığın seyrini değiştiren tek mevcut metot aşı tedavisidir.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/983234?src=soc_tw_221031_mscpedt_news_mdscp_sublingualimmunotherapy&faf=1

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: