BU KIŞ RAHATIZ KÜRESEL GRİBİMİZ YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Zaman gazetesi Pazar ekinde Gülizar Baki‘ nin haberi:

Bu kış paniğe kapılmamıza sebep olacak bir grip salgınımız yok. Oysa geçen yıl domuz gribine yakalanma korkusuyla neredeyse evden çıkmayacaktık! Allahtan belediyeler işi sıkı tuttu, özel dezenfektasyonlarla kamu binalarını, otobüsleri her gün yıkamaya başladı da az da olsa rahatladık. Geçen yıl panik daha çok havaalanlarında yaşanıyordu. Domuz gribi maskesiyle gezen görevliler, uçaktan inenlerin vücut ısısını ölçen cihazlar ve ellerinde dezenfektan şişeleriyle dolaşanlar… Her hastane domuz gribine yakalanan hastaları kabul etmiyor, bulaşıcı olduğu için bazı hekimler domuz gribi vakalarından kaçıyordu.

Pardon salgın yokmuş, boşuna aşı yaptık?

Dünya devi ülkeler ilaç firmalarının kapısında domuz gribi aşısı için sıraya girmişti. Ekonomik krizin dünyayı sarstığı bu dönemde ilaç üreticilerine milyar dolarlar peşin ödeniyordu. Devlet başkanları medya önünde aşı olup vatandaşlarını da aşı olmaya çağırıyordu ki Almanya’da ortaya atılan bir iddia herkesi şaşırttı. Avrupa Konseyi Sağlık Birimi Başkanı Dr. Wolfgang Wodarg, domuz gribi salgınının dünya çapındaki panikten faydalanmak isteyen ilaç firmalarının başlattığı “sahte bir salgın” olduğunu iddia ediyordu. Wodarg, “kral çıplak” deyince domuz gribi paniği yerini skandala bıraktı. Hükümetler ellerinde milyonlarca aşıyla kalakaldı. Tartışmalar büyüyünce domuz gribinin “yüzyılın en büyük tıp skandallarından biri” olduğunu Dünya Sağlık Örgütü de kabul etmek zorunda kaldı. DSÖ’nün uzmanlarından Prof. Ulrich Keil tahminlerinde yanıldıklarını kabul etti ve “Büyük bir panik yaşanmasına sebep olduk.” dedi.

Dünyanın en pahalı sağlık krizi

Domuz gribi paniği ilaç şirketlerinin yanı sıra dezenfektan üreten şirketleri de ihya etti. Fakat salgın hastalık uyarılarına karşı insanları daha temkinli olmaya itti. Nitekim Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, artık böyle salgın uyarılarının daha dikkatli yapılacağını düşünüyor. Küçükusta’ya göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz yıl çok kötü bir sınav verdi. Dünyada her sene normal grip salgınından 250 bin ile 500 bin kişi ölürken, domuz gribinden ölenlerin sayısı 18 binde kaldı. İlginçtir DÖS uzmanları SARS, kuş gribi için de milyonlarca insanın öleceğini öngörüyordu. Küçükusta dikkat çekici bir iddiada daha bulunuyor: “Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak oluşturulan ve 60 kadar profesörün yer aldığı bilim pandemi (salgın hastalık) kurulu da DSÖ’nün basın sözcüsü gibi davranmaktan ileri gidemedi. Oysa domuz gribi salgınının çok hafif olarak geçeceği temmuz-ağustos aylarından itibaren anlaşılmaya başlamıştı. Bu gerçek maalesef içlerinde benim de bulunduğum çok az sayıdaki bilim adamı tarafından dile getirildi ama sesimiz duyulmadı. Bilimsel gerekçelerle aşı karşıtı olmamız yüzünden tehditler aldık, susturulmaya çalışıldık.”

Yazının tamamını okuma için

Siz de yorumunuzu paylaşın: