ÇAKMAK GAZI NEDEN ÖLDÜRÜR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
BÜTAN

Çocuk ve gençlerimizi bekleyen yeni bir tehlike ile karşı karşıyayız. Balicilikten sonra şimdi de çakmak gazı koklama yöntemi daha hayatının baharındaki gençleri ölüme götürüyor. Bugün medyada yer alan Doğan Haber Ajansı’ ından Hüseyin Tüccar’ ın “Bir çakmak gazı olayı daha” başlıklı haberi özetle şöyle:

 “Bursa’da arkadaşları ile birlikte poşet içerisine doldurdukları çakmak gazını soluduğu öne sürülen 14 yaşındaki B.P. bu sabah yatağında ölü olarak bulundu. Polis, B.P.’ nin gittiği arkadaşının evinde içersindeki gaz olmayan çakmak, gazın içerisinde boşaltıldığı sanılan poşet ve bilgisayarlara el koydu. 3 kız öğrenciyi Çocuk Şubesi’ne getiren polis, ölüm nedeninin belirlenmesi için cesedi otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırdı.”

Çakmak gazı, tutkal, yapıştırıcı ve benzeri ürünlerde bulunan uçucu kimyasal maddelerin solunması insanlarda solunan maddenin cinsine ve yoğunluğuna göre hafif sarhoşluktan aşırı neşe ve halüsinasyon görmeye kadar değişen belirtilere sebep olur. Bazı durumlarda ise hipoksi yani oksijen eksikliği, zatürree, kalp yetersizliği veya kalp durması ve kusmaya bağı aspirasyonlar yüzünden ölüm olaylarına da rastlanabilir.

Çakmak gazında bütan isimli uçucu kimyasal bir gaz vardır. LPG yani sıvı petrol gazı olarak bilinen bütan gazı aerosollerde propelan (itici gaz) olarak ve soba ve çakmaklarda yakıt olarak kullanılır. Renksiz, kaynama noktası -0.5 derece olan yanıcı bir gazdır.

Çakmak gazı daha çok gazın önce bir naylon torba içine doldurulması ve bunun başa geçirilerek solunmasıyla alınmaktadır. Bütan gazı akciğerlere ulaşır ulaşmaz buradaki geniş alveol yüzeyinden emilerek hemen kana geçer. Bundan dolayı da solunan gazın etkileri tıpkı damardan verilen bir ilaç gibi hemen etkisini gösterir.

Bütan gazının etkileri

Bütan gazının solunmasıyla birkaç dakika içinde alkol içilmesindekine benzeyen sarhoşluk, baş dönmesi, çarpıntı ve aşırı bir neşelilik hali ortaya çıkar. Konuşma yavaşlar ve bozulur. Şuurla ilgili değişiklikler, hayal görmeler, kulak çınlaması, kulakta uğultu, uyuklama da görülebilir. Çakmak gazı koklayan kişi adeta “kafayı bulmuş” gibidir. Bu belirtiler tekrar gaz solunmadığı takdirde solunan gazın miktarına bağlı olarak dakikalar, saatler sürebilir.

Yoğun olarak gaz soluyan kişilerde ise başlangıçtaki aşırı neşe halini takiben yoğun bir gevşeme ve uyku durumu ortaya çıkar. Ajitasyon, havale, deliryum, halüsinasyonlar, istem dışı kas hareketleri, baş ağrısı, kalp ritim bozuklukları, tansiyon yükselmesi, saldırganlık ve intihar teşebbüsü görülebilir.

Merkezi sinir sisteminin etkilenmesiyle ilgili belirtiler dört evreye ayrılabilir: 1. Evre: Kişi coşkulu ev heyecanlıdır; sarhoş gibidir. Görsel veya işitsel halüsinasyonlar hissedebilir 2. Merkezi sinir sisteminin erken depresyonu: Sersemlik, oryantasyon bozukluğu, bulanık görme ve kendini kontrol edememe. 3. Merkezi sinir sisteminin orta dönem depresyonu: Uyuklama, kas koordinasyonunun kaybı, konuşma bozukluğu 4. Merkez sinir sisteminin geç depresyonu: Yarı koma hali, deliryum, epilepsi (sara) nöbetleri.

Kronik etkileri

Bu tür uçucu kimyasalların uzun süre kullanılması kronik yorgunluk, kronik baş ağrıları, hafıza problemleri, depresyon, idrak fonksiyonlarda azalma, kişilik değişiklikleri, depresyon, kas koordinasyon kaybı, burun kanaması, kansızlık, kilo kaybı, gözlerde kızarma ve sulanma, nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide ülserleri gibi belirti ve hastalıklara yol açabilir. Sinir sistemi, kalp ve akciğerler dışında karaciğer ve böbrekler de zarar görebilir.

Neden çakmak gazı soluyorlar?

Çakmak gazı solunmasına daha çok 12-14 yaşlar arasındaki gençlerde rastlanır. Bunların çoğu evsiz sokak çocukları, akıl hastalığı olanlar, düşük gelir grubundan olanlar, ruhsal veya ailevi problemleri olan gençlerdir. Çakmak gazı solumak sosyal bir alışkanlık olarak değerlendirilebilir ve genellikle de tek başına değil birkaç çocuk bir arada kullanırlar.

Yapılan araştırmalarda, kullanıcıların bir kısmının neşelenmek ve eğlenmek için, bir kısmının erişkinleri şaşırtmak için, bir kısmının bir grubun üyesi oldukları için, bir kısmının diğer maddelere ulaşmaları mümkün olmadığı için, bir kısmının da ucuz ve temini kolay olduğu için çakmak gazı soludukları belirlenmiştir.

Çakmak gazı neden öldürür?

Bütan gazı solunmasına bağlı olarak hipoksi yani oksijen eksikliği, ciddi kalp ritim bozukluklarına bağlı kalp durması ve kusmaya bağlı aspirasyonlar sonucu ani ölümler görülebilir. Kalp ritminde ciddi bozukluk ve buna bağlı kalp kası kasılmasının durması ile oluşan Sudden Sniffing Death Syndrome (SSDS) adıyla bilinen tablo, herhangi uyarıcı bir belirti olmadan aniden ölüme yol açar.

Zatürree, kalp yetersizliği de daha geç dönem ölüm sebepleridir.

Çakmak gazının doğrudan boğaza püskürtülmesiyle -20 dereceye kadar soğuyan gaz uzun süreli gırtlak spazmı ve ölüme de yol açabilir.

Yazı için 39 yorum yapılmış:

  1. ahmet dedi ki:

    ben 4 5 kere cekmıstım ama artık cekmıyorum şu an bi zararı olabılrmı bırakınca zararları temizlenirmi ?

  2. deniz dedi ki:

    çakmak gazı çekmek tam bi beyinsiliktir şimdi yaşadığım bi olaydan bunu yazıyorum daha 15 yaşında biri çakmak gazı çekerek kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti.% dklık eğrence uğruna arkasında onca sevdiğini bıraktı biraz mantıklı haraket edin..

  3. mert dedi ki:

    allah kahretsin ben kafa yapsın diye bi kaç sefer çekmiştim ama bidaha çekersem işte ne oliyim bana bi hastalık verdiyse bile azıcıkda olsa bundan kurtulabiliyommu zamanla

  4. Hüseyin Tolga dedi ki:

    Arkadaşlar Ben Çakmak Gazı Çekiyorum Ama Hayatım Karardı Beyin damarlarım Tıkandı . Çakmak Gazının Etikisyle Girdiğim Trip Yüzünden Sol Kulağım Sağır Oldu Asla Denemeyin Ben Özentilikle Başladım Ama Başlamaz Olaydım Şuanda Kafamın Üstünde Şişmiş bi Şekilde bir sürü Damar Belirgin Var Çok Canımı Yakıyo Hastaneye Bile Gidemiyorum O Damarlara Elimi Sürünce Akşama Kadar Başım ağrıyo Asla Sakın Cekmeyin Sakiin ! Bıraktım Gaz Çekmeyi Acaba Temizlenirmiyim ?

  5. yasin dedi ki:

    ben 5 aydan beri çakmag gazı çektim şimdiye kadar toplasan 300 tüp ksn omultur nasıl ölmedim hayret ediyorum 3 aydan beri çekmiyorum aceba üstümden etkisini atmış olabilirmiyim bilgileriniz içi saol

  6. ozan dedi ki:

    ben ozan arkadaslar 4 ay kullandım çakmak gazını heves amaclı cekıodum ve gordugum halısulasyonlar sankı benı yonetıodu ıstem dısı hareketler yapıodum arkadasım çarpılıodu yanımda cektıgınde etkisi gecince kurtuluodu nasımı bıraktım son cektıgımız gun 20 tane kadar almıstık son bır tane kalmıstı arkadasımın bı tanesı sigara yakmak için cakmagı ateşledi ve butun ew alev aldı patlama yasandı ewın penceresı cerceveleriyle bırlıkte patladı kımbılır belkı pencere cıkmasaydı bızım başlarımız patlıycaktı basınç olmus o esnada ben dısarı cıktgımda bırsuru ınsanla beraber amblanslar vardı direk hastaneye gıttık 1 ay hastanede yattık aynaya baktıgımda psikolajim bozuluodu çok iğrenç bir hal almıstı yuzum alahıma şukurler olsun şimdi eski halime döndüm hiç iz kalmadı sakın sizde denemeyin sonu yangın bunu herkes bilsin yoksa bırakamazsınız ben tövbe ettim bda asla

  7. Görkem dedi ki:

    Ben daha çekiyorum ama allahım bana yardım edecek bırakıcam bu illeti

  8. Elif tasdemir dedi ki:

    Benim kardesim ùc haftadan beri cakmak gazi cekiyor.gùnde 7 tane cakmak gazi cekiyor.ne yapcami bilmiyorum.cok kötùyùm nolur bana yol gösterin

  9. Elif dedi ki:

    Lutfen yardım edin kardeşim bir aydan fazla oldu cakmak gazi çekiyor .tedavi olmasi için elimizden geleni yapıyoruz kabul etmiyor.lutfen yardım edin.ailecek yıkılmış durumdayız .kardeşim kaybediyoruz .

  10. eda dedi ki:

    Daha bugün 16 yaşında hayatının baharında bir çocuğu toprağa verdik lütfen arkadaş kurbanı annesinin göz bebeği bir evlat cakmak gazi çekip dakikalar içinde arkadaşlarının gözü önünde hayatını kaybetti

  11. sohbet dedi ki:

    ucuz uyusturucu, sentetik uyusturucu uyusturucu her haliyle artık ayırt etmeden herkesin hayatına giriyor…çocuklarımızla daha fazla ilgilenelim..

  12. bedia çinan dedi ki:

    benımde oglum içiyor yadım edın tedavısı varmı acaba

  13. hulya kartal dedi ki:

    Benim 14 yasindaki kardesim icti bi haftadr yofun bakimda şuuru kapali..

  14. Ahmet kücük dedi ki:

    Ben bu illeti 2senedir kullanıyorum gunde en az 4 tane cekiyorum bu illet yüzünden herşeyimi kaybettim cok kötü birşey sakın başlamayın

  15. Mete dedi ki:

    2 3 senedir çekiyorum günde 3 4 tüp hayatta hiç bir istediğim olmuyor ailevi nedenleriyle çekiyorum anlamıyorlar ölünce anlarlar bırakmayı düşünmüyorum bari kafam güzelken öliyim zaten istediklerimi yapmıyorlar yapmadığı şeyleride yapmak zorunda kalmazlar.

  16. reina ceylan dedi ki:

    merhaba 1 senedir çakmak gazı kullanıyorum en son bugün öğlen arkadaşlarımla çektim bırakmak istiyorum korkuyorum çektiğim anda heryerde beni izleyen gözler fark ediyorum ve bugün çektiğimde koltukta bebek ayak izi gördüm sonra bişey karnımı tekmeledi daha sonra midemin içini gördüm ve midemin içinde atan bir göz vardı hissedebildim karınımı tekmeliyordu ve cidden çok korktum eve gelip bidaha çektim tam olarak görebilmek için kimse yoktu yanımda ve o gözleri gördüm heryerde benimle konuşun bunları şeytan yapıyor dedim ve karşımda bişey belirdi lütfen bana yardım edin kimseye anlatamıyorum kimse anlamıyor beni

  17. Ruya dedi ki:

    Kardeşim 4 aydır aralıksız çakmak gazı çekiyor
    Vucudunda yaralar çıkıyor kaşıyor kanatıyor. Tedaviyi kabul etmiyor ve aşırı saldırgan ne yapıcagımızı bilmiyorum işin içinden çıkamıyoruz lütfen yardım edin.

  18. Aycan dedi ki:

    Arkadaşlar bende 7 ay kullandım o an ki ruh sağlığınız yerinde olmadığı için bilinç bunun tekrar etmesini istediğinde kişide ister istemez bağımlılık haline geliyor, ama herşey tamamıyla kafada bitirmekle oluyor en azından ben öyle başardım bi çok insanın zorlu zamanları oluyor elbette, çareyi bu tür şeyler de arıyorlar ama herşeyi kendi iradenizle kontrol edebilirsiniz, Kullanan kişiyi anlayışla karşılamak daha iyi olacaktır üstüne fazla da gidilmemeli, ama o süreçte ilgi de aksatılmamalı ki özellikle tedavi veya doktor baskılarıyla değil kişi kendi sonunda kendi iradesiyle bırakabilir, geç olmadan aylar için de kendi iradesiyle bırakamazsa tabii ki tıbbi destek gerekecek. Allah yardımcınız olsun

  19. Ali dedi ki:

    Güzel bişey çekin arkadaşlar özellikle parası olmayan gençlere oh oh kafa yapıyor canınız biraz yanar ama güzel

  20. İsimsiz dedi ki:

    Kardeşim gunde 12 tup içiyor ve halen hayatta hiçbişey olmuyor. Mucize bu olsa gerek 5 aydır aralıksız içiyor ne yapcaz bilemiyorum lütfen yardım edin.

  21. Burhan dedi ki:

    Arkadaslar bu illete 2sene önce başladım aralıklarla içiyodum son 2haftada dozu kaçırdım artık kafası bile hoşuma gitmiyor sırf ailevi sıkıntılar vs den dolayı düşüyoruz bugün gece poşet yaparken poşetin içinde buz parçaları gördüm artık nasıl soğutuyosa kimbilir vucuda ne zararları vardır şu günden itibaren bırakmayı düşünüyorum irademe güveniyorum bırakacağımada inanıyorum allah kimseyi düşürmesin gençlik böyle yok olmamalı

  22. Alan 65 dedi ki:

    Herkese slm benim oglum 13 yasinda tup kullaniyor dunyam yikildi ben ne yapabilirim okulda arkadasina ozenmis 3 defa cektigini anlatiyor bize

  23. Momus dedi ki:

    Çekip birakamayan arkadaslar en azindan posede sıkıp cekmeyin direkt agziniza basin ölümlerin çoğu posetten alındığı icin oluyor sonra yavaş yavas birakin evde bir adetten fazla bulundurmayin marketlerin kapandığı saatte baslayin yoksa duramazsiniz bittikten 5 10 dk sonra o yapma devam etme isteği sönecek

  24. Gazman dedi ki:

    Biz 4 senedir arkadaşlar ile kullandık hiç bir zararını görmedik burada ama çekmemek daha iyi tabi kendine zarar bide parana zam geldi zaten önceden 2.5 alırdık şimdi 5 TL’ye zor buluyoruz. Enflasyon bizi de etkiledi

  25. Kerim dedi ki:

    Bu gün iki tane almıştım eve geldim içmeye başladım birini bitirdim diğierine gectim ama öyle pis bisey olduğunu anladımki o an hemen alıp camdan atım ikisinide birdaha da içmem tadı o kadar piski insan şöyle kendine o durup bi sorsa anlar insanalr sigara içerken bezan diyoki işte tadı iğrenç falan bırakıcam diyor ama bırakmıyor tamam sigara herzaman kötü tad vermiyor ama cakmak gazı hep kötü bi tad bırakıyor aklınız varsa içmeyin onun verdigı zevke tüküreyim insan sağlının kıymetini bilsin bence şuna bedava verseler alıp içmem o derce iğrendim midam buladı yemin ederim sanki böyle hani bi hayvan ölür haftalarca bi yerde duru sonra kokmaya başlar aynı onun gibi bi tatdı vardı kalıp atım elimi yüzümu yıkadım bişeyler yedim şuan çok iyim allah herkese bırakmayı nasip etsin bu arda bu çakmak gazı diğer uyuşturucular gibi örneğin sigara gibi zor bıraklılmıyor içmek veya içmemk senin elinde ama sakın içmeyin size tavsiyem
    Sakın şunu demeyin işte içdim hiç bişey olmadı gibi şeylere inanmayın o kadar pis biseyki sakın ama sakın denemeyin sakın

  26. Ogi dedi ki:

    Arkadaşlar ben yaklaşık 3 sene ara ara kullandım kimseye özenmedim yanlışlıkla kafa yaptığını fark ettim. Sonra bi dönem ailemle sıkıntı yaşadım evden ayrıldım tekrar başladım ve bir gün kendimi yerden yere vururken buldum. Ve uzun zaman sonra 1 haftadır tekrar başlarım

  27. Ogi dedi ki:

    Arkadaşlar ben yaklaşık 3 sene ara ara kullandım kimseye özenmedim yanlışlıkla kafa yaptığını fark ettim. Sonra bi dönem ailemle sıkıntı yaşadım evden ayrıldım tekrar başladım ve bir gün kendimi yerden yere vururken buldum. Ve uzun zaman sonra 1 haftadır tekrar başladım ve beynimi erittigini adeta hissedebiliyorum. Beynim bana adeta yalvarmaya başladı ne olur yapma diye. Ve bugün bi farklılık hissettim. Sanki korkunç halüsinasyon gördüren kısım olmuş gibiydi. Sadece aşırı sessizlik. Beynimden hiçbir düşünce geçmemeye başladı ben de yarım bıraktım ve bugünden sonra daha kullanmıycam.

  28. eda dedi ki:

    ben iciorum çok güzel ve halada iccem ?✌?

  29. eda dedi ki:

    icin icin herkes icsin?ben suan iciyorum

  30. Kimkim dedi ki:

    Oglum iciyor.26 yaşında.cok zor durumdayım. Sonumuz iyi degil.başedemiyorum.heryonden xzarar zarar zarar.gerisi hikaye.

  31. Üzgün dedi ki:

    1 ay önce 16 yaşındaki oglumuzu kaybettik gaz çektiği için çok aci

  32. Albumin dedi ki:

    Arkdaşadşımın bir gün geziyordum<
    Kafasına saksı düştü <
    Girebiliyorum diyip durdu <
    O da ne yapsak dedi <
    Da napalım yapcak bi şey yok <
    Girebiliyor diyiyordu ama <
    Ulaşın dedikten sonra bitti AKGODGU <

  33. Yafak dedi ki:

    Abi nası burakıyoz

  34. Kemal dedi ki:

    3 ay önce oldu bu olay ben market isletiyorum Bi arkadaşım yanıma geldi oturduk sigara felan içtik konuştuk vs sonra dükkana girdik geri yanıma oturdu ve cakmak gazini gördü kapağı açık Bi şekildeydi cakmak gazimi çekiyorsun dedi bende hayır ben cakmak dolduruyom onla dedim sonra eline aldı içine çekmeye başladı 30 40 saniye içine çekti sonra oturduğu yerden yere düştü ambulansı ariyimmi iyimisin felan dedim yok iyiyim şuan dedi sonra yarın oldu bende çok meraklanmistm acaba ne olcak diye dükkanda tek oturuyodum canımda sıkılıyor du sonra bende çekmeye başladım rahat 1 saat 5 dakika çekmişim kameradan baktm sonra abim kameradan gördü çektiğimi değişik hareketlerde bulundum vs anneme olayı izah ettim hayatımda sadece Bi kere yaptım ama hala kafamın içi ağrıyor tedavisinin psikiyatri ilaçları olduğu söyleniyor o günden sonra yaptığımın yanlış olduğunu düşündüm ve bidaha ağzıma surmemek nafile dükkana çakmak gazı almiyodum ama hala kafamın içi ağrıyor sanki bu dünyadan değilmişim gibi hissediyorum psikolojim bozuldu resmen 10 gün sonra psikiyatri ye gidip ilaçlarımı düzenli kullanıp bu olayı unutacağım lütfen içmeyin icirtmeyin yaşım da 16

  35. chat dedi ki:

    çakmak gazı kötudur ciğerleri maf eder bence içmeyın

  36. Bolsohbet dedi ki:

    aman abi dıkkat edin şakaya gelmez bu gazdır

  37. sohbet dedi ki:

    selam iyi blog lar dilerim

  38. sohbet dedi ki:

    sohbet sohbetnl edilir

  39. Lazım değil dedi ki:

    Ara ara kullanıyordum son günlerde her gün kullanıyorum dün gece ani bir kalp çarpıntısı olmuştu öyle bir şiddetli çarpma ki bu dayanılmaz sanıp duracak diye çok korktum ve korktuğum başıma geldi bilinç bir an yok oldu zaten en son hissettiğim şey ruhumun bedene tekrar geri gelmesi ve bütün renklerin parlaması oldu anlatılır bir muhabbet değil ellerim istemsiz şekilde vücuduma dokunuyordu inanır mısınız hayatımda hiç vücuduma ruha o hissiyatla dokunmamıştım sabaha kadar titredim. İnsan eğer ki ölümü ciddiye aldığı vakit onu bir nebze de yaşamayı tecrübe edebilmişse bazı şeylerin kıymetini daha iyi anlıyor ama bağımlılık işte beyin hastalığı bir anda bırakamıyorsun Tavsiye etmiyorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: