EV AKARLARI NASIL ALERJİ YAPAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Modern hayat ve sağladığı kolaylıklar bir taraftan da kendi olumsuzluklarını beraberinde getirmektedir.

Enerji tasarrufu için çok iyi izole edilmiş yeni binalar, iç ortam havasının nemli olması ve duvardan duvara kaplı halılar, akarların üremeleri için çok uygundur.

Akarların en çok bulundukları yerler halı, yatak şiltesi, yastık, koltuk, kanepe, post, kadife perde, tüylü çocuk oyuncakları… gibi eşyalardır.

Bodrum gibi nemli ortamlarda doğrudan çimento zemin üzerine serilmiş halılar, akarların en yoğun olarak bulundukları yerlerdir.

Mobilya veya diğer eşyaların yüzeylerinde bulunan akar sayısı çok fazla değildir, fakat uygun şartlardaki bir yatak şiltesi içinde milyonlarca akar bulunur.

Akarların, evlerimizdeki eşyalar dışında, giysilerimizde ve hatta saçımızda  bile yoğun olarak bulunabileceği gösterilmiştir.

Akarlara çok ender de olsa, buğday ununda da rastlanabileceği ve bu  undan yapılan yiyecekleri yiyen duyarlı insanlarda  anaflaksi gibi ciddi reaksiyonlara yol açabilecekleri de bilinmelidir. Bu kişilerde aspirin entoleransı da sık rastlanan bir durumdur.

Evde akar olduğu nasıl anlaşılır? 

Evlerdeki akar düzeylerinin belirlenebilmesi için, herkes tarafından kolaylıkla uygulanabilecek hazır ticari testler vardır.

Bunlardan biri AcloTest, diğeri de Acarex test ‘dir.

Akarlar nasıl alerji yaparlar?

Akarlardaki alerjenler, bu yaratıkların sindirim sistemlerinde buluna ve dışkıları ile çevreye atılan bir takım enzimlerdir.

Bir akar birkaç aylık yaşamı boyunca kendi ağırlığının 200 katı kadar dışkı üretir.

Akar dışkısı, üzeri salgıyla kaplı minik kürecikler şeklindedir ve bu sayede de tekstil eşyalarının liflerine kolayca yapışır.

Akar dışkısındaki alerjenler, glikoprotein yapısında olup ısıya dayanıklı ve suda çözünen maddelerdir. 

İçlerinde bu alerjenlerin de bulunduğu dışkı parçacıkları, zamanla kuruyup çok küçük taneciklere ayrışırlar ve halıda yürünmesi, koltuğa oturup kalkmak… gibi hareketler sırasında bulundukları ortamlardan soluduğumuz havaya savrulurlar.

Uygun şartlarda, 1 gram ev tozunda 10.000’ den fazla akar bulunabileceği gösterilmiştir.

  • 1 gram tozda 2 mikrogramdan fazla akar allerjeni bulunması allerjik hastalıkların oluşumu için bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir.
  • 1 gram tozda 10 mikrogramdan fazla allerjen bulunması ise astım krizlerinin ortaya çıkmasına sebep olur.

Kaynak: Astım ve Alerjiler ile Mutlu Yaşama Rehberi

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: