KOLESTEROL İLAÇLARI KANAMAYA BAĞLI FELÇ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
statin stroke

Archives of Neurology isimli muteber tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, her kolesterolü yüksek olan kişiye kaşına gözüne bakmadan ilaç yazmayı görev bilen modern tıbbın suratında adeta bir şamar gibi patladı.

Bazı sözde bilim adamları tarafından şehir şebeke sularına konması veya hamburgercilerde ikram edilmesi bile tavsiye edilen kolesterol düşürücü statin sınıfı ilaçların felç geçiren bazı hastalarda bırakın işe yaramayı felcin tekrarlama ihtimalini artırdıkları ortaya çıktı.

Bilimsel verilere göre, kolesterol düşürücü ilaçlar sadece daha önce kalp krizi veya felç geçirmiş olan hastalara bu komplikasyonların önlenmesi amacıyla verilmesi gerekirken pratikte kolesterolü yüksek olan herkese peynir ekmek gibi yazılıyor.

Massachusetts Hastanesi ve Harvard Tıp Okulu doktorlarından Brandon Westover başkanlığındaki bir grup Amerikalı bilim adamı tarafından yapılan araştırmaya göre, beynin frontal, paryetal, temporal veya oksipital loplarında meydana gelen kanamalara bağlı felçlerde statinler verildiğinde tekrar felç geçirme riski yüzde 22 iken, bu ilaçlar verilmediğinde riskin yüzde 14 olduğu ortaya çıktı.

Bu sonuçlara iki klinik denemeden elde edilen verilere dayanan bir matematik modeli baz alarak ulaştıklarını açıklayan araştırmacılar, statinlerin bu grup hastalarda inme riskini nasıl artırdığı konusunun bilinmediğini belirtiyorlar.

Araştırmacılar bunun sebebinin, düşük kolesterolün kanama riskini artırması veya statinlerin kandaki pıhtılaşma faktörünü etkileyerek kalp krizi veya inme riskini yükseltmesi olabileceğini ileri sürüyorlar.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Larry Goldstein, bu bulguların statinlerin inme riskini artırdığını kanıtlamadığını, ancak doktorların kalp sorunu riski taşıyan hangi grup hastaların statinlerden fayda görebileceği konusunda daha iyi kararlar almalarına imkan sağlayacağı yorumunda bulunuyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, kolesterol düşürücü ilaçların gelişigüzel kullanılmalarının ne kadar sakıncalı olduğunu bir kere daha gözler önüne seriyor.

Bu ilaçlara boş yere harcanan milyarca dolar bir tarafa bunların karaciğer hasarı, cinsel gücü olumsuz etkileme, uykusuzluk, sinirlilik, saldırganlık, hafıza kaybı, unutkanlık, intihara teşebbüs, polinöropati gibi pek çok yan tesirleri olduğu unutulmamalı. Şeker hastalığına yol açtıkları, enfeksiyon riskini ve hayvan deneylerinde kanser oluşumunu artırdıkları da dikkate alınmalı.

Her felç geçiren hastaya statin verilmemesi gerektiğini ve modern tıbbın doktorları bilimin değil ilaç firmalarının çıkarlarına göre yönlendirdiğini aklınızdan çıkarmayın!

KAYNAK: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3158138/

Siz de yorumunuzu paylaşın: