HAMİLE KADINLAR CEP TELEFONU KULLANMAMALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
gebe ceP

Hayatımızın su gibi, hava gibi, ekmek gibi adeta ayrılmaz bir parçası haline gelen cep telefonlarının sağlığımız üzerine olan olumsuz etkilerine her gün bir yenisi ekleniyor.

Amerika’ da Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi (UCLA) Halk Sağlığı Bölümü tarafından yapılan araştırmaya göre gebelikleri süresinde cep telefonu kullanan annelerin çocuklarında hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi çeşitli davranış bozuklukları daha çok görülüyor.

2008’ de 13 bin çocuk üzerinde yapılan araştırmanın tekrarı niteliğindeki bu yeni çalışmada bu bozuklukları etkileyebilecek değişkenlerin de dikkate alınmış olması çok önemli.

28.745 çocuk üzerinde yapılan bu araştırmada, 7 yaşındaki çocukların yüzde 35’ inin cep telefonu kullandıkları ama yüzde 1’ den daha azının haftada bir saatten fazla konuştukları belirlendi.

Annelerinden alınan bilgilere göre çocukların yüzde 93’ ünün herhangi bir davranış problemi olmadığı ancak yüzde 7 çocukta iletişim problemleri, hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi bozukluklar olduğu anlaşıldı.

Araştırmada, çocukların yüzde 18’ inin anne karnında iken ve doğduktan sonra cep telefonuna maruz kaldıkları ve bunlarda davranış bozuklukları riskinin cep telefonuna maruz kalmayanlara göre yüzde 50 oranında daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Bu risk sadece anne karnında iken cep telefonuna maruz kalan çocuklarda yüzde 40 ve anne karnında cep telefonuna maruz kalmayan ama 7 yaşında cep telefonu kullanan çocuklarda ise yüzde 20 olarak bulundu.

Araştırmanın başı olan Leeka Kheifets şunları söylüyor:

“Fetüsün anne karnında maruz kaldığı elektromanyetik radyasyon muhtemelen çok az; fakat bunun fetüsü ne ölçüde etkileyeceğini tam bilemiyoruz.

Gebe annelere cep telefonunu yasaklamamız doğru değil ama şunlara dikkat etmeleri iyi olur: Gebe hanımlar cep telefonunu olabildiğince az kullanmalı, karınlarına yakın yerlerde taşımamalı ve kulaklık aracılığıyla konuşmalıdırlar. 

Bu araştırmanın çocuklar 11 yaşına geldiklerinde tekrarlanması iyi olacaktır.”

Elektromanyetik alanlarla kuşatılmış durumdayız

Farkında olmadan adeta bir elektromanyetik denizin ortasında yaşıyoruz. Cep telefonları, kablosuz telefonlar, bilgisayarlar, DVD oynatıcılar, mikrodalga fırınlar, kablosuz ağ bağlantıları gibi sayıları her geçen gün artan alet ve sistemlerin elektromanyetik alanları dört bir yanımızı sarmış durumda.

Bugün için elektromanyetik alanların sağlığımıza olan zararları kesin olarak ispatlanmış değil ama hayvanlarda yapılan deneyler, laboratuar araştırmaları ve epidemiyolojik çalışmalar cep telefonlarını uzun süre kullanmanın pek çok sağlık sorununa yol açabileceğini gösteriyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırmadan “Cep telefonu kesinlikle zararlıdır” gibi bir sonuç çıkmaması, kimseye bu aletlerin zararsız olduğunu düşündürmesin. Elektromanyetik alan yaratan aletlerin hayatımıza giderek daha çok girmesi beni ciddi şekilde endişelendiriyor.

Tabii ki “Cep telefonları yasaklansın” da demiyorum ama aşağıdaki uyarılarımın dikkate alınmasında büyük faydalar olduğunu vurgulamak isterim:

  • Cep telefonu ile mümkün olduğu kadar kısa konuşun.
  • Telefonu kullanmadığınız zaman üzerinizde taşımayın.
  • Açık telefonu yastığınızın altına, başucunuza koymayın, hatta yatak odasında bile bulundurmayın.
  • Ararken bağlantı sağlanana kadar telefonu kulağınıza çok fazla dayamayın.
  • Konuşurken de telefonu kulağınıza olabildiğince uzakta tutun; daha iyisi kulaklık kullanın.
  • Uzun konuşmalarda kulak değiştirin. Sinyal azken aramayın ve konuşmayın.

Yetkilileri, iş işten geçmeden çocukların cep telefonu reklâmlarında kullanılmalarına ve cep telefonu ile konuşmaya özendirilmelerine acilen son verilmesi için gerekli girişimlerde bulunmaya davet ediyorum.

KAYNAKLAR

http://jech.bmj.com/content/early/2010/11/11/jech.2010.115402?q=w_jech_ahead_tab

Siz de yorumunuzu paylaşın: