CHAMPİX RASTGELE KULLANILACAK BİR İLAÇ DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
CHANTİX

Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç vereceğinin bildirilmesinin hemen ardından Amerika’ dan bu amaçla kullanılan varenicline etken maddeli Champix adlı ilacın intiharlara sebep olduğuna dair iddialar endişe yarattı.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Sigara bırakmaya destek amaçlı Vareniklin etken maddeli ilaç tedavi sırasında hekimlerin uygun gördüğü hastalara ücretsiz verilecek ve ilaç kullanımı hekim kontrolünde takip edilecektir.

Söz konusu ilaç Amerika ve Avrupa’da da ruhsatlıdır. İlacın neden olduğu tüm şikâyetler, ilacın Kısa Ürün Bilgisinde yer almış yan etkilerdir.

Ruhsat aldığı tarihten bu yana ülkemizde 70 binden fazla kullanılan ilaç ile ilgili Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildirilen, sadece bir intihar düşüncesi vakası, bir halüsinasyon vakası, birde anormal rüya görme vakası yaşanmıştır.”

Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaç

Varenicline’ nin bulantı, kusma, baş ağrısı, uykusuzluk, şişkinlik ve gaz, kâbus görme ve tat alma bozukluğu gibi yan etkileri olduğu ve bu yüzden de ilacı kullananların yüzde 10’ unda tedavinin kesilmesi gerektiği zaten biliniyordu.

Kullanımı yaygınlaştıkça ilacın ciddi görme ve kalp ritim bozukluklarına, havale ve kas spazmlarına, bayılmalara, şeker hastalığına ve hatta ölümlere de sebep olabileceği ileri sürülmeye başlandı.

2007 yılında prospektüsüne intihar eğilimi, depresyon ve ajitasyon gibi ciddi psikiyatrik yan etkilere yol açabileceği uyarısı eklendi. Bu ilacı kullananların baygınlık ve şuur kaybı yüzünden ciddi kazalara karışabilecekleri ortaya çıkmaya başladı ve araba veya bir makine kullananların çok dikkatli olmaları gerektiği bildirildi. Amerika’ da pilotların, kamyon şoförlerinin Chantix kullanmaları yasaklandı.

Institute for Safe Medication Practices isimli kuruluşun yayınladığı bir rapor bu konudaki endişelerin ne kadar yerinde olduğunu bir kere daha ortaya koydu. Bu rapora göre 2008 yılının ilk üç ayında Amerika’ da Chantix kullanımı ile ilgili 50 tanesi ölümle sonuçlanan 1001 ciddi reaksiyon bildirildi.

Bu ilacın ruhsal problemi olan kişilere yazılırken çok dikkatli olunması ve tedavi sırasında yeni psikiyatrik belirtiler ortaya çıktığında veya tekrarladığında hemen kesilmesi tavsiye ediliyor.

İlacın prospektüsündeki uyarılar

Pfizer tarafında üretilen Chantix’ in orijinal prospektüsünde Uyarı ve Tedbirler başlıklı bölümde de şunlar yazılı:

“Chantix ile tedavi edilen hastalarda ciddi nöro-psikiyatrik belirtiler bildirilmiştir. İlacın piyasaya verilmesinden sonraki raporlarda depresyon ve mani, psikoz, halüsinasyon, paranoya, delüzyon, cinayet düşüncesi, düşmanlık duyguları, ajitasyon, anksiyete, panik, intihar düşüncesi, intihar teşebbüsü ve gerçekleştirilmiş intihar gibi ruhsal değişiklikler yer almıştır.

Bildirilen vakaların bazılarında nikotin yoksunluk belirtileri işin içine karışmış olabilir. Depresyon, nikotin yoksunluğunun bir belirtisi olabilir. Sigarayı herhangi bir ilaç kullanmadan bırakma teşebbüsünde bulunanlarda nadiren intihar düşüncesiyle beraber depresyon bildirilmiştir. Bununla beraber, bu belirtilerin bazıları sigara içmeye devam eden hastalarda da görülmüştür.

Bildirilen belirtilerin çoğu Chantix tedavisi sırasında, bazıları ise tedavinin kesilmesinden sonra ortaya çıkmıştır. Bu olaylar önceden ruhsal bir hastalığı olan ve olmayanlarda da görülmüştür. Bazı hastalar ruh hastalıklarının kötüleştiğini hissetmişlerdir.

Chantix ile tedavi edilen tüm hastalar nöro-psikiyatrik belirtiler ve önceki ruhsal hastalığın kötüleşmesi bakımından dikkatle takip edilmelidir.

Şizofreni, bipolar bozukluk ve major depresif bozuklukları gibi ciddi ruh hastalıkları olanlar piyasa öncesi çalışmalara alınmamıştır ve bunlarda ilacın etkinliği ve emniyeti bilinmemektedir.

Ajitasyon, depresif ruh hali, hasta için tipik olmayan davranış veya düşünce değişiklikleri ortaya çıktığında ve intihar düşüncesi veya intihar teşebbüsü görüldüğünde Chantix derhal kesilmeli ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Pazarlama sonrası vakaların çoğunda Chantix’ in kesilmesiyle belirtilerin de ortadan kalktığı belirlenmiş olmakla beraber bazılarında belirtiler sebat ettiğinden bunlar tümden geçene kadar yakın takip gerekir.

Chantix’ in riskleri ve elde edilecek olan fayda çok iyi hesaplanmalıdır. “

Bakanlığın açıklamasına cevaplarım var:

BİR: Bu ilacın Amerika ve Avrupa ülkelerinde ruhsat almış olması çok da önemli değildir. Her sene ruhsat almış birkaç ilaç piyasadan çekilir. Daha birkaç ay önce diyabet tedavisinde senelerce kullanıldıktan sonra ölümcül yan etkileri sebebiyle piyasadan çekilen Avandia örneğini unutulmamalı.

İKİ: Ülkemizde 70 bin kutu satıldığı bildirilen bu ilaç için TÜFAM’ a sadece üç bildiri yapılmış olması da asla yeterli bir güvence değildir. Bizde doktorların ilaç yan etkilerini bildirmek gibi bir alışkanlıkları yoktur. (TÜFAM’ a senede kaç bildiri yapıldığını merak ediyorum.)

ÜÇ: Açıklamada ilaç kullananların hekimler tarafından takip edilecekleri bildirilmektedir ancak intihar eğilimi, depresyon, ajitasyon gibi bu tür psikolojik yan etkilerin uzman olmayan hekimler tarafından doğru değerlendirilebileceğini sanmıyorum. Hatta ilaca bağlı ruhsal sorunlarla nikotin yoksunluk belirtilerini birbirinden net olarak ayırmanın her psikiyatrın harcı olmadığını da söyleyebilirim.

Gelelim neticeye

Sağlık Bakanlığı bir taraftan sigara içmeyenlerin sağlığını korumak için bir taraftan da sigara içenlerin bu kötü alışkanlıklarından bir an önce kurtulmaları için savaşıyor. Sigara Bıraktırma Merkezleri ve 171 numaralı Sigarayı Bırakma Hattı uygulamalarının da destekçisiyim ancak bu amaçla çok ciddi riskleri olan, güvenilirliği tartışmalı bir ilacın yaygın kullanımının telafisi zor sorunlar yaratabileceğini düşünüyorum.

Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaçtır ve sigara bıraktırmada yaygın olarak kullanılması için yeterince güvenli değildir. Bu ilaç ancak özel gruplarda hastaların yakın takipleri ile denenebilir.

Tedaviye mutlaka bir psikiyatrın onayı ile başlanmalı ve hastalar tedavi süresince de psikiyatrlar tarafından takip edilmelidir.

32 senelik hekim olmama rağmen ben bu ilacı yazmaya cesaret edemiyorum.

Bizim psikiyatrlardan da bu konuda hiçbir açıklama duymadım. Ne düşündüklerini çok merak ediyorum.

KAYNAKLAR

http://www.saglikaktuel.com/haber/saglik-bakanligindan-champix-aciklamasi-15056.htm

http://www.primarypsychiatry.com/aspx/articledetail.aspx?articleid=2829

http://www.ismp.org/docs/vareniclinestudy.asp

http://www.pfizer.com/files/products/uspi_chantix.pdf

http://whyquit.com/pr/052108.html

Yazı için 251 yorum yapılmış:

  1. Levent Aksel dedi ki:

    Champix’in alkolle etkileşimi konusunda da bir araştırma yaptım ancak sağlıklı bir sonuca ulaşamadım. Bilgisi olanların paylaşması ricasıyla..

  2. Levent Aksel dedi ki:

    Sayın Küçükusta; şurada [http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/07/05/yazilar/tip-yazilari/sigara/sigara-biraktirma-ilaci-kalp-krizine-yol-aciyor/] yazınıza kaynakça olarak yine kendi yazınızı göstermiş olmanız biraz garip değil mi? Ve neden soru ve yorumları yanıtsız bırakıyorsunuz?

  3. Levent Aksel dedi ki:

    Sayın Küçükusta; şurada http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/07/05/yazilar/tip-yazilari/sigara/sigara-biraktirma-ilaci-kalp-krizine-yol-aciyor/ yazınıza kaynakça olarak yine kendi yazınızı göstermiş olmanız biraz garip değil mi? Ve neden soru ve yorumları yanıtsız bırakıyorsunuz?

  4. ÖZGÜ dedi ki:

    Merhabalar, Yaklaşık 1 hafta önce eczaneden reçetesiz aldığım ve 180 tl para ödediğim guya sigarayı bırakma hapı denilerek satılan bu hap yüzünden vücudumun tüm dengesi bozuldu ve kesinlikle sigarayı azaltma gibi bir etkisi olmadı. Benim öğrenmek istediğim bu kadar yan etkisi bulunan ve bu yan etkilerin hepsini yaşadığım champix ilaç nasıl oluyorda eczaneler tarafından reçetesiz satılabiliyor. Bu arada hiçbir ilaca karşı alerjim yok. Siz siz olu CHAMPIX denilen ilacı sakın almayın,

  5. Erdal Öztürk dedi ki:

    Arkadaslar bilende bilmeyende konusuyor. Birkere bu ilaç tamamen sigarayı bıraktırma etkısıne tek başına sahip olamaz. Yok boyle bisey bizim insanımız mucize bekliyor. Kafada bitirin önce bir sigarayı ve CHAMPIX kullanın ben kullandım bıraktım isteyen mailimdeki firma isminden ıletısım ılerımı bulsun ve beni arasın Champix in ortagı değilim. Ama gerçekten bir kişinin bırakmasına vesile olabilirsem bu beni mutlu eder. Daha evel defalarca bırakma girisiminde bulundum ve hüsran yani bırakamadım arkadaslar. Bu ilaç çok etkili parasını pulunu düşünmeyin alın ve görün

  6. erdogan666 dedi ki:

    Bu ilaci bugun aldim we denedim aldiktan 2 saat sonra ne biliyim bi garip oldu agiz tadim sigaradan harbi tad alamadim daha ilk gunumde alkol ile denenmemis 3 bira ictim ilac ictikten 2 saat sonra bi sakincasi olmadi sadece 5 dakikalik bi duraksamam yani bildiginiz resmen mal gibi oldum ama suanda normalim isallah birakirim zaten kullananlarin yorumlarina bakildiginda %80 champix % 20 irade sonucta 15 senedir sigara bagimlisiyim isallah birakicam buda bana destek olacak inancim war

  7. emel dedi ki:

    ben 13 yıldır sigara içicisiyim.. sigara bırakmayı cok defa denedim ama yalnızca 2 gün dayanabiliyorum.. 2 gün boyuncada resmen bir bomba gibiyim herşeye patlıyorum ağlıyorum.. ağlamayan ben ufacık bişeye ağlayabiliyorum.. champixin yan etkileri diil bunlar.. sigara bırakan herkes depresyona giriyor zaten.. ben champixi denemeye karar verdim.. umarım biçok insanda etkisini gösteren bu ilaç sayesinde sigarayı bırakıcam.. doktor beyin teşhisinin ilaçla alakası olmadıgını düşünüyorum..

  8. seçil dedi ki:

    Ben bu ilacı tavsiye üzerine aldım ve 20 yıllık kullanıcıyım. Günde 1,5 2 pakete yakın sigara tüketimim oluyordu. 4 gündür bu ilacı kullanıyorum. Şu an hiç kendimi bırakmaya zorlamamış olmam karşın günde 10 tane içebiliyorum sadece ve inanın zevkle değil…Sanırım yılların getirdiği alışkanlık ile. Gerçekçi rüyalar ve hafif bir mide bulantısı dışında hiç bir yan etkisine rastlamadım. İlacı yemekle beraber içerek mide bulantısı sorununu da çözdüm..şahsen tavsiye ederim herkese..

  9. Cüneyt dedi ki:

    Arkadaslar 22 gundur champix adlı ilacı kullanıyorum…Daha once ilaç kullanmadan sıgarayı bırakmayı denedım fakatg bırakamadım..Arkadasımın tavsıyesı uzerıne bu ılacı kullandım ıkı haftadır sıgara ıcmıyorum canımda ıcmek ıstemıyor..Alkollede ıctım hıc bır yan etkısı olmadı…

  10. Orhan Öktem dedi ki:

    40 yıldır sigsrs içicisiyim.Dr.kontrollü olarak Champıx’i 1 aydır kullanıyorum.Devam tabletine başlıyacam.Hapa başladıktan 2nci haftada sigaradan tad almamaya ve kokusunu duymamaya başladım.Yan etki olarak mide şişliği yaptı. Dr.um’lada ama sorun yok. görüştüm. Ençok sabah kahvaltısından sonra sigara içesim geliyor, onu da mentollü şeker yiyerek hallediyorum.Ayrıca Dr.um su içmemi tavsiye etti.Aklına geldikçe yudum yudum su iç dedi.Onu uygulayacam.Netice olarak Champıx ten memnunum.İnşallah bu illetten kurtulmama sebep olacak.Tüm içicilere ve Hap kullananlara sabırlar diliyorum.

  11. özlem er dedi ki:

    Farkında mısınız,bahsedilen ilaç Champix değil,yazıdaki ilaç Chantix adında başka bir sigara bıraktırma ilacı,başlığa Champix yazılmış ama.

  12. Sibel dedi ki:

    Arkadaslar, chanız denen ilacı ilk kez bu aksam duydum. Yorumlar inanılmaz umut verici, bende kullanmayı düşünüyorum. Kendi irademde bırakamıyorum. Umarım böyle bırakabildim…

  13. buse erdem dedi ki:

    ben 1 aydır kullanıyorum ilacı 6 gün sigarayı bıraktım canım sigara istemiyor hatta kokusuna tahammül bile edemiyorum midem bulanıyor yan etkileri oldu tabi ama ciddi bişey yok hafif bulantı anlamsız rüyalar görüyorum yalnız sigarayı bıraktıktan sonra çok dinç oldum sabahları güzel uyanıyorum 🙂

  14. Tülay B. dedi ki:

    Bu gün 6. günüm. Sigaranın tadı oldukça değişik geliyor ve sayısını azalttım. Yan etki olarak depresyon hali ve Mide bulantısı var. Rüyalarımda da değişiklik oldu ama uyanınca hatırlamıyorum ne gördüğümü. İLaçsız bırakmaya çalışırken zaten hayatım kararıyor gibi. O yüzden dişimi sıkıp şuanki depresyon halinin üzerinde durmayacağım.Yan etkiler aşırı zorlamazsa beni devam edeceğim. Sizede tansiyem umutsuzluğa asla kapılmayın kendinize güvenin. İlacın orjinal adı chantix Türkiye’deki adı champix.

  15. Tülay B. dedi ki:

    Bu gün 15. günüm. :)İlacın yan etkilerine dayanamam bırakmak zorunda kalırım diye paniğe kapıldım ve 6. günden sonra günde ya 1 içtim yada hiç içmedim. 12. günü bırakma günü olarak belirlemiştim ve hiç zorlanmadan bıraktım. Şİmdi 4 gündür hiç ağzıma sürmüyorum. Aklıma geliyor ama içmiyorum. Dayanılmaz bir istek değil zaten. Şimdi ilacı bıraktıktan sonra ki etkisini merak ediyorum. Acaba sigara içme isteğim artar mı sinir stres yapar mı diye.

  16. Atilla Karahan dedi ki:

    Ben Champix isimli ilacı kullandım. İlk kullanım paketini kullandım, yani bi aylık paketi.

    Kendime 9. günü seçtim ve 09.05.2012 tarihinde bıraktım.

    İlaç bitene kadar çok güzeldi. Sigarasızlığı aradığım zamanlar oldu ama çok fazla zorlamadı.

    İlaç bittikten sonraki ilk hafta, bayağı bir zor geçti ve halen de zorluyor, ama etkisi azalıyor.

    Yani

    İlaç bittikten sonra yaklaşık 1 hafta veya 10 gün kadar iyiden iyiye zorluyormuş, ben bir haftayı tamamladım, şu anda 42. günümdeyim.

    Ek Bilgi : Sigarayı çok istediğinizde sade maden suyu için. harikulade oluyor.

  17. Atilla Karahan dedi ki:

    Champix ile ilgili daha detaylı bilgileri olan var ise http://www.bakterim.net/off-topic/269820-sigara-birakma-champix-ile-4.html#post970199 sitesinde paylaşırsa memnuniyet duyarım.

    Sigarasızlık gerçekten de büyük bir zorluk

  18. gülşah dedi ki:

    benim annem 48 yaşında champıx ilacını kullandı 1 tane de devam paketi aldı. İlaç bitince sigara içtiğini gördüm kalp krizi geçirir dediler ne yapmalıyım ? Tekrar hapmı kullansın yoksa başka bişeyy mi yapalım lüttfen hemen cevap veriiiinn ?

  19. Basar dedi ki:

    Ben bu ilaç sayesinde 18 yıllık içicilik yaşamıma son verdim. Fakat kumara başladım boşluktan.Bütün servetimi kumar masalarında kaybettim. Keşke bırakmaya çalışmasaydım. Hoş o zamanda ölürdüm. Ya şu an ne desem bilemiyorum , doğmasaymışım olurmuş yani.

  20. arman talu dedi ki:

    Arkadaşlar başlıkta champix,yazıda chantix denmesi sizi yanıltmasın,Yazıyı yazan doktorun kendisi değil,sitesinin editörü o yüzden dikkatsizce chantix diye devam edilmiş,saolsun doktorumuzda farketmemiş bu durumu,yani aslında başlıkta ilacın ismi yazının devamında da aynen geçerli,chantix diye bir ilaç ta yok zaten.Neyse asıl demek istediğim sağlık bakanlığının 171 nosu ve sigarayı bıraktırma polikilinikleri hiçbir işe yaramıyor,2 yıl boyunca bu polikliniklerden birine gidipte ihtiyacım olduğu halde ücretsiz denen ilaçlardan bir tablet bile alamadım,yok tükendi,yok şu polikliniğede sorun vs. vs. oyalayıp durdular beni.Sonunda anladığım kadarıyla asıl amaç sigara içenleri tesbit ederek sağlık sigortalarından KANSER riski olanları ayıklayıp,KANSER oldukları zaman tedavi masraflarını sigortadan karşılatmamak,özel sigortaların antlaşma formlarında da sigara kullanıcısıysanız sigorta yapılmıyorsunuz sizde bilirsiniz.Lütfen tüm sevdiklerinizi uyarın ve sigortalılarsa 171 den uzak tutun ki sigortalarından olmasınlar ve asıl işi onları korumak olan sağlık bakanlığı eliyle KANSER denen illetin kucağına terk edilmesinler,Tanrı hepimizi bu illetten ve onun eline bırakma fikrinde olanlardan korusun.

  21. arman talu dedi ki:

    Not:Yukarıdaki fikrime istinadendir; Toplum sağlığını düşünüp Sigara denen illetden kurtarma girişiminde olanlar bu girişimlerinde gerçekten samimi iseler 171 gibi telefon hatları açıp,özel isimli poliklinikler kuracaklarına,sigara denen bu illetin üretim ve satışını neden yasaklatmıyorlar,biri bana açıklasın lütfen.

  22. Murat dedi ki:

    35 yaşındayım. 15 yıldır sigara içiyordum. Daha önce 2 kere normal yolla, motive olarak bırakmayı denedim. Ancak hanımın, çocuğun kalbini kırdıktan sonra anlamı kalmadı. Aile hekimine gidip konuştum.Bu ilacı önerdi. Kullanımının, ilacın kutusunda çok ayrıntılı yazmasına rağmen, kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmasını öneririm. Bendeki tek olumsuz yan etkisi, eğer düzgün kahvaltı yapmadıysam hafif bir bir mide bulantısı yapması. Onun dışında, kullanmaya başladıktan sonra 1 hafta çok mahsun mahsun gezdim. Bol su içtikçe de yan etkilerin azaldığını gördüm. İlaç kesinlikle %100 etkili olmayabilir. Yukarıda yazıldığı gibi %20 de sizin iradenize kalmış. İlaca başladığımın 10. günü sigarayı bırakmak zorunda kaldım. Son içtiğim sigaranın iğrenç tadından sonra tekrar da içesim yok. İlacın etkisini merak ediyorsanız. Gazete kağıdına biraz saman sarıp içmeyi deneyin. Yaklaşık öyle bir şey oluyor. Bazı doktorların ağızlarına sakız ettiği fayda – zarar ilişkisi bu ilaç için tam olarak geçerli olabilir. Gerek fiyatı gerekse de yan etkileri düşündürücü gelse de dünkü 110 km’lik bisiklet turumdan aldığım zevkin ve evladımla belki 3-5 yıl daha fazla yaşama ihtimalimi düşünme zevkinin her şeye bedel olduğunu düşünüyorum.

    Ha bir de ilacın en güzel yanını söylüyorum;
    eskiden fazla rüya görmezdim. Şimdi geceleri HD kalitesinde uzun ve güzel rüyalar görmeye başladım. Sabahları çok mutlu uyanıyorum. Rüya görmek, uzun uzun derin soluklar almak ne güzel bir şeymiş.

    Değerli hocaların görüşlerine saygım sonsuz ama ben kesinlikle tavsiye ederim.

  23. sevilay dedi ki:

    Merhaba Arkadaşlar;
    30 yaşındayım 2004 yılından beri sigara içiyorum çoğu zaman kullanımı 2 pakete çıkardığım günler oldu. Artık ciddi manada damarlarımın sızladığını hissediyordum… Koku ve tat duyularımı kaybetmek üzerydüm hissediyordum…Zevk almıyordum… Gözümü açsam sigaraya sarılıyordum. Öyle ki üzülünce de sevinince de içerdim ben. 2011 yılı temmuz ayında sağlık bakanlığının 171 hattından yardımcı olmalarını istedim. tam 1 yıl sonra 04.07.2012 tarihinde geri dönüş yaptılar ve hastaneye çağırdırlar. Derhal gittim… Önce bir seminere katıldım yaklaşık 15-20 kişi bir arada. Sonra ertesi gün tahlil için gittim akciğer grafisi, ekg ve kan testleri istediler. Verdim. doktor bir çok soru soruyor sigara içme nedeniniz hakkında. Sonrasında bana 1 kuru champix ilaç verdi. (ben ücretsiz aldım… çoğu merkezde ilaç tükendiğinden 190,00 tl lik bir ücret ödeyerek alabiliyorsunuz) ilacı kullanmaya başladıktan 2 hafta sonra bırakacağınız gün bu diyor. yapma yav doktor sen daha mı iyi bilcen dedim içimden. 7 gün 0,5 mg kullanıyorsunuz sonra 1 mg lik olan ilaçlara geçiyorsunuz. bol su içmeniz gerekiyor. mide bulantısı yapıyor. Birazda haretlerinizde ağırlık oluyor. Rüyalarınız aşırı gerçekçi oluyor ve ben bu sıcak havalarda gece uyuyamazken şimdi taş gibi uyuyorum… bugün 10. günüm ve ben sigaradan tiksindim. sabah otobüste yabıma oturan adamda ki sigara kokusu rahatsız etti ve çantamdan ki sigara paketini kırıp attım. içim yanmadı bile. ve şuan aklıma bile gelmiyor. Sanki beynimden sigara isteyen tarafı kesip aldılar… Tavsiyem mutlaka doktor kontrolü ile alın… Tetkiklerinizi mutlaka yaptırın… Aklınızda soru işaretleri bırakmayın. Yan etkilerine gelince. Ben 41 kg bir insanım hiçbir yan etkisiyle karşılaşmadım. Önce sigaradan nefret etmek istediğinizi kendinize anlatın.
    Saygılar. Umarım herkes sigaradan kurtulur.

  24. filiz dedi ki:

    bende çok istiyorum sigarayı bırakmayı ama doktoramı gitmemiz gerekli

  25. muratzhni dedi ki:

    merhabalar ben mayıs ayında doktora giderek dr tavsiyesinde ve devamlı irtibatta olarak kullanmaya başladım ilacı kullanmaya başladıktan birkaç gün sonra azalttım 9 gün sonra tamamen sigarayı kesdim sigara içmiyorum diye ilacı bırakmadım doktorumunda dediği gibi ilaca üç ay devam ediyorum bazı insanlar tamam bıraktım diye ilacı almıyorlar benim ikinci ayum bitti sigara içmeyeli inş birdaha başlamam bırakmak istediğinizden emin olun. ben ilacı alırken eczaneye birisi geldi işe yaramıyor dedi ben yinede aldım ve bıraktım. birde unutmadan eczanede bu ilaç için pazarlık yapın tek bir yere bakmayın. önce başlangıç paketi sonra devam paketi alın.

  26. cennet kuş dedi ki:

    bütün yazılan yan etkilerinin hepsi bende görülüyo inanın intiharın eşiğindeyim…

  27. ahmet k. dedi ki:

    Merhaba bende ilacı bugün aldım ve yaklaşık 2 saat önce ilk hapımı içtim şu an hafif bi sersemlik var üzerimde midemde az bir yanma ama ilacı iiçtikten sonra 1 tane sigara yaktım yarıda söndürdüm hala canım istemiyor…

  28. gül iyigün dedi ki:

    champix ve chantix aynı şeydir ve kesinlikle kullanmayınız.

  29. Nurettin OĞHAN dedi ki:

    Değerli Dostlar,
    Ben 41 Yıllık sıgara tıryakisi idim ve günde 2,5 paket içiyordum, Bugüne kadar sıgarayı bırakmak için üretilen bütün ilaç ve ürünleri kullandım anca 1 günde fazlam bırakmayı başaramadım.Son olarak CHAMPIX i denedim ve başarılı oldum, 3 ay bitmek üzeredir sıgarayı bırakalı.Yan etkilerine gelince ilk başladığımda Sersemlık ile şiddetli Kas krampları baş gösterdi ancak 5-6 gün sonra bu yan etkiler sona erdi, Mutluyum kim bu ilacı bulmuşsa Allah razı olsun

  30. funda dedi ki:

    merhabalarr…dün akşam eczaneden CHAMPIX aldım bu sabah ilk hapını içtim..küçük bir oğlum var reklamlarda sigara içenlerin sonunu görüyor ve anneciğim lütfen içme diye üzülüyor..hem oğlum için hem kendim için inşallah sigarayı bırakabilirimm…

  31. Yavuz dedi ki:

    Ben ilacin 14. Gunundeyim ve 4 gundur sigara icmiyorum icemiyorum kim ne derse desin bu ilac mucize. Gunde iki paket sigara icen biriydim ve artik sigara yoooookkk Pfizer’e tesekkur maili atmaui dusunuyorum

  32. funda dedi ki:

    bende ilacın 14.gunundeyim ama malesef hiç bir etkisini göremedim 🙁 gercekten üzgünüm ilacı kullanmaya devam edicem ama sanırım bırakamıyorum..

  33. NAGEHAN dedi ki:

    ilacı kullanmaya başlayalı 22 gun oldu 11 gündür sigara içmiyorum . ilaç gerçekten sigara içmeyi engelliyor. ağızda çamurumsu bir tat bırakıyor ve siz istemeseniz de sigarayı kullanmıyorsunuz.bir de ilgiçtir daha önceki denemelerimde bıraktım derken şimdi kullanmıyorum diyorum bu bena çok hos geldi.yan etkilerine gelince şiddetli mide bulantısı ama asla kusmuyorum ,yediğim hiç bir şeyden zevk almıyorum,aşırı şişkinlik ve gaz problemi ve son olarak son on gundur bildiğim halde önune geçemediğim bir alınganlık depresif ruh hali herhesle her durum için kavga etme isteği.yinede bütün bunların ilacı bırakınca geçeceğini tahmin edip sigarasız kalmak daha güzel diyorum.

  34. hakan dedi ki:

    bende 10. gündeyim.içesim yok sigara ama yan etkilerinden korkuyorum. birde ilaç bitince hemen olmasa bile sonradan başlamaya

  35. hakan dedi ki:

    bende 10. gündeyim.içesim yok sigara ama yan etkilerinden korkuyorum. birde ilaç bitince hemen olmasa bile sonradan başlamaya

  36. Mesut dedi ki:

    valla yorumları okuduktan sonra ne yapacağımı şaşırdım. Ben şimdi sigaramı içeyim. İlaç mı kullanayım?

  37. inci dedi ki:

    42 yaşındayım.25 senedir sigara içiyorum.1 sene önce bırakmayı denedim ancak başaramadım.günde 1.5 paket içiyordum.Champix’e günde en az 2 paket sigara içen birinin tavsiyesi üzerine başladım.Bugün 15.günüm ve artık hiç içmiyorum.Yan etki olarak çok az bir mide bulantısı dışında bir etkisini görmedim.Sanırım bu ilacı herkese tavsiye edeceğim.

  38. ercan dedi ki:

    30 yıllık sigara içyorum. ilacı kullanaya başladım.. kendime 10 uncu günü bıraklmak için belirledim. bugün 17 inci gün. ve 7 gündür sigara kullanmıyorum. aklıma arada geliyor ve geçiyor:) hapın çok zararlı oldugu söylenmişti.. sigaradan ölmektense bu haptan ölmeyi tercih ederim. yan etkisini görmedim…

  39. çoban sülo dedi ki:

    bu ilaç hiçbir işe yaramıyor!
    kullanıyorum, henüz bitmedi ama halen içiyorum. Ben HD rüyalar görmek isterim derseniz için. Başka, ilk günler tiksindirdi sigaradan o kadar. Paranıza yazık diyicem olmucak, belki size işe yarar, bırakan çok bu ilaç ile. Saygılar

  40. mustafa dedi ki:

    8 yıllık ciddi 1-2 paket içen sigara tiryakisiydim. Sigarayı bırakalı tam bir yıl oldu. 3 ay boyunca düzenli champix kullandım. Bu ilaç nikotin yoksunluk sendromunu %90 oranında gideriyor.3 ay gibi bir süre sonra ilacı bıraksanızda zaten nikotinin etkileri tamamen siliniyor.Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta 1 çöp dahi sigara içmemektir. Champix sizi bir çöp sigaradan korumaz,ama var olan kimyasal bağımlılığınızı aşmada mükemmel bir yardımcı.

  41. şehnaz dedi ki:

    Daha öncede Champix i 1 kutu içerek bırakmıştım..4 ay sonra tekrar başladım..35 yıldır sigara kullanıyorum.Günde 10-15 sigara içiyorum.Champix e tekrar başladım.14.gündeyim bu kez isteksizlik olmadı..
    Yan etkilerin pekçoğu bende var.Anormal rüyalar,uyku bölünmesi,bulantı,baş ağrısı,depresyon hazımsızlık vs..3 kutusunuda içmeyi planlıyorum.Umarım bu sefer başarılı olurum..

  42. yeliz dedi ki:

    Bende sigarayi gercekten birakmayi isteyenlerdenim.simdilik nikotinel band kullaniyorum sigarayi baya azalttim fakat band i takmadigim günler icme istegim daha cok artiyor.Bahsedilen champix ilaci ni almayi düsünüyorum arastirmak istedim bu ilac hakkindaki yazdiklariniz beni baya korkuttu acikcasi.ama yinede bu illetten kurtulmak istiyorum ve alicam.diger yardimci lar gercekten cok bos.Allah her birakmak isyenenin yardimcisi olsun….

  43. memiş canıkara dedi ki:

    champıx 11 gündür kullanıyorum yanlız oksuruk basladı usume terleme ilaca devam etsemmi bıraksammı anlamadım yardımcı olursanız

  44. yeliz ünal dedi ki:

    Ben de basladim champix i kullanmaya bugün 8.günüm fakat bütün bünyemin dengesini bozdu her tarafimda ucuklar yaralar cikmaya basladi.Ne uyuyabiliyorum ama yinede ilactan bile tiksinmeme ragmen sigarayi birakmak istedigim icin champix kullanmaya devam edicem baska carem yok.Sigaradanda baya uzaklastirdi 8.günüm de.Benim sigarayi birakma günüm 14.gün insallah birakicam.Birakmak isteyen herkesede Allah yardim etsin birazda irade tabiki.yan etkileri göze almak lazim Allah yardicimiz olsun….

  45. sinan dedi ki:

    Kasım sonunda ilacı kullandım 12 12,2012 de tamamen icmedim suanda icmiyorum ilk gunler dahada arttı sigara isteyim ama belirlediyim o gün bıraktım her hangibir yan etkisini görmedim 195 liraya aylik paketi eczanelerde satiliyor ssk karşılamıyor arkadaşlar tavsiye ederim champıx

  46. […] uludağ sözlük gibi sözlük sitelerinde yazılanları okuyabilirler fakat en önemlisi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta‘nın yazısını […]

  47. Parla Arzu dedi ki:

    yaklaşık 20 yıl günde 1 paket tükettim. baştan canım istediğinde, biri sen bırakamazsın artık dediğinde bırakıyordum. ilk 6 yılım çocukça bir irade gösterisiyle geçti derken irade ile bir ilgisi olmadığını anladım. Yavaş yavaş beni esir aldı. Her gün para verip kendimi ve sevdiklerimi zehirliyordum. Bunu anladığım halde durduramıyor her gün tekrarlamaya devam ediyordum. Demek ki bunun irade ile bir ilgisi olmadığını, bir hastalık olduğunu kabul edip yardım istemekten çekinmemeliyiz. Çok şükür artık ilacı da var. 1 aydır temizim, içim hala temizleniyor bu pisliğe bir daha bulaşmaya hiç niyetim yoK. SİGARANIN BİZE VE SEVDİKLERİMİZE YAPTIĞIMIZ ZARARLA BU İLACIN ZARARLARINI KIYASLAYIN DERİM. AMA DOKTOR BEYE KATILMADAN EDEMİYORUM VARENİKLİN ETKEN MADDELİ İLAÇLAR BENCE DE PSİKİYATRLAR DENETİMİNDE KULLANILMALI VE REÇETESİZ SATILMAMALIDIR.

  48. hülya dedi ki:

    15 yıl kadar içtikten sonra yardımsız bıraktığım sigaraya aradan 10 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra yine başladım. 2 yıl kadar içtikten sonra bu ilaçla bırakmaya karar verdim. 7 haftalık bir tedavi uyguladım. doktora gitmedim ve kendim alıp kullandım. ilacı içtiğim zamanlarda 1 saat kadar bulantı ve genel bir mide şişkinliği ve gaz şikayetim oluyordu. şimdi galiba 5 haftadan beri sigara içmiyorum. hafif bir boşluk duygusu var. ama birkaç günden beri depresifim. yaşantımla duygu durumum örtüşmüyor. bu duygudurumumu açıklayacak çok önemli bir şey yok. sonra aklıma ilacın yan etkisi olabileceği geldi. ne kadar süre ilacın etkisinin devam ettiğini bilen var mı. bu depresif halimin ilaçla ilgisi ne kadar. fikri olan var mı?

  49. celal dedi ki:

    champix tıkladım okurkene çok şaşırdım akıl almaz şeylarle karşılaştım bi anda yeni basşlamışken kullanmaya hemen bırakacaktım yorumları okumasam okuyunca baktımki champix değil chantix miş ama ytinede emin değilim arkadaşlar şu an şoktayım hayırlısı olsun diyorum ama öyle bişey olsa dokyorlar tavsiye etmez sanırım

  50. rıza dedi ki:

    40 yıllık sigara tiryakisiyimdim champix kullanmaya başladım iki hafta bitti,14. günde bıraktım,bırakırken bir problem yaşamadım nikotin yoksunluğu,agrasif hareketler olmadı,16. gündeyim ilacın 2 aylık formunu aldım 8 hafta sonuna kadar kullnacağım,tavsiye ederim, şimdiye kadar birçok kez bırakma teşebüsünde buludum başaramamıştım,bu sefer inşallah olacak. 🙂

Siz de yorumunuzu paylaşın: