PROMOSYON KALEM BİLE YASAK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
promosyon kalem

Gazetelerde Promosyon kalem bile aile hekiminin başını yakacak” başlıklı ilginç bir haber vardı. Yeni yürürlüğe giren Aile Hekimleri Yönetmeliği, ilaç firmalarından promosyon ürünleri alan hekimlere ağır cezalar getiriyor. Buna göre, tek bir tükenmez kalem 5 ceza puanına sebep oluyor ve toplamda 100 ceza puanı alan hekimin sözleşmesi de feshediliyor.

Bursa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Girginer “Promosyon kullanan aile hekimlerine verilecek cezaların adaletsiz bir uygulama olduğunu” savunarak “Söz konusu ceza yönetmeliğinin yalnızca aile hekimlerine uygulanıp diğer hekimlerin bu uygulamanın dışında kalmasının kendilerini rencide ettiğini” söylemiş.

Çok doğru bir uygulama

Senelerdir ilaç firmalarının kalem, bloknot, kupa, anahtarlık gibi maddi değeri düşük de olsa her türlü promosyon ürününe karşı mücadele eden bir hekim olarak bu haber beni çok mutlu etti. Bu, yeterli olmasa da en azından çok iyi bir başlangıç!

Meslektaşım Girginer’ e de hak veriyorum. Böyle bir uygulamanın sadece aile hekimleri ile sınırlı olması promosyon ürünlerinden sadece onlar nasipleniyorlarmış gibi bir yanlış anlamaya sebep oluyor.

Promosyon ürünlerinin tüm hekimlere yasaklanacağı günleri hasretle bekliyorum ve inanıyorum ki o günler artık hiç de uzakta değil.

Sağlık Aktüel’ in haberi:

Tek bir kalem bile 5 puan cezaya sebep olurken, 100 puanı silinen hekimin sözleşmesi iptal edilecek. Bursa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Girginer, Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği’ndeki promosyon yasağı ile neyin önüne geçilmek istendiğini anlamadıklarını söyledi.

BUTTİM Kültür Merkez’inde bir araya gelen aile hekimleri, yürürlüğe yeni giren Aile Hekimleri Yönetmeliği’ni değerlendirdiler. Dernek Başkanı Murat Girginer, promosyon kullanan aile hekimlerine verilecek cezaların adaletsiz bir uygulama olduğunu savundu. Söz konusu ceza yönetmeliğinin yalnızca aile hekimlerine uygulanıp diğer hekimlerin bu uygulamanın dışında kaldığını iddia eden Girginer, yalnızca aile hekimleri için yapılan bu uygulamanın kendilerini rencide ettiğini kaydetti. Girginer, “Ceza yönetmeliğinde 100 ceza puanı yer alıyor. 100 ceza puanını dolduran arkadaşlarımızın sözleşmeleri feshedilecek. Bir promosyon kalemin ceza puanı 5 puan. Yani 20 kalemle aile hekimliği sözleşmelerimiz feshedilecek. Bu denli adaletsiz olan bu uygulamanın kaldırılması gerekiyor” dedi.

“AİLE HEKİMİNDEN ELE GEÇEN MALZEMELER”

Aile hekimliği uygulamasını sonuna kadar desteklediklerini söyleyen Girginer, vatandaşın her geçen gün artan ilgisinin doğru yolda olduklarının göstergesi olduğunu belirtti. Yeni yönetmelikte yapılan düzenlemeyle aile sağlığı merkezlerinin A,B,C,D şeklinde sınıflandırdığını hatırlatan Girginer, “Bu şekilde yapılan sınıflandırma, Anayasa’mızın ilgili maddelerinde yer alan ‘eşitlik’ ve ‘hizmetten eşit şekilde faydalanma’ ilkelerine aykırıdır. Birinci basamak sağlık hizmetleri, yaş, cins, din, dil, ırk farkı gözetilmeksizin herkesin eşit şekilde faydalanması gereken temel haklardandır” seklinde konuştu.

Yönetmelikle aile hekimlerine altından kalkılmayacak kadar ağır görev ve sorumluluklar yüklendiğini ileri süren Girginer, hekimlerin sağlık merkezlerindeki akan çatıların onarılmasından malzeme teminine kadar çalıştıkları binaların tüm fiziki koşullarından sorumlu tutulduğunu belirtti.

Hekimler, promosyon ürünlerini bir masa üzerine sıralayıp ‘Ele geçirilen malzemeler’ yazan masa üzerinde fotoğraf çektirerek yönetmeliğe tepkilerini esprili bir şekilde dile getirdi.

“YENİ YÖNETMELİK HİZMET KALİTESİNİ ARTIRMAYI AMAÇLIYOR”

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç ise Bursa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Girginer’in yeni yönetmelikle ilgili iddialarını cevaplandırarak aile hekimliği sağlık merkezlerinde yapılan sınıflandırmayla hizmet kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi. Koç, sağlık merkezlerindeki oda sayısıyla hizmet kalitesinin baz alındığını ifade ederek sınıflandırmayla birlikte cari ödemelerde pozitif ayrımcılık olduğuna vurgu yaptı. Promosyon konusuna da değinen Koç, “Sağlık hizmetlerinde promosyon olarak nitelendirdiğimiz alanda, ilaç firmaları, medikal firmalar ve eczacılarla ilgili hekimlerin ilişkileri belli mevzuat kurallarına göre yapılmaktadır. Sağlık görevlileri de bu kurallara uymak zorundadır. Bu yalnızca aile hekimleri için geçerli değil, tüm 657’ye tabi memurlar için geçerlidir” diye konuştu.

Kaynak: http://www.saglikaktuel.com/haber/promosyon-kalem-bile-aile-hekiminin-basini-yakacak-15048.htm

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: