AKUT BRONŞİT: EN ÇOK GÖRÜLEN KIŞ HASTALIĞI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
akut bronşit

Akut bronşit, bronşların özellikle sonbahar ve kış mevsiminde ortaya çıkan iltihabıdır. Hastalık çoğu zaman soğuk algınlığını takiben meydana gelirse de, seyrek olarak grip ve kızamık gibi hastalıklardan sonra da görülebilir.

Şu günlerde, geçirdikleri solunum yolları enfeksiyonundan sonra öksürmeye ve balgam çıkarmaya başlayan pek çok insanın ortak derdi işte bu hastalık yani akut bronşittir.

Akut bronşitin sebepleri:

Akut bronşite sebep olan etkenler rinovirüs, koranavirüs, adenovirüs, influenza, parainfluenza virüsleri gibi solunum yolları virüsleridir. Daha seyrek olarak mikoplazma ve klamidya türü bakteriler akut bronşite yol açabilirler.

Daha çok çocuklarda görülen boğmaca da bir akut bronşittir ve bunlarda etken Bordetella bakterileridir.

Virüs ve bakteriler dışında, bazı kimyasal maddeler ve zehirli gazların solunması da akut bir bronş iltihaplanması yaratabilir.

Risk faktörleri:

Akut bronşitin ortaya çıkmasında çevre ve iklim şartlarının büyük önemi vardır. Hava sıcaklığındaki ani değişiklikler, hava kirliliği, soğuk ve kuru hava akut bronşite zemin hazırlayan faktörlerdir.

Sigara içilmesi, burundan nefes almayı engelleyen hastalıklar (burun kemiği eğriliği, polip, geniz eti…) da akut bronşit için risk yaratan faktörlerdir.

Akut bronşitin belirtileri:

Belirtiler hastaların çoğunda soğuk algınlığını takiben ortaya çıkar. Başlangıçta burun akıntısı, hapşırma ile gözlerde kızarma ve yanma gibi belirtiler vardır. Bunları kuru ve yakıcı bir öksürük ve boğaz ağrısı izler. Akşamdan sonra 38-39 dereceye kadar çıkan ateş görülebilir; bazı hastaların ise hiç ateşleri olmayabilir.

Öksürürken göğüs kemiği arkasında batar tarzda şiddetli bir ağrı hissedilebilir. Yaşlı hastalarda öksürükle beraber nefes darlığı da olur. Birkaç gün içinde kuru öksürük yumuşamaya, sarı, yeşil renklerde ve yapışkan nitelikte balgam çıkmaya başlar. Balgamın renkli olması olaya bakterilerin karışmasından değil balgamda iltihap hücrelerinin bulunmasından dolayıdır. Bazı hastalarda hâlsizlik ve iştahsızlık da bulunabilir.

Akut bronşit tehlikeli bir hastalık mıdır?

Akut bronşit sıradan bir mevsim hastalığı olarak kabul edilebilir. Normal seyrinde bir hafta içinde tamamen düzelir ama küçük bebekler, ileri yaştakiler ve kalp hastaları için tehlikeli komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Nasıl teşhis edilir?

Akut bronşit teşhisi için herhangi bir laboratuar tetkikine gerek yoktur; ayrıntılı hasta hikâyesi ve fizik muayene bulguları teşhis için yeterlidir.

Zatürreeden şüphe edilen durumlarda akciğer röntgeni istenebilir.

Akut bronşit tedavisi:

  • Birkaç günlük ev istirahatının belirtilerin çabuk düzelmesi bakımından büyük önemi vardır.
  • Hasta soğuktan korunmalı, oda havası nemli olmalıdır. Şiddetli öksürüklerde buhar banyolarının yararı vardır.
  • Kesinlikle sigara içilmemeli, hava kirliliği, deodorant, böcek ilaçları ve diğer tahriş edici maddelerden kaçınılmalıdır.
  • Akut bronşitin etkeni çoğu kez virüsler olduğu için antibiotik kullanılması gerekli değildir.
  • Öksürük kesici ilaçlar ancak doktor önerisiyle alınmalıdır. Bronşit nedeniyle fazla balgam çıkaran hastalarda öksürük refleksini kesmek sakıncalıdır.
  • Koyu ve yapışkan balgamı olan hastalara bol miktarda sıvı içmelidir.
  • Yüksek ateşi olan hastalar ateş düşürücü ilaç alabilirler.

Yazı için 47 yorum yapılmış:

  1. ciler seda kose dedi ki:

    Merhaba;
    Bazı doktorların bulandırdığı zihnimizi açtığınız için çok teşekkür ederim. 19 aylık bir oğlum var 12. ayında , 16.ayında ve 19. ayında bir yada iki gün burun akıntısı ve hemen ertesi günü başlayan öksürük ve onu takiben sıkıntılı solunum belirtileri gösterdi. ilki çok ağır değildi ama baya halsizdi nebülzatör ile ilaç verildi bir iki saate kadar solunumu düzeltildi ve inflacort ve ventolin verildi. 15 gün kullandık ikinci atak (doktorun tabiriyle) daha sıkıntılıydı hırlama ve nefes vermede güçlük yaşıyordu 3 gün yatırdılar bizi ve allerji testlerinde bişey çıkmamasına rağmen allerjiden şüphelendiklerini söylediler ve sürekli 12 saatte bir süresiz pulmicort kullanmamızı söylediler ben bunuda yapmadım 3 ay sonra yani (3.atak) yine aynı şekilde başladı solunumu akşam sıkıntılıydı bir iki kere balgam atarak kustu sabah hafif sıkıntılı solunumu devam ediyordu doktora gittik bu sefer prof ama yine ventolin ve pulmikort ; yıllarca kullanmamız gerektiği söylendi ve üstüne bu ilaçlar çocuklarda boy kısalığı yaparmış ama sağlığı için bunu hiçe sayın dedi. benim anlamadığım testsiz böyle 3 kere hasta olduğu diye bu ilaçları vermek nekaar doğru bir tetkik bişey yapılması gerekmezmi yoksa benmi yanılıyorum bilmiyorum size yazmak istedim. şimdiden teşekkürler

  2. HÜLYA MANAV dedi ki:

    Hocam Selam.
    4senedir Eylül ayında başlayan Mart,Nisan a kadar süren uykuta rahatsız etmeyen kuru öksürüğüm var.Heryıl K.B.B ve Dahiliye uzmanlarına gittik kullandığımız ilaçlardan bir sonuc alamadık.24.11.2011 göğüs doktorna gittik. Dahiliyecinin verdiği astım ilaçlarını kullanmaya devam edin dedi ama geçmiyecektir.
    Ne yapmam gerekiyor. Öksürüğümden çok rahatsızım ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler.
    Not: Hocam 7 senedir Kastamonudayız. Son 4 senedir öksürüyorum.

  3. ada senol dedi ki:

    merhaba ben bronsitim yaklawik 2 yilda bir kac defa qrip sonrasi nefes darligim ve goğus agrilarim oldu kendi uzman doktorum var.doktorum bana bu hstalik yavas yavas cikicak dedi.ben bu hastaligin tam gecmesi icin ne yapmaliyim yazin duğunum olacak ve bu hastalikla evlenmek istemiyorum.ne olur bana yardim edin.bu arada 22 yasindayim.

  4. Gamze dedi ki:

    Mrb hocam ben 19 yaşıdayım ciddi bir şekilde sanki cigerlim parlaçanıyormuş gibi hesttirecek öksürükk var vücudumdaki bütün kemklerim agrıyor iştahsızlık öksüürken istifa yapmak mide bulantısı nefes darlıgı gögüs agrıları baş agrısı kalp sıkışması ama bunlar cidid bi şeklde aylardır süre gelen birşey sizce nedeni en olabilir

  5. Hasan dedi ki:

    Hocam merhaba 28 yaşındayım.Kilo sorunum yok.
    2,5 hafta akut bronşit tedavisi gördüm. 14 adet 750mg penisilin ,factive ve zimaks 400mg antibiyotik tedavisi gördüm. Şu anda ayağa kalkacak kadar iyileştim. Sedimantasyon 75 den 45′ düştüğü belirtildi.Bronşit sonrasi gün içinde baş arkasında ve alın bölgesinde peçeteye silecek düzeyde terleme oluyor. Biraz fazla yürüyünce atletimi değiştirmek zorunda kaliyorum. Bu durum geçici midir? Hangi testleri yaptırmam gerekir? Teşekkür ederim.

  6. sinan dedi ki:

    hocam çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler insanları hastalık karşısında aydınlatıcı bilgiler ve nasıl davranılması gerketiğini çok açık bir dille ifade etmişsiniz. benim sorum ben motosiklet kullanıyorum ve mesleğim icabı bu işi yapmak zorundayım akut bronşit olmuşum. motosiklet kullanmam bu hastalığı daha ileriye taşır mı veya ne tür etkileri olabilir? teşekkürler

  7. kaan dedi ki:

    vediğiniz faydalı bilgilee teşekkürler.Allah razı olsun.

  8. meltem dedi ki:

    Sayın Hocam, farklı bir ilde olduğum için muayeneye gelmem imkansız. 4 aylık hamileyim ve bronşit teşhisi konuldu. 2,5 aydır öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı var. Sanırım burnumdaki kemik eğriliği, hamilelik nedeniyle mukus artışı, kuru hava nedeniyle öksürük başladı diye düşünüyorum. İki farklı dr a gittim. İlki Duocid verdi, kullandım geçmedi, ikincisi Rovamycin verdi, öksürük şikayetim oldukça hafiflemekle birlikte tam geçmedi, ama bu seferde Roxin ilacı verdi. Fakat ben arka arkaya antibiyotik içmek istemiyorum ki siz de bunun pek faydası olmayacğını belirtmişsiniz. Ayrıca sinecod gibi öksürük önleyici ilaçlar da vermişlerdi, onları da kullandım. Roxin ve diğer Erdostin isimli balgam söktürüc ilacı kullanayım mı? Yoksa virütik olduğu için koruyucu önlemlerle (nem cihazı gibi) geçirmeye mi çalışayım? Teşekkürler.

  9. ümit dedi ki:

    hocam merhabe 19aylık bir oglum var 8aylıkken bronsit oldu hırıltı balgam olustu bu rahatsızlık 10,12aylarındada oldu 18aylıkken tekrarladı ve simdi tekrar olustu nedenini anlayamıyorum ventolin pulmicord kullanıyrz antibiyotikte kendini4-5günde toparlıyor ama tekrar olması ve kucuk yasta bukadar ilaç kullanması bizi uzuyor ne yapmalıyız bu hastalık için yardımcı olurmusunz

  10. kubra dedi ki:

    merhaba hocam. Bende yaklasik 1ay once grip oldum ve sonrasinda devam eden oksuruk basladi. Ayni durum her yil aralik ayinda baslar ve nisana kadar gecmez. Uykumdan uyandirir derecesinde bir oksuruk. Ogretmen oldugum icin bazi zamanlar derste geliyor oksuruk ve cok etkiliyor beni. Sanki bogazimda giciklanma oluyor ve onu atmak icin oksurme ihtiyaci duyuyorum. Bu aralar oksurdukce gogsumde yanmalar oluyor. Gogus hastaliklari uzmanina gittim,akciger filmi cekildi fakat birsey cikmadi. Bundan 6 yil oncede bi doktor astim baslangici demisti ve bir alerji japi verdi(zatiden). Fakat cok uyku yaptigi icin biraktim onu. Gerekli yonlendirmeleri yaparsaniz sevinirim. Iyi calismalar

  11. serpil dedi ki:

    hocam merhaba 5.yaşındaki kızım doğduğu günden beri bizi hastalık adına çok zorluyor alerjik bir bünyesi olduğu icin bir seneden fazla alerji ilaçları ortakulak iltihabi 3 ay antibiotik geçmadi tüp takıldı bu süre zarfları içinde bi ton antibiotik kullandı bademçik sorunu iki hafta aralıklı antibiotik alıyordu şimdide bronşit olduğu için antibiotik alıyor antibiotik kullanmadan iyleşme süreci yokmu yoksa doktorlarımızın kolayınamı geliyor bilmiyorum ama çocuğuma antibiotik verirken çok rahatsız oluyorum yorumlarınız çok önemli benim için teşekkür ederim

  12. fersan özsayın dedi ki:

    hocam saygılar
    1hafta önce ani bir sırt ağrısı ve ona bağlı olarak zor nefes alma şikayeti ile dahiliye polikliniğine başvurdum akciğer grafisinde bilateral akciğer perihiler ve parakardiyak parankim alanlarında bronkovaskülerizler minimal artmıştır çıktı bu arada öksürük nezle ateş hiç olmadı sigara içmiyorum 65 yaşında kadınım klamoks bid 1000 mg ve mucoplus eff verildi sizin tarafınızdan değerlendirirseniz minnettar olacağım saygılarımla

  13. ahmet saygılı dedi ki:

    hocam merhaba
    henüz iki aylık olan kızım şu an hastanede yatmaktadır.ilk olarak bronşit teşisi konuldu iöeri alındı bugün üçünçü gün doktoruyla görüştügümde bronşit ve zatüresinin devam ettigini ve kalbe vurmuş oldugunu belirtti.önemli bir şey olmadıgını yalnız biraz sıkıntılı oldugumu belirtti.hocam sizden ricam beni bu konu hakkında bilgilendirirmisiniz.çok korkuyorum

  14. ayşe saygın dedi ki:

    hocam merhaba
    4,5 aylık oğlum var bronşit teşhisi konuldu.hastaneye yatmamız gerektiğini veya evde hava makinasına 1mg ventolin 1 çay kaşığı su koyarak günde 5 defa tekrarlamamızı istedi.bunun yanısıra 4 adet 10 mg prednol iğne ve augmentin 200 antibiyotik verdiler bir şekilde kullanıyorum hocam sizden ricam bu ilaçların ne kadar zararı var bilgilendirir misiniz saygılarımla

  15. ismail aslım dedi ki:

    hocam iyi günler dilerim.benim rahatsızlığım kışın başlıyor.öncelikle sigara kullanmıyorum. ateş yok.burnumun biri sürekli tıkalı ve akıntılı, mekan değiştirdiğimde,sıcaktan soğuğa–soğuktan sıcağa geçtiğimde hapşırma,ara rara yeşil ara ara sarımsı balgam,geceleri öksürük..2 defa doktora gittim (geçici) yazdıkları ilaçlar rahatlık veriyor ama tekrarlıyor. nerelere gittiysem deva bulamadım. ne önerirsiniz. teşekkür ederim.

  16. özge dedi ki:

    hocam merhaba benim 4 yaşındaki oğlum doğumdan itibaren sürekli gripten öksürüğe öksürük zatüreeye çeviriyor bu sene okula başladı son bir kaç aydır öksürüğü devam ediyor(balgamlı)filmi çekildi bronşit denildi ve allerji teşhisi konuldu şimdi hem allerji ilaçlarına hemde antibiyotiğe başladık allerji ilaçlarını 3 ay kullanmamız gerekiyomuş acaba uzun vadede bu ilaçların kullanımı sakıncalı olurmu?allerjisi geçmezse başka ne tür tedaviler uygulanabilir?

  17. hatun çallı dedi ki:

    hocam iyi günler dilerim benim 7yaşında oğlum var 1aylıkken bronşit oldu iyileşmeyince reflü hastalığlda çıktı. 1,5 yaşında ameliyat oldu. boyu105 cm kilosu 17 bu hastalıklar boy kısalığına sebep olurmu. kulağının tekindede duymamazlık problemi çıktı ameliyat olması gerekli dediler. ne yapmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim . şimdiden teşekkürler

  18. havanur dedi ki:

    saygılar hocam bnm oglum 3 yaşında bronjıal tanısı konuldu ve alerji testi yaopılmadıgı halde alerjik bronkjit denior ve alerji ilaçları kullanıyor bunun bi zarrı varmı bni aydınlatırsanız sevinirim

  19. fettullah dedi ki:

    hocam iyi akşamlar

  20. fettullah dedi ki:

    iyi akşamlar hocam. 17 aylık bir oglum var ve akut bronşit. antibiyotik verdik 10 aylıkken ama artık yaptıgımız araştırmalardan sonra antibiyotigi vermememiz gerektigini anladık. Benim sizden tek ricam dogal olarak besinlerden neleri yemesi gerekiyor? hangi bitkiler hangi meyveler akut bronşite iyi geliyor. ben oglumun en kısa zamanda düzelmesi için herşeyi yapmaya hazırım. bu aralar bol bol demir vitamini daha yüksek meyveler ve bitkiler veriyorum. sizden bizi bilgilendirmenizi rica ediyorum. teşekür ederim hocam

  21. ayse dedi ki:

    Hocam 2 yaşında oğlum var bu kişi nerdeyse hastalanmadan geçirdik temmuzda hafif bi ateşle bütün hastalıklar hortladı resmen ateş git gide ilerledi bi dr alerjik bronşit dedi astafene başladık haftasına kustu ateşlendi gittiniz diger dr zature kanda kakada mikrop var dedi başka bi yere yolladı yatmak için ordaki doktorda bronşit alerjik diil dedi ama ne burnunun akması ne oksuru kesilmiyor ara ara oluyo bir ay geçti dünde sırtları alerji oldu astafen verdim napsam bilmiyom bayram heryer nöbetçi imdaaat.

  22. ayse dedi ki:

    Hocam tekrar kanına karismasindan korkuyom napim nereye kime goturim bi aydır gecmiyo bi ileri bi geri göz altlari morardi sırtında kılcal damarları çıktı gözümün önünde artık dayanamiyom cocumu tamamen bi an önce eski haline getirmek istiyom ama nasıl yapicami bilmiyom ne olur bi yol gösterin lutfeeennnn.

  23. nurten uz dedi ki:

    hocam ben akut bronşit hastalığım varmış kötü bi hastalık mı korkuyorum birsürü ilaç verdi göğüs doktoru airplas hava antibiyotik nefes hapı onları kullandım ama havayı kullanmadım nolur beni bilgilendirin ve bu hastalık kansere çevirir mi hastalıkla ilgili ilaç kullanımıyla ilgili beni bilgilendirir misiniz tamamen nasıl geçer teşekkür ederim

  24. sema dedi ki:

    merhaba ben geçen kış bronşit olmuştum. bu kış hastalığım tekrarladı.2 defa doktora gittim. fakat göğüs ağrılarımda ve öksürüğümde azalma olmadı. ne yapamlıyım?

  25. Ilkay dedi ki:

    Merhaba benimotuz yasında kardeşim var dün bronsit teşhisi konuldu önce parol serum antibiyotik sonra antibiyotik devamı novafen ve ağrı kesici minoset birde söktürücü ile öksürük şurubu verildi sekiz iğne sabah aksam dört gün sonrasında agumentin hap verildi ama dün ve bugünkü ilaçlara rağmen ates otuz sekiz oruz dokuz arası ne yapmalıyız teşekkürler bu arada sıgara hiç kullanmıyor teşekkürler simdiden

  26. sudeee dedi ki:

    merhaba hocam ben 14 aylık kızım var. ilk doğduğu gün bile öksürük vardı emzirerek geçmişti bu aya kadar sürekli her ay hastahanelerdeydik en çok 6’ıncı aydan itibaren başladık. doktorlara götürdüm hepsi akut bronşit dedi ilaç verdiler koruyucu. şimdi ise bu ayda şu dikkatimi çekti ne zaman gripti tam düzelmemişti banyo yaptırmıştım banyo yaptırdığım gece çocuğum öksürükten boğuluyordu boğmaca derler ya sanki onun gibiydi. doktora götürdüm ses telleri zedelenmiş dedi
    ilaç verdi gönderdi. şimdi ise yine banyo yaptırdım yine aynı öksürük bu durum canımı çok sıkıyor iyi bir doktor bulamıyorum. beni aydınlığa kavuşturursanız sevinirim. şimdiden tşkler…

  27. dilek altınöz dedi ki:

    merhaba oglum 6 aylıkken acık kalp amelyatı oldu ben sunu ögrenmek istiyorum suan bronsit oldu doktora götürdüm buhar tetavisi uyguladı ben evdede devam ediyorum buharadan baska bir tedavisi varmı antibiyotik vermedi acaba ben buhardan baska ne gibi bir tedavi uygulayabiliri yardımcı olursanız sevinirim tesekkürler

  28. yasemin atac dedi ki:

    iyi akşamlar hocam.3,5 yasinda oglum var.bronsit.bu yil krese başladı.eylulden beri öksürüğü var,gecmiyor.akciher filmi çekildi.sag akcigerinde iltihap cok fazla cıktı.suanda bogazında yutkunurken acidigini bir turlu gecmedigini soyluyor.singular ve floxatide kullaniyoruz.bogazinin gecmemesinin nedeni nedir?ne yapabiliriz gecmesi icin?

  29. aslı dedi ki:

    İyi günler 12 yaşındayım astım tedavisi görüyorum ama aldığım ilaçlardan hiç fayda görmüyorum Burun kemiğimde eğrilik olduğu için nefes almam zorlaşıyor.3 aylıkken zatüre geçirmişim.Çok sık hasta oluyorum.Ne yapmam gerekiyor.

  30. Alican dedi ki:

    Merhaba 14 yasindayim ve astim bronsit hastaligim var doktor bna bir yıl once teşhis koydu ve igne ile astim ilaci olarak fısfıs verdi bn bunu 1 2 hafta kullandim 1yil once sonra gecti sandim ama arada bi aksamlari yatinca ortaya cikiordu sonra dun aksam hic olmadigi kadar bir tikanma yasadim doktora gittik buhar verdi 30 dk aksam gecti ama simdi tek tük nefesim tikanio ve kalbim de 3 4 saatte bir arada hizlanma oluo acaba nasil bu hastaliktan kurtulurum?? Ve bu Astim Bronsit hastaliginin olumcul riski varmi Yardimci olun?? Simdiden Allah Razi olsun.

  31. turgay dedi ki:

    6 aylık bir bebeğim var doktora götürdüm akut bronşit dedi sizce ben ne yapmalıyım bronşit geçmesi için

  32. elif dedi ki:

    Hocam merhaba. Kızım 3 buçuk yaşında.bazen soğuk algınlığında öksürük ve tıkanması oluyor.doktorlar bronşit olmadığını söylüyor.Ancak kronik bronşit olan kuzeni var o da 2 buçuk yaşında ,kuzeni hasta olmadığı zamanlarda bile nezaman beraber bir gün geçirseler kızım o gece mutlaka öksürüyor,etkisi olabilirmi yada tesadüfmü çok merak ediyorum.Bilgilendirirseniz çok sevinicem.

  33. NURDAN dedi ki:

    merhaba hocam,

    3 yaşında çocuğum var senede 2 defa hapşuruk ardından burun akıntısı ve solunumda hırıltı meydana geldi verilen ilaçlar çocukta işe yaramadı muayene sonrası sonucu alerjik bronşit denildi airfix ilaç ventolin birde sabah akşam nübizilatörle pulmicort verildi ve 1 ay kullanılacak denildi sizce 1 ay 3 yaş çocuk için hava verilmesi sakıncalı değilmi bu konu hakkında nasıl bir tedavi uygulamam gerek.Bilgilendiriseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler

  34. hüseyin dedi ki:

    Hocam Selam.
    3 yıldır geçmeyen bir öksürüğüm var kışa doğru başlıyor yazın kesiliyor yorumlarda bi bayanda benim gibi derdini dökmüş benim hastalığımın aynısı onunkide, hiç bir doktor care bulamadı hatta reflüden bile ameliyat ol dediler gecer dediler ameliyat dahi oldum geçmedi uykuda rahatsız etmeyen kuru öksürüğüm var.Heryıl Kbb,gögüs hastalıkları,Dahiliye uzmanlarına gittim kullandığım ilaçlardan bir sonuc alamadım hatta en son alerji testi yaptırdım yine sonuç alamadım
    Ne yapmam gerekiyor. Öksürüğümden çok rahatsızım ne yapmam gerekiyor.istanbulda ikamet ediyorum.

  35. yusuf taha dedi ki:

    31 aylık oğlumuz için hocam dönüş yaparsanız sevinirim. yazınızda değindiğiniz gibi soguk algınlıgı gibi göz yaşarması,burun akıntısı ve hapşırık olarak basladı. doktorumuza gittik hafif ateş var deyince antibiyotik surup verdi. oğlumuz aşırı kusma refleksi gösteriyor içemez deyince 3 gün iğne verdi.3 gün iğneden sonra hiçbir değişiklik olmadığı gibi balgam ve öksürük arttı. kontrole gidince 3 gün daha iğne verdi. 6 iğne sonunda sadece ateşi yükselmedi fakat iştahsızlık ve kusma arttı. balgamlı öksürük ve gece uyksuz geçirme başladı. farklı bir doktora gitmeye karar verdik. ciğer grafisi çekildi bronşit dedi ve 3 iğne yanında ventolin verdi. öksürük gece uykusu bir nebze düzeldi. ancak aşırı derecede balgam ve buna bağlı kusma var. kusma içinde ilaç verdi ama kusmaya devam fayda sağlamadı. iştah tamamen kapandı kontrole gidince durumu anlatınca yatıralım dedı kan tahlili istedi, tahlil sonunda değerlerin normal olduğu kalan iğnelere ve yatmasına gerek olmadığına karar verdi.şimdi evimizdeyiz ancak balgam ve burun akıntısı çok fazla. gun içinde 6 ventolin ve 2 pulmicort kullanıyoruz. balgamı yutuyor ya da birsey verdiğimizde boğazına takılıyor ve kusuyor.yorgun ve bitkin düştü. tavsiyeniz nedir bu aşamada ne yapmalıyız zatürreye cevırır mı bundan korkuyoruz

  36. Aynur dedi ki:

    Hocam benim 6 yaşında oğlum var alerjik bronşit var babası alerjik astım oğlum sürekli tıkanıyor özellikle ilk bahar aylarında alerji ilacı var onu kullanıyor ama tıkanmalar geçmiyor lütfen yardım edin

  37. Ecemnaz dedi ki:

    merhaba hocam. ben de bu ekim ayından beri öksürük var. Akut bronşit teşhisi konuldu ancak ciğerlerimde bir sorun çıkmadı. daha önce böyle bir sıkıntı yoktu.bir.doktorda astım bronşit teşhisi koydu. sizce bu geçer bir durum mudur? yatarken öksürükten rahatsız oluyorum gündüz olmuyor ne yapmam lazım yardımı olursaniz sevinirim vücut direncimi.kırıyor ve benim moralimi.aşırı derecede düşürdü kolay hasta olan birisi değilim sizce kalıcı mıdır

  38. Neşr dedi ki:

    60 yaşındayım astım atağı geçirdim doktor astım bronşit dedi yakkaşık eylül den beri 15 günde bir hastalanıyorum her sefer de ağır antibiyotik kullanıyorum tabii doktor veriyor şimdi çok halsiz im ve baş ağrısı ve kalp üzerinde baskı hissediyorum çok çabuk yorıluyorum Ben ne yapmalıyım V

  39. Birgül dedi ki:

    S.a hocam benim 6 yasında oglum var alerjik astım hastasi hersene eylül de baslayip haziran da bitiriyoruz koruyucu ilaclara ragmen bu sene daha kötu hic iylesmedi suan bile cok kotu cigerleri hasar alcak duruma gelmis allah rizasi icin ben ne yapmaliyim artik bilmiyorum allah izin verirse okula başliycak bu durum da nadil gidicem bilmiyorum … allaha emanet olun..lutfen cvp

  40. serpil çelebi dedi ki:

    merhaba hocam 2,5 yaşında bir kızım var.ilk 2 yaşında grip sonrası geçmeyen bir öksürük,geniz akıntısı ve antibiyotik kullanımı yaşadık.bronşiyolit ve zatürre başlangıcı dendi.alerji bölümü düzenli inflacort ve sıkıntılı dönemlerde ventolin kullanmamızı söyledi.ama 3 ay sonra aynı şekilde atak yaşadık aynı şekilde hastanede ventolin ve soğuk buharla ilaçlar verildi. ve takipteyken enfeksiyon ciğerlere inmeye başlamış denilerek tekrar antibiyotiğe başlandı.bizi ne yapmamız konusunda bilgilendirirseniz çok sevinirim çünki ciğerleri zarar görecek diye çok korkuyorum.şimdiden çok teşekkürler

  41. Ebser dedi ki:

    Hocam 5 yaşında çocuğum kuru ve arka arkaya öksürüyor ventolin şurup kullansam olurmu

  42. Sevsa dedi ki:

    Mrh hocam..lutfen cvp yazin ne yapacagimi gercektten bilmiyorum.oglum uc yasindan bu zamana kadar hep hasta.uc yasinda burun akintisi ve oksuruk ile baslayan ve surekli gogse inen balgami var.gecen sene her ay hastaydi.yesil burun akintisi ve balgami vardi.zature yok dediler.bronsit baslangici diyen oldu.8 tane doktora gittim hic biri tam olarak tani koyamiyor.turkiyede alerjik olmayan astim dendi.iki yildir uzakda oglumun hastaligi bizi cok yordu.turkiyede alerjik olmayan astim dediler.hala her sabah balgam cikariyor.ne yapacagimi bilmiyorum.avustralia yada doktorlar hic yonlendirmiyor.cocukluk cagi hastaligi gecer diyorlar ama gecmiyor.insallah istemeden gec kalmis olmayiz.oglumda kronik ve ilerde hayat kalitesi dusurecek birsey yoktur.alerjisi yok,sinuzut yok,burun icine bakildi herseyi temiz dedndi.gogus xrayi temiz.burun akintisi ve balgami hep var.yorum yazarsaniz bizi yonlendirirseniz cok seviniriz.simdiden cok tesekkurler

  43. DERYA dedi ki:

    HOCAM İYİ GÜNLER OĞLUM 1 YAŞINDA BRONŞİT OLDU ŞUADA 2,5 YAŞINDA VE KIŞ AYLARINDA TIKANMALAR OLUYOR VENTOLİN BULMUKORT VE ÇOK DIKANDIĞI ZAMAN NE YAPABİLİRİM KAÇ YAŞINA KADAR BU ŞEKİLDE OLUR BU KONUDA ÖNERİNİZ NE OLABİLİR HOCAM TIKANDIĞI ZAMAN SÜREKLİ BUHAR VERMEK İSTEMİYORUM CİĞERLERİ TEMBEL ALIŞTIRIYORMUŞ BİRDE KULLANDIĞIM BUHARLAR VÜCUDA NE GİBİ ZARARLARI VAR ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM

  44. Halit dedi ki:

    Hocam benim kış aylarında soğuk havalara karşı bağışıklığım düşük…sürekli hastalanıyorum…vücudum hep üşüyor…bunun sonucunda hastalanıyorum..öksürük oluyor ateş boğaz şişiyor ve en önemlisi de göğüs kafesim kasiliyor ağrıyor…Hocam bu belirtilerden yola çıkarak benim hastalığın sizce nedir??? Teşekürler iyi çalışmalar hocam…

  45. Sultan dedi ki:

    Hocam benim oğlum 18 aylık oda akut bronşit i olmuş öksürük kusma ateş bide halsizlik var gece uykusu da düzensiz oldu doktora gittik iğne şurup bide ventolin verdi inşallah kötü bir hastalık değildir korkuyorum işin açığı bide eşim asker tek başıma bakıyor doğduğu günden beri hep hastanelerde geziyoruz ne yapmam lazım hocam

  46. Sultan dedi ki:

    Hocam benim oğlum 18 aylık oda akut bronşit i olmuş öksürük kusma ateş bide halsizlik var gece uykusu da düzensiz oldu doktora gittik iğne şurup bide ventolin verdi inşallah kötü bir hastalık değildir korkuyorum işin açığı bide eşim asker tek başıma bakıyor doğduğu günden beri hastanelerde geziyoruz ne yapmam lazım hocam iyi çalışmalar şimdiden teşekkürler

  47. Melahat dedi ki:

    Hocam merhaba akcigerlerimde brons damarlarının kalinlastigi söylenildi gece hapi verildi sizin yorumunuz nedir teşekkür ederim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: