BALGAMIN RENGİNE GÖRE HASTALIK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
balgam küçükusta

Öksürerek ağız yoluyla çıkarılan akciğer kaynaklı salgılara balgam ismi verilir. Tükürük, geniz akıntısı, boğazdan çıkarılan salgılar ve geğirme ile yemek borusundan gelen sıvı balgam olarak değerlendirilmemelidir.

Akciğerlerin çeşitli hastalıklarında balgamın rengi teşhiste önemli ipuçları sağlayabilir.

YEŞİL BALGAM

Solunum sistemini bakterilerle oluşan iltihaplanmalarında balgam yeşil renkte olabilir. Yeşil rengin nedeni bakterilerde bulunan verdoperoksidaz pigmentidir. Kronik bronşit, zatürree, akciğer apsesi, bronşektazi gibi hastalıklarda rastlanır.

Astımlıların balgamı da yeşilimsi bir renk alabilir. Bunun nedeni enfeksiyon değil, balgamda bol miktarda eozinofil ismi verilen hücrelerin bulunmasıdır. Bu sebeple, balgamları yeşil olan astımlılara hemen antibiyotik vermek doğru değildir.

SARI BALGAM

Solunum yollarının bakterilerle oluşan iltihaplarında balgam sarı renkte olabilir. Kronik bronşit, zatürree, tüberküloz gibi hastalıklarda görülür.

KAHVERENGİ BALGAM

Mantarların neden olduğu iltihaplarda veya karaciğerdeki amip apsesinin akciğere açıldığı durumlarda görülebilir. Balgamdaki kanın zamanla değişmesinden de kahverengi balgam meydana gelebilir.

KIRMIZI BALGAM

Balgama taze kan karışmışsa parlak kırmızı, eski bir kanama varsa koyu kırmızı-kahverengi bir renk saptanır. Tüberküloz, akciğer kanseri, akciğer ambolisi, bronşektazi kanamaya sebep olabilen hastalıkların başında gelir.

GRİ BALGAM

Hava kirliliğine maruz kalan kişilerin veya sigara içenlerin balgamı gri renkte olabilir.

SİYAH BALGAM

Kömür madeni işçileri gibi, uzun süre ve yoğun olarak kömürle uğraşanların balgamı siyah olabilir. Siyah rengin nedeni balgamdaki karbon tanecikleridir. 

YEŞİLİMSİ-SARI BALGAM

Bu renkteki balgam safra yollarının akciğerlere açıldığı durumları düşündürmelidir. Buna safra ile karışık balgam anlamında bilifitizis ismi de verilir.

PEMBE BALGAM

Bol miktarda, pembe renkte, köpüklü balgam sol kalp yetersizliğine bağlı akciğer ödeminin tipik bir bulgusudur. Hastada nefes darlığı, kuru öksürük ve sık soluma gibi belirtiler de bulunur.

PASLI BALGAM

Sarı renkte iltihaplı balgam içinde kanın homojen olarak dağılması balgama pas rengi verir. Bu pnömokok adı verilen mikropların neden olduğu zatürreenin tipik bir bulgusudur.

VİŞNE ÇÜRÜĞÜ RENKLİ BALGAM

Klebsiella isimli bakterilerin neden olduğu zatürreede vişne çürüğü renginde, şeffaf ve kıvamlı bir balgam vardır. Bu mikrop, özellikle alkoliklerde, yaşlılarda ve hastanede yatan hastalarda çok ağır ve ölüm riski yüksek olan zatürreeye yol açar.

ŞEFFAF BALGAM

Şeffaf balgam astımın tipik özelliğidir. Hasta bu yapışkan balgamı çıkarmakta çok zorlanır ve küçük miktarda da olsa balgam çıkarmak hastayı rahatlatır. Bunlar bazen inci tanesi veya iplikçik şeklinde de olabilir.

Atipik zatürreeli hastalarda da şeffaf balgama rastlanabilir. 

SU GİBİ BALGAM

Akciğer ödemi ve bronkoalveoler karsinomu olan hastalarda, enfeksiyonla ilgisi olmayan, su niteliğinde bazen köpüklü de olabilen balgam vardır.

Yazı için 74 yorum yapılmış:

  1. selim dedi ki:

    Merhaba,
    Hocam benim şikayetim her gün uyanır uyanmaz gün boyunca balgam gelmesi açık sarı renginde yoğun tükürük ile geliyor.Sizce problem neyden kaynaklanıyordur.

  2. samet dedi ki:

    merhabalar benım 5 senedir bitmeyen bir öksürük var ve nerdeyse cogu hastaneye gıttım bir teshis koyamadılar bazen beyaz bazen sarı renkte balgam cıkıyor ne yapmalıyım ?

  3. baran dedi ki:

    Merhaba hocam sarıya benzer saki beyazmış gibi balgamım var geceleri boğazımdaki balgam yüzünden nefes alamıyorum bunun için endişeleniyorum lütfen bana bir çözüm bulabilir misin

  4. Hasan dedi ki:

    Boğazım şiş ve sürekli kırmızı sarı yeşil reknte balgam geliyo nefes almakta bazen zorlanıyorum sebebi nedir hocam birde şuan hakkaride vatan görevini yapmaktayım

  5. Pinar dedi ki:

    Burnundan ve ağzından balgam çıkarıyorum burnundan çıkan balgam yeşil ağzından çıkan sa beyaz yada yeşilimsi gibi neyapmam gerekiyordu acaba

  6. Beykan Çakıroğlu dedi ki:

    Hocam merhaba,

    Benim 2-3 seneden beri balgam var boğazımda,bazen geçer gibi oluyor ancak sonradan yine çıkıyor,sarı renk ( af edersiniz sümük gibi )
    nefes almamı ve yutkunmayı dahi zorluyor bazen,ne yapmamı önerirsiniz .

    Saygılarımla

  7. Onur dedi ki:

    her gün uyanır uyanmaz gün boyunca balgam gelmesi açık sarı veya turuncuya yakın renkte yoğun tükürük ile geliyor ve ağız kokusu yapyor.Sizce problem neyden kaynaklanıyordur. Bu sorunu nasıl çözerim.

  8. Turhan dedi ki:

    Merhaba hocam
    Bi haftadir bogazlarimda yanma yutkunma zorunu burunlarda tikaniklik halsizlk yasiyotum su son bi kac gunde burundan yesilimsi balganimsi (sumuk) geliyor suan bogazimda yine gicik sekilnde hafif gogus kismimda agri buda oksuruge cevircek hissi var neyapabilirim

  9. isa balu dedi ki:

    Hocam sabah uyandigimda ve gun icerisinde asiri yesilimsi bir balgam atiyorum ve son gunlerde agiz kokusuda olusmus durumda ne yapabilirim.

  10. Feyza dedi ki:

    Merhaba hocam benim oğlum duchenne kas hastası 18 yaşında bir kaç gündür balgamı var ve atamıyor ancak fizyoterapide bize gösterilen yöntemle çıkarabiliyor.Balgamı beyaz sümüksü ve köpüklü.Bunun sebebi nedir ve ne yapmamız lazım.Yanıtlarsanız memnun oluruz.

  11. Samsun cilingir dedi ki:

    Selam hocam 1 ay once grip oldum gecti ama 1 aydir oksuruk balgam atiyorum ne yapmam lazim acaba lutfen yazarmisiniz

  12. Bahar dedi ki:

    Benim üç yaşında kızım bir ayı geçti öksürüyor ve bazen sabahları beyaz köpüklü balgam çıkarıyor. Öksürük her zaman olmuyor özellikle gece ve sabahları oluyor nadiren de gündüzleri oluyor

  13. Meliha dedi ki:

    Hocam benim 2 senedir seffaf balgam olusumum var ve tibbi acidan antibiyotik,balgam sokucu ,hatta alerjik astim ilaci bile kullandim hicbiri gecirmiyor bunun kalici bi cozumu yok mu

  14. Hatice gul dedi ki:

    Turuncu renkli balgam çıkardım sebebi ne olabilir

  15. T.Ş dedi ki:

    33 haftalik hamileyim son gunlerde ozellikle sabah kalktigimda yesil balgam çıkarıyorum bogazim dolu gibi geliyor bunun icin doktora gitmem gerekir mi bebege zararı var mıdır

  16. murat dedi ki:

    4 yıl önce başlayan “yeşil balgamla ” birlikte agiz kokusu da hâlâ devam ediyor .ne yapmaliyim hocam ?
    Ve hangi doktora gitmeliyim ?
    Şimdiden SAĞOLUN

  17. Rafi dedi ki:

    HOCAM SOGUK ALGINLIGIM VARDI NİSPETEN ANTİPIYOTIKSIZ ATLATTIM, FAKAT OKSÜRUKLU BEYAZ BALGAM 15GÜNDUR DEVAM EDIYOR, ARASINDA HAFİF SİGARADAN DOLAYI BAZEN KÜÇÜK TEMİZLENIYOR ŞEKLİNDE SİYAH PARÇALAR VAR AMA DU4MADQN ÖKSÜRÜK LE ATIYORUM , NASIL DURDURMAM GEREK ATMAM İYIMİ BİLEMEDİM, NE YAPMAM GEREK DOKTORUM BİLMIYORUM,

  18. Rafi dedi ki:

    ve cigerlerimde AGRIYOR 2 GÜNDÜR ÖKSÜRMEKTEN,

  19. Rafi dedi ki:

    ve cigerlerimde AGRIYOR 2 GÜNDÜR ÖKSÜRMEKTEN, AMA RENGİ BEYAZ GELIYOR BALGAMIN

  20. Ali dedi ki:

    Hocam bm uyuşturucu bagimlisiyim benim midem çok kötü mandalina limon gibi şeyler yediğinde sanki mideme ataş endiriyorlar ne yapmam lazım hocam doktorlarla gidiyorum ilgilenmiyorlar neyin var deyip ilaç yazıp yolluyorlar bini ne yapmam lazım yardımcı olduğunuz için şimdiden T skr ederim

  21. Erik sinani dedi ki:

    Hocam sabah oksurdum ve pihtilasmis kan.sanki etparqasi gibiidi ikincidefada oksurdum yine kanla pihtilasmis geldi benim bronsitnizi hastasiyim eskiden zature gecirmisim.sebebineolabilir.tesekurler.

  22. Nazif Ören dedi ki:

    Doktor bey 3 aydır şeffaf balgam geliyor.göğüs, kbb,kardiyoloji ve gastronomi doktorlara göründüm bir sürü ilaç kullandım şikâyetlerim geçmedi.Boğazımda tuhaf bir gıcık,ara ara halsizlik,göğüs te sıkışma hissi yok,fakat iplikçik kıvamında şeffaf balgamın var.Lütfen yardım..

  23. Meliha Arkan dedi ki:

    Merhaba iki yıl önce ağır grip gecirmistim o zamandan buyana boğazım gıcık yapıyor oksurtuyor şimdide yesil küçük balgam çıkartıyorum çok doktora gittim geçmedi ne olur bana yardımcı olun .

  24. Birsen dedi ki:

    Mrb hocam annemin bir yıldır bitmek bilmeyen katı sarı ve beyaz balgam var son zamanlarda ökrüsük de eşlik etti KBB gittim akciğer için de gittim fakat hala geçmedi sarı katı balgam çıkardıktan sonra rahatlıyor ne yapmam gerekiyo yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkür ederim

Siz de yorumunuzu paylaşın: