ALERJİ KANSERE KARŞI KORUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
alerji kanser küçükusta

Hiç durmadan burnu akanlara, hapşıranlara, nefesi tıkanan astımlılara, kaşınanlara… kısaca alerjisi olan herkese çok iyi bir haberim var. Hatta ne kadar çok maddeye karşı alerjikseniz o kadar fazla sevinebilirsiniz.

Amerika’ da İllinois Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada alerjisi olanlarda glioma türü beyin tümörlerinin çok daha az görüldüğü ortaya çıktı. Gliomalar sinir sisteminde sinyalleri ileten nöronları destekleyen glia hücrelerinden kaynaklanan tümörlerdir.

344’ ü yüksek dereceli, 75’ i düşük dereceli toplam 419 glioma türü beyin tümörü olan hasta üzerinde yapılan araştırmada, tek bir maddeye karşı alerjisi olanlarda glioma türü beyin tümörleri riskinin yüzde 11; 4 farklı tür alerjisi olanlarda ise yüzde 64 daha az olduğu anlaşıldı.

Alerjiler mevsimsel, ilaç, hayvan, besin ve diğer alerjileri olmak üzere 5 farklı kategoride değerlendirildiğinde beyin tümörlerinin bu kategorilerin tümünde de daha az olduğu belirlendi.

Antihistaminik ilaç kullanımının da kullanım süre ve sıklığı ile ilgili olmaksızın yüksek dereceli tümör riskini azalttığı ancak düşük dereceli tümör riski üzerine etkisi olmadığı ortaya çıktı. Bu bulgu farelerde beyin kanserlerini artırdığı bilinen difendidramin etken maddeli antihistaminik ilaçlar için de geçerli idi. 

Bu çalışma sebep-sonuç ilişkisini araştırmıyor; sadece alerjiler ve gliomalar arasında ters bir ilişkinin olduğunu ortaya koyuyor. Bundan dolayı da alerjilerin beyin tümörünü önlediği gibi bir sonuca varmak doğru değil. Ayrıca çalışmada vaka sayısının az ve bazı metodolojik kusurları olması da dikkate alınmalıdır.

Alerji kansere karşı koruyucu mu?

Bugüne kadar alerji-kanser ilişkisi konusunda farklı sonuçlar elde edilmiştir ama genel olarak alerjisi olanlarda birçok kanser türünün daha az görüldüğü kabul edilir.

Cornell Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada alerjik çocuklarda boğaz, deri, akciğer ve bağırsak kanserlerinin daha az görüldüğü belirlenmiştir.

Kanada’ da yapılan çalışmalarda ise alerji veya saman nezlesi olanlarda pankreas kanseri riskinin yüzde 58 daha az olduğu ortaya çıkmıştır.

Başka bir araştırmada da astımlılarda yumurtalık kanseri riskinin yüzde 30; solunumsal alerjisi olan çocuklarda ise lösemi riskinin yüzde 40 az olduğu belirlenmiştir.

Alerji kanseri nasıl önlüyor?

Alerjik olanlarda bazı kanserlerinin az görülme sebebi kesin olarak bilinmiyor. Bu konuda ileri sürülen teorilerden bazıları şunlar:

BİR: Alerjik hastalık anormal hücre çoğalmasını engelleyebilir.

İKİ: Alerjiye yol açan çevresel faktörler kanser riskini azaltıyor olabilir. 

ÜÇ: Araştırmalarda dikkate alınmayan başka faktörlerin rolü olabilir.

Gelelim neticeye

Alerjisi olanlarda başta beyin, yumurtalık, pankreas kanserleri olmak üzere bazı kanser türlerinin daha az görüldüğünü gösteren araştırmalar elbette bu hastalar için sevindiricidir.

Ancak kanserlerin pek çok türü olduğu ve bunların pek çoğunun sigara, alkol, hava kirliliği, radyasyon, beslenme yanlışları, hareketsizlik gibi önlenmesi mümkün olan çevresel faktörlerden kaynaklandığı unutulmamalıdır.

KAYNAKLAR

http://cebp.aacrjournals.org/content/20/2/370.abstract

http://cebp.aacrjournals.org/content/14/8/1908.abstract

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. sibel dedi ki:

    Hocam, ben 28 yaşındaki oğlumla ilgili bir soru sormak istiyorum, sizi takip ediyorum ve çok güveniyorum, en güvenli bilgiyi sizden alabileceğimi düşünüyorum.
    10 yaşındayken geniz eti ve bademcikleri alındı, 23/24 yaşındaykende burun etleri alındı ve kemik eğriliği ameliyatı oldu. İlk ameliyattan sonra bile çok başarılı olmadı ve sık sık burun tıkanıklığı yaşıyor, son birkaç senedir sürekli burnumda birşey var deyip sümkürme ihtiyacı yaşıyor, burnu tahriş oluyor ve bu kısır döngü gibi bitmek bilmiyor, şu mevsimlerde daha da çok hararetleniyor, alerji testi yaptıralım diye ben ısrar ediyorum fakat iyi alerji testi hangi hastanelerde yapılıyor? Kendisi çalışıyor SSK’sı var. İstanbul’da yaşıyoruz. Bizi yönlendirirseniz şimdiden çok teşekkür ederim.
    Saygılar Hocam, iyiki varsınız.

Siz de yorumunuzu paylaşın: