HAMİLELİK ASTIMIN İLACI BİLE OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
HAMİLELİK ASTIM KÜÇÜKUSTA

Sabah gazetesinde Esra Tüzün’ ün röportajı:

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta astım hastalarının gebelik dönemlerinde yaşadıkları sorunlar ile ilgili sorularımızı yanıtladı…

Gebelik, astımı nasıl etkiler?
Hastaların, gebelik veya doğum sırasında astım krizine girmek, kullanılan ilaçların gebeliği olumsuz etkilemesi ve çocukta sakatlıklara neden olması, çocuklarının da astımlı olması gibi endişeleri var. Birçok astımlı hasta bu nedenle gebe kalmaktan korkar ama gerçekte durum böyle değil. Tüm astımlı kadınlar diğer kadınlar gibi hamile kalıp çocuk sahibi olabilirler.

Gebelik astımı en çok hangi dönemlerde ortaya çıkıyor?
Gebelik sırasında astım krizleri en çok üç ile altıncı aylar arasında ortaya çıkar. Birçok hasta gebeliğin ilk dört haftasında iyilik dönemine girer. Doğum sancıları sırasında ciddi astım krizi oldukça seyrek rastlanan bir durum. Her dört hastadan birinde ise astım, gebelik süresince iyilik dönemine girer.

E VE D VİTAMİNİ
Gebe bir kadının astım ilaçlarını kullanması bir sorun yaratır mı?
Astımlı bir gebenin astım atakları mutlaka en iyi şekilde tedavi edilmelidir. Çünkü olay sadece annenin çektiği sıkıntılarla sınırlı değil. Ağır astım krizlerinde olduğu gibi annenin kanında oksijen basıncının düşmesi bebek için de çok zararlıdır. Zira bebek, gelişimi için gereken oksijeni annesinin kanından almaktadır.

Tamamını okumak için

Siz de yorumunuzu paylaşın: