ASTIM URFA DEĞİL KARADENİZ EVİNDE YAŞANIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
astım sabah gazetsi küçükusta

Sabah gazetesinde Esra Tüzün’ ün haberi:

Ev akarları alerjiye neden oluyor ama astıma sebep olur mu?
Araştırmalar, ev tozunda bulunan akar sayısı ne kadar fazla ise astım krizi görülme ihtimalinin de o kadar fazla olduğunu gösteriyor. Bir gram ev tozunda 500 akar bulunması durumunda ise astım riskinin beş kat arttığı bildirilmiştir.

Akarlar en çok ne tip evlerde oluyor?
Ülkemizin farklı bölgelerinde yapılan araştırmalarda, deniz kenarındaki şehirlerimizde, yüksek rakımlı ve kuru iklimli bölgelerimize göre daha çok akar bulunduğu belirlenmiştir. Bu çalışmaların birinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki evlerin hiçbirinde akara rastlanmazken, Karadeniz Bölgesi’ndeki evlerin yüzde 46’sında akarlara rastlanmıştır. Bunun doğal bir sonucu olarak da akar alerjisinin en düşük olduğu yer Diyarbakır, en çok rastlandığı yer ise Karadeniz Bölgesi’dir.

OYUNCAKLAR BİLE TEHLİKELİ
Neden evlerdeki bazı eşyalar alerjiye yol açıyor?
Alerji yapmayan ev eşyasını nasıl seçebiliriz? Formaldehit, pek çok yapı malzemesi ve ev eşyasında bulunan, insan sağlığı ve ekosistem için çok zararlı kimyasal bir maddedir. Formaldehitin bulunmadığı bir ev düşünülemez. Sigara dumanından sobalara, boyalardan tutkal ve kaplama üzerlerine kadar sayısız malzemede formaldehit bulunur. Hatta uzun süreli ütü kalitesi sağlamak için bazı kumaşlara bile formaldehit eklenmiştir.

Formaldehitin evdeki miktarı, evin eskiliğine ve evde bulunan preslenmiş tahtadan yapılan eşyaların çokluğuna göre değişir. Bir de fitalatlar var. Bunlar da yer karoları, duş perdeleri, streç filmler, boyalar, çocuk oyuncakları, tişört baskıları, yapay deri ve tırnak boyaları, saç jölesi gibi kozmetiklerde bulunur. Avrupa Birliği bu maddenin çocuk oyuncaklarında kullanılmasını yasaklamıştır.

AZOT DİOKSİT ATAK SEBEBİ
Daha çok ev kadınlarını etkileyen riskler var mı?
Bu saydıklarıma evlerimizi ısıtmak ya da yemek pişirmek için kullandığımız odun, kömür, doğalgaz, gazyağı gibi yakıtların yanmasından kaynaklanan karbon monoksit ve azot oksitlerini de ilave edin. Özellikle de renksiz ve kokusuz bir gaz olan azot dioksit, gözleri, burnu ve solunum yollarını tahriş eder. Öksürük, nefes darlığı ve astım ataklarına neden olabilir.

DİZEL OKUL SERVİSLERİ ÇOCUKTA ASTIM YAPAR
Kaliforniya’da yapılan bir araştırmada dizel okul otobüslerinde seyahat eden çocukların, bu aracın önünde seyreden bir araçta bulunan kişilere göre dört misli fazla toksik dizel egzozuna maruz kaldığı belirlenmiş.

KAPALI CAM ZARARLI
Otobüslerdeki egzoz düzeyi şehir havasındaki düzeyden sekiz misli daha fazla bulunmuş. Üstelik, otobüsün arkasında oturulması ve otobüs camlarının kapalı olması durumunda solunan egzoz daha fazla oluyormuş. Otobüs; pencereleri açık iken, boşta çalışırken, pencereleri kapalı olarak giderken, yokuş yukarı giderken, yoğun trafikte beklerken ve durup kalkarken araçtaki çocukların soludukları egzoz miktarı daha da yüksek oluyormuş.

10 yıl süreyle, yılın 180 günü, günde bir-iki saat dizel otobüste seyahat edilmesi, 1 milyon çocukta fazladan 23-46 arasında kanserden ölümüne neden oluyormuş. İstanbul’da bir yakadan diğerine taşınan binlerce çocuğun bu kadar kirli havayı soluması için 10 yıl değil, birkaç yıl bile yeterli. Dizel egzozu kansere neden olan özelliklerinden başka, astım krizlerine yol açan küçük partiküller de içerir. Azot oksitleri çocuklarda akciğer gelişiminde gecikmeye ve fonksiyonlarında kötüleşmeye yol açar.

Yazının tamamını okumak için

Siz de yorumunuzu paylaşın: