YAN DAİREDE İÇİLEN SİGARA BİLE…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
vatan gazetesi küçükusta

20 Şubat 2011 tarihli Vatan gazetesinde Emre Öztürk’ ün haberi:

Kapalı alanlarda içilmesi yasaklandı ancak sigara halen Türkiye’nin en büyük sağlık sorunlarından birisi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 21 milyon insan sigara kullanıyor ve buna bağlı hastalıklardan her yıl 165 bin kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’de de her yıl yaklaşık bin kişi, hiç içmediği halde sigaradan hayatını kaybediyor. VATAN sigaranın bilinen ve bilinmeyen yönlerini göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ile konuştu. İşte sigara hakkında merak edilenlerin cevapları:

Dördüncü elden etki

“Sigara sadece içenlerin değil içmeyenlerin de sağlığını ciddi şekilde olumsuz yönde etkiliyor. Artık sadece pasif içicilik yani ‘dumandan ikinci el etkilenme’ kavramı yok. ‘dumandan üçüncü elden etkilenme’ denilen durumda bir ortamda sigara içen insanlar olmamasına rağmen eğer o ortamda daha önce sigara içilmişse ortamda bulunan koltuğa, duvara ya da perdelere sinip yine ortamda bulunan insanların sağlığını etkileyebiliyor.

Bu konuda insanların kanlarında ve idrarlarında var olan ve nikotinin vücut içinde parçalanmasıyla ortaya çıkan ‘Kotinin’ maddesinin yüksek çıkmasıyla da ispatlanmış sabit deney sonuçları bulunmakta. Sigaranın keşfedilen son etkisi ise ‘dumandan dördüncü elden etkilenme’ durumu. Bu durum bir ortamda kimse sigara içmiyor ve daha önce de aynı ortamda hiç sigara içilmemiş olmasına rağmen sigara içilen yakın bir kapalı ortamda, örneğin yan daireden, sigara içilmeyen ortama gelen sigara dumanını ifade ediyor. ABD’de geçtiğimiz haftalarda bir aile yan dairesindeki komşuları hakkında bu sebebe dayanarak dava açtı. Yine bu etki dolayısıyla ABD’de sadece sigara içmeyen ailelere tahsis edilen ‘sigara içilmeyen apartman’ kavramı ortaya çıktı. Bu türden yaşam alanları Türkiye’ye de yakında gelecektir.”

Kemik erimesine neden oluyor

“Sigaranın en son keşfedilen olumsuz etkilerinden birisi de kemiklerde ‘osteoporoz’ yani ‘kemik erimesi’ denilen hastalığa yol açması. Genellikle kadınlarda görülen ve kemiklerin zayıflayarak daha kırılgan hale gelmesine yol açan bu hastalık ne kadar erken yaşta sigaraya başlanırsa o kadar erken ortaya çıkıyor.”

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Mehmet Bekir Birden dedi ki:

    Alt katımızda yaşayanın camdan sarkarak, balkona çıkarak içtiği sigara yüzünden evimizde balkon, cam açamaz olduk. “Adamın kendi evi, ne yapsa hakkı” gibi cahil bir anlayış yüzünden her yönden elim kolum bağlı. Bir yerde iç bari dedik ama, nafile. Artık bu zulme karşı da bir düzenleme yapılmalı. Sigaradan sadece restoranda, cafe’de korunmakla olmaz, beni evimde koruyamadıktan sonra manası yok.

Siz de yorumunuzu paylaşın: