BESİN ALERJİSİ NASIL ANLAŞILIR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
besin alerjisi küçükusta

Besin alerjisi, halkımız, hatta doktorlarımız tarafından çok geniş kapsamlı olarak kullanılan bir terimdir. Çoğu zaman, bir besin maddesine bağlı olarak gelişen her türlü normal dışı reaksiyon, besin alerjisi diye adlandırılır. Mesela, çikolataya bağlı olarak gelişen migren tipi baş ağrıları, laktaz enzimi eksikliği olanlarda süt içilmesiyle ortaya çıkan şişkinlik ve ishaller, herhangi bir besinin çok fazla yenmesine bağlı kusmalar ya da bozulmuş besinlerle oluşan zehirlenmelerin hiç biri besin alerjisi değildir.

Gerçek besin alerjisi, vücudunda o besine karşı IgE sınıfından antikorlar oluşmuş olan kişilerde görülen reaksiyonlardır. Besin alerjisi küçük çocukların yüzde 5 kadarında görülürken, erişkinlerdeki görülme sıklığı yüzde 1’den de azdır. 

BESİN ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ

Besin alerjisinin belirtileri çok değişkendir. Hedef organ sadece deri, sindirim veya solunum sistemi olabilir, fakat çoğu zaman birden fazla sistem olaya katılır. Sadece ağız mukozasını ilgilendiren lokal belirtilerden, vücudun tümünü ilgilendiren ve ölüme kadar gidebilen anaflaksiye kadar çok farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Aynı besin maddesi,  farklı kişilerde farklı belirtilere yol açabilir, aynı kişide değişik zamanlarda farklı reaksiyonlar meydana gelebilir.

Belirtiler genellikle, besinin yenmesinden sonraki dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkar. Hatta, çok duyarlı olan kişilerde yiyeceğin ellenmesi veya koklanması bile alerjik bir reaksiyona yol açabilir.

Küçük çocuklarda daha çok hayvan kaynaklı, 6 yaşından büyük çocuk ve erişkinlerde ise bitki kaynaklı alerjenlere rastlanır.

DERİ BELİRTİLERİ

Besinlerin yenmesi veya onlara temas edilmesiyle oluşan akut ürtiker ve anjioödem sık rastlanan durumlardır. Bu tabloların teşhisi de genellikle çok kolaydır, çünkü belirtiler o besinin yenmesinden veya temastan hemen sonra ortaya çıkar.  Buna karşılık, yiyeceklere bağlı kronik ürtiker ve anjioödeme ise oldukça seyrek rastlanılır.

Besin alerjisinin egzama oluşumunda da rolü vardır. Çeşitli araştırmalarda egzamalı çocukların 1/3’ünde besin alerjisi olduğu belirlenmiştir. En çok suçlanan besin yumurtadır.

SİNDİRİM SİSTEMİ BELİRTİLERİ

Besin alerjisinin mide-barsak sistemi belirtileri bulantı,  kusma, kramp şeklinde karın ağrıları, ishal,  karında şişkinlik ve gazdır.

Besinin yenmesinden sonra ilk olarak ağız-boğaz semptomları ortaya çıkar. Taze meyve ve sebze yenilmesinden sonra gelişen belirtiler sadece ağızda olabilir.  

SOLUNUM SİSTEMİ BELİRTİLERİ

Besin alerjisine bağlı solunum sistemi belirtileri, deri ve sindirim sistemininkilere göre çok daha nadirdir ve astım krizi veya alerjik nezle şeklinde görülür. Belirtiler, çoğu zaman da tek başına değil, diğer sistem bulguları ile birliktedir.

Solunumla ilgili reaksiyonlardan en çok sorumlu olduğu bilinen besinler yumurta, süt, soya, balık, deniz kabukluları ve fındıktır.

Monosodyum glutamat, sülfitler, aspartam gibi bazı besin katkı maddeleri  de solunum sistemi belirtilerine yol açabilirler, fakat bunların görülme sıklığının sanılandan düşük (yüzde 5’ den az) olduğu belirlenmiştir.

Besin alerjisine bağlı semptomlar her zaman aynı klinik tabloya neden olmaz.

Alerjiye yol açan besin sık yenmiyorsa, belirtiler ani olarak ortaya çıkar ve bazı hastalarda anaflaksi de gelişebilir. Besin sürekli olarak tüketiliyorsa, daha çok kronik egzama veya kronik astım gibi akut olmayan semptomlar görülür.

Yazı için 24 yorum yapılmış:

  1. filiz dedi ki:

    bebeğimizde süt ve hayvansal ürün alerjisi teşhisi kondu şu an 5 aylık anne sütü alıyo anne diyet yapıyo süt ve dana eti yemiyor ama yinede bebeğin dışkısı sümüksü ve arada kanlı oluyo bunun için ne yapmamaız gerekli net bi teşhis konabilmesi için test yapılıyormu bunu öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim size gelsek bu konuyla ilğili yardımcı olabilirmisiniz

  2. gülay tabanlı dedi ki:

    oğlum 5,5 yasında 1 bucuk senedir süren bi öksürüğü bar ve hangi doktora götürdüysem antibiyotik yazıp eve gönderdi.2 haftadır öksürüğü arttı ve bütün tahliller testler yaptırdım ev akarlara yabani otlara mantar küflerine alerjileri cıktı ama bu alerji testini özel bi cocuk doktorunun muayenesinde yaptık.başka cocuk doktorlarına götürdüm bu alerji testini alerji uzmanı yapması gerekir ve teşiside onun koyması gerekir dedi,bende tereddütte kaldım verdigi igneyi kullanmadan alerji uzmanına danışmak istedim iğnenin ismi sublingual immünoterapi,ev küfüne yabani otlara ve ev akarlarına alerjisi yüksek cıktığı için korkuyorum bu iğneyi kullanmalımıyım bana bir yol gösterin cevabınızı bekliyorum..

  3. Müzeyyen Susar dedi ki:

    Bir yakınıma “idiopathic anaphylaxis” tanısı koyuldu. kendisi yurt dışında yaşıyor.Türkiye’de bu alanda uzmanlaşan hekimimiz var mı? Bu konuda aydınlanmak istiyorum. Teşekkürler.

  4. MURAT KOYUN dedi ki:

    merhaba hocam babam 4 defa anafilaksi geçirdi ilk olarak 2007 son olduğu tarih ise 24.08.2012 saat 21.00 hasta olduğu gün sabahı diş ağrısından dolayı diş doktoruna gitti doktor biteral isminde antibiyotik verdi sabh 1 tane aldı birşey olmadı fakat akşam saat 21.00 da birtane daha aldı yanında ağrı kesici ile birlikte aldı sonra vücudunda kaşıntı başladı hemen sağlık ocağına gittik evde devamlı bulundurduğumuz alerji iğnesi avil 45mg,sinekort 40mg ikisi karıştırılıp vuruldu aradan 2, 3 dakika sonra fenalaştı tansiyon alınamadı,nabız gitti, birkaç defa sonra 7,4 olarak tansiyon ölçüldü ambulansla 35 km mesafedeki hasteneye kaldırıldıambulansın içinde iken oksijen ve serum verilirken hastaneye geldiğimizde kendine geldi ama vücudunda hala şişlikler vardı hastanede kan tahlili yapıldı başka herhangi bir işlemyapılmadı.1 saat gözlem altında tutuldu tahlil sonuçlarında herhangi birşey çıkmadı.doktor hastayı götürebilirsiniz dedi,biz her ihtimale karşı oradan ısparta s.d.ü araştırma hastenesine götürdük durumu anlattık sinekortun dozu az gelmiş olabilir diyerek 40mg daha sinekort ve 1 iğne daha karıştırıp vuruldu 1 saat sonra bizi çıkardılar aradan 3 gün sonra izmir de ege üniversitesi alerji kliniğine götürdük prof.dr.ali kokuludağ hocam muayene etti yaklaşık 45 dk kadar başlangıcından son olan hastalığa kadar sorular sordu kullandığı ilaçları not aldı ve alerjik şok olarak değerlendirdi ertesi gün kolundan kan alındı bu tahlil sadece türkiye de ege üniversitesinde yapılan bir tahlil olduğunu başka hiç bir hastanede yapılmadığını ve 1 ay sonra çıkacağını söyledi babam aynı zamanda kalp hastası 1 defa kalp krizi geçirdi 2 defa anjiyo oldu dr otoenjeektör isminde adrenalin içerikli iğne yazalım acil durumda kendi kendinde vurabilirsin dedi fakat kalp krizi riski yaratır birde beyin kanamasına yol açabilir dedi hocam sizden ricam bize bu konuda yol gösrerin ne yapmamız gerekiyor bunun başka tedavi yöntemi yokmu ?

  5. gonca dedi ki:

    MERHABA HOCAM OĞLUM 6 YASINDA ALERJİ HASTASI YORK TESTİ YAPTIRDIK YUMURTAYA BUĞDAYA PRİNÇ FINDIK VS BU GIDALARA ALERJİSİ OLDUĞU TESPİT EDİLDİ.YAKLASIK Bİ SENEDİR GİTMEDİĞİM HASTANE DOKTOR KALMADI AMA KESİN Bİ SONUCA VARAMADIK OĞLUMDAKİ BELİRTİLER KARIN AĞRISI SIK SIK GRİP OLMASI VE YÜKSEK ATEŞ CİLTTE KIZARIKLIK OLUYOR ALERJI OLDUĞU BESİNLERİ YİYİNCE. HOCAM SİZDEN RİCAM BİZE BİR YOL GÖSTERMENİZ VE NE YAPMAMIZ GEREKİYOR YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK MUTLU OLURUM SAYGILARIMLA…

  6. derya dedi ki:

    merhaba hocam beni dusunduren bir sorum olacakdi 6 aylik oglum cok sik burun akintisi yasiyor ama 3 gundur balgamlan beraber burun tikanikligi oluyor ek gidayada basladim bu besin alrjisimi yoksa kis hastaligimi anlayamadim. buyuk cocugumda alerjik oldugu icin yoksa ayni sey ondada olabilirmi sizce simdiden tesekkur ederim..

  7. Aydan dedi ki:

    Merhaba,
    Benim Portakala Alerjim Var. Ne zaman portakal katkılı en ufak şey yesem yada kullansam cildim de kızarma aşırı kaşınma ve kabarma başlıyor. gözümün içi bile çok kaşınıyor. Ciddi Reaksiyon gösterdiği için sürekli dikkat ediyorum ama bazen farkemeden yediğim için ne kullanmam gerekiyor. Bilgi Verir misiniz. İyi Çalışmalar Diliyorum.

  8. Rabia Demirdelen dedi ki:

    Merhaba Hocam; benim sıkıntım balık alerjisiyle ilgili. 20 yaşımdan sonra balık alerjim olduğunu çok sık balık tüketmesemde arada bir yediğim mezgit hamsi gibi türlerden farkettim. Yedikten ilk 1 saat içinde sadece yüzüm ve saç diplerimde sinek ısırmışçasına şişlik ve kaşınma oluyor sabaha da hiç iz kalmadan geçiyor.bazen de yediğim balıklar hiç böyle dokunmuyor hazırlayan ve pişiren ben olursam kesin alerji oluyorum.bu durumu değerlendirir misiniz?.lütfen cevabınızı bekliyorum.

  9. sevcan tekçe dedi ki:

    Merhaba benim 4.5 aylık kızm 2.5 aydır sadece uykuda emiyor.Son bir aya kadar her emdiğini kusuyordu.Burun tıkanıklığı çok fazla ,kakasından da kan geldiği oluyordu.Süt alerjisinden şüphelenip doktora gittik doktor milupa HN 25 mama kullanmamızı önerdi.Çocuğun vücudu şeker fermantasyonu yapamıyor dedi.Bir gün sonra ise süt alerjisi yok dedi.Kafamız çok kartışık var mı yok mu Ne yapmalıyız?

  10. özge yakar dedi ki:

    Merhaba 2,5 aylık bebegim var yüzünde kızarıklar cıkıyo geriliyo ve catlıyo pütür oluyo nedeni nedir napmalıyımm ???

  11. Suphi dedi ki:

    bebeğimizde süt ve hayvansal ürün alerjisi teşhisi kondu şu an 5 aylık anne sütü almıyor, zaten ilk 3 ay emzirildi.Sonrasında ek gıda’ya mecbur olarak geçmek zorunda kaldık,doğduğundan beri kulak ağrısı ve yüzünde egzaması vardı, en son yaptırdığımız kan ve dışkı tahlillerinde alerji olduğu ortaya çıktı. bebeğin dışkısı sümüksü ve arada kanlı oluyo bunun için ne yapmamaız gerekli net bi teşhis konabilmesi için test yapılıyormu bunu öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim size gelsek bu konuyla ilğili yardımcı olabilirmisiniz

  12. damla dedi ki:

    bnm bebeğim 3ayı doldurdun aksam yarım cay kasıgı portakal suyu verdık benekler oluştu yüzünde ve vücudunda ne yapmalıyım

  13. asiye dedi ki:

    31 yaşın da kızım et yediğinde dudakları şişiyor.çapa da test yapıldı ete allerjisi çıktı.tedavisi var mı.kızım şimdi hiç et yemeyecek mi.dr.u kendini deneyeceksin dedi.

  14. Ayşe dedi ki:

    Merhaba hocam kızım şu an 21 yaşında küçükken sürekli allerji bronşit, allerjik rinit teşhisiyle(pediatri DR.teşhisi) devamlı ventolin flixotide nebules ve antibiyotik kullanmak zorunda kaldık .
    2007de bir gece kızımın vücudunda her yeri kaplayan kurdeşenler belirdi ve çok canı yanıyordu acilen hastaneye baş vurduk . Bir hafta avil ve kortizon iğne verildi arkasından rast paneli ANA IgG IgA IgM ve IgE tahlili yapıldı.
    IgE 111.00
    Fx5 gıda karışımı(+)0.45 çıktı.
    (f1, f2, f3, f4, f13, f14)
    Doktorumuz allerji haplarını verdi tahlil neticesi çok yüksek değil ilaçları verin yemekleri korkmadan yesin dedi ama arada bir kurdeşeni alevlendi ilaçları artırdık sonra indirdik. 6 aydır kızımda irritabl kolon sendromu gelişti doktor diyet başlattı duspatalin ve festal isminde ilaçlar başlattı. Allerji yapan yemekleri hayatımızdan çıkardık ama sanırım geç kaldık.Bu tahlilleri neticesine yiyecekleri yiyebilirmiydi yoksa hata mı yaptık bilmiyorum. Bu konuda bizi yardımcı olursanız çok memnun olurum.Okulu olduğu için yaz tatilinde sizden randevu alıp yanınıza gelmeyi istiyoruz.Şimdiden teşekkürler

  15. A.ERTAN EVCİMEN dedi ki:

    GAZ YAPAN BESİNLER VE TATLI ÇEŞİTLERİNDEN YEDİKTEN SONRA KARNIMIN ÜZERİNDE BİR BASKI HİSSİ İLE BERABER NEFES ALMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUM SIK SIK ÖKSÜRME GEREĞİ HİSSEDİYORUM.

  16. nilgün güneş dedi ki:

    Merhabalar hocam. 5 yaşımda kızımda yüksek portakal intoleransı çıktı. Diyetimize başladık. Kullandığım vitamin takviyelerinde hep portakal ekstresi var. Bu tür medikal şuruplar daki portakal zarar verir mi diyetimize. Kullandığım takviyeler ligone kinds multivitamin. fitline restore

  17. nilgün güneş dedi ki:

    Merhabalar hocam. 5 yaşımda kızımda yüksek portakal intoleransı çıktı. Diyetimize başladık. Kullandığım vitamin takviyelerinde hep portakal ekstresi var. Bu tür medikal şuruplar daki portakal zarar verir mi diyetimize.

  18. Hanife dedi ki:

    Merhaba kızım 3 aylik bugün mama verdim sütüm yetmediği için bir biberon mama verdim çocugun yüzünde sivilce gibi kızarıklık oluştu sonra her yerine yayıldı hemen hastaneye götürdük doktor ürtiker olmuş dedi iğne yaptirin dedi yaptırdık ilaç yazdı birde losyon daha kullanmadım iğneyi yaptırmasamıydım acaba çok korkuyorum 3 aylik bebeğe yapilir mi iğne yardimci olun lütfen

  19. Asiye dedi ki:

    Kizim 3.5 yasinda miks coklu alerji ve fx5 testi pozitif cikti .Bunlarin anlami nedir?tesekkurler

  20. damla dedi ki:

    Bebeğim 6 aylık gün boyu uyumadi sütum az geldiği için ilk kez mama verdim ağız kenarlarındanbaslayarak heryeri kizardi acile goturdugumuzde çok kızarmış dediler alerji iğnesi yaptılar ama ben çok korkuyorum bebegim iğneden beri bir huzursuz gulmuyor

  21. figen erdemir dedi ki:

    Doktor bey kızım şu an 13 yaşında. 6 aylıktan beri yüzünde gözünde bile kimi doktorun egzama kimi doktorun uçuk dediği kocaman yaralar çıkıyor. 15 gün yarasız günü yok. devlet hastanelerinde yaptırabildiğim testlerde allerji çıkmıyor. sebebi bilinmeyen immün düşüklüğü var. Lütfen bize bir yol gösterin.

  22. melek dedi ki:

    Kilo almak icin pekmez icerdim eskiden her gun bir cay bardagi kadar. Aradan 2 sene gecti tekrar ictim yarim cay bardagi ama alerji yapti birden yuzumde kabarma oldu. Eskiden hic alerhi yapmazdi. Neden olmus olabilir doktor bey.

  23. elmas şahpaz dedi ki:

    11 yasında oğlumda karın bölgesi ve bacaklarda daha yoğun olmak üzere ürtiker oluştu.Antihistaminik ile bir kaç güne düzeldi derken bu sabah uyandık tekrar aynı tablo.Öncesinde çilek tüketmişti ama yılardır yiyor çileği,dün akşamda iki tane çilek yedi.Test yaptırmalı mıyım hemen?TSK LER

  24. Fahrunnisa dedi ki:

    Hocam bende konulan teshise gore akut urtiker varmis yaklasik 6 7 aydan fzla oldu bir anda sabah uyanmayla basladi kasintiyla basladi sonra balon gibi sismeye veridgim kilolari geri alamaya kizarmaya kabarmaya basladim hocam ve arstrma hastanelri vbu teshisi koydu ve igne ve ialclar verildi hepsi kprtozonlu midem rahtsz akdneiz atesi rahtsizligim da var gentik. Suan hepsi karisti hocam ve nefes alriken sirtim batiyor nefes yarida birakiyorum her yanim eklemlerim surkeli agriyor gucum halim hic yok hicam . 1.63boyum 70kg suan hocm ama cok etkiliyor herseyde agrida yasiyorum hocam lutfen yardimci olun hicam ne yapayimne yapmaliyim

Siz de yorumunuzu paylaşın: