SOĞUK ALGINLIĞININ PEŞİNDEN GELEN HASTALIKLAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
soğuk algınlığı küçükusta

Soğuk algınlığı denilen hastalık ‘’virüs’’ ismi verilen mikropların yol açtığı bir solunum yolları enfeksiyonudur. Çocuklar yılda 6-8 kez, erişkinler ise 2-4 kez soğuk algınlığına yakalanırlar. Hastalık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı gibi belirtilerle başlar, fakat gripteki gibi yüksek ateş, hâlsizlik, öksürük gibi daha ciddi belirtiler görülmez.

Soğuk algınlığı, aynı zamanda dünyada en çok işgücü kaybı ve okul devamsızlığına, yani “kaytarmaya’’ yol açan hastalıktır. Çoğu zaman tedaviye bile gerek kalmadan, kendi kendine iyileşir ama bazen de insanın başına beklenmedik ciddi sorunlar da çıkarabilir. Bunun için “yumuşak atın çiftesi pek olur’’ da diyebiliriz.

Bizim tıp dilinde “komplikasyon’’ dediğimiz bu ‘pek çifteler’  şunlardır: 

ASTIM KRİZLERİ

Özellikle okul çağındaki çocuklardaki astım krizlerinin en önemli sebeplerinden biri, şu umursamadığımız soğuk algınlığıdır. Astımlı çocuğun önce burnu akar, hapşırır ve peşinden hemen daha o gece öksürükle, hırıltıyla, nefes darlığı ile evi ayağa kaldırır. Yeni bir araştırmanın sonuçları durumun ciddiliğini çok güzel ortaya koyuyor. Bu araştırmada, 9-11 yaşları arasındaki çocukların astım krizlerinin yüzde 80’ inden soğuk algınlığı virüslerinin sorumlu olduğu bulunmuştur. 

KOAH ATAKLARI

KOAH, esas olarak sigaranın ve hava kirliliğinin yol açtığı, öksürük, balgam, nefes darlığı gibi belirtilerle seyreden ve halkımızın daha çok kronik bronşit ismiyle tanıdığı bir hastalıktır. KOAH’ da, belirtiler sürekli ise de hastanın şikâyetlerinin arttığı dönemler de vardır. İşte, bizim ‘alevlenme’ diye de isim verdiğimiz bu atakların nedenlerinden biri de soğuk algınlığıdır. Bu ataklarda, KOAH’ lı hastanın hastanede ve hatta bazen yoğun bakım bölümünde bile tedavisi gerekebilir.

ORTA KULAK İLTİHABI

Tıp dilinde otitis media ismiyle tanınan bu hastalığın sebebi virüs veya bakteriler olabilir. Kulakla boğazımızı birleştiren Östaki Kanalı’ nın tıkanması sonucu veya virüslerin doğrudan orta kulağa ulaşmalarıyla ortaya çıkar. Daha çok bebeklerde ve küçük çocuklarda rastlanır. Orta kulakta sıvı birikimi vardır. Kulak ağrısı, ateş, işitmede azalma başlıca belirtileridir. Sıvı çok artarsa, kulak zarı delinerek kulak içinden sarı-yeşil iltihaplı sıvı da gelebilir. Orta kulak iltihabı antibiyotiklerle tedavi edilir.

AKUT SİNÜZİT

Soğuk algınlığı sırasında en sık görülen komplikasyon sinüzittir. Burun ve göz etrafındaki kemiklerin içinde bulunan boşluklara sinüs, bunların iltihaplanmasına ise sinüzit denir. Akut sinüzitin belirtileri, burun tıkanıklığı, sarı-yeşil burun ve geniz akıntısı, öksürük ve yüzde iltihaplı sinüslere uyan kısımlarda ağrı olmasıdır. Sanılanın aksine, baş ağrısı sinüzitin son derecede ender bir belirtisidir. Küçük çocuklarda huysuzluk, öğürtü, kusma gibi belirtiler de görülebilir. 

ZATÜRREE

Soğuk algınlığının en ciddi komplikasyonu zatürreedir. Bu duruma özellikle yaşlılarda, küçük bebeklerde ve bağışıklığı iyi olmayan kişilerde daha sık rastlanır. Zatürree, enfeksiyondan dolayı solunum yollarının savunma mekanizmalarının bozulması sonucu gelişir. Öksürük, balgam, ateş, göğüs ağrısı ve nefes darlığı başlıca belirtileridir. Soğuk algınlığı belirtileri uzayan ve genel durumları düzelmeyen hastalarda zatürree ihtimaline karşı akciğer röntgeni çekilmesi iyi olur. Zatürree, erken tanındığında ve uygun antibiyotiklerle tedavi edildiğinde tamamen düzelen bir hastalıktır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: