KIZAMIK AŞISI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN HER ŞEY

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kızamık aşısı küçükusta

Ülkemizde son iki ay içinde 24 kişide kızamık görülmesi, bu adını unutmaya başladığımız hastalığı tekrar sağlık gündemimizin başköşesine taşıdı. Anne-babalar arasında büyük endişe yaşanmaya başlandı.

Bu konuda hastalarımdan o kadar çok soru geldi ki kızamık aşısı ile ilgili temel bilgileri soru-cevap şeklinde derleyip toparladım.

1. Kızamık aşısı ne zamandan beri kullanılmaya başlanmıştır?

Kızamık aşısı ilk defa 1963 senesinde Amerika’ da ruhsat almıştır. Kabakulak aşısı 1967’ de kızamıkçık aşısı ise 1969’ da çıkmıştır. Bu üç aşı (KKK) 1971’ de birleştirilerek tek aşı şeklinde yapılmaya başlanmıştır.

Bu aşılara 2005’ den itibaren suçiçeği aşısı da eklenmiştir.

2. Kızamık aşısı kaç doz olarak yapılır?

Önceleri tek doz aşının yeterli olduğu düşünülmüş ancak aşının etkinliğini artırmak için 1989 senesinden itibaren iki doz uygulanmaya başlanmıştır. Çünkü tek doz aşı yüzde 95 oranında koruyuculuk sağlarken, iki doz aşı ile bu oran yüzde 99.7’ ye çıkmıştır.

1990’ dan itibaren ülkemizde tek doz olarak uygulanan aşı, 1998’ den beri iki doz olarak uygulanmaktadır.

3. Kızamık aşısı nasıl bir aşıdır?

Kızamık aşısı hastalık yapıcı etkisi azaltılmış olan canlı virüs aşısıdır.

4. Kızamık aşısı nasıl yapılır?

Kızamık aşısı deri altındaki yağlı dokuya zerk edilir.

5. Kızamık aşısı ne işe yarar?

Aşı ile vücuda verilen virüs sayesinde bağışıklık sistemi bu virüse karşı antikor adı verilen koruyucu proteinler üretir ve bu kişi ileriki dönemde bu virüsle karşılaşsa bile hasta olmaz.

6.  Kızamık aşısı ne zaman yapılmalıdır?
Kızamık aşısının ilk dozu ülkemizde çocuk 12 aylıkken (en geç 15 aylığa kadar) ve ikinci dozu ise okul öncesi çağda (4-6 yaşlarında) yapılır. Özel durumlarda her iki doz arasında en az bir ay olmalıdır.

DSÖ, geri kalmış ülkelerde aşının çocuk 6 ve 9 aylıkken yapılmasını tavsiye etmektedir.

7. Annenin kızamık geçirmiş olması çocuğu korur mu?

Kızamık geçiren annelerden bebeklerine geçen antikorlar çocukları 9 aylık olana kadar (belki biraz daha uzun süre) korurlar. Bu sebeple de aşı çocuklara doğar doğmaz değil, 9 aylıkken yapılmaya başlanır.

8.  Kızamık aşısının daha erken yapılması sakıncalı mıdır?
Aşının 9 aydan (hatta 12 aydan önce) önce yapılması durumunda çocuğun anneden aldığı antikorların aşının etkili bağışıklık cevabı oluşturmasına engel olması mümkündür. Aşının 2 doz yapılmasının sebebi de bu ihtimali ortadan kaldırmaktır.

9. Kızamık aşısı sadece çocuklara mı yapılır?

Kızamık aşısı sadece çocuklara değil kızamık aşısı olmamış, kızamık geçirmemiş erişkinlere (özellikle de sağlık çalışanlarına) de yapılabilir. Erişkinlere yapılan aşı ile çocuklara yapılan aşı farklı değildir.

10. Kızamık aşısının etkinliği ne kadardır?

Kızamık aşısının ilk dozunun koruma oranı yüzde 95’ tir. Bunun sebebi aşının taşınması ve saklanması ile ilgili kusurlar veya aşının yeterli bağışıklığı sağlayamamasıdır. Bundan dolayı da 2. doz aşı yapılarak koruyuculuk oranı artırılır ama gene de çok nadir de olsa bu durumda da yeterli antikor oluşmayanlar (yüzde 0.3) olabilir.

11. Kızamıklı bir hasta ile temas eden birine kızamık aşısı etkili midir?

Kızamıklı biri ile temastan 3 günden daha az zaman geçmişse kızamık aşısı yapılır. Bu süre daha uzunsa kızamık gamaglobulini uygulanmalıdır.

12. Aşının komplikasyonları nelerdir?

En sık rastlanan yan etki aşı yapılanların yüzde 5-15’ inde görülen ateştir. Yüzde 5’ inde ise kızamığa benzer döküntü ve lenf bezlerinde şişme görülür. Bu yan etkiler genellikle aşı yapıldıktan 7-12 gün sonra ortaya çıkar.

Aşı olan erişkin kadınların yüzde 25’ inde eklem ağrısı olur ki bu karma aşıdaki kızamıkçık virüsü ile ilgilidir.

Kızamık aşısı yapılanların her 3 binde birinde 5-12 gün sonra kalıcı olmayan ateşli havale görülür. Daha önce havale geçirmiş olan veya birinci derecede akrabalarında havale olan çocuklarda risk daha yüksektir.

Aşı yapıldıktan sonraki 2 ay içinde 30-40 binde bir sıklığında trombosit azalması (trombositopeni) ortaya çıkar; daha önce de trombositopenisi olanlarda ihtimal daha yüksektir. Aşıyla ilgili trombositopeni çoğu zaman geçicidir ve herhangi bir problem yaratmazsa da kanamalara da sebep olabileceği bildirilmiştir. Ayrıca kızamık ve kızamıkçığa bağlı olarak trombositopeni gelişme riskinin daha yüksek olduğu da unutulmamalıdır.

Kızamık aşısından sonra çok daha nadir olarak sağırlık, uzun süreli havale, koma ve şuur kaybı, kalıcı beyin hasarı da bildirilmiştir ama bunların aşı ile mi ilgili olduğu tesadüfen mi bir arada oldukları belli değildir.

13. Aşıdan sonra döküntü olan çocuklar kızamık bulaştırır mı?
Hayır, bulaştırmaz ve bundan dolayı da çocuğun izole edilmesi gerekmez.

14. Kimler aşı olamaz?

Yüksek ateşi olanlar; zatürree, tüberküloz veya başka bir enfeksiyon hastalığı olanlar; bağışıklığı ileri derecede baskılayabilen hastalığı olanlar (AİDS, lösemi, lenfoma, kanser); bağışıklık bozuklukları (hipogamaglobulinemi, disgamaglobulinemi); kanlarında trombosit eksikliği olanlar; kemoterapi, radyoterapi görenler; yüksek doz kortizon ve immunsüpresif ilaç kullananların aşı olmaları sakıncalıdır.

15. Alerjik olanlar kızamık aşısı olabilir mi?

Aşı yapılan yerde kızarma, kaşınma gibi aşırı duyarlılık tepkileri sık görülür ama bunlar geçicidir ve önemli değildir. Anaflaksi türünde ciddi alerjik olaylara bir milyonda bir rastlanır. Aşıda bulunan neomisin ve jelâtine alerjik olduğu bilinenlere aşı yapılmamalıdır. İlk dozdan sonra anaflaksi geçirenlere 2. dozun uygulanması sakıncalıdır.

Bunun dışında saman nezlesi, astım, egzama gibi alerjik hastalıklar ve ilaç alerjileri aşı için sakınca teşkil etmez.

16. Gebe kadınlar kızamık aşısı olabilir mi?

Diğer bütün canlı virüs aşılarında olduğu gibi gebe olduğu bilinen kadınlar aşı olmamalıdır. Aşı olan kadınlar en az 4 hafta geçmeden de gebe kalmamalıdır. Emziren kadınlar aşı olabilir.

17. Yumurtaya alerjisi olanlar kızamık aşısı olabilir mi?

Yumurtaya karşı anaflaksi tipinde alerjisi olanlar yani aşı yapıldıktan sonra nefes darlığı, gırtlak ödemi, bayılma, tüm vücudun şişmesi gibi tepkiler gösterenlerin kızamık aşısı olmaları sakıncalıdır.

Buna karşılık yumurta yedikten sonra hafif kızarma, kaşıntı gibi şikayeti olanların aşı olmasında bir sakınca yoktur.

18. Kan nakli (transfüzyon) yapılanlar kızamık aşısı olabilir mi?

Kan nakli yapılanlar ve immunglogulin tedavisi görenler en az 3 ay geçmeden kızamık aşısı olmamalıdır; çünkü bunlarda yeteri kadar antikor oluşmayacağı için aşı etkisiz kalır.

19.  Aşı otizm yapar mı?

Kızamık aşısı ve otizm arasında bir ilişki olduğu iddiası bugüne kadar ispatlanamamıştır. Bu iddia, Wakefield isimli araştırmacının 1998’ de Lancet’ de yayınlanan ve karma aşıdaki kızamık virüsünün iltihabi bağırsak hastalığına yol açtığını, böylece zararlı proteinlerin kana geçerek beyine zarar verdiklerini ileri süren makalesine dayanmaktadır. Otizm kızamık aşısı ilişkisi daha sonra yapılan araştırmalarda doğrulanamamıştır. Ayrıca, Wakefield’ in aşı üreticilerine karşı kanıt arayan avukatlar tarafından desteklendiğini açıklamamış olması da güvensizlik yaratmıştır. Bu kişi İngiltere’ de doktorluk yapmaktan men edilmiş ve makalesi de 2010’ da lancet’ deb geri çekilmiştir.

20. Kızamık geçirmiş olanlara aşı yapılması sakıncalı mıdır?

Kızamık geçirmiş olanlara aşı yapılmasına gerek yoktur ama yanlışlıkla yapılırsa da bir soruna yol açmaz. Aynı şekilde daha önce kızamık aşısı yapılmış olan birine tekrar aşı yapılması da herhangi bir olumsuzluğa sebep olmaz.

21. Kortizonlu sprey kullanan çocuklara kızamık aşısı yapılabilir mi?

Kortizonlu sprey kullanan astımlı çocuklara kızamık aşısı yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Yazı için 47 yorum yapılmış:

  1. kumsal dedi ki:

    KIZAMIK OLUNCA BANYO YAPILIRMI?

  2. kumsal dedi ki:

    KIZAMIK AŞISI İYİ MİDİR?

  3. serhat dedi ki:

    burda kızamık aşısının 12 aylık ıken en gec 15 aylıkken yapılması gerektıgı soylenıyor.aıle hekımımız bıze ulaştı ve bır hata olduğunu sıze ulaşamadık cocugunuzun asısını yapmamısız dıeye aradılar. bugun cocugum 2.5 yasında. bır sene gecmışş.ne yapmamız lazım.yaptırsak zararları neler olcak?? yardımcı olursanız sewınırım.cvp beklıyorum sızden..

  4. bahar dedi ki:

    hamile olduğumu bilmeden 3 k aşısı vuruldum yapılan testte önceden bu hastalığa bağışıklıgımın olduğu çıktı umarım bebeğe bir zararı dokunmaz araştırmalara devam ediyoruz.

  5. seda dedi ki:

    mrb ben Kütahya tavşanlıdayım burada 2 kişide kızamık görüldü ve onları ziyaret edenler aşılandı.bende ziyaret eden birisini gördüm bu şekilde bulasırmı yani taşıyıcıysa ondanda geçermi aşı gereklimi 30 yasındayım kızamık olmadım daha önce…

  6. Emel atac dedi ki:

    Torunum 4yasinda cok soylememe ragmen kizima yan etkilerinden korktugu icin kizamik asisi yaptirtamadim simdi ise kizamik hastaliginin yeniden yayilma olasiligi beni cok korkutuyor bu asi simdi tek doz yapilir mi ne gibi yan etkileri olabilir eksik yapilan kizamik asilarindan bazi yasamini kaybeden cocuklari basinda okumustum lutfen beni aydinlatabilir misimiz

  7. yasar karakuzu dedi ki:

    kızamık aşısı olan biri bağısıklık sistemini gecip kızamık hastalığına dönüştürebilir mi?
    kızım aşı yapıldı ama bonnunda ve vücudunda kızarıklıklar var. eşim kızamık olduğunu söylüyor acaba doğrumudur.

  8. serkan coşkun dedi ki:

    eşim hamile olduğunu bilmeden hemem hemen hamileliğin başlangıç tarihlerinde kızamık aşısı olmuş. bebeğe veya anneye zararı olurmu. acil cevap verirseniz çok mutlu olurum.

  9. hatice dedi ki:

    ben öylesine yaptım

  10. sezen dedi ki:

    3 lü aşı ,(içinde kızamık aşısı olan karma aşı) bugün kızıma anasınıfına vurmaya geldiler ama yanlışlıkla 2 kez vurmuşlar eve gelince farkettim ,2 kez aynı anda aşıyı olması sorun yaratırmı sizce? şoktayım ne olacak şimdi….

  11. aysegül bekar dedi ki:

    merhaba anaokulunda oğlumada yapılacak aşı 42 aylık evde 3 aylık bebeğim var sıkıntı olur mu ası yarın yapılacak cevap verirseniz sevinirim tesekkürler

  12. derya dedi ki:

    Benim çocuğum okulunda aşı bilgisi geldi bençocuğumun aşı olmasında endişeliyim

  13. serkan dedi ki:

    4 aylık kızıma kızamık aşısı yapıldı 2004 te o aşıdansonra kızım ateşsiz havale geçiriyor neyapmalıyım

  14. FİLİZ dedi ki:

    tek böbrekli 5 yaşında bir çocuğum var kızamık aşısı olamasında sakınca var mı

  15. bahar dedi ki:

    ben iki düşük yaptım şimdide aşılama dediler bana kızamıkcık aşışı olmamı yaptırdılar şimdi ise bana 3 ay korunmamı hamile kalmamamı istiyorlar peki 3 aya kadar aşılama yapmıyacaklarmı yoksa aşılama yapıldığında zararı yokmudur hamile kalırsam lütven acale bilgilendirirseniz çook sevinirim

  16. gülsüm dedi ki:

    ben lise son sınıf öğrencisiyim. okulumuzda bir kaç kişide kızamığa rastlandı diye bütün okul aşı olucakmış . bunun bir tehlikesi var mıdır ? (yanıtlarsanız sevinirim)

  17. 3Y dedi ki:

    11 aylık çocuğumuz var, aile hekimimiz kızamık aşısına getirmemizi söyledi ancak biz otizm den korktuğumuz için aşıya götürmek istemiyoruz, aşı yaptırmamanın veya yaptırmanın sakınca ve önemi nedir, acele cevap vermenizi rica ederiz saygılarla,

  18. hugh dedi ki:

    dr bey yogunluktan dolayi cvp veremiyor herhalde.
    benim sorum 99.7 koruyculugu oldugu iddia edilen bir aşinin neden tekrardan tüm okula yapilmasi planlaniyor. Enteresan bir yaklaşim.
    Benim çocugum prematüre dogdu ve asilarini düzeltilmiş yaşa göre yapilmalarini istemiş olsamda sağlik ocağındaki doktorlukla yakından uzaktan alakasi olmayan tüccarlar, dogum tarihine göre yapti, aldıkları para 1krş eksilmesin diye.

  19. Sıdıka dedi ki:

    Oğlum 5 yaşını bitiridi. 75 aylık. Şuan anaokuluna devam ediyor. FMF hastası günde sabah 1 tablet akşam yarım tablet kolsişin kullanıyoruz. KKM aşısı yapıldı ve geçen yıl antikor sviyesine baktığımda pozitif çıktı. Kızamık aşısı yaptırmalımıyım? teşekkür ederim.

  20. yasin dedi ki:

    eşim 27 yasında
    kızamık oldu
    o günden beri yanındaydım
    ilk 7 gün soğuk algınlığı grip sanıldı
    sonraki 7 gün hastanede geçti
    hep yanındaydım
    banada bulastımı nasıl anlarım

    eşimin hastalığından 10. gününde bana aşı yaptılar

  21. gülten dedi ki:

    oğlum kas hastası 99 yılında eksik kızamık aşısı yapıldığı söylenildi bu doğrumu oğlum buyüzden bu hastalığa yakalanmış olabilirmi lütfen cvp bekliyorum

  22. gülten dedi ki:

    hayır bu benim ilk yorumumdu

  23. gülten dedi ki:

    99 yılında yapılan eksik yapılan aşılar oldumu

  24. ezgi dedi ki:

    neden kimse yorumlara cevap vermemiş? ben 18 ocakta kkk aşısı oldum ve 3,5 ay sonra hamile kaldım acaba bebeğime bir zararı olur mu çok endişeliyim gerçekten 🙁

  25. Dr habip dedi ki:

    Hocam açıklamalarınızdan dolayı teşekkür ederim. ben aile hekimiyim bölgemde 1 adet kesin kızamıklı vaka çıktı ve temas riski olan herkesi aşılamam gerekiyordu. biraz bilgi tazelemek için internete girdim ve yazınızı okudum.

    Bazı sorulara cevap vermek istedim.

    Kızamık aşısı 9 aydan büyük olan herkese yapılabilir, 2 defa yapılması sorun teşkil etmez, ateş kızarıklık gibi sorunlara sık sık yol açar.
    Sadece risk grubunda olanlara ve alerjisi olanlara yapılması önerilmiyor. Yani çocuğunuza 2,5 yada 4,5 yaşında aşı yaptırabilirsiniz.

    Gebe iken yanlışlıkla aşı yapılması durumunda gebeliğinizi kadın doğumcu kontrolünde sürdürmenizi öneriyoruz.

  26. Ercan dedi ki:

    Oğlum okulda 2. Kkk aşısını korktuğu için aşı yapılmış gibi kolunu tutarak aşı yaptırmadan yapılmış muamelesi görmüş bizede şimdi 8 yaşında bu durumu anlattı yani 2.kkk aşısı oğlum olmadı ne yapmalıyız şimdiden tşklr

  27. FULYA BÖLÜKBAŞI dedi ki:

    Merhaba; Oğlum 1 yaşında kızamık aşısı oldu ve aşıdan 1 hafta sonrada kızamık hastalığı geçirdi. Öncelikle aşı olduktan sonra oğlumun kızamık olması normal bir durum mudur? Ayrıca şu an oğlum 4,5 yaşında 2. doz kızamık aşısı zamanı geldi ama ben 2. dozu yaptırmaya korkuyorum. Bu konuda görüşünüzü rica ederim.Vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.

  28. sevgi dedi ki:

    merhaba:kızım anaokulun da 24/01/2013 tarihinde aşı yapıldı.şimdi 1 sınfta 06/11/2013 tarihinde tekrar yapmışlar.ve ben ögretmene anaokulunda yaptırdıgımı söyledim.halde yapmışlar.sıkıntı olurmu yada ne yapmalıyım.

  29. sirin KARABUGA dedi ki:

    Merhabalar kizim suan 11 aylik 1 ay sonra kizamik asisi olacak simdiden endiselenmeye basladim cunki simdiye kadar yapililan asilardan sonra hep ateslendi, bu aralar birde dis cikaririyoruz yine atesi cikti bunyesi cok hassas acaba asiyi biraz buyuyuncemi yaptirsak karar veremiyorum cok korkuyorum

  30. Suzi GÜRESES dedi ki:

    Merhaba, MMR (Kızamık) aşısını) kızımın yumurtaya aşırı alerjisi oldugu için hala yaptırmadik. Kızım su anda 21 aylık, saglık ocagindan aşiyi temin ettik ancak herhangi bir müdahale gerekirse(çünkü süt ve yumurta alerjisi sebebiyle nefes darligi yasadi ve hastanelik olduk) diye hastane ortaminda yapilmasi uygun goruldu doctor tarafından. Yine de çok tedirginim.Böyle bir deneyimi olan varsa paylasabilir mi?Tesekkurler.

  31. fatma dedi ki:

    2 yaşındaki bebeğime hemşire yanlışlıkla kkk pnömokok ve su çiçeği aşısı yaptı.ne yapmalıyım.lütfen acil cevap verirseniz sevinirim..

  32. Nişmiye Kayar dedi ki:

    Kızım onaltı aylıkken kızamık aşısı yapıldı.Trombosit fonksiyon bozukluğu meydana geldiği hacttepe üniversitesi hastanesi hemotoloji bölümü teşhis kurdu.korktum ondan sonra hiç bir aşısını yaptırmadım.kızım 18/12/1999 doğumlu önümüzdeki ay onbeşten gün alacak.ancak ben korkuyorum kızamık aşısını ve diğer aşıların eksik yaptıran çocukların bu yaşlarda öldüğünü duyuyorum. Bu söylenen söylentiler gerçekmi yoksa yalanmı kızımın durumu ile ilgili ne yapabilirim.Çok şükür şuana kadar bir olumsuzlukla karşılaşmadık.zaman zaman kollarında bacaklarında ufak normallikte morluklar oluşuyordu şu an bu yok ama onbeş yaşına girmesiyle ve geçmişteki aşı olayı ile bir olumsuzluk yaşamamız söz konusu olabilirmi tşk.

  33. züleyha dedi ki:

    hocam, oğluma KKK aşısını 10,5 aylıkken yaptırdık ama tereddüt ediyorum koruyuculuğu varmıdır 12 aylıkken yaptırmadım oğlum şuanda 2,5 yaşında şimdi 2.dozunu yaptırsam olurmu acaba?

  34. sevda dedi ki:

    ben bu aşının koruyuculugunun sebebini yani aşının gercek iceriklerini merak ediyorum nedir icerikleri canlı virüs demek yeterli degil

  35. melek yoldaş dedi ki:

    mrb.rubella ıgg pozitif 1 seneden beri düzelmedi.burumda hamile kalabilirmiyim.

  36. semiha dedi ki:

    hocam ben üç haftalık hamileyim ve bebekken annem kızamık aşılarımıda yaptırmış bütün aşılarım tamm.. yani hiç geçirmedim şimdi hamileyken geçirmekten korkuyorum .. aşı olmama rağmen gene geçirirmiyim lütfenn cevap verin kafayı yiycemmm..

  37. ayşe dedi ki:

    merhaba melek yoldaş hanım. rubella ıg G nizin pozitif olması daha önce bu hastalığı geçirdiğinizi ya da aşı yaptırdıysanız aşı ile bağışıklık kazanmış olduğunuzu gösterir ve zaten normali ömür boyu pozitif kalmasıdır. yani bir daha bu hastalığı ömür boyu geçirmeyeceğinizi gösterir. gebe kalmanızda bir sakınca yoktur.

  38. Hatice dedi ki:

    Bebeğim 9 aylık gecen hafta korktum yaptırmadım korkuyorum yaptırıyımmı yaptımayımmı bazıları yaptır bazıları yapma diyor kararzız kaldın sizce yaptıryımmı

  39. Taner dedi ki:

    Kızım dün kızamık aşısı oldu bugün kolu şiş ve kızarıklık var 20 cm çapında ne yapmak gerek acil bir cevap yazan olursa iyi olur Teşekkürler

  40. Özlem dedi ki:

    Merhaba , oğlum 25/02/2015 yılında kkk açısını anaokulunda olmuştu. Dün okulunda ( 19/11/2015) tekrar KKK aşısını daha olduğunu söylememe ve karnesinde yazılı olmasına rağmen yine vurmuşlar. Çok endişeliyim bir sorun teşkil eder mi?

  41. Gulbahar dedi ki:

    Merhaba benim kizim anasinifina gidiyor 5yasini tamamladi yarin okulda kkk asisi yapilacakmis bazi duyumlarima gore zararli oldugu soyleniliyo cocugumun sagligi icin arastirmam gerekiyo ve bu siteyi buldum lutfen bana bilgi verirmisiniz cevabi verirken lutfen kendi cocugunuz olsa nasil bir karar veriridiniz kendi cocugunuzu dusunerek verirseniz cok secinirim simdiden tesekkur ederim

  42. Aylin dedi ki:

    Mrb benim kızım 4 aylıkken aşısız iken benimle birlikte kızamık geçirdi. Yani analı kızlı benim sorum şu kızım aşısız iken kızamık geçirdiği için ilerde bi sıkıntı olur mu? Lütfen bi cevap verin

  43. Cengiz Yıldız dedi ki:

    Merhabalar

    6 Yaşında bir oğlum var.İlkokul 1. sınıfa gidiyor

    KKK aşısı yapılması gerektiği söylendi.

    Ben KKK aşısını 2014 yılında yapıldığını hatırlıyorum.Ama Aile sağlığı merkezinde kayda girmemiş.

    Hatta 2015 yılında anaokulundan bize talep geldiğinde 2014 yılında yapıldı diye İZİN VERMEDİK.

    Ancak yukarda yazdığım gibi Aile sağlığı merkezinde kayıtta çıkmıyor.
    KKK Önemli bir aşı.
    Yaptırmasak Riskli bir durum

    Yani 2014 te olmuşsa yeniden yaptırmanın çocuğun sağlığı açısından Riski var mı ?

    Tedirginiz

  44. Kader dedi ki:

    Kızamık aşısı İM uygulanırsa sıkıntı olur mu

  45. Öznur ŞEN dedi ki:

    Merhabalar oğlum Eymen efeye anasinifinda 2015 senesinde kkk aşısını yaptirdik suan oglu 1.sinifa gitmekte ve ogluma kkk 2017 senesinde tekrar asi kartlarina bakmadan ellerindeki listede gozukmuyor diye yine yapmislar bu aşilardan sonra cok sik hastalanmaya basladi kkk aşısına bağlı bi durum olabilirmi.

  46. Şener yolan dedi ki:

    Ingilterede kızamık aşısı yasaklanmış diye duyduk. Yukarida birk aşi olduk 1 hsfta sonra hasta olundu diyor. Bu konu niye bu kadar çelişkilerle dolu???

  47. Erol Özdemir dedi ki:

    Merhaba hocam, ben yurtdışında yaşıyorum, ikinci kızıma aşı yaptırmadık yan etkilerinden korkarak, ne yapmamız gerekiyor? Hiç aşı yapılmayan kişiler ileride hastalığa yakalanirsa, nasıl bir tedavi uygulanmalı?
    Saygılarımla

Siz de yorumunuzu paylaşın: