GÖNÜL AŞKINDAN OLDU PÂRE PÂRE

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Yavaşça küçükusta

Kâh lâpa lâpa, kâh tipi şeklinde kar yağan soğuk bir mart günüydü. Dr. Adnan Çoban’ ın Kanal 24 televizyonunda yayınlanan Bizden Nağmeler programı için Hidiv kasrında toplanmıştık. Programın başmisafiri musikimizin çınarı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça idi. Dr. Adnan Çoban, Hocanın arzusu üzerine beni ve Prof. Dr. Ali Rıza Kural’ ı da davet etmişti.

Çekimden önce kasrın üst katında Boğaz manzaralı bir odada büyükçe bir masanın etrafında toplanıldı ve programda okunacak eserlerin provasını yapıldı.

Hoca, üç eserini seçmişti. Bunlardan biri, geçen hafta Cemal Reşit Rey’ deki 85. Yaş Günü konserinde de seslendirdiği acemaşiran makamındaki şarkısı idi:

Gönül aşkından oldu pâre pâre
Koşup geldim uzaklardan o yâre
Gönül ister, kader vermez ne çâre
Koşup geldim uzaklardan o yâre

Bir taraftan Dr. Semra Özgün’ ün kaleminden çıkan inci gibi yazılmış tertemiz notalara bakıyor, bir taraftan yanında oturduğum bu dünyaya bir daha kolay kolay gelmeyecek muhteşem sesi dinliyordum.

Hoca “2 sesten” okuyordu ki bu acemaşiran makamı için birçok saza ters gelen bir yerdi. Sazların hem bu alışık olmadıkları perdeden hem de ilk defa icra ettikleri esere ısınabilmeleri için şarkı birkaç defa tekrar edildi.

İyi ki de öyle oldu. Bu, acemaşiran makamının tüm hüznünü de şuhluğunu da barındıran şarkıyı da Hoca’yı da defalarca dinlemiş olduk.

Fırtına camları, şarkı gönül tellerimizi titretiyordu.

Bizim musikimizde bir eseri mutlaka bestekârından meşk etmek veya dinlemek şart; hele de bestekâr Alâeddin Yavaşça gibi muazzam ses ve muhteşem bir yorumcu ise.

Eserin notası ne kadar mükemmel olursa olsun, onun rûhunu bir takım müzik işaretleri ile ifade etmenin asla mümkün olamayacağına bir kere daha kani oldum.

Kulağa fısıldar gibi okuduğu kısımları da acemaşiran makâmının tüm coşkusunu, isyanını yansıtan kısımları da olan şarkı bundan tam 30 sene evvel 14.9.1980’ de Büyükçekmece’ de bestelenmiş.

Şarkının güftesi de Hoca’ nın Haseki Hastanesinde başhekim iken muavinlerinden olan Dr. Vahit Özaydın’ a ait.

Giriş nağmesi de aranağmeleri de sürprizlerle dolu eserin notasına ulaşmak için: http://www.alaeddinyavasca.com/html/Notalar.html

Seyretmek için: https://www.youtube.com/watch?v=MELWwuEGI-o

Seyretmek için: https://www.youtube.com/watch?v=8qh3_EKMMaI

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Ayten Yavaşca dedi ki:

    güzel yazınız için tebrikler

  2. Semra Özgün dedi ki:

    İltifatınız için tesekkürler.Hocamın eserlerini yazmak inanın bana büyük mutluluk veriyor.Allah’tan niyazım bunun devam etmesi.Sevgiler ,saygılar.
    Semra

  3. güzin değişmez dedi ki:

    ahmet rasim bey programı seyrettim …gelecekte en kıymetli arşivlerden sayılacak bir programdı .başta sevgili adnan a ve orada olan herkese teşekkürler.hocanın acemaşiran şarkısını konser öncesi haliç üniv. dinledim , ,notaya sığmayacak yorumları içimize işledi ,konserde ve bizden nağmelerde dinleyerek bu eseri kazanmış olduk…alaaddin hocama iyilik ,sağlık diliyorum . güzel yazınıza teşekkürler.

  4. hüsnü çelik dedi ki:

    Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça hocamız, dekanımız tarafından Elazığ’a davet edilmişti.üniversiteyi, hastaneyi gezdik. Kadın Doğumcu olduğunu öğrenince kadın doğum servisinide ziyaret etmesini istedim.Hastaları ziyaret etti. Odalardan birine geldiğinde ben hastanın tanısını söyledim; Öylemi dedi hoca ve çok heyecanlandı. Ne yapıyorsunuz bunlara? diye sordu. Wertheim operasyonu dedim. Wertaim Ameliyatı diye düzeltti. Kim yapıyor bunları dedi. Ben dedim. Bana ayağımdan başıma kadar tekrar baktı. Sonra yanıma iyice yaklaşıp “emekli olmadan önce bu ameliyatları yapardım, geceleri de rüyalarımda bep bu ameliyatı yapardım”.
    Bir Cerrahın rüyada ameliyat yapması duygusunu bildiğimden Hocadan bunları duyunca çok heyecanlanmıştım.
    Bu da böyle bir hatıra.. Saygılarımla

Siz de yorumunuzu paylaşın: