YENİ NESİL DOĞUM KONTROL HAPLARI PIHTILAŞMA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
DOĞUM KONTROL HAPLARI KÜÇÜKUSTA

BMJ isimli tıp dergisinde yayınlanan iki ayrı araştırmaya göre 3. nesil doğum kontrol hapları adıyla bilinen ilaçların pıhtı oluşturma risklerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Amerika’ da yapılan ilk araştırmada bacak damarlarında pıhtı oluşma riskinin drospirenone kullanan kadınların levonorgestrel kullanan kadınlara göre 2 misli yüksek olduğu bulundu.

İngiltere’ de yapılan ikinci araştırmada ise bu riskin drospirenone kullanan kadınlarda 3 misli fazla olduğu belirlendi.

Daha önce yapılan araştırmalar da drospirenone ihtiva eden ilaçların pıhtı riskini artırdığını göstermişti ama bu çalışmalar pıhtı için risk grubunda olan kadınlarda yapıldığı için bu sonuçlar şüpheyle karşılanmıştı. Yeni yapılan bu araştırmalarda ise risk grubunda olan kadınlar çalışmaya alınmamıştır.

Araştırmayı yapan uzmanlar, bu sonuçlara göre gebeliğin önlenmesinde, akne tedavisinde, adet öncesi sendromun belirtilerini gidermede veya kilo almayı engellemede drospirenone yerine pıhtıya sebep olma riski daha düşük olan levonorgestrel ihtiva eden ilaçların kullanılmasının daha doğru olduğunu ileri sürüyorlar.

1980’ li senelerde geliştirilen ve “drospirenone” ihtiva eden doğum kontrol hapları Yasmin, Yazz ve Angeliq isimleriyle ülkemizde de yaygın olarak kullanılıyor.

Levonorgestrel ihtiva eden eski nesil doğum kontrol hapları ise ülkemizde eczanelerde Lo-ovral, Microgynon, Miranova, Mirena, Preven, Trinordol ve Triqular isimleriyle satılıyor.

İlaç üreticileri ne diyor?

Yasmin ve Yaz isimli ilaçları üreten Bayer firmasının yetkilileri her iki araştırmanın yönteminin de doğru olmadığını ileri sürüyorlar.

Drosprenone ihtiva eden ilaçların pıhtı riskinin diğer doğum kontrol haplarından farklı olmadığı görüşünü savunuyorlar. Firma, Yaz ve Yasmin’ in tüm dünyada en çok araştırılan ve kullanılan ilaçlardan olduğunu söylüyorlar.

Gebelikte pıhtı riski artıyor

Gebelerde bacak damarlarında pıhtı oluşma riskinin yüksek olduğu biliniyor. İstatistiklere göre her 1.000 ila 1.500 gebe kadının birinde pıhtı oluşuyor.

Amerika’ da yapılan çalışmaya göre drospirenone ihtiva eden doğum kontrol hapı kullanan 100 bin kadından 30.8’ inde pıhtı saptanırken kontrol grubunda ise 100 bin kadından 12.5 ‘ inde pıhtı ortaya çıktığı belirlendi.

Doğum kontrol haplarında esas ilaç olarak progestin bulunuyor ama buna ait yan etkileri gidermek için östrojen de ilave ediliyor. Östrojen de pıhtılaşma riskini artıran bir hormondur.

Bacak damarlarında pıhtı oluşması tıp dilinde “derin ven trombozu” adıyla bilinir. Bacakların derin toplardamarlarında oluşan pıhtılar buradan koparak akciğer damarlarını tıkayarak “akciğer ambolisi” adı verilen tabloya yol açar.

Akciğer ambolisinin belirtileri tıkanan akciğer damarının büyüklüğüne göre farklıdır. Pıhtı çok büyük ise kişi aniden fenalaşıp daha ne olduğu anlaşılamadan ölebilir. Daha küçük pıhtılar, ani başlayan nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, öksürükle kan tükürülmesi, çarpıntı, ateş, sıkıntı hissi gibi değişik belirtilere sebep olurlar.

Akciğer ambolisi kanın pıhtılaşmasını azaltan ilaçlarla tedavi edilir. Zamanında teşhis edilmeyen ve uygun tedavi görmeyen hastalarda ölüme yol açma riski çok yüksektir.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, başka pek çok ilaç için de geçerli olduğu gibi yeni nesil ilaçların daha etkili veya daha emniyetli oldukları manasına gelmiyor.

Her zaman söylediğim gibi senelerdir kullanılan ilaçlardan hemen vazgeçmek ve yenilerini tercih etmek hiç de akıllıca bir iş değil. Üstelik yeni ilaçların eskilerine göre en azından birkaç misli pahalı oldukları da unutulmamalı.

KAYNAKLAR

http://www.bmj.com/content/342/bmj.d2151

http://www.bmj.com/content/342/bmj.d2139

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Tuna Erinçler dedi ki:

    Yeni ve daha pahalı olanların her zaman daha iyi olmadıkları kuralı tüm ilaçlar için geçerli ve bu gerçek, dış basında tıp dergileri dışındaki diğer ciddi dergilerde de yer alıyor. Ancak hastalarımızdaki “adını duymadıkları, pahalı ve zor bulunan ilaçların daha iyi olduğu” inancını nasıl değiştirmeli.

  2. özlem akbaş dedi ki:

    Hocam merhaba, ertesi gün hapları için bir yazınız var mı? Bulamadım sormak istedim. Ben çok zarar verici olduklarını düşünüp reddediyorum ama savunan arkadaşlarım var. Hatta, “bu ilacı kullanacağınıza kürtaja başvurun o bile daha mantıklı olur” gibi şeyler duyuyoruz. Sizin bir yazınız varsa, eşe dosta onu referans göstermek isterim. Dönüşünüzü merakla bekliyorum. İyi günler, iyi çalışmalar dilerim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: