UZUN YAŞAMANIN SIRLARI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bilimde ve teknolojide sağlanan gelişmeler sayesinde, ortalama insan ömrü her geçen yıl uzuyor.

Gelişmiş ülkelerde kadınlar için beklenen yaş 80’ i, erkekler için de 75’i buldu. Amerika’da 100 yaşını geçen, yani dalya yapan insan sayısı her yıl yüzde 4.1 oranında artıyor.

Yakın gelecekte dünya nüfusunun yüzde 50’sini 60 yaşın üzerindekilerin oluşturması bekleniyor. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) rakamlarına göre 2000’de 66 olan ortalama ömür 2009’da 68’e yükseldi.

DSÖ, Türkiye’de de 2000 yılında 70 olan ortalama ömrün 2009 yılına kadar 5 yıl artarak 75’e çıktığını kaydetti.

Örgüte göre 2000’de Türkiye’de 67 olan ortalama erkek ömrü 72’ye, kadınlarda ise 2000’de 73 olan ortalama ömür 77’ye çıktı. 

Peki, sağlıklı ve uzun yaşamak için neler yapmalı?

İşte size birkaç tavsiye:

Gülün. Gülmek bir taraftan stres hormonlarının düzeyini azaltıyor, diğer taraftan vücudun doğal savunma mekanizmalarını ve bağışıklığı güçlendiriyor. Kahkaha, özellikle kalp sağlığı için spor ve egzersiz kadar faydalı.

Gecede 6-7 saat uyuyanlar daha uzun yaşıyorlar. Uykunun 8 saatten fazla ve 4 saatten az olması yaşama süresini kısaltıyor. Gece uykusu çok önemli. Bir de yatak odanızın karanlık olmasına dikkat edin. Fırsat bulursanız, öğle vakti yarım saati geçmeyen uyku da çok yararlı.

Mutlu bir evlilik erkek için de kadın için de uzun yaşamanın anahtarlarından. Birden fazla evlilik yapanların beklenenden erken öldükleri aklınızda olsun.  

Düzenli egzersiz yapanların daha uzun yaşadığını artık herkes biliyor. Bunun için de en uygun sporlar düzenli yürüyüş ve yüzme.

Düzenli seks de uzun yaşama şansını artırıyor. Seks stresi azaltıyor, mutluluğu artırıyor ve daha iyi uyumamızı sağlıyor.

Çok çocuğu olanların da uzun yaşıyorlar. Çocuk ve torunlarla olan yakın ilişkiler mutluluğu ve yaşama motivasyonunu artırıyor.

Anne ve babanıza, akrabalarınıza yakın olun, onlarla sık sık görüşün.

Mümkünse şehirde değil köyde yaşayın.

Araba kullanmayın. Yürüyün veya bisiklete binin.

Fazla kilolardan bir an önce kurtulun. Obezite, hem kalp hastalıkları hem de bazı kanserler için risk yaratıyor.

Hangi yaşta olursanız olun, yeni bir şey öğrenmeye bakın. Mesela bir müzik aleti çalın veya yeni bir dil öğrenin.

Araştırmalara göre, iyimser olanlar yani hayata pembe gözlüklerle bakanlar karamsarlara göre 12 yıl fazla yaşıyor, unutmayın.

Sigara ve alkol içmeyin, sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

Eğitim düzeyi de uzun yaşamayı etkileyen faktörlerden. Eğitimi az olanlarda sigara ve alkol tiryakiliği çok daha fazla ve bunların çeşitli iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla karşılaşma ihtimalleri de daha yüksek.

Düzenli olarak ibadet edenler daha uzun yaşıyorlar. Dua etmek stresi ve sıkıntıları azaltarak kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyuculuk sağlıyor.

Kanserlerin %50’si diyetle ilgili. Günde en az beş kere sebze ve meyve yerseniz  akciğer, mide-bağırsak, mesane ve meme kanserine yakalanma riskiniz azalır.

Eve iş getirmek stresi ve bu da kalp krizi ve yüksek tansiyon riskini artırıyor.

Evde kedi, köpek, maymun, kuş gibi evcil hayvan besleyenler daha iyimser oluyorlar ve daha az strese maruz kalıyorlar. Hipertansiyonu olanlar için köpek en uygunu, ama akvaryum da işe yarayabilir.

***

EK 1 (11.3.2023): American College of Cardiology’ nin senelik toplantısında sunulan bir bildiriye göre gece 7-8 saat uyumak, uykuya kolay dalmak, uykunun bölünmemesi, sabah dinlenmiş kalkmak ve uyku hapı kullanmamakla karakterize kaliteli uyku erkeklerin ömrünü 5 sene kadınlarınkini 2 sene uzatıyor.

Kaynaklar:

https://news.yahoo.com/five-good-sleep-habits-add-012600824.html

https://www.theguardian.com/society/2023/feb/23/good-quality-sleep-can-add-years-to-peoples-lives-study-suggests

https://www.ksl.com/article/50585773/changing-how-you-sleep-can-add-almost-5-years-to-your-life-study-finds

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Fügen dedi ki:

    Bunlarla olmaz Allahın takdiri neyse odur

Siz de yorumunuzu paylaşın: