5 SENEDEN BERİ ÖKSÜREN BİR HASTANIN SERENCAMI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
istanbul bronşiti küçükusta 1

Sayın Hocam,

Eşim beş yılı aşkın bir süredir öksürmekteydi. Bu beş yıl içinde gitmediğimiz doktor, yaptırmadığımız test kalmadı dersem asla abartmış olmam.

İlk gittiğimiz doktor bir göğüs hastalıkları uzmanıydı. Akciğer filmi çekildi bir şey çıkmadı. Alerji testi yapıldı ve ev akarlarına karşı hassasiyet çıktı. İlaçlar verildi kullandık. Üç ay kadar öksürük azaldı ancak bu dönemin sonunda ilaçları önerilen biçimde kullanmaya devam etmemize rağmen öksürük arttı ve eski şiddetine ulaştı: Geceleri uykudan uyandırıyor, beyaz yapışkan bir balgam sökünceye kadar şiddetli bir biçimde devam ediyordu. Yaşam kalitesi oldukça düşmüş, sırt ağrıları,karın ağrıları hissetmeye başlamıştık. Aynı doktora yeniden gittik. Uzman bu durumun kendisini aştığını bildirdi ve akademik titri olan bir göğüs uzmanına gitmemizi önerdi.

Adının önünde Prof. olan büyük bir sağlık kuruluşunun göğüs hastalıkları uzmanına gittik. Bizden akciğer tomografisi istendi. Tomografide bir şey çıkmadı. İlaçlar verildi geçmezse bir KBB mütehassısına gidip boğazımızı göstermemiz istendi. İlaçları kullandık sonuç değişmedi. Aynı büyük kurumun yine Prof. unvanlı KBB mütehassısına gittik. Boğazda bir şey olmadığını söyleyip sanırım kortizon içeren bir iğne yaptı. Öksürüğün bir hafta, içinde biteceği müjdesini(!) verdi. Bir de bazı ilaçlar verdi. On gün sonra ilaç bitmiş ama müjdeye kavuşamamıştık. Bu defa da bir Gastroenteroloji uzmanına gitmemiz önerildi. Reflünün öksürüğün nedeni olabileceği söylendi.

Bu defa Doçent unvanlı bir uzmana gittik ve endoskopi yapıldı. Midede gastrit, mide fıtığı ve belirgin bir reflüye rastlanmamasına rağmen 15 gün mide koruyucularla tedavi uygulandı ama değişen bir şey olmadı. Bu defe önerilen ise bir iç hastalıkları uzmanıydı.

Bu arada İstanbul dışına gittiğimiz zamanlarda da öksürük peşimizi hiç bırakmadı.

Prof. unvanlı bir iç hastalıkları uzmanı bütün tetkikleri inceledi, muayene etti ve antibiyotik tedavisini mide tedavisine ekledi.On beş gün sonra bir değişiklik olmayınca öksürüğün nedeni olarak düşünülen salgının kaynağını bulmak için sinüs grafisi istendi.

Büyük bir üniversitenin KBB kliniğinde Yardımcı Doçent uzman sinüs grafisine gerek olmadığını ama istendiği için istekte bulundu ve sinüslerde hiçbir şey çıkmadı. Ancak bu uzman öksürüğün nedeninin boğaz reflüsü olduğunu söyleyip kortizonlu bir iğne yapıp bazı ilaçlar verdi.

Bir hafta rahat ettik ama sonrasında tümüyle eskiye döndük.

Ülkemizin köklü bir üniversitesinin göğüs hastalıkları ana bilim dalı hocası Prof. ise yaptırdığı solunum testinde ve önceki tetkikleri inceledikten sonra verdiği alerji ilaçları için :”Kullanın geçerse alerjidir, geçmezse psikolojiktir. Bir psikiyatriste gidin.” demekten de geri kalmadı.

Öksürük geçmeyince bir psikiyatriste gidildi verilen sakinleştiriciler kullanıldı ama değişen bir şey olmadı.

Bu arada ilaçlar verilirken bazı uzmanlar şunları kullanın geçerse nedeni budur, geçmezse yeni arayışlar için gireriz demekten de geri kalmadılar.

Eşim öksürmediği günleri değil saatleri saymaya başladı. Sanki kaderiymiş gibi kabullenip onunla yaşamanın yollarını keşfetmeye çalışıyordu. Önerilen doğal ürünlerden de sonuç alamadık. Yurt dışından, başta Amerika ve Almanya olmak üzere, öksürük şurupları ve ilaçlar getirttik, kullandık. Değişen bir şey olmadı.

Yeni açılan bir sağlık kurumunun göğüs hastalıkları uzmanından övgüyle söz edildiğini duyunca oraya gittik. Sayın Doçent daha önce yapılanları inceledikten sonra yapılacak son bir şeyin kaldığını söyleyip bronkoskopi yapılması gerektiğini söyledi. Biz de öneriyi kabul edip bu zor işlemi de yaptırdık. Sonuç akciğer yönünden olumlu ama öksürük yönünden olumsuzdu.

Bu uzmanın önerisi üzerine son kez bir gastroenteroloji uzmanına daha gitmeye karar verdik.

Ünlü bir sağlık kuruluşunun ve üniversitenin Prof unvanlı uzmanına başvurduk. Eski endoskopi için reflünün görülmemesinin normal olduğunu söyleyip mide tedavisi, uyguladı. 15 gün sonra bir değişiklik olmayınca son çare olarak baryumlu yemek borusu grafisi istenince biz çileden çıktık.

Her ne kadar Atatürk’ün “Beni Türk hekimlerine emanet edin.” sözüne inanmak istemişsek de yaşadıklarımız bunu engelledi. Ta ki size gelmeye karar verinceye kadar.

Sayın hocam, bir TV programında sizin öksürük üzerine yaptığınız konuşmayı dinledik. Başka programlarda da izleyerek iddialı ve inançlı konuşmalarınız üzerine size başvurduk.

Geçmiş öykümüz ve yaptığınız testlerle beş yıl önceki bulgulara ulaştığınızı söyleyip alerji tedavisine başladınız. Yaklaşık bir aydır öksürük %95 kesildi. Eşim sanki yeniden yaşama döndü. Sırt ağrıları, karın ağrıları çok azaldı. Kalabalık bir yerde öksürerek dikkatleri üzerine çekme korkusu kalmadı.Tiyatro izleyebileceği, konsere gidebileceği inancına kavuştu.

Her şeye rağmen hala aynı günlere dönme olasılığının olabileceği kuşkusunu taşıdığını da söylemekten geri kalmıyor.

Size sonsuz teşekkürler ediyor, her şeyin gönlünüzce olmasını diliyoruz.

En derin saygılarımızla.

NOT: Bu öykünün gerçekliği tartışma yaratırsa kurum ve doktor isimlerini belgeleriyle ortaya koyabiliriz.

Yazı için 12 yorum yapılmış:

  1. Yavuz Eryılmaz dedi ki:

    Değerli Arkadaşım,
    Şayet hastanız, tansiyon hastası ve de antihipertansif olarak ACE inhibitörü veya ARB kullanıyorsa öksürüğünün kesilmesi olanaksızdır. O grup bir tansiyon ilacı alnları yaklaşık %30’unda bu tür sorunlar görülür ve ilacı değiştirdiğinizde en geç bir hafta sonra herşey yoluna girer. Geçmiş olsun der , saygılarımı sunarım.

  2. SONGÜL KARATAŞ dedi ki:

    DR BEY BEN ANTALYADA OTURUYORUM YAZINIZI TESADÜFEN OKUDUM 29 AYLIK OĞLUM VAR VE 3 AYDIR İSTANBUL BRONŞİTİ İLE İLGİLİ BELİRTİLERİ ÇEKİYOR BU ARADA SİNİZÜT OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİLER VE ZİNNAT VE BROKSİN KULLANDIK AMA DURUMUNDA HİÇ BİR DEĞİŞİKLİK YOK İSTANBUL BRONŞİTİ İLE İLGİLİ TÜM BELİRTİLER VAR NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRMIŞ BİR HALDEYİM İSTANBULA GELME ŞANSIM YOK LÜTFEN BANA YARDIMCI OLUN SİZDEN ACİL CEVAP BEKLİYORUM

  3. Yavuz Eryılmaz dedi ki:

    Songül Hanım, Herşeyden önce geçmiş olsun diyorum. Ancak, ben iç hastalıkları uzmanıyım ve erişkilere bakıyorum. Oğlunuzun sorununu bir çocuk hastalıkları uzmanı rahatça çözebilir.
    Saygı ve sevgilerimle.

  4. üzeyir KAYMAKÇI dedi ki:

    annem de 8 yıla yakındır kuru balgamsız boğaz akıntısı olmayan ama geceleri uyutmayan başladığı zaman da yüzü kızarana kadar nefesi kesilene kadar öksürme hali oluyor gögüs hastalıkları yıllarca astım tedavisi uyguladı netice yok kbb boğazda tahriş olduğunu söyledi gerekli ilaç lar yazdı kullandı fayda yok bitkisel kürler denendi yine fayda yok allerjik olduğu söylendi yine çözüm yok hocam neyapmalıyiz ben afyon karahisar dan yazıyorum yardımcı olursanız annem de ailem de size minnettar kalır cevabınızı dört gözle bekliyorum

  5. mesut dedi ki:

    selam doktor ben facebooktan mesuttekir su bahsedilen kortizon nedir?

    5 SENEDEN BERİ ÖKSÜREN BİR HASTANIN SERENCAMI
    sitenizde okudum hocam annem de yaklasik 5 /6 sendir oksuruyor avrupada iki hastanede ringe havlu atmis durumda annemin nesi var neden oksurur bilinmiyor omeprazol mide koruyucu denedik bronshoskopi yaptirdik birsey goremediler tansiyon hapi iciyordu biraktirdi bir doktor burda ufleme pufleme testi yaptirdik son kez onuda yapamadi oksurukten yani gun gectikce annemin durumu iyiye gitmiyor hocam tekrar sil bastan eski denedigimiz ilaclara bas vurduk izin sezonunu iple cekiyoz ki sizle bir randevu veya hastane randevusu alip anemi size gosterelim mumkunse musaitseniz gecen yaz sekreterinizi aradik sizin tatilde oldugunuzu ogrendik maalesef bir turlu firsat olamadi hocam taa yazi beklemek annemin durumu biraz hafifletici ilac ne onerirsiniz hocam suanda acetylcysteine 600 mg kulaniyor su suda fosforluyan eriyen seylerden gerci bir etkisini gormus degiliz ama care iste broomhexine surub denedik oda yaramadi bitkiselilac denedik zencefil turp suyu icine bal oda yaramadi durum ayni kuru bazen balgamli oksuruk annem hayatinda sigara icmedi neden oksurur annem seneler once tas alinmisti midesinden ondan oksururmu acaba hocam neden kan tahlilinden tipta belli olmaz insanda reflumu astimmi zatureemi fibrozmu gripmi neden oksurdugu belli olmaz ..? ne yapmaliyiz hocam yazi beklermiyiz yoksa ucak fobimi yenip annemi alip size gorunsek acaba musaitmisiniz bize ne onerirsiniz hocam yardimci olurmusunuz

    ha hocam burdaki doktor bizi yine salladi birdahaki randevu taa 12 nisan gelcek seneye bu arada balgam sisesinde ufak balgam biriktirip laboratura gondermemiz istendi yarin tel acip sonuc ogrenecem gerci benim categeri alanim degil dedi oksuruk doktoru ama iste her seyi deniyoz hocam su oksurugun kesin sebebi neden ciktigi nerden balgam oldugu bilinse

  6. yeliz dedi ki:

    doktor bey yaklaşık beş aydır öksürüyorum. bir hafta önce antalyada idim 10 gün boyunca hiç öksürüğüm olmadı istanbula geri döndüğümde ise anında öksürüğüm başladı.bugüne kadar 5 ayrı tedavi uygulandı ama bi faydası olmadı lütfen bana yardımcı olun.

  7. gülay kaya dedi ki:

    mrb hocam,ben hemşireyim 3,5 yaşında bir oğlum var.geçen yıl kreşe başladı ve kış boyunca 8 kutu antibiyotik kullandı.her hafta tonsillit,bronşit gibi tanılar konuluyordu.antibiyotik bitmeden tekrar öksürük başlıyor ve 3-4 gün sonra tekrar antibiyotik kullanıyor.geçen hafta pnömoni tanısı konuldu.ventavis kullandı.allerjik testlerdende bişey çıkmadı.dr.akciğer seslerinin iyi olduğunu söyledi.1 kutuda ceftineks kullanmasına rağmen şuanda öksürüğü mevcut.çok az hareketle bile terliyor ve terleme sonrasında hemen öksürüyor. sürekli antibiyotik kullandığım için çok üzülüyorum.gecede öksürüğü mevcut acaba çocuğum istanbul bronşitimi bu arada sürekli evde yada kreşte kışın dışarı çıkınca hemen üşütüyor.ne yapmam gerekiyor.şimdiden teşekkürler..

  8. Burak Kasapbaşı dedi ki:

    Doktor bey ben yaklaşık 3seneden beri bende devamlı geniz akıntısı var.parke döşeme işleri ile uğraşıyorum.sanıyorum tozdan iletiye geliyor.son on günden beri aşırı bir öksürük ile geniz akıntısı başladı.beyaz yapışkan balgam çıkarıyorum.kbb uzmanına gittim bana desmont 10mg,rinoclenil ve iliadin sprey yazdı.ama pek bi faydası olmadı.öksürüğüm hala devam ediyor.ne yapmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim.

  9. Hüseyin Sakcalı dedi ki:

    Sayin hocam özellikle akşam saatlerinde öksürük başlıyor bu sabah kalktığımdada aynı şekilde öksürüyorum bu öksürük ler sonrası bazen küçük bir balgam geliyor ogurtu ve istifra şeklinde de bazen olabiliyor ne yapmalıyım sikintimin adı ve tedavi yolu nedir yardimci olursanız minnettar kalırım.

  10. sıla dedi ki:

    3 senedir bende kuru öksürük var sürekli doktora gittim bana ilaç yazdı ama hiçbir yararı olmadı.çok antibiyotik içtim öksürük şurubu içtim gene bi faydası olmadı. sizden ricam bi tedavisi varsa yazın bana

  11. macide kurmus dedi ki:

    Inatci oksurugu olanlar heryil akciger rontgeni cektirsinler.Bol ilik su icsinler.
    Sigara, alkol, yemek kokulari, polenler, toz, boya, cila, camasirsuyu v.s den uzak dursunlar.
    Astim hastasi olmasalar bile astimmis gibi tedavi iyi geliyor.Genelde allerjik bronsit teshisi konuyor bu kisilere.
    Desmont 10 mg gunde 1 kez bir ay boyunca aksamlari rinoclenil burun damlasi ikiser kez 5 gun boyunca sabah ogle aksam burun deliklerine otrivin denenebilir.alvesco da gunde bir kez agizdan ice cekilebilir.
    Capada dr.Feyza Krause inatci oksuruklerde cok iyidir.

    Acil sifalar..

  12. Gul dedi ki:

    Merhabalar benimde 5 yildir gecmeyen oksurugum var.oyle ki butun yasam kalitem dustu..ne spora gidebiliyorum ne opera ne dans..otobuste dolmusta isyerinde arkadaslarimin yanina oksurmekten gece gunduz oksuruk krizlerine girmekten yemin ediyorum allah sahidim bunaldim..denemedigim ilac kalmadi kbb gogus hastaliklari arasinda mekik dokudum parasini gectim eczane masrafini gectim ilac yutmak baglimlilik oldu bana simdi..lutfen beni de kurtarin neolur…

Siz de yorumunuzu paylaşın: