AMELİYAT ELDİVENLERİNİN BULUNMASI BİR AŞK HİKAYESİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

www.hekimedya.com sitesinden yazarı bildirilmeyen bir yazı:

19 yy sonlarında tıpta anestezi sağlanması için çeşitli maddeler denenmeğe başlanmıştı. Baltimore’da bulunan John Hopkins Tıp Okulu’nun cerrahi öğretmenlerinden William Stewart Halstead, Viyanalı bir göz hekimi olan Koller’in gözde ağrı hissini giderdiğini bildirdiği kokaini sinir köklerine vererek acısız parmak ameliyatları yapmağa başlamıştı.

Yerel anestezi maddelerinin kullanımı, cerrahlara eskisi gibi acele etmeden rahat çalışabilme ve doğal olarak daha iyi sonuçlar elde etme olasılığını sağlıyordu. Halstead, incinmiş, çevresine kan oturmuş dokuların kolayca mikroplanabildiğini, buna karşılık damarları itinayla bağlanmış, yıpratılamadan dikilmiş dokuların mikroplanmadığını kavradığından o çağ için alışılagelmiş tempodan çok daha yavaş çalışırdı.

Onun titizlikten kaynaklanan bu yavaşlığını,”Halstead ameliyatını bitirinceye dek hasta iyileşip taburcu olur!”diyerek tiye alanlar az değildi. Halstead, çeşitli fıtıkların ve anevrizmaların onarımı için bazı yeni teknikleri geliştirmiştir ama tıp tarihinde daha çok ameliyatlarda kullanılan eldivenlerin bulucusu olarak anılır.

John Hopkins’de çalışan hekim ve hemşireler arasında yaygın bir dedikoduya göre Halstead’in ameliyatlarının böyle uzun sürmesinin asıl nedeni, ameliyathanesinde görevli olan Caroline Hampton adlı dünya güzeli ameliyat hemşiresiydi. Caroline Hemşire, Halstead’in tüm ameliyatlarında ona yardım ediyordu.

Halstead aslında içine kapanık, sosyal yönü zayıf bir kimseydi. Bu nedenle hastane dışında başka kadınlarla iletişimi zayıftı: Bu, onun, Caroline Hemşire’ye eğilimini kuşkusuz arttıran bir özelliğiydi. Günün birinde Dr.Halstead, Caroline Hemşire’nin ellerinde kızartıların, pullanmaların belirdiğini fark etti.

William Stewart Halsted – www.americansurgeonsinfo.com

Güzel kadının ellerindeki lezyonlar, onda ameliyatlarda kullanılan aletleri mikropsuzlaştırmak için kullanılan solüsyonlara karşı alerji oluştuğunu yansıtıyordu. Bu durumun Caroline Hemşire’nin ameliyat hemşireliğinden ayrılmasını gerektirecek kadar ciddileşince Halstead önce depresyona girdi…

Ama bunun çözüm sağlayamayacağını kavrayınca araştırmalara koyuldu. Sonuçta bir lastikçiye başvurdu, bir çift lastik eldiven yapmasını istedi. O tarihe kadar hiç kimse lastikten eldiven ısmarlamamıştı.. Lastikçi, bu gün mutfaklarda çalışılırken, bulaşık yıkanırken kullanılanlar gibi kalın eldivenler üretti.

Ancak bunlar işe yaradılar: Caroline Hemşire bunları kullanarak çalıştığında ellerindeki lezyonlar kayboldu.. 1890 da ünlü cerrah, Caroline Hemşireyle evlendi. Bu gün eldivenin içinde fazla pudra kaldığında, ya da eldiven elini sıktığında, ameliyat sırasında elinden sıyrıldığında, ameliyat hemşiresine kızan cerrahlar ve onlara içlerinden söylenen hemşireler aslında bu eldivenlerin bir hemşireyle bir cerrahın aşklarının ürünü olduğunu bilmezler.

Kaynak:  http://www.hekimedya.org/oku.php?yazi_id=1399

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: