HAMBURGERCİLERE 70 DERECELİK MEYİL VE 40 SANTİMLİK KAPI ZORUNLU OLMALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
hamburger kola

Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının bu hafta başında aldıkları karara göre yeni dönemde kantinlerde hamburger, hazır meyve suyu, enerji içeceği ve kızartma gibi ürünler kesinlikle satılmayacak.

Obeziteyi engellemek ve öğrencilerin sağlıklı beslenmesini sağlamak amacıyla yürütülen çalışma kapsamında okul kantinlerinde ayran, yoğurt, meyve ve taze sıkılmış meyve suyu satışı zorunlu hale getirilecek.

Obezite salgını var

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre son yıllarda ‘küresel salgın’ boyutlarına ulaştı. DSÖ, 2005 yılında 1 milyar 600 bin kişinin fazla kilolu, 400 milyon insanın ise obez olduğunu bildiriyor.

Çocuklar da erişkinler gibi obezite tehdidi altında. Tonton kızlarımızın, tosun oğlanlarımızın sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Örgüt, günümüzde en az 20 milyon çocuğun obezite sorunu olduğu düşüncesinde.

Obezitenin iki temel sebebi var: Birincisi beslenme yanlışları, ikincisi ise hareketsizlik.

Evet, ama yetmez

Bakanlıklarımızın aldıkları bu karar yerinde ama kesinlikle yeterli değil.

Evet, ama yetmez diyor ve ekliyorum:

BİR: Okulların, parkların ve oyun alanlarının yakınlarında fast-food restoranların sayısına sınırlama getirilmelidir.

İKİ: Fast-food restoranların reklâmlarına en azından okul ve park çevrelerinde sınırlama konmalıdır.

ÜÇ: İnsanların rahatça yürüyüş yapabilecekleri alanlar ve bisiklete binebilecekleri yollar yaratılmalıdır.

DÖRT: Okul spor salonları ve spor aletlerine okullar kapalı olduğu zamanlarda da kolayca ulaşma imkânı sağlanmalıdır.

BEŞ: Çocukların okullarına servis araçları ile değil yürüyerek veya bisikletle gelmeleri özendirilmelidir.

ALTI: Sebze-meyve, süt ve süt ürünleri satan dükkânların açılmasını teşvik edilmeli ve bunlara çeşitli vergi kolaylıkları getirilmelidir.

YEDİ: Yüksek kalorili, besleyici değeri az olan yiyeceklere ve şekerle tatlandırılmış gazlı içeceklere özel vergiler konmalıdır.

SEKİZ: Restoran menülerinde yiyeceklerin kalori değerlerinin de yer almasını sağlanmalıdır.

Gelelim neticeye

Bu tedbirlerle beraber yapılması çok önemli bir husus daha var. O da acil bir yönetmelik çıkarılarak hamburgerci dükkânlarına 70 derecelik meyille çıkılması ve kapılarının genişliğinin de 40 santimden fazla olmaması zorunlu hâle getirilmelidir.

Çünkü yüzde 70’ lik bir meyli nefesi tıkanmadan çıktıktan sonra bir şeyler yiyebilecek durumda olan bir kimse 40 santimlik kapıdan da geçebiliyorsa ona hamburger de kola da pizza da patates kızartması da anasının ak sütü gibi helâldir. İstediği şeyi istediği kadar yiyebilir; afiyet şeker olsun!

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    Okul kantinlerinde hamburgerin yasaklanması çok saçma. Türkiye’deki beslenme sorunu protein açığıdır. Yani gereğinden az protein(özellikle hayvansal protein) ve gereğinden çok karbonhidrat ve yağ yenmektedir. Obesitenin nedeni de budur. Kokakolanın yasaklanması kabul edilebilir. Onun yerine çocukların ayran veya süt içmeleri daha sağlıklıdır. Ancak hamburger yerine çörek ve meyve suyu yerlerse tümüyle proteinsiz besin almış olacaklar.

  2. Hocanın TÜRKİYE beslenme meselesine , imkanlar çerçevesinde,daha çok tavır koymasını bekliyoruz…

  3. Gökhan dedi ki:

    Hocam,yazınızı sonuna kadar destekliyorum. Sadece ufak bir yazım hatası dikkatimi çekti 70 derecelik meyil ile yüzde 70 meyil aynı değildir (%100 meyil 45 derecedir).

Siz de yorumunuzu paylaşın: