İLAÇLARA BAĞLI ÖLÜMLER TRAFİK KAZALARI ÖLÜMLERİNİ GEÇTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
trafik

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Amerika’ nın ünlü Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)’ nin verileri, 2009 senesinde en az 37 bin 485 kişinin ölümüne yol açan ilaçların trafik kazasına bağlı ölümlerin önüne geçtiğini gösteriyor.

İlaçlara bağlı ölümler bu ülkede 1979 senesinden beri takip ediliyor ve araştırmaya göre de ilk defa trafik kazalarının önüne geçiyor.

Los Angeles Times gazetesindeki habere göre önlenebilir ölüm sebeplerinin çoğunda bir azalma olurken ilaçlar buna bir istisna oluşturuyor.

Amerika’ da ilaçlara bağlı ölümler son on yılda iki misli katlanmış durumda; bu her 14 dakikada bir insanın ölmesi manasına geliyor.

Halk sağlığı uzmanları Amerika’ da reçeteye tabi ilaç probleminin giderek büyüdüğünün ve adeta bir “salgın” halini aldığını söylüyorlar.

Ölümlerdeki artıştan çok kuvvetli, yüksek oranda bağımlılık yapıcı etkileri olan ve özellikle de başka ilaçlarla veya alkolle alındığında daha tehlikeli olan ağrı kesici ve anksiyete ilaçları sorumlu tutuluyor.

Kötüye kullanılan bu ilaçların başlıcaları OxyContin, Vicodin, Xanax ve Soma ile bant veya lolipop şekilleri olan, morfinden 100 defa daha etkili olan Fentanyl. Bu ilaçlar eroin ve kokainden bile daha fazla ölüme yol açıyor. 

Yüksek doz ilaç kurbanları arasında kafalarını güzelleştirmek isteyen gençlerden orta yaşlı erkeklere, sırt veya diz ağrısı için ilaç yazılan ve bunlara bağımlı hale gelen kadınlara kadar her yaş ve çevreden insanlar bulunuyor.

İlaçlara bağlı ölümlerinin çoğunun bilmeyerek alınan yüksek dozlardan kaynaklandığı, ilaçlara bağlı intihar ve ölümcül hastalıkların da rolü olduğu biliniyor.

Bu problemin tohumlarının doktorlarının hastalarının acılarını gidermek için iyi niyetli çabaları ve ilaç endüstrisinin agresif satış kampanyaları ile atıldığı düşünülüyor.

Gelelim neticeye

Ülkemizde de giderek artan boyutlarda müthiş bir ilaç tüketimi olduğuna hiç şüphe yok.

İlaçların birçoğu halk tarafından eczanelerden serbestçe alınıp gelişigüzel kullanıldığı gibi doktorlarımız da ilaç yazmada çeşitli sebeplerle çok “cömert” ler.

Küçük Amerika olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye’ de gerçek manada “akıllı ilaç” kullanımı için gerekli tedbirlerin alınmasında geç kalmayalım diyorum.

Yok, eğer “Trafik ölümlerinin ilaçlara bağlı ölümlerden az olması bizi daha çok mutlu eder” diyorsanız, bırakalım millet hapı yutsun!

KAYNAK

http://www.latimes.com/news/local/la-me-drugs-epidemic-20110918,0,2557221,full.story

***

EK 1 (23.10.2023): Tüm dünyada da bizde de yaygın olarak yazılan sakinleştirici alprazolamın (Xanax XR), tıbbi dergilerde daha önce belirtilenden daha az etkili olabileceği, yayın yanlılığının muhtemelen etkinliğini %40’ın üzerinde artırdığı gösterildi. Bu ilaç son senelerde bağımlılık, yoksunluk ve bilişsel bozukluk gibi ciddi klinik risklerle ilişkilendiriliyor. 50 senedir piyasada olan bir ilacın karalanmaya başlanması akıllara şu soruyu getiriyor: Yeni bir sakinleştirici ilaç mı geliştirildi?

Resim

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: