GRİP AŞISI HAKKINDA AKLA ZİYAN SORULAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
GRİP AŞISI 7

Şu günlerde “Grip aşısı alarmı” başlıklı yazıları okuyup da heyecanlanmamak mümkün değil.

Bu sene grip salgını olacak mı, yoksa toplumda panik mi yaratılmak isteniyor? Grip aşısı olmak şart mı? Grip aşısı üreten firmaların ya da ilaç endüstrisinin bu işte rolleri var mı? Bu yıl piyasada olan grip aşısı bizi bu salgından koruyabilecek mi? Grip aşısı para tuzağı mı? gibi pek çok soruya cevap arıyorlar.

Sorular benden cevaplar sizden:

BİR: 1950’lerden beri yani 60 yıldan beri uygulanmakta olan bir aşı hakkına hâlâ “Yapılsın mı yapılmasın mı?” veya “Yan etkisi var mı yok mu?” ya da “Gerçekten etkili mi yoksa para tuzağı mı?” şeklindeki tartışmalar bu aşının etkinliği ve güvenirliliğini çok şüpheli kılmıyor mu?

İKİ: Bir aşıdan beklenen bir veya hadi bilemediniz 2 veya 3 doz yapıldıktan sonra o mikroba karşı en azından seneler hatta ömür boyu süren bağışıklık sağlamasıdır. Her sene yapılması gereken bir aşıya aşı demek doğru mudur?

ÜÇ: Grip aşılarının gribe karşı sağladığı bağışıklık bir sene bile sürmemektedir. Bu sene uzmanların grip aşısının ekim-kasım ayından önce yapılmasının aşının etkinliğini azaltacağını söylemeleri bunun açık bir delili değil midir?

DÖRT: Grip aşısının yüzde 70-80 koruyucu olduğu söyleniyor.  Bu rakam, aşı yapılan genç ve sağlıklı insanların yüzde 70-80’ inde o virüslere karşı antikor oluştuğunu gösterir, aşının koruyuculuğunu kanıtlamaz. Üstelik aşının etkili olabilmesi için aşıdaki virüslerle hastalık yapan virüsün aynı olması gerekir. Aşının yüzde 70-80 koruyucu olduğu ifadesi bir aldatmaca değil midir?

BEŞ: Yaş ilerledikçe ve bağışıklığı etkileyen bir hastalık olması durumunda gençlerdeki kadar antikor da oluşmaması da çok önemlidir. Bir insanın gripten zarar görme ihtimali arttıkça aşıdan fayda görme şansının da o nispette azalması ironik değil midir?

ALTI: Amerika’ da son 20 yılda grip aşısı olan yaşlıların oranı yüzde 15’ den yüzde 65’ e çıkmasına rağmen yaşlıların hastaneye yatış ve ölüm oranlarında hiçbir azalma olmaması grip aşılarının bir işe yaramadığını göstermez mi?

YEDİ: 6 aylıktan büyük çocuklara grip aşısı yapılabilir denmesine karşılık aşının 2 yaşından küçük çocuklardaki etkinlik ve güvenirliliğinin bilinmediğinden haberiniz var mı?

SEKİZ: Grip aşısı üreticilerinin iki sene önceki domuz gribi salgınını dünya çapında bir korkutma kampanyası eşliğinde para kazanma yarışına çevirmeleri ve bunda da çok başarılı olmaları sizi hâlâ uyandırmadı mı?

Siz de yorumunuzu paylaşın: