GRİP AŞILARININ ETKİLİ OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
GRİP AŞISI ETKİSİZ

Her sene milyonlarca insana yapılan grip aşılarının etkinliğinin sanıldığı kadar yüksek olmadığını gösteren araştırmalara bir yenisi eklendi.

Minnesota Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir analiz, bugüne kadar aşı olanların gripten yüzde 70-90 oranında korunduğu iddialarının gerçek olmadığını ortaya koydu.

1967 senesinden beri grip aşılarıyla alâkalı 5.707 makalenin tarandığı ve bunlar içinde bilimsel bakımdan tam yeterli bulunan 31 tanesinin değerlendirdiği analize göre, grip aşılarının 18-65 yaş arasındaki sağlıklı erişkinlerdeki etkinliği yüzde 59!

Bu, aşı olan sağlıklı her 100 kişiden 40’ ının aşıdan hiçbir fayda görmediği manasına geliyor.

Araştırmadan ortaya çıkan diğer önemli sonuçlar şunlar:

BİR: Grip aşıları 12 mevsimin 4’ ünde etkisiz bulundu.

İKİ: 7 yaşından küçük çocuklarda buruna sprey şeklinde uygulanan canlı virüs aşılarının etkinliğinin yüzde 83 olduğu fakat daha büyük çocuk ve erişkinlerde etkili olmadığı gösterildi..

ÜÇ: 2009’ daki pandemide kullanılan H1N1 aşısının yüzde 69 oranında koruyucu olduğu belirlendi.

Çalışmanın başı olan Osterholm, “Binlerce çalışmayı eledik ama değerlendirme için seçtiklerimiz bize en iyi ve doğru bilgiyi verecek olan araştırmalardır. Çok veri olması çok işe yaramıyor; Çöplükten çöp çıkar” diyor ve ekliyor:

“Bir aşıya etkili bir aşı diyebilmek için koruyuculuğunun yüzde 85-95 arasında olması gerekir. Bu sonuç bizim yeni bir aşıya ihtiyacımız olduğunu gösteriyor.”

Bu sonuç ne işe yarayacak?

Osterholm, bu araştırmanın yeni grip aşısı çalışmalarına hız vereceği görüşünde. “Yeni grip aşısı araştırmalarının önündeki en büyük engel etkili olduğu sanılan ama aslında pek de işe yaramayan kullandığımız bu aşılardı.  Bu aşıların bu kadar etkisiz olduğunun kanıtlanması yeni aşı çalışmalarını mutlaka hızlandıracaktır” diyor. 

CDC grip aşısı için ne diyor?

Amerika’ nın kısa adı CDC olan ünlü Hastalık Kontrol Merkezi’ nin internet sayfasında hem profesyoneller hem profesyonel olmayanlar için Sorular-Cevaplar bölümünde uzun zamandan beri grip aşısının yüzde 70-90 oranında etkili olduğunu bildiriliyordu.

CDC’ nin, internet sayfasında, herhangi bir açıklama yapmadan aşının etkinliğini yüzde 70-90’ dan sessizce yüzde 50-70’ indirmesi konuyla ilgili çevrelere çok mânidar bulundu.

Bazı uzmanlar bu durumu CDC’ nin Osterholm’ un araştırmasından haberdar olması ve yayınlanacağını öğrenmeleriyle ilgili olduğunu ileri sürüyorlar.

CDC, 6 aylıktan büyük olan herkesin her yıl grip aşısı olmasını tavsiye ediyor.

Bu araştırmadan ne anlayalım?

BİR: Grip aşısıyla ilgili 5.707 yayın olmasına karşılık bunların 200’ den daha azında aşının etkinliğinin derinlemesine araştırıldığının belirlenmesi ve sadece 31’ inin değerlendirilmeye alınması bilimsel araştırmaların ne kadar “sorunlu” olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

İKİ: Araştırmacılar bu yayınların çoğunda grip aşılarının etkinliğinin bilerek veya bilmeyerek “abartıldığını” da söylüyorlar.

ÜÇ: Grip aşısı sağlıklı erişkinlere zaten tavsiye edilmiyor. Aşı özellikle yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış hastalar için gerekiyor. Sağlıklı insanlardaki etkinlik yüzde 59 ise, varın siz bunun esas aşıya ihtiyacı olanlarda ne olacağını hesap edin!

DÖRT: Risk grubunda olanlar grip aşısı yaptırabilirler fakat bunun koruyuculuğunun çok az ve bazı durumlarda hiç olmayacağı bilinmeli ve bağışıklığı kuvvetlendirmek için gereken diğer tedbirlere önem verilmelidir.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, 1940’ lı senelerden beri kullanılmakta olan grip aşılarının aşı yaptırmaları zaten gerekmeyen sağlıklı insanlarda bile etkili olmadığını gösteriyor. Grip aşılarına methiyeler düzen uzmanlar da inşallah artık bu gerçeği görürler.

Virüslerin sürekli değişen yüzey antijenlerinden hazırlanan aşılardan en büyük faydayı aşı üreticileri görüyor.

Bu araştırmayı, tüm grip virüslerine etki edecek ve ömür boyu bağışıklık sağlayacak grip aşılarının geliştirilmesi için önemli bir başlangıç olarak görüyorum.

Bilim adamları grip aşılarına aşkla sarılacaklarına bu mantığı yanlış aşıya karşı çıksalardı, tüm grip virüslerine etkili ve ömür boyu korunma sağlayan bir aşı çoktan çıkmış olurdu.

KAYNAKLAR

http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(11)70295-X/abstract

http://www.cdc.gov/flu/protect/preventing.htm

http://www.cdc.gov/flu/professionals/vaccination/effectivenessqa.htm

http://www.nature.com/ijo/journal/vaop/ncurrent/full/ijo2011208a.html

Yazı için 9 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    Yapanlar, satanlar ne güzel para kazanıyorlardı grip aşısı sayesinde. Ne vardı şimdi etkisiz olduğunu açıklayacak?

  2. 5-6 senderi grip aşısı olmuyorum. olduğum zamanlarda daha çok hastalandığımı hatırlıyorum.

  3. grip aşısı. turkiyeye has bir aşısı degilki. dunyada gelismis ve az gelismi butun ulkelerde yapilan bir aşı. insan vucuduna, cok az miktarda grip virüs, asiliyarak. inasan vucudunun bu virüs erken tanimasi sagliyor ve gripi kolay atlatiyorlar. bu durumda agir hasta insanlar icin hayati onem tasiyor. grip aşısınin faydasi yok demek bence dogru bir bilgi degildir.

  4. hocam anladığım kadarıyla bu grip aşısı şişirilmiş bir balon yani zararı yok ama faydası da yok denilebilir. benim esas merak ettiğim yakın zamanda çıkan h1n1 yani domuz gribi ne oldu? bu hastalık ortadan kalktı mı? kimisi aşı oldu kimisi olmadı ama gbu hastalık nasıl böyle bir anda çıkıp bir anda yok olabildi?

  5. ben allerji hastasıyım kış aylarını gripten dolayı çok zor geçirdiğimi en az 10 kere doktora gittiğimi biliyorum bi okadar antibiyotik kullandığımı ama biçare bulamadığımı kışı çok zor şartlarda geçirdiğimi biliyorum aşı olmaya başladıktan sonra rahatladım ve yıllardır kullanıyorum ve çok faydasını gördüm. kendisine prof adı verenlerin dediği beni hiç ilgilendirmiyor tavsiye ederim diğer ilaç firmaları demekki yeterince ilaç satamıyorlar karşı çıkmak içim böyle beyanatlar verdiriyorlar gibi geliyor bana

  6. Misafir (10:51)

    ben artık grip aşısı olmuyorum çünkü olduğum kış daha çok hastalanıyorum hatta yataga düşüyorum ama iki senedir aşı olmadığım halde yataklık kadar hasta olduğumu hatırlamıyorum en güzeli aşı olmamak.

  7. Misafir (07:49)

    down sendromlu yiğenim var, bu çocuklar hemen hasta olur. annesi her yıl yaptırıyor. hafif atlatır nezle olsa da diyorlar. denize düşen gibiyiz.

  8. Misafir (07:14)

    eeee…bizdeki aklıevvel sağlık bakanı girip aşılarını ne yaptı acaba ? devleti ne kadar zarara soktu ? aşılar nerede ve ne miktarda ? bittimi tehlike ? sırada ne var ? milleti ne ile ütecekler… yeni bir hastalık lazım şöyle egzantrik ve bilinmeyen…mesela kancık köpek sendromu falan gibi birşey..

  9. Misafir (09:26)

    ben de sizin gibi internet yoluyla aşı olmak istiyorum. internetten hep bilgisaayar virüsü glecek değil ya. bir de zayıflatılmış grip virüsü göndersinler, olsun bitsin. ya, bi tanesin hocam ya vaalla.

Siz de yorumunuzu paylaşın: