BÜYÜKLERE KOLESTEROL MASALLARI (7) MİLYONLARCA İNSAN BOŞ YERE KOLESTEROL İLACI İÇİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
statin dolar

İlaç endüstrisinin müthiş pazarlama faaliyetleri ve kimi gerçekten bunlara inanan kimi ise menfaati icabı inanmasa da inanmış görünen “doktorlar” sayesinde dünyada her gün milyonlarca insan boş yere kolesterol düşürücü ilaç (statin) içiyor.

31 Ocak 2011 tarihli “The Telegraph” gazetesinde yer alan “Milyonlarca insan boş yere kolesterol ilacı içiyor” başlıklı habere göre 40 yaşın üzerindeki her üç kişiden biri “statin” kullanıyor.

Durum bizde de farklı değil; 30’ lu 40’ lı yaşlarda aslanlar gibi sağlıklı insanlara kanlarında kolesterolleri biraz yüksek çıktı diye ‘kaşına gözüne bakmadan’ peynir ekmek gibi kolesterol hapı yazılıyor.

Oysa her ilaç için geçerli olduğu gibi kolesterol ilaçları da sadece özel bir grup hastaya faydası ve riskleri çok iyi hesaplanarak verilebilecek ilaçlardır.

Bugünkü bilimsel verilere göre de bu ilaçlar yalnızca “Daha önce kalp krizi veya felç geçirmiş, yüksek risk grubundaki hastalar” için faydalı olabilir. Bu tanımın dışında kalanların kolesterol ilacı kullanmalarını haklı kılacak kesin bilimsel kanıtlar yoktur.

Kolesterol ilaçlarının gereksiz kullanımının yaratacağı ekonomik kayıplar bir tarafa bunların ölüme kadar gidebilen, hayat kalitesini yerle bir eden çok ciddi yan etkileri olduğu da unutulmamalıdır.

Cochrane araştırması

34 binden fazla hastanın 1 seneden uzun süre takip edildikleri 14 araştırmayı değerlendiren bir meta-analizde, “kalp hastalıkları riski düşük olan kişilerde kolesterol ilaçlarının işe yaramadığı, hatta yan etkileri dolayısıyla zararlı bile olabilecekleri” sonucu ortaya çıktı(1).

Araştırmaya göre bu ilaçları her sene 1000 kişi kullandığında sadece 1 kişinin hayatı kurtulmuş oluyor.

Uzmanlar inceledikleri araştırmalarda, kolesterol ilaçlarının yan etkilerinde bir artış olmadan tüm sebeplere bağlı ölümler ile kalp krizi ve felçlerde azalma olduğunun belirlenmesine karşılık, çalışmaların çoğunda yan etkilerin bildirilmemesi, kalp hastalığı olanların da çalışmaya alınmış olması gibi, sonuçları şüpheli kılan taraflar olduğunu bildiriyorlar. 

Araştırmaya katılan uzmanlardan Shah Ebrahim, doktorları gereksiz statin tedavisi yapmamaları konusunda uyarıyor ve şunları söylüyor:

“Kısa adı NİCE olan “The National Institute for Health and Clinical Excellence’ in 10 sene içinde kalp krizi, felç ve kalp hastalığı riski normalden yüzde 20 fazla olanlara statin verilmesini tavsiyesine ben de katılıyorum.

Ancak düşük riskli kişilerin bu tedaviden fayda göreceklerine dair kesin bilimsel kanıtlar mevcut değil. İlaç endüstrisinin amacı olabildiğince fazla insanın ilaç kullanması; ancak bu bayat bir numara!”

Fiona Taylor da “İlaç endüstrisi tarafından desteklenen araştırmaların sonuçlarının daima ilacın lehine olduğunu” vurguluyor.

Buna karşılık Oxford Üniversitesinden Prof. Colin Baigent “Statinlerin tüm sebeplere bağlı ölümleri 5 yıl içinde yüzde 10 azalttığının ispatlandığını söylüyor ve ekliyor:”Statinler son 20 senenin en büyük başarısıdır ve binlerce insanın hayatını kurtarmıştır.” 

Gelelim neticeye

Tek hedefi daha çok kazanmak olan ilaç endüstrisinin hegemonyası altındaki modern tıp hastaların değil laboratuar bulgularının tedavi edilmesini emrediyor. Kanda kolesterolü yüksek olan herkese statin sınıfı bir ilaç yazılması da modern tıbbın dayatmalarından biri.

Ben de kolesterol ilaçlarının kolesterolü yüksek olan her hastaya rastgele yazılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü tek başına kolesterol yüksekliği bir laboratuar bulgusu, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil!

Kalp-damar hastalıkları ve bunların komplikasyonlarının önlenmesi için asıl yapılması gereken damar sertliğine (ateroskleroz) yol açan diyabet, obezite, hipertansiyon, sigara, hareketsizlik, kötü beslenme, stres gibi faktörlerle mücadele ve bunların ortadan kaldırılmasıdır!

KAYNAKLAR

1.https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004816.pub4/abstract

2.http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8267570/Millions-taking-statins-needlessly.html

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Metin Ugurlu dedi ki:

    Kısaca kolesterol ilacı kullananlara kardiyologlar ‘kanser’ hastası muamelesi yapıyorlar. Binde bir fayda sağlayan bir ilaca bu kadar yüklenmek çok saçma. Kanser ilaçları bile statinlerden daha başarılıdır….

  2. tuna erinçler dedi ki:

    Sadece laboratuar bulgularına göre teşhis koyup reçete yazma kolaylığına kaçan hekimlerin de burada rolü var.

  3. MADEM ÖYLE

    Milyonlarca insan boş yere kolesterol ilacı içiyorsa, devlette boş yere para ödüyor, herkeste boş yere seyrediyor demektir.
    Yani herkes bitkisel hayata girmiş demektir.
    Ozaman yapacak bir şey yok demektir.

    ky / 03 Kasım 2011 18:36

  4. devlet

    Daha, çok çeşitli ilaçlara devlet boş yere para ödüyor.Mesela DEMİR İLAÇLARINA.Araştırın bakalım demir ilaçları ne kadar faydalı? tedavilerde ne kadar sonuç veriyor?Demir ilaçları demir eksikliği veya demir eksikliğine bağlı anemilerde RADİKAL TEDAVİ yapıyor mu? Bu grup ilaçlarda diğer bazı ilaç grupları gibi çok büyük oranda HİKAYE…Nasıl ki statinler gereksiz kullanılıyorsa demir ilaçalrıda çok gereksiz kullanılıyor.. ve devletimizin sırtında kocaman yük olmaya devam eden ilaçlardır bana göre…

    nizamettin nizami / 08 Kasım 2011 21:38

Siz de yorumunuzu paylaşın: