BÜYÜKLERE KOLESTEROL MASALLARI (8) KOLESTEROL İLAÇLARI BİR İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
rosuvastatin

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

 

Kolesterol düşürücü ilaçların (statinler) kalp-damar hastalıklarıyla ilgili komplikasyon ve ölümleri azaltmadığını gösteren pek çok araştırma olmasına karşılık bu ilaçlara tapanların çok sık kaynak gösterdikleri, kısa adı JÜPİTER olan bir araştırma vardır.

Metodu ve sonuçları ciddi şekilde tenkit edilen bu çalışma statinlerin sağlıklı insanlarda da kalp-damar sorunlarını azalttığını göstermiştir. Buna dayanarak da birçok sağlıklı kişiye uzun süre statin tedavisi uygulanmıştır.

JÜPİTER çalışmasında kalp-damar hastalığı hikâyesi veya kanıtlanmış kalp-damar hastalığı olamayan, kolesterolleri düşük veya normal olan ama CRP seviyeleri yüksek olan kişilerde günde 20 miligram rosuvastatin isimli kolesterol ilacının etkinliği araştırılmıştır.  Bu tedavi ile LDL-kolesterolün yüzde 50, CRP’ nin yüzde 37 ve kalp-damar komplikasyonlarının da yüzde 50 oranında azaldığı sonucuna varılmıştır.

JÜPİTER’in foyası çıkıyor

Archives of Internal Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan bir analiz JÜPİTER araştırmasının pek çok metot ve hesaplama hataları ihtiva ettiğini, sonuçlarına güvenilmeyeceğini, ilaç endüstrisi tarafından yönlendirildiğini net olarak ortaya koyuyor.

JÜPİTER 2 seneden daha az olan takip süresinden sonra her iki grup arasında birçok objektif kriterler bakımından fark olmadan vaktinden önce bitirilmiştir.

Klinik çalışmalar önceden belirlenen kaidelere göre erken bitirilebilir fakat bu araştırmanın yayınlanan protokolünde bu kurallar detaylandırılmamıştır.

Klinik veriler ölümcül olmayan felç ve kalp krizinin anlamlı derecede azalması arasında büyük çelişki olduğunu göstermiş ama felç veya kalp krizinden ölümlere etkisi görülmemiştir.

Kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümler sürpriz şekilde total ölümlere kıyasla çok düşüktür (yüzde 5 ve 18 arasında). Hâlbuki beklenen oranın yüzde 40’ a yakın olması gerekirdi.

Kalp krizinin yüzde 50’ ye yakın olması beklenen vaka ölüm oranı da çok düşüktür.

İlaç endüstrisinin yakın alakasından dolayı araştırmanın önyargılı olması ihtimali çok yüksektir.

Gelelim neticeye

M. de Lorgeril başkanlığındaki analizin sonuç bölümünde şu sözler yer alıyor:

BİR: JÜPİTER araştırmasının verileri kolesterol düşürücü ilaçların risk grubunda olmayan insanlarda kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için kullanılmasını desteklememektedir.

İKİ: Bu araştırma ticari sponsorluğun rolü ile alâkalı rahatsız edici şüpheler doğurmaktadır.

ÜÇ: Sadece laboratuar sonuçlarına bakarak ilaç yazan modern tıbba ve onun “sâdık elemanlarına” yazıklar olsun. (Bu da benden!)

KAYNAK

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0807646

http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/170/12/1032

***

EK 1 (30.12.2023): Statinleri uçana kaçana erken sonlandırılan Jüpiter çalışması ile dayattılar. Başkaları da faydalansın diye erken durdurulan randomize kontrollü araştırmalar giderek yaygınlaşıyor, genellikle erken durdurma kararıyla ilgili bilgiler yeterince rapor edilmiyor ve özellikle vak’a sayısı az olduğunda mantıksız derecede büyük tedavi etkileri varmış gibi görünüyor. Bu bulgular, klinisyenlerin bu tür çalışmaların sonuçlarını şüpheyle görmeleri gerektiğini göstermektedir. Statinleri uçana kaçana erken sonlandırılan Jüpiter çalışması ile dayattılar. jamanetwork.com/journals/jama/

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. ramazan balkan – 14.11.2011 21:42

    a.rasim beyin kolestrol ile ilgili aykırı yazılarını ilgiyle takip ediyorum.labaratuvar sonuçları beni de kolestrol hastası yaptı.bir cay bardağı zeytinyağına yarım limon sıkıp her gün ekmekle yedim.günlük 3 ceviz yemeyi de ihmal etmedim. sonuç:410 ldlkolestrol 197 ye indi.2ay içerisinde.tabii kişiye göre farklılık gösterebilir.
    merak ettiğim konu ise şu: gerçekten kolestrol hastalığı diye bir hastalık var mı, herkeste ldl ve hdl değerleri tahlillerdeki gibi belli sınırlarda mı olmalı…

  2. emrahgunturkun dedi ki:

    Bir göğüs hast.uzmanı olarak statin grubu ilaçlar hakkında ne kadar bilginiz olduğu konusunda şüphelerim var.Bu grup ilaçlar kardiyolog ve iç hastalıkları uzmanlarının portföyünde olmasına rağmen sadece ve sadece ilaç firmalarına olan düşmanlığınız yüzünden kesinlikle halkı yanlış yönlendirdiğiniz kanısındayım.Sadece magazinsel rantınızı artırmak uğruna ve gündemde kalmak uğruna yazdığınız yazılar bunlar ve ben size inanmıyorum..

  3. Kadir çakmak dedi ki:

    Kolestrolüm ldl 323 idi alt ise 128 doktor ultrox yani statin grubundan ilaç verdi ldl 125 alt 215 anlayabildiniz mi hemen ilacı bırakıp spor ve diyet yaptım sonuç ldl 250 alt 60 karar sizin

  4. Abdullah dedi ki:

    Kolesterol ile kalbin alakası yok bence. Eğer saglikli besleniyor hazır gıdalar şeker ve trans yağlardan kaçıyorsanız. Varsın kolesterolünüz 1000 olsun önemi yok. Çünkü vücut kendine yeterli olan kolesterolü üretiyor sen ise yok bu çok ben daha iyi bilirim dersen o zaman vücut dengeni bozarsın. Kolesterolü 600 olanıda gördüm 1000 olanıda damar tikanikligindan eser yoktu

Siz de yorumunuzu paylaşın: