TARTIŞMALARA ALDANMAYIN KOLESTEROLÜN ŞAKASI YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kolesterol vatan gazetesi haberi

Vatan gazetesinde Evrim Sel’ in haberi:

Türkiye’de tıp otoritelerini karşı karşıya getiren ‘kolesterol ilaçları gerekli mi, gereksiz mi?’ tartışması sürerken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verileri farklı bir gerçeği ortaya koydu. Yüksek kolesterol ile kalp rahatsızlığı arasında bir bağ olduğunu belirten DSÖ, yüksek kolesterolden 2.6 milyon kişinin öldüğünü açıklamıştı.

KOLESTEROL ilaçlarının gerekli olup olmadığı yönündeki tartışma büyüdü. Önceki gün Prof. Dr. Ahmet Aydın ile Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kolesterolün zararsız, ilaçlarının da gereksiz olduğunu iddia etmişlerdi. Aynı gün bu görüşe karşı çıkan Prof. Dr. Oktay Ergene ile Prof. Dr. Bingür Sönmez, Karatay ile Aydın’ı, şöhret için insan sağlığı ile oynamakla suçlamışlardı.

Prof. Sönmez “Hastalarımız hekimlere güvensinler, ilaçlarını kullansınlar” diye uyarıda da bulunmuştu. VATAN, her gün yeni aktörlerin katımıyla boyut kazanan ‘kolesterol ilaçları tartışması’nı masaya yatırdı ve başta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) olmak üzere, aralarında Harvard ve MayoClinic gibi tıp otoritelerinin konuyla ilgili yaklaşımlarına projesikyon tuttu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yüksek kolesterol ve kalp rahatsızlıkları arasında bir bağ olduğunu savunuyor. DSÖ, kötü kolesterol olarak da adlandırılan kandaki yüksek kolesterol oranının kalp hastalıklarının yanı sıra kalp krizi riskini de arttırdığının altı çiziyor. Örgüt, 2008 verilerinde yüksek kolesterolün 2.6 milyon kişinin ölümüne yol açtığını ifade ediyor. DSÖ’den yapılan açıklamaya göre, 40 yaşındaki bir erkeğin serum kolesterolü yüzde 10 düşürüldüğünde, gelecek 5 yıl içerisinde kalp rahatsızlığı geçirme riskinin yüzde 50 azalıyor. Aynı uygulama ile 70 yaşındaki bir erkeğin ise gelecek 5 yıl içerisinde kalp rahatsızlığı geçirme riskini yüzde 20 azaltılabiliyor.

Ürküten bilanço

2008 yılı verilerine göre yüksek kolesterol hastalığının yetişkinler arasındaki yaygınlık oranı ortalaması yüzde 39. Yüksek kolesterole kadınlarda yüzde 40 oranında rastlanırken, hastalık erkeklerde yüzde 37 ile biraz daha az yaygın. Yüksek kolesterole bölgesel olarak bakıldığında Avrupa’nin yüzde 54 ile başı çektiği görülüyor. ABD’de ise yüksek kolesterole yüzde 48 oranında rastlanıyor. ABD’nin hastalık kontrol ve önleme merkezi CDC tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD’de her 6 kişiden biri, yani yaklaşık 71 milyon kişi yüksek kolesterol hastası.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Metin Uğurlu dedi ki:

    CDC ve Dünya sağlık örgütü daha önce grip aşıları için de aynı masalları anlatmıştı, ne oldu takip ettiniz mi? Domuz gribi ilaçları fiyasko ile sonuçlandı…bilmeyenlere hatırlatırım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: