HALKIN SAĞLIĞINI KORUMAYA DEVAM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
bağımsız doktorlar

“Bağımsız doktorlar” olduklarını belirten Prof. Canan Efendigil Karatay, Prof. Ahmet Aydın ve Prof. Ahmet Rasim Küçükusta, kolesterol tartışmalarının ardından yeni bir açıklamada bulundular. Profesörler yaptıkları yazılı açıklamada şu sözlere yer verdi.

Bizler kamusal sorumluluk gereği fikirlerimizi açıkladık. Kolesterol olgusuna şüpheyle yaklaştığımızı belirttik. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Sayın Cevdet Erdöl’ün çağrısına uyarak konuyla ilgili bilimsel araştırma ve kanıtları Sağlık Bakanlığı’na ve Sağlık Komisyonu’na iletiyoruz.

Kolesterol konusu Avrupa ve Amerika’da da yıllardır tartışılıyor. Bu konuda yazılmış onlarca kitap, kolesterole şüpheyle yaklaşan bilim adamlarının kurduğu THINCS (The International Network of Cholesterol Skeptics) isimli bir uluslararası platform var. Evet, bu konu yurtdışında “kimse kimse hakkında suç duyurusunda bulunmadan, kimse kimseyi tehdit etmeden” medeni bir şekilde yıllardır tartışılıyor. Bilimsel özgürlük sekteye uğramıyor.

Ancak konunun Türkiye’de geldiği nokta, ‘kamusal sorumluluk’ açısından bizleri rahatsız eder hale geldi. Yoğun polemiklerden halkın da rahatsız olduğunu görüyoruz. Bizler bağımsız doktorlar olarak, halk sağlığını düşündüğümüz için, bu ilaçların yan etkilerini halka doğru anlatmak için, ülke ekonomisine de yük olan gereksiz ilaç kullanımının önüne geçmek için, ilaç firmalarının ilaç kullanımı üzerindeki salt tüketim amaçlı yönlendirmelerine dikkat çekmek için fikirlerimizi değişik platformlarda açıkladık.

Şimdi yine halkın sağlığını düşündüğümüz için bundan sonra polemiklere bir daha katılmayacağımızı bildirmek istiyoruz. Biz görevimizi yaptık, halkı kolesterol hakkında tüm yönleriyle bilgilendirdik. Bundan sonra ilacı kullanıp kullanmama kararı, kendi doktoruyla güven ilişkisi içerisinde olan hastalarındır.

Bilindiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yeni düzenlemesiyle, pratisyen hekimlerce yazılan kolesterol düşürücü ilaçlar, sadece uzman doktorlar tarafından reçetelenebilecek. Bu çok olumlu bir gelişmedir, bizim amaçlarımızdan biridir.

Konuyla ilgili tüm bilimsel literatürü taradıktan sonra nihai yorumu TC Sağlık Bakanlığı’nın yapması ancak bunu yaparken konuya ilişkin güvenli ortamlar sağlayarak bilimsel tartışmalara imkân oluşturması halkımız açısından aydınlatıcı olacaktır.

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. İZZET GÜLLÜ dedi ki:

    Birileri sadece dindar insanlar yobaz olur diye yutturdu bize. Oysa en büyük yobazlık bilim adamı kisvesi altında yapılıyor. Evrim teorisine karşı yaratılışçılık teroisinin okuutlmasına dava açar bu zihniyet. Bilim adına. Şimdide kolesterol bir hastalık değil diyenlere. Gözleri dönmüş. Bir insan toplum yararı için b udenli gözü dönmüş davranamaz. Bu denli hırsla ve kinle dava mahkeme diyemez. Zaten derneğin parasal ilişki sorusuna verdiği bir cevabı da yok. Asıl davalık edilmesi gereken bu. Bir meslke örgütü ilaç firmalarıyla parasal ilşki içinde… Bunu normal bulacak kadar alışmışlar demek ki bu işe. Demek ki bu parasal ilşkinin kökleri eski. Yoksa bu denli normal bulacak kadar kanıksayamazlardı bu işi.

  2. İZZET GÜLLÜ dedi ki:

    Kardiyoloji derneği ilacı savunduğu kadar margarin kullanmamayı savunuyor mu? Aynı toplum kaygısı savaşını ardında büyük sermayelerin bulunduğu ve daha büyük bir risk faktörü olan katı margarin yağlar için veriyor mu?

    Margarin üretenleri mahkemeye vermeyi düşünüyor mu?

    Malum tereyağı için verilmişti bir zamanlar!

  3. Misafir09 Aralık 2011 Cuma 14:30

    Bizim doktorlar yüksek gördümü ilacı dayıyorlar.Yükseklik sebebini araştıran yok.Adam sağlam birşeyi yok,belki biraz spor yapsa zaten %25 düşecek ,beslenmesini değiştirse düzelecek.Kimi kandırıyorsunuz,ilaç satışı resmen bir mafia,kolesterol ilacı,arkasından şeker hastası ol haydaa ilaca devam onlar para bassın.Hastanın durumu gerçekten damar sağlığı ile sorunlu ise yan tesirlerinide söyleyin öyle verin.Ona kimse karşı değil,işi çarpıtmayın.100 kg den 83 indim hergün 5km yürüdüm gittim ilacı dayadılar niye sorunum yokki,sonra sorun performans kaybı,attım ilacı,ritm bozuldu bikere,düzeltene…

  4. Misafir 09 Aralık 2011 Cuma 13:09

    ne iyi karar vermişsiniz..çoktan susman hatta yalan yanlış hiç konuşmamam gerekiyordu ama.

  5. Misafir 09 Aralık 2011 Cuma 12:56

    iyiki sizler varsınız,hepinize minnettarız,sizler sayesinde sağlıkla ticaret dengesini kaçıranların dizginlenebileceğini düşünüyorum!sizler tam anlamıyla halkın doktorlarısınız!

  6. Misafir10 Aralık 2011 Cumartesi 10:11

    kalp krizinin sebebi kolesteroldür diyorlar ama biraz sonra öğreniyoruz ki kalp krizi geçirenlerin yarısının kolesterolü normalmiş. bu nasıl iştir?? madem bu ilaçlar kolesterolü yüksek olanlarda kolesterolü düşürdüğü için faydalı pek o zaman neden kalp krizi geçirenlere kolesterolleri normal olmasına rağmen ilaç veriyorlar?? anlaşılır gibi değil veya kolay anlaşılır bir durum. bu ilaç firmalarının bir oyunu.

Siz de yorumunuzu paylaşın: