ÇOCUKLARIN GECE ÖKSÜRÜĞÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
öksüren çocuk

Hocam merhabalar iyi çalışmalar diliyorum..

Bugün www.memurlar.net internet sitesinde çıkan öksürükle ilgili yazınız çok dikkatimi çekti. Çünkü İstanbul Bronşiti adını verdiğiniz hastalığın belirtileri 4 yaşındaki oğlumuza aynen uymaktaydı.

4 senedir dediğiniz gibi kullanmadığımız ilaç kalmadı. Sürekli doktorlara gidip geliyoruz. En son antalya araştırma ve uygulama hastanesine Çocuk Alerjisi uzmanına götürdük.

Alerji testleri, reflü testi, kan testi, akciğer röntgeni v.s. çekildi. Alerji ve reflü negatif çıktı. Herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşmadık.

Şu an doktor teşhisten tanıya gidicez diye astım ilaçlarına başladı.(Flixotide inhaler 125 mcg ve ventolin inhaler 100 mcg). Gece öksürmelerinde baya bir azalma oldu.

Bize tavsiyeleriniz neler olabilir hocam?

Teşekkür ederim..

Çocuğunuzun hastalığı İstanbul Bronşiti olabilir. Bu hastalık özellikle kış aylarında ataklarla ortaya çıkıyor, yaz ayları çoğu zaman sorunsuz geçiyor. Bu hastalığın astımla hiçbir alakası yok; kalıcı değil, genellikle 7-8 yaşlarında tamamen geçiyor. Tedavinin temel hedefi hava yollarındakii aşırı hassasiyeti önlemektir; bu hastalıkta nefes açıcı ilaçların yeri yoktur.

night cough in children ile ilgili görsel sonucu

İSTANBUL BRONŞİTİ

‘Bu çocukların başlıca şikayeti aylardan beri devam eden ve bir türlü geçmeyen öksürük. Öksürük geceleri daha fazla oluyor ve çocuğu uykusundan uyandırabiliyor. Koşmak, gülmek öksürüğü tetikleyebiliyor.

Hastaların çoğunda bu şiddetli öksürüğe karşılık hiç balgam olmuyor ama bazılarında, az miktarda zor çıkan, yapışkan, köpük niteliğinde balgama rastlanabiliyor.

Hastalığın bir özelliği çocuğun gece yatar yatmaz boyundan ve saç diplerinden terlemesi. Bunun dışında çocuğun ne ateşi oluyor, ne halsizliği ne de iştahsızlığı. Astımlılardaki gibi hırıltı ve nefes darlığı da görülmüyor.

Bu çocukların kullanmadığı öksürük şurubu, antibiyotik kalmamış oluyor, içlerinde verem tedavisi görenlerin sayısı da az değil. Ellerinden birkaç akciğer ve sinüs röntgeni mutlaka oluyor. Hatta akciğer tomografisi olanların sayısı da az değil. Bu çocuklara yapılmadık tahlil de kalmamış oluyor. Alerji testleri, solunum testleri, reflü incelemeleri, kan tahlilleri… Geçmeyen öksürük nedeniyle bronkoskopi yapılan çocuklar bile var.

Çocuklarda böyle uzun süre devam eden ve her türlü tedaviye direnç gösteren öksürüğe neden olabilecek hastalıkların başında, benim ‘İstanbul Bronşiti’ ismini verdiğim bir hastalık geliyor.

İstanbul Bronşiti adıyla tanımladığım klinik tablo özellikle çocuklarda topluma ilk karışmaya başladıkları dönemde (yuvaya veya kreşe gitmek gibi) ortaya çıkıyor. Hastalık nöbetler halinde görülüyor. Hastaların ortalama yüzde 80′i tedaviye çok iyi cevap veriyor ve belirtiler birkaç gün ile 1 hafta arasında tamamen düzeliyor. Hastaların ortalama yüzde 15′inde öksürüğün kontrol altına alınması birkaç hafta sürebiliyor. Hastaların yüzde 5′ten daha az bir kısmında ise tedaviye cevap ancak birkaç ay sonra görülüyor.

Yazı için 46 yorum yapılmış:

  1. Murli dedi ki:

    Eee simdi tedavisi ne bunun? Herkes Abi tesisikoydu ama tedavisi yazilmamis cözüm ne?

  2. halil demır dedi ki:

    merhaba hocam benım bırtane kızım var goturmedıgım doktor kalmadı hocam kızım dogumda enfeksıyon kaptı su an 04 yasında amam bır turlu caresını bulamadık bana dedıklerı hocalarım ıdrar yolları enfeksıyonu dedıler aylık ıgne vurunuyor ama yınede 15 gun rahat edıyor ama yıne ateslenme ve karın agrısı kusma iştahsızlık ve gozlerının onu kararma 40 derece ateslenmeye kadar yukselıyor rontgen ultrason ve kan ıdrar tahlılı yapıldı ama yınede bırsey cıkmadı annayamadık bırde bademcıklerı ıntaplanıyor bılgılendırırsenız sevınırım hocam saygılarımla

  3. kenan dedi ki:

    Hocam meraba benim bir kizim var aynen yukarida yazdiginiz gibi istanbul bronsiti dediginizin aynisi kullanmadigim ilac kalmadi var alti aydan beri hep ayni geceleri bi oksuruk bunun tedavisi varmi acaba beni bilgilendirirsen cok sevinirim saygilar hocam

  4. Seda dedi ki:

    merhaba
    Hocam benim 5,5 yaşında bir kızım var . gece boyundan itibaren başı terliyor,diş gıcırtısı ve kuru kuru öksürüyor . gittiğimiz tüm doktorlar başka başka tedaviler verdiler,zatürre,reflü tedavileri gördü ama nafile hala aynı sorun devam ediyor önceki gün araştırırken nette yazınızı okudum ve bir kbb uzmanına götürdüm böyle bir hastalık duymadığını söyleyip singular diye bir çiğneme tableti verdi dün gece kullandık fakat yine gece öksürüğü devam etti ne yapacağımızı bilemiyorum klinik herhangi bir durum söz konusu değil kızımda ama gece öksürmekten uyuyamıyor yavrum lütfen bir cevap verin ,teşekkür eder iyi günler dilerim.

  5. emmrah dedi ki:

    Yani diyosunuz ki cok zor tedavi edilen bu rahatsizligi ben tedavi edebiliyorun. Hastaligin adini kendimce soyledim ki benden baskasina da gitmeyin. Gelin bastirin parayi ben tedavi edeyim. Bumudur yani hipokrat yemininin geregi…

  6. gülsün dedi ki:

    merhaba,
    kızım 7 yaşında. 9 aylıkken hışırtılı bebek teşhisi kondu ve o günden beri flixotide, ventolin, singulair, pulmicord… vs ilaçlar almaya devam ediyoruz. fakat sonuç yok. sonbahar başlayıp grip, nezle virüslerini kapar kapmaz sonu gelmez öksürükler başlıyor. 2 gündür gece uyku uyuyamıyor ve neredeyse ayda 2 hafta okula gidemiyor…. kızımın durumu istanbul bronşitine neredeyse birebir uyuyor. flixotide ve ventolini kesmeli miyim ???? ne yapmalıyım.

  7. kadir dedi ki:

    2,5 yaşında kızımda istanbul bronşitine uyan rahatsızlık mevcut hangi branş veya nasıl bi çözüm uygulana bilir yardımcı olursanız sevinirim.izmirde ikamet etmekteyiz

  8. şule kılıç dedi ki:

    merhabalar benim kızım da 4 yaşını doldurucak aynı bu şikayetler benim kızımda da var önce 2.5 yıldır geceleri öksürüyor bende allerji var diye ordan yola çıktım allerjidir diye testler yapıldı negatif dendi sonra reflüye uyan şikayetlerini farkettim gastroentrolojiye götürdüm incelediler endoskopi yapıldı perişan olduk sonra helikobakter pylorii teşhisi kondu birsürü ilaçlar derken 2 ay rahatlar gibi olduysa da su 3 gecedir öksürüğü arttı napıcağımızı şaşırdık 1*2 saatte düzeliyor gece öksürüğü bazen sabaha kadar perişan oluyor yavrum ne önerirsiniz bana da yardımcı olurmusunuz teşekkürler.iyi geceler

  9. ecrin dedi ki:

    benım kızım 4 yasında sadece gece oksuruyor uyumuyor evsımsel dedı doktor ama tarıh atıyorum hazırandan bu gune kadar her gece aynen devam edıyor ventolın sıngulaır allerset burun spreyı verdı doktor ama gecmedı ne yapayım ya lutfen bıktım ılactan

  10. mesut dedi ki:

    5,5 yaşında kızım var ateş yok terleyince koşunca kur öksürük oluyor ne yapmalıyım?

  11. Elif dedi ki:

    İyi günler hocam benim 6 yaşında bir kızım var ve öksürükten şikayetçiyiz kullanmadığımız antibiyotik öksürük şurubu kalmadı istanbul bronşit tanısı bize çok uyuyor peki yazınızda demişsiniz sprey şeklinde kortizon ve ağız yoluyla alınan yeni kuşak antihistaminikler diye şimdi ben kızımı hangi bölüme çıkarsam sizin dediğiniz ilaççlardan verir ben eskişehirdeim istanbulda olsam size getirem hangi ilaca başlamalıyızz lütfen cvp yazın saygılarımla….

  12. esnaf doktor dedi ki:

    ne esnafsın sen ya

  13. SEDAT BÖRÜBARS dedi ki:

    hocam çok güzel yazmışsınız tedavi cevaplarını dahi ama ne yapmamız gerektiği konusunda herhangi bir şey yazmamışsınız.Sizden ricam ben Diyarbakır’dan yazıyorum ne yapabileceğimiz konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

  14. sedataltay dedi ki:

    Hocam merhabalar.Diyarbakır’dan yazıyorum benim oğlum 4 yasında gündüz yok denecek kadar az ama gece daha çok öksürüyor resmen uyumuyor ve çoğu söylediklerinizde mevcut.Nasıl bir tedavi izlenebileceği konusunda aydınlatabilirseniz beni çok sevinirim

  15. erdal songur dedi ki:

    Hocam merhaba.
    Sizin istanbul bronsitiadini verdiģiniz hastalıģin belirtileri tamamen 4 yasindaki kizimda mevcut. Cocuk doktoru Kbb gezip duruyoruz. Bir turlu sonuca ulasamadik. 3 defa hastanede yattik. Ozellikle ense terlemesi cok saclarini kestirdik kurutmak ta cocuga sikinti verdiginden her daim yapamiyoruz. Nasil bir yol izlemeliyiz?

  16. neslihan dedi ki:

    Merhaba doktor bey kızım 4 yaşında ve istanbul bronşiti belirtilerine sahip daha önce akciğer filmi çekildi iltihaplanma saptandı bunun için on iğne iki kutu antibiyotik verildi geçti dediler bir ay kadar oldu şimdide gece kuru öksürük başladı ne yapmalıyız çok çaresizgm lütfen yardımcı olun. Hastalıklara karşı çok direnç siz hemen hasta oluyor

  17. bülent eren dedi ki:

    Selamlar hocam ben erzurumdan yazıyorum hocam benim 5,5 yaşındaki oğlum bu yıl ana okuluna başladı yaklaşık üç aydır öksürük var birçok doktora götürdük bir iki defa ateşlendi deposilin yaptılar sonra iesef iğne yaptılar antibiyotikler falan bir iki gün iyileşiyor tekrar öksürüğü başlıyor genelde akşamları oluyor aynı sizin tarifiniz.başında ve vücudunda terlemeler var koştuğunda öksürük oluyor birde evde olduğu zaman genelde iyi okula gittiğinde öksürüyor okul kaloriferli.şimdi istanbula gelecek maddi imkanda yok ne yapmamızı önerirsiniz.çok zor durumdayız yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla.

  18. yasemin dedi ki:

    Hocam ben benim kızım 9 yaşında ve 2 senedir gece öksürüğü var aynı yukarda anlattığınız gibi bir sürü ilaç kullandık ama sonuç vermedi ne yapabiliriz.bilgilendirirseniz çok seviniriz

  19. mustafa bilge dedi ki:

    benim oğlum 7 yaşında. 3 sene önce ana okuluna gitmeye başlayınca kuru öksürükler başladı.doktor 6 ay değişik ilaçlar verdi geçmedi.sadece okul zamanı öksürük oluyor.burun akıntısıyla beraber öksürükler (gece şiddetli) oluyor.antibiyotikler bitince gene başlıyor.ama ben kendimce bir çözüm buldum.ilaç kağıtlarından okudum. şimdi sadece okula gittiği günlerde 1 ölcek iburamin ,corsal türü ilaçlar hemde günde bir kere veriyorum.ozaman öksürmüyor.

  20. Gökhan söğüt dedi ki:

    Hocam aynı şikayetler bizim çocuklarda var istanbul bronsiti allah rızası için bize yardımcı olun hastane yollarında perişan olduk

  21. Elif Bahar dedi ki:

    Doktor bey, Mersin’de yaşıyoryz. Kızım 6 aylık doğdu, hiç bir rahatsızlığı yok,tüm gelişimi normal,şu an üç yaşında kreşe başladı üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdi ve atlattı daha sonra aynen tarif ettiğiniz gibi gece ve gündüz ara ara öksürüyor gögüste hırıltı yok, balgam yok,ateş yok ne yapacağımızı bilemiyoruz,nasıl bir tedavi uygulanabilir yardımcı olursanız çok sevineceğiz.İyi Çalışmalar.

  22. serkan dedi ki:

    hocam merhaba 4 yaşında bir oğlum var bu sene kreşe başladı. grip oldu burun akıntısı falan ve balgam vardı onlar geçti şimdi geceleri kuru öksürük başladı doktorların verdiği ilaçları kullandık ama geçmiyor bir türlü geceleri hep öksürük var. yardımcı olursanız sevinirim BAŞARILAR

  23. ufuk buyukeker dedi ki:

    dogru soyluyor arkadas prof ya halka hızmet en ust sınırdan yapa
    bılecek basa bır sey yok adam markayım dıyor onun ıcın boyle doktorluk ve ınsanlık anlayısı yerın dıbıne batsın

  24. ÇİMEN ÇAĞLAR dedi ki:

    Hocam meraba benim bir kizim var 26 aylık aynen yukarida yazdiginiz gibi 3 aydır özellikle geceleri tutan bir öksürüğü var coğu zaman öksürmekten kusarak uyanıyor.Doktorlar ciğerler temiz diyor zaman zamn boğazında balgam gibi bir gıcıklık oluyor antibiyotik alerji ilaçları reflü ilaçları kullandık ama bir düzelme olmadı bunun bir tedavisi varmi acaba beni bilgilendirirsen cok sevinirim saygilar hocam

  25. Onur dedi ki:

    Hocam siz.desenize acik bir sekilde gelin tedaviniz bende gelirken nakit ve kredi.kartini getirmeyi unutmayin desene ne ugrastirip duruyorsun insanlari,
    Insanlar soru soruyo ama herkes ayni soruyu soruyo senden kimse ilac adi istemiyor yardimci olabilecegin kadar en azindan insanlara bilgi ver yada faydasi olacak seyleri soyle o ne oyle ben adini istanbul bronsiti koydum.
    Eeeee
    Gelin tedavisi bende
    Eeee sonuc sonuc yok bir tek ben.biliyorum tedavisi bende
    Eee bizde sana gelecek money yok
    Kargaya bokun ilac demisler oda gitmis denizin ortasina istanbul braonsitini bulmus

  26. Şükrü dedi ki:

    merhaba, benim oğlum da aynı şekilde öksürükten uyanıyor.. mahfoluyor du? birkaç doktor normal şurup antibiyotik verdi.. ama geçmedi. En son Yakacık Çocuk hastanesi doktoru ( sağolsun çok ilgilendi) Dr.Arif Özgür Yücel Ersoy Korax doğal şurup ve bir şurup daha verdi. Oğlum rahatladı. Maalesef bu İstanbul Bronişitini tetikleyen Yeni yapılan binalarda hızlı kurusun diye kullanılan beton katkı maddeleri imiş.. bilginize.

  27. Çağatay dedi ki:

    Hocam bari cevabını yazın nedir bu hastalıgı düzelten

  28. Deniz dedi ki:

    Hastalığın adını küçükusta koysaymışsınız daha iyi olurmuş. Bu kadar insan sizden yardım dilemiş siz Allahın size verdiği yeteneği yalnız gelin özel muayenede anlatıyım diyorsunuz. Hastalık bu,ismi bu, tedavi bende diyorsunuz Siz doktorlar ne zaman ilaç şirketlerinden ayrı hareket edeceksiniz?

  29. Yasemin dedi ki:

    Lütfen tedavisinide yazın.3 yaşında kızım var ve aynen uyuyor belirtiler.acil yardıö

  30. Şule dedi ki:

    Aynı sorunlar
    Gece yattığı yarım saat içinde aşırı terleme
    Diş gıcırdatma
    Ve geceleri kuru kuru saatlerce acillik olacak kadar inatçı öksürük

  31. cihan dedi ki:

    benim oğlumda aynı hastalık la uğraşıyor .
    sy hocam teşhis doğru tedavi söylememişsiniz sizde haklısınız
    yukarıda herkes yalvarmış lakin sizden bir cevap yok madem biz size gelemiyoruz iban numarası yollayın size tedavi ücretini gönderelim sizde tedaviyi mail adresimize gönderin ne yapalım yazmıyorsunuz allah sabır versin :))

  32. Hacer dedi ki:

    Hocam benim iki yasinda oğlum var. Gündüz oksurugu yok fakat gece yatınca öksürük başliyor ve öksürmekten kusuyor. Ayrica yatınca hemen terliyor ve üç gündür diş gıcırdatıyor. Bazen balgamı kusuyor bazen balgamsiz.biraz koşsa oynasa öksürüyor. Cevap bekliyorum hocam oğlum hiç kaliteli uyuyamıyor

  33. Şerif'e kaymak dedi ki:

    Peki çözüm ne

  34. Şerif'e kaymak dedi ki:

    Peki çözüm Öner’iniz nedir

  35. Rahime dedi ki:

    Merhaba hocam nolur bana yardim edin kizim 4 yasinda hollandada yasiyoruz her ay doktordayiz kizimin gecmeyenbi oksurugu var boguluyo resmen doktora gidiyoz astim degil diyolar bronsit degil cigerleri iyi balgam yok kuru oksuruk genelde gunduzde iyi ama gece yattigi zaman uykularindan uyandiran cok kotu bi oksuruk napa bilirim lutfen banada yardimci olun bitkisel bi tedavisi varmi istanbul bronsitindeki butun bulgular kizimdada var sac ve boyun bolgesi surekli terler dediginiz gibi balgam yoktur ama okadar oksururku bazen kopuk gibi yapskan bisey gelir agzindan cok zor durumdayiz lutfen bizede yardimci olun simdiden tesekkurler

  36. Davut dedi ki:

    Hoca senin Allah la isin yok benimde Allah la isi olmayanla isim yok, kitapta(Kur’an)da derki insanların isini kolaylaştırın…

  37. Sdem dedi ki:

    Eee sayın doktor teşhisi koydun, tıklandın, makalen okundu, reklamını yaptın…. da çözüm önerin ne!??

  38. erdal dedi ki:

    site sikayet edeceğim tüm yorumları okudum bu site nin kurulum amacı ne insanlar tedavi yazmanızı bekliyor amacınız ne herkes ve bendede aynı sıkayetler var tedaviyi anlatın aksi takdirde ismini verdiğiniz tıp da ismi gecmeyen bu hastalık tamamen fasa fiso deyip kendinizde aynı şikaytedesiniz diyeceğim aldatmaca yazı yazılıyor

  39. erdal dedi ki:

    site sikayet edeceğim tüm yorumları okudum bu site nin kurulum amacı ne insanlar tedavi yazmanızı bekliyor amacınız ne herkes ve bendede aynı sıkayetler var tedaviyi anlatın aksi takdirde ismini verdiğiniz tıp da ismi gecmeyen bu hastalık tamamen fasa fiso deyip kendinizde aynı şikaytedesiniz diyeceğim aldatmaca yazı yazılıyor .. umarım cevap veririsiniz

  40. Mustafa_B dedi ki:

    Sanırım doktor bey “İstanbul Bronşiti” olarka adlandırdığı hastalık için tedavi tavsiyesini de yazmış. Ama siz o makaleyi gözden kaçırmışsınız: aşağıdaki yazı o makaleden

    “İstanbul Bronşitinin tedavisi nasıldır?

    İstanbul Bronşitinin temel tedavisi sprey şeklindeki kortizon ve ağız yoluyla alınan yeni kuşak antihistaminiklerdir. Bu ilaçlar, hastalık belirtileri tamamen geçmiş olsa bile, en az 2-3 ay süreyle kullanılmalıdır.

    Hastalık tanısının gecikmiş olduğu bazı hastalara kısa süreli kortizon hapları da vermek gerekebilir. Öksürük kesici şurup ve hapların ise hiç bir yararı yoktur.

    Uygun tedavinin geçe başlandığı durumlarda, hastalık kronik bir seyir gösterir ve belirtiler çok uzun süre, bazen yıllarca devam edebilir.”

  41. tülay dedi ki:

    anneler, benim oğlumda ana okuluna gitti gideli öksürmeye başladı. hatta son 2 gün hiç aralıksız öksürdü. ben dolabımda bir kür bulunduruyorum annemin tarifidir. hemen yatıştırır. bir de çorba tarifi.
    her şeyi ilaca bağlamamak lazım. öncelikle bir parça zencefili doğrayıp üzerine çıkacak kadar bal ve limon suyu sıkıp küçük kavonozu dolapta bekletin. her gün tatlı kaşığından biraz az içirin. faydasını göreceksiniz. bir de bir bütün mümkümse organik tavuk. tencereye yıkayıp bütün halde koyun üzerine havuç , maydonoz, yine çok az zencefil, karabiber pul biber az miktarda nane ve kaynatın. yağlı bir çorba olacak istenen de tavuğu suyu zaten. tavuğu çıkarıp didin. limon sıkarak çorbayı 2 gün ögün öncesi içirin. göğsünü çocuğun çok rahatlatıyor.

  42. tülay dedi ki:

    ve kar kış demeden dışarı çıkarın.

  43. deniz dedi ki:

    mrb hocam
    benim kızımda yaklaşık 2 haftadır geceleri artan bir öksürükle sürekli uyanıyoruz gündüz hafif bazen hiç yok geceleri uyutmuyor ve sonunda öksürmekle beraber kusmaya dönüyor ve manisada oturuyorum ne yapabilirim yazınızı okudum ve aynı şekilde banada uyuyor söledikleriniz gitmedğimiz doktor kalmadı herkes ilaç yazıp gönderiyor önemli bişey yok deyip ne gibi tedavisi var yada nelere dikkat etmeliyiz lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim

  44. murat dedi ki:

    benim 5.5 yasindaki oglumda da neredeyse ayni siayetler mevcut. kisa zaman once okula basladi ondan etkilenmis olabilir . gece oksuruk krizi geldiginde odayi degistiriyorum camlari aciyorum havalandiriyorum salonu salonda yatiriyorum. 15 dk kadar sonra geciyo oksurugu. ama odayi degistirmesem baya baya oksuruyo. ve bazen acile gotureyim diye cimiyordum evden arabada soguk havadan olsa gerek hastaneye gidene kadar duzeliyor. yani demem oki disari cikarin veya soguk hava gelsin diye cami acin . olmadi odayi degistirin iyi geliyo. ama tabi bu gecici bir cozum. Allah tum anne babalara ve tabiki o oksurugu ceken yavrularimiza yardim etsin. saygilat

  45. mualla beklen dedi ki:

    hocam oğlum 2.5 yaşında kuru öksürüğü var iki gün önce gece 3 defa kustu balgam olarak ateşi vardı dünden beri ara ara burun akıntısı ve öksürük devam ediyor herşey denedim evde tedavisini yapıyom buharda veriyom geçmiyor neyapabilirim

  46. Ahmet Kaptan dedi ki:

    Hocam Merhaba,

    Oğlum 10 yaşında. Polen/bahar alerjisi olan bir çocuk Gece yatağa yattığı anda ciğerden gelmeyen bir kuru öksürük ile uyuyana kadar gıcık öksürüğü şeklinde öksürüyor. Ne yapmamız gereklidir?
    Teşekkür ederim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: