OSTEOPOROZ DA UYDURMA BİR HASTALIK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
OSTEOPOROZ

İsmi bende saklı olan bir fizik tedavi uzmanından aldığım mektup bir başka uydurma hastalığa dikkat çekiyor.

Çok değerli Rasim hocam,

Yeni uzmanlığını almış fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimiyim.

“Uydurma hastalıklar” konusunda sizin gibi diğer meslektaşlarımız toplumu önemli ölçüde bilgilendiriyorsunuz, emeğinize teşekkürler.

Sayın hocam, diğer bir uydurma hastalık olan “osteoporoz” a da el atılması gerektiği kanaatindeyim.

Osteoporoz ilaçları ilk çıktığında 4 tablet 75-80 TL’ ye satıldı, devletimiz soyuldu. Bu paralarla havyarlı, ünlü şarkıcılarla konserli kongreler! düzenlendi.

Sırf insanları hasta etmek için kemik mineral dansitesi 20 yaşındaki genç erişkinin dansitesi ile karşılaştırıldı ve bu böyle devam ediyor.

Herhangi bir ağrısı sızısı olmayan osteoporoz hastalığının! tedavisindeki asıl amacın kırıkları önlemek olduğu söyleniyor fakat uygulanan tedavilerle bu sonuç yakalanıyor mu belli değil.

En sık kullanılan ilaçlar olan bifosfonat grubunun yüzde kaçının gastrointestinal sistemden emildiği muallakta. Verilen ilaçlar belirli bir süre sonra kemik kırılganlığını arttırabilmektedir.

İnsanların saçları beyazladığı, cildi kırıştığı gibi yaşlandıkça kemikleride yaşlanacaktır. Bu tabii bir süreçtir. 

Bu konudaki toplumumuzu aydınlatıcı bilgileri sizden bekliyoruz.

En değerli saygılarımla.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Gülgün Durlanık dedi ki:

    Sayın Hocam,
    Ben 20 yıllık bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanıyım. Yani pek yeni bir uzman sayılmam.Yaklaşık 20 yıldır da 5000 hastalık bir osteoporoz polikliniğini sürdürmekteyiz. Herhalde genç meslekdaşımız da bilirki osteoporoz tanısı “Dünya sağlık örgütü “kriterlerine göre konulmaktadır. Karşılaştırma populasyonu da ortalama 35 yaşında zirve kemik kütlesine sahip kişilerdir. (yani 20 yaş grubu değil)Pahalı olarak nitelediği osteoporoz ilaçlarının kalça kırığında değilse bile omurga kırığında büyük oranda etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kırık ve sonuçlarının oluşturduğu maddi ve fiziksel bedel ise bu ilaçlar doğru endikasyonla verildiği taktirdeki bedelden çok daha fazladır. Saygılarımla.

Siz de yorumunuzu paylaşın: