PLASEBO, DEPRESYON TEDAVİSİNDE İLAÇ KADAR ETKİLİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
balon

Amerikalı bilim insanları, hiçbir iyileştirici etkisi olmayan plasebo maddelerin, depresyon tedavisinde antidepresan ve psikoterapiler kadar etkili olduğunu ortaya koydu.

ABD’de bulunan Harvard Üniversitesi’nde daha önceden konu hakkında yapılmış araştırmaların incelenmesi sonucunda, plaseboların insanlar üzerinde etkisinin yüzde 80 olduğu saptandı. Uzmanlar, plaseboyla iyileşmede kilit noktanın “inanç” olduğu kanısında birleşiyor.

Keza, Adelphi Üniversitesi Gelişmiş Psikolojik Çalışmalar Enstitüsü tarafından depresyon tanısı konmuş 165 hasta üzerinde 16 hafta boyunca süren araştırmada, plasebonun da en az antidepresan ilaçlar kadar etkili olduğu belirlendi.

İlaç tedavisi yüzde 31 oranında sonuç verirken, psikoterapi yüzde 28, plasebo ise yüzde 24 oranında sonuç verdi. Aradaki farkın çok az olmasına dikkat çeken uzmanlar, sonucun tesadüf olmadığını açıkladı.

Kanserli hücreler veya kemik kırılması gibi tıbbi müdahale olmaksızın iyileşmeyen hastalıklara dikkat çeken Dr Ted Kaptchuk, “bu durumlarda elbette plasebonun, tıbbi ilaçlardan daha etkili olduğunun söylenemeyeceğini” kabul ediyor.

İnsan vücudunun başlı başına kendi kendini tedavi edebilen bir mekanizma olduğunu vurgulayan Kaptchuk, ilaç alma eyleminin ise beynin ağrı kesici sistemini devreye sokması sayesinde rahatlatıcı bir işlev gördüğünü belirtiliyor.

Uzmanlara göre depresyon tedavisinde etkili bir başka metodun da konuşma terapisi olduğunu ortaya koydu. Harvard Üniversitesi’nden uzmanlar plaseboyla birlikte alınan psikoterapinin tedavi etkisini yüzde 44’ten yüzde 62’ye çıkardığını tespit etti.

KAYNAK: http://gundem.milliyet.com.tr/plasebo-ilac-kadar-etkili/gundem/gundemdetay/23.12.2011/1479231/default.htm

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. İZZET GÜLLÜ dedi ki:

    İLAÇ 31, PLASEBO 24 DENİYOR.DEMEKKİ İLACIN ETKİSİ YÜZDE 31’MİŞ DENİLME HATASINA DÜŞÜLÜYOR.

    BURADA GÖZDEN KAÇAN GERÇEK ŞU:

    YÜZDE 31’LİK ETKİNİN YÜZDE 24’Ü ZATEN PLASEBO ETKİSİ DEMEK Kİ. GERİYE İLACIN ETKİSİ OLARAK YÜZDE 7 KALIYOR. O DA HATA PAYINI DİKKATE ALDIĞIMIZDA YÜZDE 0 DEMEKTİR BİR BAKIMA.

    SONUÇ:

    1.HALKIN “İLAÇ ALDIM İYİ GELECEK” ZANNEDERKEN SORUNLARININ DERİNLEŞMESİNE YOL AÇILIYOR.

    2.DEVLET ŞEKER TABLETİNE YILLARDIR İLAÇ ADI ALTINDA PARAMIZI ÖDÜYOR.

Siz de yorumunuzu paylaşın: